Todek Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 18 Września 2013 Dziś już po raz drugi robię paprykę KaszubkiKurcze, jakos nie mogę znaleźć tego przepisu. :sad: Może jakaś podpowiedź? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 18 Września 2013 http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/134/1621-konkursowa-papryka-pieczona-kaszubki33 to chyba o ten przepis chodzi . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 18 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 18 Września 2013 Dziś już po raz drugi robię paprykę Kaszubki, jejku jaka ona jest pyszna, pierwszy raz zrobiłam tak jak w przepisie z 3kg, ale to zjedliśmy na dwa obiady, teraz robię z 6kg ale jeszcze będę robić znów z 6kg, bo jest wspaniała, nawet mój mąż który normalnie papryki nie lubi nad tą się zachwyca.Jak z ostrością, moja LP woli kuchnię łagodniejszą? http://wedlinydomowe.pl/component/content/article/134/1621-konkursowa-papryka-pieczona-kaszubki33 to chyba o ten przepis chodzi .bez podania linku, w życiu bym tego przepisu nie odnalazł na stronie głównej, tak jest zakamuflowany :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 19 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 19 Września 2013 Jak z ostrością, moja LP woli kuchnię łagodniejszą?ja też wolę kuchnię łagodniejszą, ta papryczka jest tak przyjemnie ostrawa, oczywiście możesz dodawać pieprzu i chilli stopniowo cały czas próbując. Możesz w ogóle zrezygnować będzie wtedy słodko kwaśna ale nie będzie miała tego ciekawego pikantnego smaczku. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 20 Września 2013 Właśnie się zabrałem za obieranie papryki, sześć kilo. Chyba jednak za słabo ją przypiekłem, kiepsko się obiera miejscami :sad: . Jak będzie trochę skórki chyba nic się nie stanie? Czy może znacie jeszcze jakiś sposób na tę skórkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 20 Września 2013 Przez mój bandzioch przejdzie :wink: , dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 20 Września 2013 smola, wsadz do piekarnika na troche a pozniej do worka plastykowego i zostaw az troche ostygnie, wteyd skora dobrze odchodzi, lub jak pisze arkadiusz, nalezy na palniku doslownie przypalic skore dookola i ja zeskrobac. Wiem tez ,ze w Polsce macie juz noze do obierania pomidorow, sa bardzo dobre do sciagania tej skory, bo obieraja bardzo cieniutko. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 20 Września 2013 aż czarna miejscamibyła, 200*C na górnej grzałce i 25 minut w piekarniku. Jutro będę piekł na ajvar, to dłużej przetrzymam. edit: schodzić, schodzi tylko miejscami jest uparta :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 20 Września 2013 Metoda "piekarnikowa" ma to do siebie że piecze cały miękisz zamiast tylko opalić/oparzyć skórkę chyba że załączymy "opiekacz" a najlepiej z termoobiegiem ja korzystam z mniej subtelnej metody..... :tongue: - palnik gazowy... jak małe i/lub mało to taki do lutowania instalacji... ale jak dużo do opalenia to taki od grzania papy :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 21 Września 2013 Ta skórka nawet spalona i tak jest miejscami uparta, ale całkiem przyjemnie się robi zarówno paprykę jak i ajwa, muszę jeszcze dorobić, bo ostatnio to jem nawet chleb z masłem i ajwarem :blush: Muszę się opamiętać i wrócić do diety. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 21 Września 2013 madlinka, masz jakiś sprawdzony przepis na ajvar? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 21 Września 2013 smola, jak cofniesz się wstecz kilka stron to znajdziesz przepisy na ajvar w różnych postaciach. