Radek. Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 31 Października 2019 Oj tam razem z polędwiczkami chcę włożyć do dojrzewalni zwykłą kiełbasę w kątnicy baraniej i na razie chyba stop, bo zaczyna mi się powoli w dojrzewalni "przeludniać" A ja się patrzę na te wory w lodówce jak sroka w gnat i już bym coś popsikał Penicillium, no ale jeszcze trochę . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) Czemu odrazu nie piszesz dlaczego? nie wytłumaczysz?Oj tam oj tam.Ta błona nie będzie miękka. Pogryź nie pogryziesz a z krojeniem będzie problem.Po drugie błona będzie hamować oddawanie wody w tym miejscu. Wprawdzie Arek mówi, że z mizdrą to chyba na wagęPolędwiczki mizdry nie mają.Jak się zostawia koronkę tłuszczu na polędwicy to i mizdra zostaje bo jakby inaczej, ale mięso nie oddaje wody przez tłuszcz i mizdrę. Edytowane 31 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 31 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 31 Października 2019 Znaczy zdejmę błonę po peklowaniu. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 31 Października 2019 Znaczy zdejmę błonę po peklowaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 31 Października 2019 (edytowane) A ta zwykła kiełbasa to po co? Bo jak zwykła to tak 20 g peklosoli na kilo itd. a to troche mało I chyba niezbyt dobry klimat dla zwykłej w dojrzewalni + 12 stopni i 80 % wilgotności i brak przewiewu. Edytowane 31 Października 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Listopada 2019 (edytowane) Białego kolorku coraz więcej Chyba jutro będę ważył pierwszą polędwicę Zbója i coppę. Na nr. 5 też już zaczęła pojawiać się pleśń. Na fotce nie widać bo z boku jest. Edytowane 1 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Listopada 2019 Jestem ciekaw jaki masz już ubytek wagi, ja już dwa pomiary mam za sobą Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 1 Listopada 2019 już dwa pomiary mam za sobą Jutro będę robił pierwszy pomiar Polędwica jakaś cienka się zrobiła, ta pierwsza. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 2 Listopada 2019 Wojktu, nie wiem ktos Ty, ale czytajac ten watek widze, ze wiekszosc witala Cie cieplo.Z ktorego swiata w tych forach pochodzisz? Osobiscie juz zazdroszcze nie tylko, ze masz dojrzewalnie. Widze ze kurka chata dostep do katnicy masz.Do dzisiaj u siebie szukam pecherzy, a jak wspomne Polakom "szukam katnicy" to za cholere nie kumaja. Trzymam kciuki i powodzenia zycze! Wiecej zdjec i szczegolow poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Wojktu, nie wiem ktos Ty,Ja? Ja Zbój Madej Widze ze kurka chata dostep do katnicy masz. Do dzisiaj u siebie szukam pecherzy,Zapytaj kolegę redzed, może on pomoże z tym towarem. Redzed jest też na forum anglojęzycznym wedlinydomowe. Trzymam kciuki i powodzenia zycze!Dzięki i pozdrawiam Dziś nożem kroję na pół Lonzino Z wago początkowej 1.23 kg, zrobiło się wczoraj 0.72 kg.W dojrzewalni około miesiąca. Edytowane 2 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 2 Listopada 2019 Pierwsza w życiu wędlina dojrzewająca (nie karniszówka) A'la Lonzino w folii kolagenowaej.Waga początkowa 1.23 kg, wczoraj ważyłem 0.72 kg.Dziś zdjąłem siatkę, polędwicę włożyłem do wody bardzo lekko ciepłej (widziałem jak jakiś włoch tak robił na YT) na 3 minuty, folia ładnie się ściągnęła.Smak poprzez kolendrę skarpetowy, ale ogólny smak bardzo zadowalający.Ilość optymalna p-soli do polędwicy wg mnie to 25g/kgJedna połówka do spożycia, druga zapakuję próżniowo i leżakowanie w lodówce Ogólnie :D Za dni kilka pierwsza coppa do posmakowania. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Gratuluję , ale żeby tak słodko nie było to pozwolisz kilka uwag .Jak widać część pleśni prawdopodobnie w miejscu łączenia folii przeszła na wyrób.Nie jest to zjawisko korzystne.Pleśń moim zdaniem powinna pokrywać tylko osłonkę i dlatego nie jestem zwolennikiem stosowania folii tylko osłonek naturalnych. Zanim zapakujesz próżniowo wytrzyj tą pleśń wodą z octem lub solą.Jak widać powstał też lekki pierścień wokół wyrobu co też przemawia za tym żeby folii nie stosować.Ten sam objaw miałem przy dwóch karkówkach.Jedna w "rajstopie" z małą obwódką a druga ostatnio pokrojona w