quadro555 Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 23 Września 2022 Zaczął się weekend więc trzeba spróbować owoców niedzielnej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 23 Września 2022 trzeba spróbować owoców niedzielnej pracy. Takie owoce lubię najbardziej Napisz coś bliżej o kiełbasach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 23 Września 2022 Kiełbasa szynkowa w osłonce 65Skład:75% klasa pierwsza z szynki25% klasa trzecia z golonkiPeklowanie 18g/kgPrzyprawy:pieprz biały 2g/kgczosnek granulowany 2g/kggałka muszkatołowa 0,6g/kgkolendra 0,5g/kgcukier 1,5g/kgRozdrabnianie na maszynce nr 8, klasa trzecia na makówce, klasa pierwsza szarpak bez noża (wychodzą dość duże kawałki i zarazem ślimak uplastycznia mięso).Wędzenie zrębki olchowe trochę ponad 3 godziny.Parzenie :Kiełbasy zapakowane do woreczków i parzone w temp. 75C 65 minut.Cienka kiełbasa to taki odpad produkcyjny, zostało mi szynki i trochę karkówki więc zapeklowałem 18g/kg.Przyprawy jak do białej tylko czosnku więcej:pieprz czarny 2g/kgpieprz ziołowy 2g/kgmajeranek 2g/kgczosnek 9g/kg (blendowany z wodą).Mięso w całości zmieliłem na siatce nr 8.Wędzenie jak szynkowa, parzenie tradycyjnie w wodzie 75-80C do uzyskania 67C w środku wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 24 Września 2022 Kiełbasa szynkowa w osłonce 65 Bardzo ładna ta kiełbasa i zapewne smaczna Kiełbasy zapakowane do woreczków i parzone w temp. 75C 65 minut. Również tak parzę, używam przy tym cyrkulatora, co umożliwia doskonałą kontrolę temperatury.W woreczku zachowują się aromaty wędzenia oraz istnieje możliwość kontroli ew. podcieków u kiełbas wrażliwych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 24 Września 2022 Również tak parzę, używam przy tym cyrkulatora, co umożliwia doskonałą kontrolę temperatury. Tak właśnie zrobiłem, bo to szynkowa. Inne grube kiełbasy dopiekam w piekarniku, 90C i sonda pośrodku wyrobu. Jeżeli kiełbasa ma być podsuszana to bez pary, inne z gorącą wodą na blaszce pod rusztem(idzie znacznie szybciej i większa soczystość wyrobu).Cyrkulator doskonale się sprawdził przy salcesonie, mielonce tyrolskiej i wędzonkach. Szynki czy balerony to raczej sous-vide, zaś boczek to 85C i około 90 minut, jest mięciutki, nawet skórę zjadam na spółkę z psem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-788682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 1 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 1 Października 2022 Coś na słodko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-789812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 1 Października 2022 Coś na słodko. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-789828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 2 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 2 Października 2022 Coś na słodko. Pokaż jak wygląda po uwędzeniu. ;) Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-789844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 5 Października 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 5 Października 2022 Pokaż jak wygląda po uwędzeniu.Drożdżówki były w sobotę a w niedzielę takie coś:Kiełbasa z dużą ilością czosnku i pieprzu zielonego marynowanego.Słoiki to odpad poprodukcyjny z kiełbasy. Skład kiełbasy to jedynka i trójka z polędwicy, a dwójka z obróbki szynek. Pozostała mizdra którą osobna zapeklowałem. Resztki farszu z nadziewarki dodałem do mięsa i dwukrotnie zapasteryzowałem. Wyszły trzy słoiczki, jeden w trakcie konsumpcji, pozostałe spokojnie miesiąc wytrzymają w chłodziarce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-790486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 4 Grudnia 2022 Salceson podejście nr 2parzenie w woreczku po otworzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-801200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Piekarnia drugi dzień ma wolne, ja też, i tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Nooo, skórkę schrupałbym natychmiastowo, z samym tylko masełkiem i zimnym mleczkiem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Jeden chlebek został spałaszowany nim zdążył ostygnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Jeden chlebek został spałaszowany nim zdążył ostygnąć. I o to chodzi !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 28 Grudnia 2022 Nooo, skórkę schrupałbym natychmiastowo, z samym tylko masełkiem i zimnym mleczkiem . Dasz gryza? Jeden chlebek został spałaszowany nim zdążył ostygnąć. Nie dziwię się Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-805591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Odkurzyłem szynkowar i takie coś wyszło Jakby kogoś interesował skład:Klasa 1 80%Klasa 2 20%Mięso pozyskane z łopatki, peklowane 18g/kg 48 godzin.Rozdrabnianie( maszynka 8)Klasa 1 szarpakKlasa 2 sitko "makowe"Przyprawy g/kg:Pieprz biały 1.2Czosnek niedźwiedzi 2Kolendra 0,6Papryka słodka płatki suszone 8Obróbka cieplna:75C- 100 min.Parzone było przy użyciu cyrkulatora. Szynkowar został zapakowany "próżniowo" w woreczku.Mięso zapakowane w szynkowarze w woreczku zawiązanym na supeł, żeby soki nie wyciekały.Wędlinę mogę z czystym sumieniem polecić. Trzyma się kupy, smak jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 16 Stycznia 2023 (edytowane) Szynkowar został zapakowany "próżniowo" w woreczku.tzn. ? , cały czy tylko wkład nie bardzo rozumiem Edytowane 16 Stycznia 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 16 Stycznia 2023 Cały szynkowar. Parzone było przy pomocy cyrkulatora i dlatego puszka poszła w próżnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 17 Stycznia 2023 puszka poszła w próżnię Dziękuję . Tak to jest jak się ma klapkę na oczach . Ja widziałem oczami wyobraźni moje prostokątne szynkowary Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Cały szynkowar. Parzone było przy pomocy cyrkulatora i dlatego puszka poszła w próżnię. Jaki był cel pakowania szynkowaru w próżnię skoro wsad był zamkniętym w woreczku chroniącym przed wyciekiem a obróbka termiczna prowadzona była na "czas" w zadanej temperaturze, którą kontrolował cyrkulator? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Bo taki ze mnie budasek. Woreczek przy wiązaniu się trochę pobrudził.A tak na poważnie to zawsze była możliwość pęknięcia woreczka separacyjnego. Wolę dmuchać na zimne. Po zapakowaniu puszki w folię mogłem użyć mniejszego garnka, szynkowar sobie po prostu leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Po prostu taniej wychodzi worek niż nowy cyrkulator Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 17 Stycznia 2023 Po zapakowaniu puszki w folię mogłem użyć mniejszego garnka, szynkowar sobie po prostu leżał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-809332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 28 Stycznia 2023 Zaraz będą wisieć. - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-811525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Stycznia 2023 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 30 Stycznia 2023 Chorizo?. Zgrabne pętka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/11/#findComment-811929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.