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 21 Września 2013 smola, jak cofniesz się wstecz kilka stron to znajdziesz przepisy na ajvar w różnych postaciach.przeszukane, zanotowane - dzięki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 21 Września 2013 smola, jak cofniesz się wstecz kilka stron to znajdziesz przepisy na ajvar w różnych postaciach.przeszukane, zanotowane - dzięki :wink:Proszę bardzo :grin: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) Mam takie pytanko. Jakoś tak przypadkiem zaplątało mi się kilka/kilkanaście strączków czerwonej ostrej papryczki, i nie bardzo mam pomysła co z nimi zrobić żeby jakoś je zachować na zimę. Pomyślałem, że może by je tak ususzyć, ale jak, w całości czy pokrojone? Czy może jakoś inaczej? Mile widziane wszelkie sugestie i podpowiedzi. Edytowane 28 Września 2013 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 28 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 28 Września 2013 Todek -zamroź ją w całości .Ja tak robię co roku Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) kilka/kilkanaście strączków czerwonej ostrej papryczki, i nie bardzo mam pomysła co z nimi zrobić Paprykę możesz po wypestkowaniu pokroić i kawałeczki i zalać oliwą.Słoik należy trzymać w lodówce.Zarówno oliwa jak i papryczki doskonale służą za przyprawę Edytowane 28 Września 2013 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 28 Września 2013 robię jak mówisz EAnno , ale nie trzymam w lodówce , tylko na półce - czy lodówka robi jakąś różnicę? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 28 Września 2013 Jezeli zalewa sie oliwa z oliwek to lepiej trzymac na polce w ciemnej szafce. W lodowce oliwa szybko twardnieje( a dokladnie wydziela sie w niej osad, przez co oliwa traci na swojej wartosci zdrowotej ; oczywiscie biore pod uwage tylko oliwe wytlaczana na zimno), a jesli zalewa sie olejem slonecznikowy ( ktory zwykle bardziej zalecany jest ) spokojnie mozna trzymac w lodowce. Oba oleje sa zdrowe i smaczne.Ja do tego daje jeszcze kilka zabkow czosnku i troche ziol . A to dlatego, ze olej ow mam pozniej do salatek. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 28 Września 2013 czy lodówka robi jakąś różnicę? Jeżeli kawałki papryczek wynurzą się z oliwy mogą zapleśnieć.Taka konserwa (z lodówki) może być używana cały rok albo i dłużej. Oliwa trzymana w temp. pokojowej po czasie zaczyna jełczeć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 29 Września 2013 Kurczę, jeszcze się nie mogę połapać na nowym forum, przepis z którego robiłam ajwar jest na stronie 14, le moja odpowiedź już pewnie po czasie. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 29 Września 2013 Mam pytanie, czy jest gdzieś na Forum lub może ktoś ma w swoich zapiskach, sos typu/podobny do Uncle Beans? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 29 Września 2013 @Todek, mam pytanie, a jak wpiszesz w prawym górnym w rogu w wyszukiwarce "uncle bens" to co się stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 29 Września 2013 Sprawdziłem i : Wyniki wyszukiwaniaSzukana fraza "uncle bens" zwróciła następującą liczbę wyników: 1 Wyniki wyszukiwania Według typu zawartościForumUżytkownicyHelp FilesKalendarz Sortuj według ostatniej aktualizacji Tytuł Odpowiedzi Wyświetlenia Sortuj malejąco rosnąco<div class="post_block hentry clear no_sidebar ipsBox_container id=" post_id_303925'="" style="margin: 0px; padding: 0px; background-image: none; background-color: rgb(239, 235, 230); border: 1px solid rgb(223, 210, 198); clear: both; position: relative; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;"> #303925Lato -czas na przetwory Napisano przez vtec w 9 minut temu w ... w kuchni@Todek, mam pytanie, a jak wpiszesz w prawym górnym w rogu w wyszukiwarce "uncle bens" to co się stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 29 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 29 Września 2013 No nic się nie stanie, ale też nic nie pokaże. Spokojnie umiem korzystać z wyszukiwarki. Na Forum, na którym jestem adminem, też gonię wszystkich do korzystania z wyszukiwarki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.