Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś już po raz drugi robię paprykę Kaszubki

Kurcze, jakos nie mogę znaleźć tego przepisu. :sad: Może jakaś podpowiedź?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302040
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302043
Udostępnij na innych stronach

Dziś już po raz drugi robię paprykę Kaszubki, jejku jaka ona jest pyszna, pierwszy raz zrobiłam tak jak w przepisie z 3kg, ale to zjedliśmy na dwa obiady, teraz robię z 6kg ale jeszcze będę robić znów z 6kg, bo jest wspaniała, nawet mój mąż który normalnie papryki nie lubi nad tą się zachwyca.

Jak z ostrością, moja LP woli kuchnię łagodniejszą?

 

bez podania linku, w życiu bym tego przepisu nie odnalazł na stronie głównej, tak jest zakamuflowany :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302056
Udostępnij na innych stronach

Jak z ostrością, moja LP woli kuchnię łagodniejszą?

ja też wolę kuchnię łagodniejszą, ta papryczka jest tak przyjemnie ostrawa, oczywiście możesz dodawać pieprzu i chilli stopniowo cały czas próbując. Możesz w ogóle zrezygnować będzie wtedy słodko kwaśna ale nie będzie miała tego ciekawego pikantnego smaczku.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302198
Udostępnij na innych stronach

Właśnie się zabrałem za obieranie papryki, sześć kilo. Chyba jednak za słabo ją przypiekłem, kiepsko się obiera miejscami :sad: . Jak będzie trochę skórki chyba nic się nie stanie? Czy może znacie jeszcze jakiś sposób na tę skórkę?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302502
Udostępnij na innych stronach

smola, wsadz do piekarnika na troche a pozniej do worka plastykowego i zostaw az troche ostygnie, wteyd skora dobrze odchodzi, lub jak pisze arkadiusz, nalezy na palniku doslownie przypalic skore dookola i ja zeskrobac.

Wiem tez ,ze w Polsce macie juz noze do obierania pomidorow, sa bardzo dobre do sciagania tej skory, bo obieraja bardzo cieniutko.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302512
Udostępnij na innych stronach

aż czarna miejscami

była, 200*C na górnej grzałce i 25 minut w piekarniku. Jutro będę piekł na ajvar, to dłużej przetrzymam.

 

edit:

schodzić, schodzi tylko miejscami jest uparta :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302513
Udostępnij na innych stronach

Metoda "piekarnikowa" ma to do siebie że piecze cały miękisz zamiast tylko opalić/oparzyć skórkę chyba że załączymy "opiekacz" a najlepiej z termoobiegiem

 

ja korzystam z mniej subtelnej metody..... :tongue: - palnik gazowy... jak małe i/lub mało to taki do lutowania instalacji... ale jak dużo do opalenia to taki od grzania papy :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302525
Udostępnij na innych stronach

Ta skórka nawet spalona i tak jest miejscami uparta, ale całkiem przyjemnie się robi zarówno paprykę jak i ajwa, muszę jeszcze dorobić, bo ostatnio to jem nawet chleb z masłem i ajwarem :blush: Muszę się opamiętać i wrócić do diety.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302600
Udostępnij na innych stronach

smola, jak cofniesz się wstecz kilka stron to znajdziesz przepisy na ajvar w różnych postaciach.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302610
Udostępnij na innych stronach

smola, jak cofniesz się wstecz kilka stron to znajdziesz przepisy na ajvar w różnych postaciach.

przeszukane, zanotowane - dzięki :wink:
Proszę bardzo :grin:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-302620
Udostępnij na innych stronach

Mam takie pytanko. Jakoś tak przypadkiem zaplątało mi się kilka/kilkanaście strączków czerwonej ostrej papryczki, i nie bardzo mam pomysła co z nimi zrobić żeby jakoś je zachować na zimę. Pomyślałem, że może by je tak ususzyć, ale jak, w całości czy pokrojone? Czy może jakoś inaczej? Mile widziane wszelkie sugestie i podpowiedzi.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303585
Udostępnij na innych stronach

kilka/kilkanaście strączków czerwonej ostrej papryczki, i nie bardzo mam pomysła co z nimi zrobić

 

Paprykę możesz po wypestkowaniu pokroić i kawałeczki i zalać oliwą.

Słoik należy trzymać w lodówce.

Zarówno oliwa jak i papryczki doskonale służą za przyprawę

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303798
Udostępnij na innych stronach

robię jak mówisz EAnno , ale nie trzymam w lodówce , tylko na półce  - czy lodówka robi jakąś różnicę?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303802
Udostępnij na innych stronach

Jezeli zalewa sie oliwa z oliwek to lepiej trzymac na polce w ciemnej szafce. W lodowce oliwa szybko twardnieje( a dokladnie wydziela sie w niej osad, przez co oliwa traci na swojej wartosci zdrowotej ; oczywiscie biore pod uwage tylko oliwe wytlaczana na zimno), a jesli  zalewa sie olejem slonecznikowy ( ktory zwykle bardziej zalecany jest ) spokojnie mozna trzymac w lodowce. Oba oleje sa zdrowe i smaczne.

Ja do tego daje jeszcze kilka zabkow czosnku i troche ziol . A to dlatego, ze olej ow mam pozniej do salatek. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303810
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy lodówka robi jakąś różnicę?

Jeżeli kawałki papryczek wynurzą się z oliwy mogą zapleśnieć.

Taka konserwa (z lodówki) może być używana cały rok albo i dłużej. Oliwa trzymana w temp. pokojowej po czasie zaczyna jełczeć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303811
Udostępnij na innych stronach

Kurczę, jeszcze się nie mogę połapać na nowym forum, przepis z którego robiłam ajwar jest na stronie 14, le moja odpowiedź już pewnie po czasie.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303844
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie, czy jest gdzieś na Forum lub może ktoś ma w swoich zapiskach, sos typu/podobny do Uncle Beans? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303923
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem i :

 

Wyniki wyszukiwania
Szukana fraza "uncle bens" zwróciła następującą liczbę wyników: 1 Wyniki wyszukiwania

Według typu zawartości
 
Sortuj według                Sortuj   
<div class="post_block hentry clear no_sidebar ipsBox_container id=" post_id_303925'="" style="margin: 0px; padding: 0px; background-image: none; background-color: rgb(239, 235, 230); border: 1px solid rgb(223, 210, 198); clear: both; position: relative; background-position: initial initial; background-repeat: initial initial;">
#303925Lato -czas na przetwory

photo-39693.jpg?_r=1380290574 Napisano przez vtec w 9 minut temu w ... w kuchni

@Todek, mam pytanie, a jak wpiszesz w prawym górnym w rogu w wyszukiwarce "uncle bens" to co się stanie?  ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303928
Udostępnij na innych stronach

No nic się nie stanie, ale też nic nie pokaże. Spokojnie umiem korzystać z wyszukiwarki. ;) Na Forum, na którym jestem adminem, też gonię wszystkich do korzystania z wyszukiwarki. ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/15/#findComment-303931
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.