kątnicy bez obwódki . Edytowane 2 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 2 Listopada 2019 Gratuluję Dzięki wytrzyj tą pleśń woda z octem lub solą. Zapakowałem tylko jeden kawałek. Wytarłem... ręcznikiem papierowym do czysta. nie jestem zwolennikiem stosowania folii Ale chyba aż tak najgorzej to nie jest z ta folią Jeszcze kiedyś karkówkę małą tak zapakuję, tak dla sprawdzenia. powstał też lekki pierścień wokół wyrobu Mnie to akurat nie przeszkadza. Jadalny przecież jest Z czasem będzie lepiej.Dzięki Ci za twoje porady Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Listopada 2019 Wojtku, pierwszy wyrób za Tobą, myślę, ze debiut udany. A to dopiero początek, będzie tylko lepiej. Jak pokroisz na krajalnicy dopiero docenisz smak. Ja już mam krajalnice, padło na używaną MaGa312p jestem zadowolony Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 2 Listopada 2019 Ech kurczę aż ślinianki wariują. Zazdroszczę bo moje się dopiero peklują, jeszcze nawet nie ma tygodnia Gratulacje. A powiedz mi, wszystkie są w tych kolagenowych osłonkach? Te które na zdjęciu wczorajszym sobie wiszą? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Wojtku, pierwszy wyrób za Tobą, myślę, ze debiut udany.Też myślę, że udany jak na pierwszy raz MaGa312pTaż bym chciał Ma-Ga, ale nowe ciut za drogie, raczej kupię Yato Spróbowałem dziś ukroić plaster na takiej zwykłej do wędlin i chleba... katastrofa, lepiej nożem idzie. A powiedz mi, wszystkie są w tych kolagenowych osłonkach?W kolagenie była tylko ta co to ją dziś rozkroiłem.Za tydzień w kolagen zawinę polędwiczki Cała reszta jest w kątnicach wołowych. Edytowane 2 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 2 Listopada 2019 Gratki, polędwica to doskonały produkt wprowadzający. Teraz bierz się za salami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 2 Listopada 2019 Gratki, Teraz bierz się za salami. Jeszcze sprzęt do salami muszę skompletować, ale na razie muszę się podszkolić w całomięśniowych Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 2 Listopada 2019 W kolagenie była tylko ta co to ją dziś rozkroiłem.Cała reszta jest w kątnicach wołowych. Z ciekawości, aparat oszukuje czy kątnice się robią z czasem przezroczyste? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 2 Listopada 2019 czy kątnice się robią z czasem przezroczyste? W miarę osuszania się towaru w witrynie robią się delikatnie przezroczyste. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 2 Listopada 2019 Za tydzień w kolagen zawinę polędwiczki Wojtku,kolagen do dojrzewających powinien być specjalny, dedykowany.To jest dosyć istotne zagadnienie, którego waga ujawniła się przy porównaniu identycznego salami w osłonce kolagenowej i naturalnej.Eksperymenty prowadził Stefan S i gdzieś nawet są publikowane zdjęcia porównawcze obu wyrobów.Poza tym "śledztwo" ujawniło, że do produkcji tych osłonek stosuje się tak wiele komponentów, że włos się jeży. Na wyrobach całomięśniowych trudno dostrzec różnice, choćby ze względów kolorystycznych.Niestety, osłonki specjalne do dojrzewających sprzedawane są wyłącznie dla przemysłu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 2 Listopada 2019 Dodam jeszcze,że kolagen nie dedykowany do wyrobów dojrzewających w czasie dojrzewania rozkłada się a do tego barwi wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 2 Listopada 2019 kolagen do dojrzewających powinien być specjalny, dedykowany. Oki, a w co będzie dobrze zawinąć polędwiczki? Czy może jednak bez zawijania? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 2 Listopada 2019 w co będzie dobrze zawinąć polędwiczki? Czy może jednak bez zawijania? Zdecydowanie z zawijaniem. Kup grubsze jelita wp, mniejsza polędwiczka wejdzie do środkowego. Większe do prostego.Poza tym są pęcherze, do większych wyrobów kątniczki.Pomyśl Zbójaszku, że na powierzchni Twojej wyczekanej polędwiczki znajdzie się warstewka rozpuszczonej osłonki wraz z cała chemią Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Użyj grubych środkowych tych w których robisz kaszankę do pieczenia Edytowane 2 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/4/#findComment-644886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.