arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 28 Lipca 2019 Arku dzieci lubią piach popatrz co w piaskownicy robią. Jakby nie uzupełniali piachem piaskownic lub nie wymieniali piachu zapewne po pewnym czasie dzieciaki wszystko by zjadły Taki mały żarcik Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 28 Lipca 2019 Co innego konsumpcja bezpośrednio z piaskownicy, a co innego zgrzytanie między zębami przy jedzeniu parówek Wysłane przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 28 Lipca 2019 Efffo, nie dawaj sie nabierać na przemysłowe chwyty. Te 90% mięsa w parówkach, to zazwyczaj: - MOM na pewno ponad 60%- jakieś tłuste ścinki poobróbkowe,- i doooooodatki.Tutaj tłuszcz nie jest traktowany jako tłuszcz, tylko mięso wieprzowe tłuste. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) [...] kupują wyłącznie produkty gotowe na naturalnych, certyfikowanych składnikach tak więc obecnie świństw dzieci raczej nie jedzą Niech tak sobie myślą, że to takie oh i ah, lepiej nie zaburzać ich spokoju sumienia... Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lipca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Lipca 2019 Efffo, nie dawaj sie nabierać na przemysłowe chwyty. Te 90% mięsa w parówkach, to zazwyczaj: - MOM na pewno ponad 60%- jakieś tłuste ścinki poobróbkowe,- i doooooodatki.Tutaj tłuszcz nie jest traktowany jako tłuszcz, tylko mięso wieprzowe tłuste.Sama teraz się śmieję z siebie, bo jak u nas jest 90 % i 10% to wiadomo o co chodzi i ile czego dodać, i tak też sobie pomyślałam "jak oni takie chude parówki robią". A tam to rzeczywiście totalny marketing, który, jak widać robotę jednak dobrą robi a teraz chodźcie do mnie na karpia mi pomóc Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Lipca 2019 Co innego konsumpcja bezpośrednio z piaskownicy, a co innego zgrzytanie między zębami przy jedzeniu parówek Gdyby mi choć raz zazgrzytało nie proponowałabym tej soli.To jakieś legendy są z tym zgrzytaniem.Można też dać sól himalajską lub różową kłodawską.Sole morskie zanieczyszczone są rtęcią i ołowiem.Wprawdzie nie zgrzytają w zębach ale trują mózgi konsumentów Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Lipca 2019 To jakieś legendy są z tym zgrzytaniem. To nie jest legenda.Rozpuść tą sól w czystej wodzie a sama się przekonasz co znajdzie się na dnie.Kiedyś tą sól używałem do solanek, ale zaprzestałem i używam tylko do kiszenia ogórków.Nawet kapustę kiszoną na niej nie robię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlex Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) ... używam tylko do kiszenia ogórków.Nawet kapustę kiszoną na niej nie robię. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lipca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Lipca 2019 ja ta sol uzywam do ogorkow i zawsze nadole jest "piasek"..kiedys uzylam do kiszenia to czulam pod zebem ..no ale ja mam wrazliwe podniebienie jak nawet osci ze szrotki wyczuwam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Lipca 2019 zawsze nadole jest "piasek". A co to może być?Krzemionka i nie rozpuszczalne w wodzie sole.Nic trującego i o to mi chodziło.Czysta sól to jest warzonka i taką zaleca do wędlin DZIADEK. kiedys uzylam do kiszenia to czulam pod zebem A to ciekawe Czyli ten piasek zawędrował do ogórka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Lipca 2019 Jedni lubią córki inni wolą matki a jeszcze inni lubią jak im zgrzyta między zębami a inni tego nie lubią.Jak sama zaznaczyłaś guru tego forum zaleca warzonkę a nie kamienną i na tym możemy poprzestać. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Lipca 2019 Poczekaj. Może jeszcze ktoś ma coś do powiedzenia w tej sprawie? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Czysta sól to jest warzonka Z tego co wiem czysta sól podnosi ciśnienie tętnicze.Sól kamienna zwykle zawiera potas, który neutralizuje to działanie. Edytowane 28 Lipca 2019 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 28 Lipca 2019 Piasek w soli?Niby skąd..???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 28 Lipca 2019 Od lat używam "Kłodawskiej niejodowanej" do wszystkiego absolutnie . Dodam że mam troszkę tzw. "fioła" na punkcie soli i posiadam w domu chyba wszelakie możliwe rodzaje i gatunki soli dostępne na rynku. Używam ich zależnie od "widzimisię" . Jednak "Kłodawską" używam na codzień i od święta, do wszystkiego, od gotowania ziemniaków począwszy. Poza tym sam smak tej soli mi odpowiada, bo jak wiemy różne sole smakują różnie, choć nie każdy to wyczuwa , bo sól to tylko ponoć sól . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 28 Lipca 2019 Przecież nic nie musi dostać się do ogórków. Wystarczy kamienną dokladnie wymieszać z wodą i poczekać, aż osad ustabilizuje się na dnie. Teraz tylko zlać czystą solankę z nad osadu i gotowe. