Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prośba o pomoc przy wędzeniu

Wędzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 09:16

Mam prośbę do kolegów.Zbudowałem elektryczną wędzarnie i za pierwszym razem kiełbasa uwędziła się idealnie,serki też.Teraz niestety mam 5 nieudanych wędzeń za sobą i nie wiem co robię nie tak.Kiełbasa wędzi się tylko miejscami,zmieniałem temperatury na większe,mniejsze i nic nie pomogło.Wędzarnie mam na grzałce 1300w ,ocieplona,wentylator do osuszania(ogólnie wędzarnia jest mała 3kg kiełbasy to max)ale mi to starcza.Proszę o pomoc.

Załączone pliki



#2 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1603 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 20 paź 2019 - 10:16

A masz zdjęcia pierwszych wędzonek?



#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 paź 2019 - 11:00

Jeśli chodzi o kiełbasy, to za bardzo je osuszacz. Jelito robi się wtedy pergaminowe i nie przyjmuje dymu.
Kiełbasy w jelicie naturalnym to wyjątek przy wędzeniu.
Jelito musi być jeszcze lekko wilgotne kiedy zaczynamy wędzić, nie może być suche jak papier.
Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.
Ma być tak, że jak otworzysz wędzarnię, to wędzonki ma być widać jak przez lekką mgłę.

#4 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 11:06

Niestety nie mam ale był idealne ,ładny kolorek i smak


[Dodano: 20 paź 2019 - 12:06]

Ja myślałem że za krotko je suszę bo jeszcze się skraplały jak wędziłem.Twoim zdaniem za dużo dymu ,za mały komin .Dorobić otwory z boku wędzarni.



#5 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1944 postów

Napisano 20 paź 2019 - 11:39

bo jeszcze się skraplały jak wędziłem
 

Tak też nie może być, kiełbasa nie może się skraplać jak zaczynasz wędzenie. Zrób jak doradza Ci Miro, a będzie równo pokolorowana.

Możesz w połowie wędzenia obrócić kije o 180 stopni, dla równomiernego koloru.


Użytkownik witt edytował ten post 20 paź 2019 - 11:40


#6 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 12:00

Kije obracałem ,niestety nic to nie pomogło.Spróbuje wędzić w mniejszym dymie.Kiełbasę osuszałem w 40st z wentylatorem przez jakieś 40 min,ale jak zacząłem wędzić to i tak się skraplała.Może za dużo wkładam do wędzarni.Za pierwszym razem kładłem mniej.



#7 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 788 postów

Napisano 20 paź 2019 - 12:02

Przekładaj kije ,zrób większy przepływ dymu i jak miro pisze nie osuszaj za mocno kiełbasy będziesz miał twardą skórkę. Kiełbasa ma byś sucha ciepła ale nie wysuszona 



#8 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 12:06

To może za mocną temperaturę ustawiam 50 do 60 st  już sam nie wiem.Białe serki wędzą się elegancko.



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 paź 2019 - 12:06

Osuszaj w temperaturze w jakiej będziesz wędzić.
Ustaw 60-65 C, osuszaj i kiedy kiełbasa będzie jeszcze lekko wilgotna puść dym.
Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.

#10 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 12:12

Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .



#11 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 229 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 20 paź 2019 - 12:23

Załączony plik  udko.jpg   60,4 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  sobota.jpg   99,08 KB   8 Ilość pobrańJa z reguły po nabiciu kiełbasy osadzam ja około 2 godziny w temperaturze pokojowej z dodatkowym przepływem powietrza od wentylatora. Następnie w wędzarni w 40-tu stopniach bez dymu około pół godziny aby po dotknięciu dłonią kiełbasa była ciepława, taka temperatura jak ciała czlowieka. Dymek u mnie przepływa poprzez nieszczelne deski robiące za daszek w mojej prowizorce. 



#12 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 12:33

Ok.Spróbuje w ten sposób. Dziękuje panowie za pomoc.



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10156 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 paź 2019 - 12:34

.Może za dużo wkładam do wędzarni.

Wg mnie tutaj jest odpowiedź na Twoje kłopoty.



#14 grim_reefer

grim_reefer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 20 paź 2019 - 12:57

Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .


Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni?

#15 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 20 paź 2019 - 16:15

Ogólnie to nie mam.Mam wentylator do osuszania z drzwiczkami ,które podczas wędzenia zamykam i komin którym leci dym.Nie widziałem  żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .Oglądałem zrobioną ze zmywarki i tam oprócz komina nie było nic.Moja jest zrobiona tak jak Rosjanie robią do zimnego wędzenia, z ich stron wziąłem projekt i prawie że zrobiłem  idealną kopie oprócz dymo generatora który mają ze słoikiem na zewnątrz do zbierania smoły



#16 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 21 paź 2019 - 07:19

 

Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .


Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni?

 

To jest kluczowe pytanie w tym wątku :clap: :clap:

 

Musi być dopływ powietrza - brak przepływu to przyczyna opisanego kłopotu.


Użytkownik janusz_p edytował ten post 21 paź 2019 - 07:22


#17 Klyz

Klyz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćKostrzyn

Napisano 22 paź 2019 - 20:43

Czy jak zostawię drzwiczki od wentylatora otwarte to starczy ,czy raczej za mało.



#18 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 22 paź 2019 - 21:21

Przepływ powietrza jest przez DG.
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

#19 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 438 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 23 paź 2019 - 06:13

Przepływ powietrza jest przez DG.
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

Nie wierzę, że to czytam i to napisane przez Ciebie, orędownika "nie kiszenia" dymu w wędzarni. :facepalm:

Ilość powietrza podana przez pompkę jest stanowczo za mała.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 grim_reefer

grim_reefer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 23 paź 2019 - 06:40

Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.

Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.

Przepływ powietrza jest przez DG.
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.

Sorry, czego nie rozumiem. Do tej pory w każdym projekcie wędzarni elektrycznych jaki widziałem były otwory na dopływ powietrza i ujście dymu.

Miro, czy według Ciebie dodatkowy otwór jest niepotrzebny - o ile nie wieje silny wiatr?
Ale jednocześnie wędzarnia nie może być szczelna - czyli musi mieć otwory?
[Dodano: 23 paź 2019 - 07:40]

Nie widziałem  żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .

Na tym forum znajdziesz wiele projektów i praktycznie wszystkie, które oglądałem mają dopływ powietrza.
Zajrzyj choćby tutaj:
https://wedlinydomow...czona/?p=527219





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Wędzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych