Mamona Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Listopada 2019 Ja na razie próbuję z folią kolagenową. Poradzilbys jak jej uzywac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 27 Listopada 2019 Poradzilbys jak jej uzywac? Jest jadalna, jest dopuszczona do żywności, więc używam jak zachodzi potrzeba.Ponoć jest ona jakaś "niefajna" i śledztwo było robione w tym zakresie, ale nie wiem kto to śledztwo przeprowadzał i nic nt. temat nie czytałem, że szkodliwa jest.Więc tak, jak masz potrzebę to używaj. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Lonzino, strata wagi 35%. Zgodnie z zaleceniem całą sztukę zapakowałem na 3-4 tyg., znaczy na BN zaplanowane jest krojenie No i jeszcze nowość na wyposażeniu A jak używać kalibratory to będzie pomoc Wasza potrzebna Edytowane 28 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 28 Listopada 2019 Lonzino, strata 35%. Zgodnie z zaleceniem całą sztukę zapakowałem na 3-4 tyg., A ciekawosc Cie nie zrzera - jaka w srodku i jak smakuje?? mnie jak zrzera to kroje na polowki, odcinam kilka plasterkow(rowno z obu polowek) i dosc scisle skaldam spowrotem polowki i pakuje. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 28 Listopada 2019 A ciekawosc Cie nie zrzera Próbowałem pierwsze lonzino. Ta sztuka może poczekać.Mniemam po wierzchnim kolorze, ze raczej będzie ładny widok w przekroju, a pewności nabiorę na Święta jak rozkroję. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 28 Listopada 2019 (edytowane) Masz w instrukcji pH metru jak kalibrować sondę.A co jeszcze chcesz wiedzieć.? Edytowane 28 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 28 Listopada 2019 Masz w instrukcji Jeszcze nie czytałem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 28 Listopada 2019 Masz w instrukcjiJeszcze nie czytałem Zanim przeczytasz to zaopatrz się w mały śrubokręt bo do kalibracji są malutkie śrubki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 28 Listopada 2019 zaopatrz się w mały śrubokręt Dzięki. mam jakieś zegarmistrzowskie. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 28 Listopada 2019 A jak używać kalibratory to będzie pomoc Wasza potrzebna Dobra Wojtek. Najwyżej przeczytamy tą instrukcję :laugh:. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 28 Listopada 2019 Najwyżej przeczytamy tą instrukcję :laugh: niestety trzeba będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 28 Listopada 2019 kalibratory Fajną nazwe wymyśliłeś Płyn /roztwór buforowy się to zwie sonde Hydrometu kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 28 Listopada 2019 Płyn /roztwór buforowy się to zwie No wiem przeca kalibrator brzmi krócej. sonde Hydrometu kupiłeś ? Tak, najtaniej mają. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 28 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 28 Listopada 2019 Tak, najtaniej mają. Zapewniam ze wiedziałem o tym wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 30 Listopada 2019 A pojechałem do Dino po cebulę i paprykę tak to zemną jest Lonzino 1.3 kgp-sól - 25g/kgczosnek gran. - 3g/kgpieprz zioł. - 1.3g/kg Pierwsza pancetta będzie.Boczek - 1.8 kgp-sól - 30g/kgmajeranek - 1g/kgpieprz cz. - 1g/kg W przyszła Sobotę pakuję w osłonki, a w Niedzielę do witryny Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie spiesz się z peklowaniem równowagowym. Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 30 Listopada 2019 Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie. Znaczy za krótko niedobrze? Oki, tak będzie. peklowaniem równowagowym Nie bardzo wiem o co kaman Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 30 Listopada 2019 Nie bardzo wiem o co kaman Tak się określa sposób peklowania suchego dokładnie taką ilością peklosoli, jaka ma zostać w wyrobie i zapakowanych vacum.. Ponieważ nie ma nadmiaru soli (nie przewiduje się jej usuwania mechanicznego ani moczenia) średnie ciśnienie osmotyczne jest niższe niż w peklowaniach nadmiarowych, dlatego czas peklowania powinien być dłuższy.Zbójaszku, gdybyś przeanalizował temat "Nie tylko polędwicowy eksperyment z wariacjami" to zauważysz, że wędliny StafanaS peklowane były ok. 3 tygodni a i dłużej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 30 Listopada 2019 Tak się określa sposób peklowania suchego dokładnie taką ilością peklosoli, jaka ma zostać w wyrobie i zapakowanych vacum.. Ponieważ nie ma nadmiaru soli (nie przewiduje się jej usuwania mechanicznego ani moczenia) średnie ciśnienie osmotyczne jest niższe niż w peklowaniach nadmiarowych, dlatego czas peklowania powinien być dłuższy. Dzięki. Zbójaszku, gdybyś przeanalizował temat "Nie tylko polędwicowy eksperyment z wariacjami"Nie na wszystko jest czas, dlatego dużo pytam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 30 Listopada 2019 sonde Hydrometu kupiłeś ? Zbójaszku, jaki typ tej sondy? Ph Metr za ile kupiłeś? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Zbójaszku, jaki typ tej sondy? Ph Metr za ile kupiłeś?https://allegro.pl/oferta/ph-metr-pehametr-voltcraft-ph-100-atc-8682546425http://www.hydromet.com.pl/elektrody-ph/elektrody-zespolone-ogniwa-pomiarowe/erh-,18,2,48Elektroda z przesyłka 236.16 PLNDo hydromet'u trzeba dzwonić i zamawiać. Edytowane 30 Listopada 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Ja bym zostawił w próżni minimum 2 tygodnie wędliny StafanaS peklowane były ok. 3 tygodni a i dłużej. EAniu, Krzyś, a jak dużych sztuk dotyczy tak długie peklowanie? Usłyszałem, że sztuki 2-2.5 kg peklujemy 2 tyg., a sztuki powyżej 2.5 kg 3 tyg.Jak długi czas peklowania powinien być dla polędwiczek około 0.5 kg, a jaki dla boczku, boczek jest przecież płaski ? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 1 Grudnia 2019 a jaki dla boczku, boczek jest przecież płaski ? Tłuszcz międzymięśniowy nijako "spowalnia" peklowanie wiec śpiesz sie powoli... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Tłuszcz międzymięśniowy nijako "spowalnia" peklowanie wiec śpiesz sie powoli... Tak będzie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-647900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Fajne wiązanie pętelki i dociskanie na początku filmiku. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16492-zb%C3%B3j-madej-wyroby-dojrzewaj%C4%85ce/page/9/#findComment-648036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.