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Lipca 2019 Przecież nic nie musi dostać się do ogórków. Wystarczy kamienną dokladnie wymieszać z wodą i poczekać, aż osad ustabilizuje się na dnie. Teraz tylko zlać czystą solankę z nad osadu i gotowe. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Witam, od tej soli to aż się w głowie kotłuje, bo tak: - sól kamienna, wydobywana mechanicznie z jakiejś tam głębokości jest taka jaką powstała ileś lat temu po odparowaniu wody. nie zawiera współczesnych zanieczyszczeń ale za to różnego rodzaju dodatki mineralne. Teraz wolimy je kupować jako suplementy diety od A do Z- sól warzona, wiadomo wypłukana sól kamienna, bardzo dobrze oczyszczona z w/w dodatków.- sól ze złóż odkrywkowych np himalajska, zawiera bardzo dużo zanieczyszczeń współczesnego świata. ładnie wygląda na stole w solniczce, taka kolorowa.- sól morska otrzymana po odparowaniu wody morskiej, zawiera najwięcej zanieczyszczeń, padnięte ptactwo morskie, jego odchody, szczątki ryb, wszystko co zawiera woda morska a także ropopochodne z zepsutych pojazdów używanych przy jej produkcji / widziałem na własne oczy, nie tylko w Europie, najgorsze widoki w Nigerii/Jak tu żyć z tą solą???Ale też, bez niej nie da się żyć. Pozdrawiam Edytowane 28 Lipca 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 28 Lipca 2019 Odnośnie parówek, wszędzie reklamują takie 90% szynki. I ja tak sobie kombinowałam jakby tu takie parówki zrobić. Czy to w ogóle realne? Wszystko jest zgodne z prawdą.Należy wiedzieć, że zgodnie z unijnym rozporządzeniem-uchwałą pod pojęciem mięsa rozumie się mięśnie przyczepione do szkieletu ( ozór i serce nie mieści się w tej definicji, czyli mięsem nie jest ).W definicji "mięsa" jest zaznaczone, że w mięsie wieprzowym może być: do 30 % tłuszczu i do 20%kolagenu.Jeśli czytamy etykiety, w której napisane jest o ilości użytego mięsa to, pamiętajcie o unijnej definicji. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Lipca 2019 (edytowane) Jak tu żyć z tą solą???Pięknie to wszystko podsumowałeś @El komendante Sól kamienna to niebywałe bogactwo mikroelementów i wyjątkowa czystość "cywilizacyjna".Dla mnie nr 1 nawet, gdyby mi w zębach zgrzytały nierozpuszczalne w wodzie frakcje.W wolnej chwili sprawdzę ich rozpuszczalność w tłuszczach.Do każdej szklanki pitej wody dodaję szczyptę tej soli.Jak na razie na lekarstwa i suplementy wydaję miesięcznie 0 złotych Edytowane 28 Lipca 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Lipca 2019 Aniu mozesz napisac cos wiecej o tej soli co dodajesz do wody pitnej , dlaczego i w jakim celu ?Ja pije ocet jablkowy i moj zoladek ma sie duzo lepiej niz kiedy bralam leki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Lipca 2019 Czyli ten piasek zawędrował do ogórka do ogorka to sole wode a nie ogorki ,dalam do kiszenia kapusty ..ale jak komus nie przeszkadza to wolna wola przeciez , dla mnie nie pasuje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Lipca 2019 Używam "Kłodawskiej" do kiszenia swej kapusty, i nigdy jeszcze, ale to autentycznie nigdy, nic mi w trakcie konsumpcji nie zazgrzytało, a robię przecież zimą dosyć dużo kiszonej kapusty z jabłuszkiem i warzywami, jasne jednak, co kto lubi , nie mniej to wspaniała sól, zawierająca w sobie wszystko to o czym pisała już dawno EAnna, a ja tylko mogę się pod tym podpisać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 29 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Lipca 2019 Skoro już tak pięknie rozwinęła się w temacie dyskusja na temat soli kłodawskiej, to mam w związku z tym pytanie Czy ów sól można używać zamiast peklosoli skoro jak wyczytałem ma ona zdolności konserwujące? Oczywiście pytam nie przez wzgląd na poruszony temat dotyczący parówek i kiełbasy dla dzieci, ale ogólnie o przygotowywanie wędlin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Lipca 2019 Czy ów sól można używać zamiast peklosoli skoro jak wyczytałem ma ona zdolności konserwujące? Oczywiście pytam nie przez wzgląd na poruszony temat dotyczący parówek i kiełbasy dla dzieci, ale ogólnie o przygotowywanie wędlin. Sól (NaCl) ma zawsze właściwości konserwujące niezależnie od jej rodzaju. Jednak nie zastąpi peklosoli.Sole kamienne zawierają nieznaczne ilości azotanów i jony metali jednak nie w takiej ilości, by zastąpić działanie nitrytu zawartego w peklosoli.Nieznacznie wybarwiają jednak kiełbasy pozbawiając je głębokiej szarości kiełbasy białej.Kiełbasę białą robimy wyłącznie na soli ale przeznaczona jest do szybkiego zużycia.Z tym samym założeniem można zrobić parówki dla dzieci i podkolorować je delikatnie słodką papryką.Jednak z punktu klasyfikacji wyrobu będą to "parówki białe" i podlegają identycznym restrykcjom sanitarnym jak kiełbasa biała. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/2/#findComment-636327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.