Mam prośbę do kolegów.Zbudowałem elektryczną wędzarnie i za pierwszym razem kiełbasa uwędziła się idealnie,serki też.Teraz niestety mam 5 nieudanych wędzeń za sobą i nie wiem co robię nie tak.Kiełbasa wędzi się tylko miejscami,zmieniałem temperatury na większe,mniejsze i nic nie pomogło.Wędzarnie mam na grzałce 1300w ,ocieplona,wentylator do osuszania(ogólnie wędzarnia jest mała 3kg kiełbasy to max)ale mi to starcza.Proszę o pomoc.
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

#1
Napisano 20 paź 2019 - 09:16
#2
Napisano 20 paź 2019 - 10:16
A masz zdjęcia pierwszych wędzonek?
#3
Napisano 20 paź 2019 - 11:00
Kiełbasy w jelicie naturalnym to wyjątek przy wędzeniu.
Jelito musi być jeszcze lekko wilgotne kiedy zaczynamy wędzić, nie może być suche jak papier.
Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.
Ma być tak, że jak otworzysz wędzarnię, to wędzonki ma być widać jak przez lekką mgłę.
#4
Napisano 20 paź 2019 - 11:06
Niestety nie mam ale był idealne ,ładny kolorek i smak
[Dodano: 20 paź 2019 - 12:06]
Ja myślałem że za krotko je suszę bo jeszcze się skraplały jak wędziłem.Twoim zdaniem za dużo dymu ,za mały komin .Dorobić otwory z boku wędzarni.
#5
Napisano 20 paź 2019 - 11:39
bo jeszcze się skraplały jak wędziłem
Tak też nie może być, kiełbasa nie może się skraplać jak zaczynasz wędzenie. Zrób jak doradza Ci Miro, a będzie równo pokolorowana.
Możesz w połowie wędzenia obrócić kije o 180 stopni, dla równomiernego koloru.
Użytkownik witt edytował ten post 20 paź 2019 - 11:40
#6
Napisano 20 paź 2019 - 12:00
Kije obracałem ,niestety nic to nie pomogło.Spróbuje wędzić w mniejszym dymie.Kiełbasę osuszałem w 40st z wentylatorem przez jakieś 40 min,ale jak zacząłem wędzić to i tak się skraplała.Może za dużo wkładam do wędzarni.Za pierwszym razem kładłem mniej.
#7
Napisano 20 paź 2019 - 12:02
Przekładaj kije ,zrób większy przepływ dymu i jak miro pisze nie osuszaj za mocno kiełbasy będziesz miał twardą skórkę. Kiełbasa ma byś sucha ciepła ale nie wysuszona
#8
Napisano 20 paź 2019 - 12:06
To może za mocną temperaturę ustawiam 50 do 60 st już sam nie wiem.Białe serki wędzą się elegancko.
#9
Napisano 20 paź 2019 - 12:06
Ustaw 60-65 C, osuszaj i kiedy kiełbasa będzie jeszcze lekko wilgotna puść dym.
Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.
#10
Napisano 20 paź 2019 - 12:12
Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .
#11
Napisano 20 paź 2019 - 12:23
udko.jpg 60,4 KB
8 Ilość pobrań
sobota.jpg 99,08 KB
8 Ilość pobrańJa z reguły po nabiciu kiełbasy osadzam ja około 2 godziny w temperaturze pokojowej z dodatkowym przepływem powietrza od wentylatora. Następnie w wędzarni w 40-tu stopniach bez dymu około pół godziny aby po dotknięciu dłonią kiełbasa była ciepława, taka temperatura jak ciała czlowieka. Dymek u mnie przepływa poprzez nieszczelne deski robiące za daszek w mojej prowizorce.
#12
Napisano 20 paź 2019 - 12:33
Ok.Spróbuje w ten sposób. Dziękuje panowie za pomoc.
#13
Napisano 20 paź 2019 - 12:34
.Może za dużo wkładam do wędzarni.
Wg mnie tutaj jest odpowiedź na Twoje kłopoty.
#14
Napisano 20 paź 2019 - 12:57
Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .
Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni?
#15
Napisano 20 paź 2019 - 16:15
Ogólnie to nie mam.Mam wentylator do osuszania z drzwiczkami ,które podczas wędzenia zamykam i komin którym leci dym.Nie widziałem żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .Oglądałem zrobioną ze zmywarki i tam oprócz komina nie było nic.Moja jest zrobiona tak jak Rosjanie robią do zimnego wędzenia, z ich stron wziąłem projekt i prawie że zrobiłem idealną kopie oprócz dymo generatora który mają ze słoikiem na zewnątrz do zbierania smoły
#16
Napisano 21 paź 2019 - 07:19
Ok tylko nie wiem czy grzała będzie wstanie utrzymać temperaturę przy rozszczelnionych drzwiach .
Nie wiem czy to pytanie w temacie, ale czy masz jakikolwiek dopływ powietrza w tej wędzarni?
To jest kluczowe pytanie w tym wątku
Musi być dopływ powietrza - brak przepływu to przyczyna opisanego kłopotu.
Użytkownik janusz_p edytował ten post 21 paź 2019 - 07:22
#17
Napisano 22 paź 2019 - 20:43
Czy jak zostawię drzwiczki od wentylatora otwarte to starczy ,czy raczej za mało.
#18
Napisano 22 paź 2019 - 21:21
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.
#19
Napisano 23 paź 2019 - 06:13
Przepływ powietrza jest przez DG.
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.
Nie wierzę, że to czytam i to napisane przez Ciebie, orędownika "nie kiszenia" dymu w wędzarni.
Ilość powietrza podana przez pompkę jest stanowczo za mała.
Sponsor
#20
Napisano 23 paź 2019 - 06:40
Poza tym widzę szczelną wędzarnie z małym kominem i dużą ilością dymu.
Rozszczelnij drzwi, żeby dym swobodnie przepływał przez wędzarnie.
Sorry, czego nie rozumiem. Do tej pory w każdym projekcie wędzarni elektrycznych jaki widziałem były otwory na dopływ powietrza i ujście dymu.Przepływ powietrza jest przez DG.
Dodatkowy otwór z dopływem powietrza służy do eliminowania powstawania lewego ciągu przy np silnym wietrze.
Miro, czy według Ciebie dodatkowy otwór jest niepotrzebny - o ile nie wieje silny wiatr?
Ale jednocześnie wędzarnia nie może być szczelna - czyli musi mieć otwory?
[Dodano: 23 paź 2019 - 07:40]
Na tym forum znajdziesz wiele projektów i praktycznie wszystkie, które oglądałem mają dopływ powietrza.Nie widziałem żadnej konstrukcji wędzarni elektrycznych z jakimiś dopływami powietrza .
Zajrzyj choćby tutaj:
https://wedlinydomow...czona/?p=527219
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Wędzenie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych