witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Salceson ostrzeszowski Skład: Ozorki wieprzowePołowa głowy wieprzowejGolonka tylna Policzki wieprzoweNóżki wieprzoweSerce wieprzoweSkórkiRosół z gotowanego mięsa Przyprawy na kg. farszu:Sól w trakcie wyrabiania 3 gPieprz naturalny 4 gCzosnek świeży 5 gKminek(część mielona, część gnieciona w moździerzu) 1 g Peklowanie szybkie w 12% roztworze solanki przez 2,5 dnia w temperaturze 9°C.Po peklowaniu, mięso zostało opłukane i ugotowane. Ozorki oczyszczone ze skórek, nóżki, golonki i głowa obrane z mięska, serce oczyszczone z żył. Tłuste części golonki, ozorków, nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości. Wszystko zostało doprawione przyprawami, wymieszane wraz z 1,5 l rosołku, nadziane w kątnice wieprzowe.Parzone w temperaturze 80 -82°C przez 90 - 120 min. Schłodzone w zimnej wodzie, a następnie prasowane pod ciężarem przez 24 godziny w chłodnym miejscu. I tak wygląda gotowy do jedzenia Edytowane 24 Listopada 2019 przez EAnna Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2019 tak wygląda gotowy do jedzenia Przepiękny!Te duże kawałki mięsa na przekroju to jest serducho? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Te duże kawałki mięsa na przekroju to jest serducho? Ozorek .Salceson Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2019 Przepiękny! Dziękuję, miałem dobrego na odległość nauczyciela. Ozorek I policzki Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Policzek wg. przeisu był zmielony na sitku 5 mm.Miałem zwrócić uwagę że szkoda mielić policzka bo to ładny chudy kawałek ,ale zaraz ktoś powie ,że się czepiam to sobie odpuściłem.A teraz okazuje się ,że był krojony.Proszę zeznawać jak to było z tym policzkiem. Tłuste części golonki, ozorków, policzek, nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości. Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Policzek wg. przepisu był zmielony na sitku 5 mm. Arku nie czepiasz się, dobrze, że zwracasz uwagę, bo tu zrobiłem błąd. Policzki nie były zmielone na sitku 5 mm, były przekrojone na połowę i takie kawałki były dodane do salcesonu. Prosiłbym Administratora o wymazanie tego wyrazu gdzie jest napisane, że jest zmielone.Jeszcze raz dzięki Arku.... Edytowane 24 Listopada 2019 przez witt Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2019 salcefix z jęzorem.. piękny i zapewne smaczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Listopada 2019 (edytowane) Tak Mareczku, jest naprawdę delikatny i smaczny, chociaż następnym razem zmienię ciut przyprawy. To jak z kierowaniem pojazdami po drogach publicznych....im więcej jeździsz tym szybciej i więcej zdobywasz doświadczenie i wprawę. Pozdrowienia dla Ciebie i małżonki. Edytowane 25 Listopada 2019 przez witt Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Listopada 2019 Witku salceson pierwsza klasa, wygląda obłędnie. Ozorki nastrzykiwałeś przy peklowaniu? Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Listopada 2019 Ozorki nastrzykiwałeś przy peklowaniu Tak Sebastian były nastrzykiwane i wszystkie inne mięsa również. Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Listopada 2019 tak wygląda gotowy do jedzenia i kieliszeczek dobrej nalewki Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grehor1 Opublikowano 26 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Listopada 2019 Do Ostrzeszowa mam blislo Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Listopada 2019 Do Ostrzeszowa mam blislo Nie ma sprawy Pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Listopada 2019 Na prośbę Kolegi witt'a informuję, aby wszelkie dyskusje na temat tego wyrobu prowadzić w Jego Kąciku Kuchennym: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/ „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi