Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 2 Listopada 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-644890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zbójaszku są kątnice baranie Może polędwiczki tam, nigdy nie widziałem i nie wiem jakiej są wielkości, Ale jelita wołowe proste chyba będą pasować w sam raz. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-644896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zanim zapakujesz próżniowo wytrzyj tą pleśń wodą z octem lub solą. To jest dobra rada Resztki pleśni rozłożą się bez powietrza na maź o upajającym zapachu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-644898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 3 Listopada 2019 Gratki . Pierwsze koty za płoty . Redzed teraz radzi salami. Dobrze radzi . Trzeba się oprzyrządować i fru . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-644930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 3 Listopada 2019 Poza tym "śledztwo" ujawniło A kto przeprowadzał śledztwo, można o tym gdzieś poczytać? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 4 Listopada 2019 Oki, a w co będzie dobrze zawinąć polędwiczki? Czy może jednak bez zawijania? Nie widzę potrzeby zawijania polędwiczek. Sa takie małe ze czas dojrzewania tylko ok. 4 tygodni. Pokrycie mało pomoże. I do tego dużo zabawy ażeby ścisłe związać coś cienkiego w kształcie ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 5 Listopada 2019 (edytowane) Też zastanawiam się nad zrobieniem polędwiczek i w moich warunkach jednak bym je do czegoś zapakował. Zakładając krótkie dojrzewanie - powiedzmy 4 tygodnie - i tak w mojej dojrzewalni nie uniknę pokrycia pleśnią. Nic nie muszę spryskiwać - ona już tam jest. Obmywanie jakimś roztworem soli czy octu co parę dni - nie bardzo mi się widzi. Tak na oko to jelita proste wołowe i najwęższa siatka dostępna u Mira powinna załatwić sprawę. Edytowane 5 Listopada 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 5 Listopada 2019 Nie widzę potrzeby zawijania polędwiczek. Sa takie małe ze czas dojrzewania tylko ok. 4 tygodni. Pokrycie mało pomoże. I do tego dużo zabawy ażeby ścisłe związać coś cienkiego w kształcie ryby. polędwiczki niewątpliwie pokryją się pleśniąodpleśniowe aromaty/smaki będą wyczuwalne, zważywszy dużą powierzchnię w stosunku do objętości mięsadelikatna struktura mięśnia sprzyja szybkiemu przenikaniu do środka zapachów zewnętrznych ingrediencjiw Polsce dostępne są jelita o przeróżnych rozmiarach a zastosowanie odpowiednich lejków (kłania się wielka improwizacja ) ułatwi zadanieZbójaszek ma bardzo wprawne palce i nie takim przeciwnościom stawiał czoła. Pierwszą walkę stoczył z "Wczesnym Zbójem Madejem" i tu odniósł IMO największe, fetowane do dzisiaj zwycięstwo nie ukrywam, że na moją ocenę wpłynął fakt, że my, kobiety zazwyczaj dobrze sobie radzimy z poskramianiem "czegoś cienkiego w kształcie ryby" (uśmiałam się serdecznie czytając ten opis) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 5 Listopada 2019 Oki, a w co będzie dobrze zawinąć polędwiczki? Czy może jednak bez zawijania? Nie widzę potrzeby zawijania polędwiczek. Sa takie małe ze czas dojrzewania tylko ok. 4 tygodni. Pokrycie mało pomoże. I do tego dużo zabawy ażeby ścisłe związać coś cienkiego w kształcie ryby. Pisałem wczoraj na PW do Krzysia mając te same obywy co moi przedmówcy jesli idzie o pokrycie pleśnią polędwiczek.Jak na razie nie mam odpowiedzi i z tego co się orientuję będziemy musieli na nia trochę poczekać bo tam gdzie obecnie przebywa jest mały problem z internetem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Co daje lub co powoduje wiązanie sznurkiem lub wkładanie do siatki towaru, np. karkówki przed peklowaniem?Peklowanie suche "normalne", znaczy nie próżniowo.Po peklowaniu posypywanie przyprawami i wkładanie wiązanej coppy w osłonkę, która to także jest wiązana. Edytowane 6 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 6 Listopada 2019 Peklowanie suche "normalne", znaczy nie próżniowo. Peklowanie próżniowe nie jest normalnym peklowanie.To jest peklowanie eksperymentalne Co daje lub co powoduje wiązanie sznurkiem lub wkładanie do siatki towaru, np. karkówki przed peklowaniem? Nic. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 6 Listopada 2019 Peklowanie próżniowe nie jest normalnym peklowanie. Nie pisałem, że próżniowe jest normalne. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Listopada 2019 Nie pisałem, że próżniowe jest normalne. Ok. żle odczytałem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Listopada 2019 Ok Do karkówki p-soli daje 35g/kg przy peklowaniu próżniowym, a jak będę chciał w pojemniku peklować to o ile zwiększyć ilość p-soli i jak długo peklować? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 6 Listopada 2019 Pekluj tak samo jak peklujesz w worku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 6 Listopada 2019 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dobrze by było jakby mięso nie leżało w wytwarzanym soku a sok bym odlewał Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dobrze by było jakby mięso nie leżało w wytwarzanym soku a sok bym odlewał Jak to uzyskać? Może być siatka z nierdzewki a pod nią naczynie żeby do niego kapało? Pekluj tak samo jak peklujesz w worku. Czy to oznacza że po peklosoli idą przyprawy i w tej postaci dajemy na siatkę? Czas peklowania taki sam czyli około 10-14 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dobrze by było jakby mięso nie leżało w wytwarzanym soku a sok bym odlewał GN 1/3 wys 150mm i tacka ociekowa jest w planie zakupu. Jak to uzyskać? Może być siatka z nierdzewki a pod nią naczynie żeby do niego kapało? Mnie takie cuś po głowie chodzi:https://allegro.pl/oferta/yato-pojemnik-gastronomiczny-gn-1-3-150-mm-6l-8519920114?fromVariant=6783530135https://allegro.pl/oferta/ociekacz-do-pojemnika-z-poliwelanu-pc-gn-1-3-yato-7853697886 Czy to oznacza że po peklosoli idą przyprawy i w tej postaci dajemy na siatkę? Ja chyba będę peklował samą p-solą, a przyprawy dodam przed włożeniem w osłonkę. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645300 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 6 Listopada 2019 (edytowane) Pekluje się razem z przyprawami,ale róbta jak chceta.Całomięśniowe to nie salami.Możesz po peklowaniu te przyprawy zmyć winem,albo zostawić.P.S Masz wyłączony telefon.? Edytowane 6 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 6 Listopada 2019 Masz wyłączony telefon.? no Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 6 Listopada 2019 a chyba będę peklował samą p-solą, a przyprawy dodam przed włożeniem w osłonkę. Z mojego doświadczenia (krótkiego) lepiej peklować z przyprawami a przed zapakowaniem w osłonkę usunąć przyprawy. Ja to ostatnio zmywam winem. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 6 Listopada 2019 lepiej peklować z przyprawami Tak. Pogadałem z Arkiem i też tak zrobię jednak. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 6 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 6 Listopada 2019 E, zbójas taki ociekacz to mniód ale zasadniczo to na każdy kawał mięcha trzeba osobny a to oznacza dużo miejsca w lodówce z którym u mnie krucho. Ja mam dwie takie siatki z alledrogo: Pasuje to idealnie na taką foremkę szklaną do zapiekanek z Ikei: Powinno się nadać chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 6 Listopada 2019 Powinno się nadać chyba? No.[Dodano: 06 lis 2019 - 21:32] zasadniczo to na każdy kawał mięcha trzeba osobny Dwa/trzy pojemniki z ociekaczami wystarczy. Robisz dwie/trzy sztuki, zawieszasz w dojrzewalni, peklujesz następne dwa tyg., a przez ten czas poprzednie zaczną ładnie obsychać wilgotność się ustabilizuje, wkładasz następne itd. chyba, tak myślę Tak coby nie wieszać w dojrzewalni 5 czy 8 sztuk na raz, bo będzie ciężko zbić wilgotność.Mam teraz w dojrzewalni 4 sztuki, "zaraz" wkładam trzy polędwiczki, może coś jeszcze, a za czas jakiś może coppa moze co innego. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/5/#findComment-645311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.