Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

trzeba spróbować owoców niedzielnej pracy.

Takie owoce lubię najbardziej  :laugh: 

Napisz coś bliżej o kiełbasach  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788651
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szynkowa w osłonce 65

Skład:

75% klasa pierwsza z szynki

25% klasa trzecia z golonki

Peklowanie 18g/kg

Przyprawy:

pieprz biały 2g/kg

czosnek granulowany 2g/kg

gałka muszkatołowa 0,6g/kg

kolendra 0,5g/kg

cukier 1,5g/kg

Rozdrabnianie na maszynce nr 8, klasa trzecia na makówce, klasa pierwsza szarpak bez noża (wychodzą dość duże kawałki i zarazem ślimak uplastycznia mięso).

Wędzenie zrębki olchowe trochę ponad 3 godziny.

Parzenie :

Kiełbasy zapakowane do woreczków i parzone w temp. 75C 65 minut.

Cienka kiełbasa to taki odpad produkcyjny, zostało mi szynki i trochę karkówki więc zapeklowałem 18g/kg.

Przyprawy jak do białej tylko czosnku więcej:

pieprz czarny 2g/kg

pieprz ziołowy 2g/kg

majeranek 2g/kg

czosnek 9g/kg (blendowany z wodą).

Mięso w całości zmieliłem na siatce nr 8.

Wędzenie jak szynkowa, parzenie tradycyjnie w wodzie 75-80C do uzyskania 67C w środku wyrobu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788658
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa szynkowa w osłonce 65

Bardzo ładna ta kiełbasa i zapewne smaczna  :thumbsup:  :clap:  

 

 

Kiełbasy zapakowane do woreczków i parzone w temp. 75C 65 minut.
 

Również tak parzę, używam przy tym cyrkulatora, co umożliwia doskonałą kontrolę temperatury.

W woreczku zachowują się aromaty wędzenia oraz istnieje możliwość kontroli ew. podcieków u kiełbas wrażliwych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788677
Udostępnij na innych stronach

 

 

Również tak parzę, używam przy tym cyrkulatora, co umożliwia doskonałą kontrolę temperatury.

Tak właśnie zrobiłem, bo to szynkowa. Inne grube kiełbasy dopiekam w piekarniku, 90C i sonda pośrodku wyrobu. Jeżeli kiełbasa ma być podsuszana to bez pary, inne z gorącą wodą na blaszce pod rusztem(idzie znacznie szybciej i większa soczystość wyrobu).

Cyrkulator doskonale się sprawdził przy salcesonie, mielonce tyrolskiej i wędzonkach. Szynki czy balerony to raczej sous-vide, zaś boczek to 85C i około 90 minut, jest mięciutki, nawet skórę zjadam na spółkę z psem. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788682
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś na słodko.

Pokaż jak wygląda po uwędzeniu. ;) ;)

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-789844
Udostępnij na innych stronach

Pokaż jak wygląda po uwędzeniu.

Drożdżówki były w sobotę a w niedzielę takie coś:

post-95709-0-93824600-1664993594_thumb.jpg

post-95709-0-31667300-1664993613_thumb.jpg

post-95709-0-68094400-1664993643_thumb.jpg

Kiełbasa z dużą ilością czosnku i pieprzu zielonego marynowanego.

Słoiki to odpad poprodukcyjny z kiełbasy. Skład kiełbasy to jedynka i trójka z polędwicy, a dwójka z obróbki szynek. Pozostała mizdra którą osobna zapeklowałem. Resztki farszu z nadziewarki dodałem do mięsa i dwukrotnie zapasteryzowałem. Wyszły trzy słoiczki, jeden w trakcie konsumpcji, pozostałe spokojnie miesiąc wytrzymają w chłodziarce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-790486
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...

 

 

Nooo, skórkę schrupałbym natychmiastowo, z samym tylko masełkiem i zimnym mleczkiem :D:thumbsup:.

Dasz gryza? :D

 

 

Jeden chlebek został spałaszowany nim zdążył ostygnąć.

Nie dziwię się :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805591
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odkurzyłem szynkowar i takie coś wyszło  :D

post-95709-0-04676800-1673858985_thumb.jpg

Jakby kogoś interesował skład:

Klasa 1 80%

Klasa 2 20%

Mięso pozyskane z łopatki, peklowane 18g/kg 48 godzin.

Rozdrabnianie( maszynka 8)

Klasa 1 szarpak

Klasa 2 sitko "makowe"

Przyprawy g/kg:

Pieprz biały 1.2

Czosnek niedźwiedzi 2

Kolendra 0,6

Papryka słodka płatki suszone 8

Obróbka cieplna:

75C- 100 min.

Parzone było przy użyciu cyrkulatora. Szynkowar został zapakowany "próżniowo" w woreczku.

Mięso zapakowane w szynkowarze w woreczku zawiązanym na supeł, żeby soki nie wyciekały.

Wędlinę mogę z czystym sumieniem polecić. Trzyma się kupy, smak jest ok. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809059
Udostępnij na innych stronach

Szynkowar został zapakowany "próżniowo" w woreczku.

tzn. ? , cały czy tylko wkład :D nie bardzo rozumiem

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809165
Udostępnij na innych stronach

 

 

puszka poszła w próżnię

Dziękuję . Tak to jest jak się ma klapkę na oczach :D . Ja widziałem oczami wyobraźni moje prostokątne szynkowary  :facepalm: 

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809265
Udostępnij na innych stronach

Cały szynkowar. Parzone było przy pomocy cyrkulatora i dlatego puszka poszła w próżnię.

 

Jaki był cel pakowania szynkowaru w próżnię skoro wsad był zamkniętym w woreczku chroniącym przed wyciekiem a obróbka termiczna prowadzona była na "czas" w zadanej temperaturze, którą kontrolował cyrkulator?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809281
Udostępnij na innych stronach

Bo taki ze mnie budasek. Woreczek przy wiązaniu się trochę pobrudził.

A tak na poważnie to zawsze była możliwość pęknięcia woreczka separacyjnego. Wolę dmuchać na zimne. Po zapakowaniu puszki w folię mogłem użyć mniejszego garnka, szynkowar sobie po prostu leżał.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809291
Udostępnij na innych stronach

Po prostu taniej wychodzi worek niż nowy cyrkulator :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809295
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.