Radek. Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 20 Listopada 2019 i dlatego jest emerytowana krajalnica Ma-Ga Wojtuś, to jak z Andrzejka nadziewarką. Nie do zaj.... . Hania na takiej kroi, chyba już będzie z 15 lat . Super zakup !!! Gratki . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) po wrzuceniu nowego towaru pik w góręZawsze tak jest, dlatego odraz do dojrzewalni wkładam pochłaniacze wilgoci.Do dziś dokładałem do witryny dwa razy różny towar i zawsze po trochę, nie za dużo bo wtedy jaja są z wilgotnością.Ty dałeś 6 sztuk na raz i dlatego są problemy, ALE spoko, potrwa to dłużej, ale będzie oki Edytowane 20 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 20 Listopada 2019 Pikuś nie pikuś ,ale jest bardzo dobrze.Moje początki były o wiele gorsze,ale i pomagierów było mało.Jedynie Redzed,ale on rzadko wchodzi na nasze forum. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 20 Listopada 2019 ale i pomagierów było mało To fakt. Teraz my początkujący dojrzewalnicy mam łatwiej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 20 Listopada 2019 1298458897Instrukcja 310p.pdf Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Listopada 2019 fajnie wyczuwalny smak kminku, może tak ciut mało czosnku Ps. Zbóju ci z Alp już jadą do Ciebie Wielu pewnie nie wie o co chodzi z tymi Alpami ,ale ja wiem i nawiązując do słów Zbója nie wiem czy im będzie smakowało bo oni tam przyprawiają jałowcem ,cynamonem i gałką . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Listopada 2019 1298458897Instrukcja 310p.pdfTaka sama jak moja.Dobry zakup. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 20 Listopada 2019 http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/ok-sign-smiley-emoticon.gifŚwietne początki. Nie jest łatwo breasole tak równomiernie wysuszyć. Nawet z tego co widziałem na bresaolach (i takze na szwajcarskich bündnerfleisch) robionych zawodowo i według tradycji to ta ciemna, sucha krawędź była bardzo wyraźna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ligawa 2.6 kg czeka już na mnie we Wrocku Straty wagi 3 polędwiczek po 12-tu dniach w dojrzewalni, jeżeli dobrze policzyłem : 30,08%32,91%35% Nie za szybko :rolleyes: Wilgotność mam 77-86%, temp 12st.C +/- 1st.C. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Straty wagi 3 polędwiczek po 12-tu dniach w dojrzewalni, jeżeli dobrze policzyłem : Polędwiczki to mały element. Wydaje mi się ,że dobrze.Tą 35 % już bym spróbował, drugą przy 37 a trzecią przy 40.Będziesz miał wtedy porównanie.Temperatury i wilgotność w normie. Edytowane 21 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Listopada 2019 Straty wagi 3 polędwiczek po 12-tu dniach w dojrzewalni Zdążyły pokryć się pleśnią? Jaką dawkę ps dałeś do polędwiczek i jaki czas? Ja właśnie pekluje, myślę, że 5 dni im wystarczy. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 21 Listopada 2019 Tą 35 % już bym spróbował, drugą przy 37 a trzecią przy 40.Będziesz miał wtedy porównanie Oki, tak zrobię. Zdążyły pokryć się pleśnią? No. Jaką dawkę ps dałeś 0.25g. 5 dni im wystarczy. Ja trzymałem 10 dni sam jestem ciekaw co będzie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Tak się miało u mnie wczoraj "na dachu" witryny Arecki, chyba 35% to jest optymalnie dla polędwiczek, tak myślę. 10 dni peklowania, 12 dni w dojrzewalni, strata wagi 35%.Zawinięta w folię kolagenową 3 razy. W dojrzewalni jeszcze jedna w kolagenie i jedna w kątnicy baraniej.Towar jak masełko, lepsze od mojej pierwszej lonzino i w smaku i w konsystencji.25g p-soli na kg dla mnie osobiście jest oki.Polędwiczki wisiały blisko drzwi witryny, a tam mniejsza wilgotność chyba, no i wiatrak wewnętrzny jak wieje to wpierwej na drzwi dmucha, ale nie jest źle Edytowane 21 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 21 Listopada 2019 nie jest źle Nie jest . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 21 Listopada 2019 Ajajaj. Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 21 Listopada 2019 Wyglądają bardzo dobrze. Ja dawkę peklo dałem 28g, ale peklować zamierzam krócej. Tez zapakuje w kolagen, mam 3 szt. sam jestem ciekawy smaku, bo pewnie też będzie dość krótko w witrynie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) zapakuje w kolagenPo wyjęciu z witryny i siatki, włóż polędwiczkę do bardzo lekko ciepłej wody na trzy min.Ładnie się folia zdejmuje i do sucha wytrzyj ręcznikiem papierowym.Ja jedną polędwiczkę włożyłem do kątnicy baraniej... i podziękowałem, łatwiej trzy lub cztery razy w kolagen zawinąć.Jedną może spróbuj 4 razy zawinąć Edytowane 21 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Pięknie ta polędwiczka wygląda.Ja na Twoim miejscu pierwszy raz potraktował bym jako dojrzewanie eksperymentalne i podtrzymuję swoją sugestię o pozostawieniu pozostałych dwóch do dalszego dojrzewania. Edytowane 21 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 21 Listopada 2019 Dobra, tak będzie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-646692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 24 Listopada 2019 redzed, czy izoaskorbinian jest tu konieczny?? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13593-kalabryjskie-salami/?p=525372 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Mogę podpowiedzieć.Konieczny nie jest , ale ja też dodaję tylko askorbinian czyli wit.C jako stabilizator i przeciwutleniacz.Poprawia i utrwala kolor.Dawka ta sama czyli 0,5g/kg w trakcie peklowania. Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 24 Listopada 2019 askorbiniam ????https://allegro.pl/oferta/askorbinian-sodu-1kg-witamina-c-tanio-7701697628 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 24 Listopada 2019 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 24 Listopada 2019 czy izoaskorbinian jest tu konieczny?? musisz sam to okreslic. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14950-ascorbiniany/Ja osobiscie przy 48 godzinnym peklowaniu na salami nie stosuje. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Listopada 2019 Dzięki Wam Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/7/#findComment-647031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.