Skocz do zawartości

Salceson Ostrzeszowski


witt

Rekomendowane odpowiedzi

Salceson ostrzeszowski

 

Skład:

 

Ozorki wieprzowe

Połowa głowy wieprzowej

Golonka tylna 

Policzki wieprzowe

Nóżki wieprzowe

Serce wieprzowe

Skórki

Rosół z gotowanego mięsa

 

Przyprawy na kg. farszu:

Sól w trakcie wyrabiania  3 g

Pieprz naturalny               4 g

Czosnek świeży               5 g

Kminek

(część mielona, część gnieciona w moździerzu) 1 g

 

Peklowanie szybkie w 12% roztworze solanki przez 2,5 dnia w temperaturze 9°C.

Po peklowaniu, mięso zostało opłukane i ugotowane. Ozorki oczyszczone ze skórek, nóżki, golonki i głowa obrane z mięska, serce oczyszczone z żył. Tłuste części golonki, ozorków,  nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości.

 

Wszystko zostało doprawione przyprawami, wymieszane wraz z 1,5 l rosołku, nadziane w kątnice wieprzowe.

Parzone w temperaturze 80 -82°C przez 90 - 120 min.

 

Schłodzone w zimnej wodzie, a następnie prasowane pod ciężarem przez 24 godziny w chłodnym miejscu.

 

I tak wygląda gotowy do jedzenia

post-86407-0-90680900-1574588742_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wygląda gotowy do jedzenia

Przepiękny!

Te duże kawałki mięsa na przekroju to jest serducho? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te duże kawałki mięsa na przekroju to jest serducho? 

Ozorek .Salceson  :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Policzek wg. przeisu był zmielony na sitku 5 mm.Miałem zwrócić uwagę że szkoda mielić policzka bo to ładny chudy kawałek ,ale zaraz ktoś powie ,że się czepiam to sobie odpuściłem.A teraz okazuje się ,że był krojony.Proszę zeznawać jak to było z tym policzkiem. :D

 

Tłuste części golonki, ozorków, policzek, nóżek i skórki mielone na sitku 5 mm, reszta pokrojona w kostkę o różnej wielkości.  
Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Policzek wg. przepisu był zmielony na sitku 5 mm.

 

Arku nie czepiasz się, dobrze, że zwracasz uwagę, bo tu zrobiłem błąd. Policzki nie były zmielone na sitku 5 mm, były przekrojone na połowę i takie kawałki były dodane do salcesonu.

 

Prosiłbym Administratora o wymazanie tego wyrazu gdzie jest napisane, że jest zmielone.

Jeszcze raz dzięki Arku.... :thumbsup:

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak Mareczku, jest naprawdę delikatny i smaczny, chociaż następnym razem zmienię ciut przyprawy. 

To jak z kierowaniem pojazdami po drogach publicznych....im więcej jeździsz tym szybciej i więcej zdobywasz doświadczenie i wprawę. :thumbsup:  :D

Pozdrowienia dla Ciebie i małżonki. 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak wygląda gotowy do jedzenia
:D  :thumbsup:  :clap: i kieliszeczek dobrej nalewki  :blush:  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę Kolegi witt'a informuję, aby wszelkie dyskusje na temat tego wyrobu prowadzić w Jego Kąciku Kuchennym: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.