Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1kg antonówek

Maryś, a jak nie będę mógł kupić Antonówek, to jakimi jabłkami można zastąpić? :D

Napełnić słoiki pasteryzować 10 min

Ten czas to do jakiej pojemności słoików się odnosi? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299675
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Może ktoś się jeszcze pochwali przepisem na smaczne buraczki.

 

Trochę mam ich na działce. Możliwości dłuższego przechowania nie mam żadnych (blokowe piwnice nie nadają się, niestety).

Z wyrazami szacunku

 

Stanisław Leszczyński

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299720
Udostępnij na innych stronach

leszcz'u, wystarczy wrócić kilka postów i masz przepis marii.s na buraczki albo użyć "szukajki" i masz przepis pokemona https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=174849#174849

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299735
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar?

ja jadłam pyszny ajwar na zlocie, przywiózł go Pan Boczek, a oto przepis:

 

Ajvar robiłem w 2 wersjach, z dodatkiem warzyw (cebuli, czosnek) i tylko samej papryki i właśnie taki najlepiej mi smakuje, cebula nie zabija smaku papryki, jest lekko słony ostry i czuć fajny posmak przypieczonych papryk. :lol:

 

Przepis:

 

2.5 kg papryki bez nasion

0,9 kg nie dużej cukinii (zamiast bakłażana)

4 średnie pomidory

3 średnie papryczki (cyklon)

5 łyżek octu jabłkowego lub winnego

1 łyżka soli

 

Paprykę kroję na połówki i zapiekam na ciemno z włączonym termoobiegiem piekarnika (skraca czas pieczenia) na 2 blasze zapiekam pomidory cukinię i ostre papryczki.

Paprykę obieram ze skórek i pomidory, z cukinii wyjmuję nasiona łyżką i zeskrobuję miąsz, tak samo z ostrej, wszystko pakuję do gara, dodaję pół kubka wody (żeby nie przypalić) i sok który został po papryce, gotuje ok 30-40min na wolnym ogniu.

Można skrócić czas i od razu wszystko zmiksować blenderem, gdy masa będzie już gładka przecieram przez sito, ponownie do gara wtedy dodaje sól, ocet i jeszcze gotuje na bardzo wolnym ogniu żeby całość odparować, jak zacznie bulgotać i ściany będą upierdz...ne od ajavru to znaczy że jest ok :grin: , pakuję do słoiczków i pasteryzuję ok 10min. :grin: :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7488.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7494.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7505.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299773
Udostępnij na innych stronach

sałatka śmieciucha

Brokuł

2kg średnich ogórków 2kg marchewki duży kabaczek lub cukinia 3kg czerwonej papryki

2 kg cebuli 2średnie kalafiory 1/2pęczka natki pietruszki 6liśći selera naciowego 3 czubate łyżki soli pieprz chili wg uznania 1 op kurkumy

zalewa

3 szkl octu 10% 4 szkl cukru

Brokuł kalafiory dzielimy na małe różyczki marchewkę kabaczka obieramy ogórki ze skórką , oczyszczoną paprykę kroimy w plasterki cebulę obieramy kroimy w piórka całość solimy mieszamy odstawiamy na 12 godz.Ocet zagotowujmy z cukrem studzimy.Natkę i liść selera kroimy drobno dodajemy do warzyw zalewamy zlewą dodajemy kurkumę pieprz chili mieszamy odstawiamy na 3 godz od czasu do czasu mieszając .Warzywa przekładamy do słoików[0.5l] pasteryzujemy 10 min.Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299805
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam wśród swoich notatek przepis na sałatkę z cukinii

składniki

3kg cukinii,1/2 kg cebuli,1/2 kg marchewki 1kg papryki kolorowej 6łyżek soli olej

Zalewa:1szkl octu10%1 szkl cukru 1łyżeczka ziela ang 1/2 łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy białej kilka liści laurowych plus po jednym na każdy słoik 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1łyżeczka kolendry ziarnistej

Cukinie dokładnie umyć nie obierać pokroić lub poszatkować na jak najdłuższe wiórki posolić odstawić na 2-3 godz cebulę pokroić w piórka posolić odstawić na 2-3godz każde osobno.Po upływie tego czasu odcisnąć nadmiar wody cebulę cukinię wymieszać dodać obraną startą marchewkę oraz oczyszczoną pokrojoną w paski paprykę.Ugotować zalewę z przyprawami zalać warzywa wymieszać odstawić na 3godz przełożyć do słoików dodać liść laur zalać1łyżką oleju pasteryzować 15 -20 min słoiki 0.5l Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299841
Udostępnij na innych stronach

Przepis:

 

 

 

2.5 kg papryki bez nasion

 

0,9 kg nie dużej cukinii (zamiast bakłażana)

 

4 średnie pomidory

 

3 średnie papryczki (cyklon)

 

5 łyżek octu jabłkowego lub winnego

 

1 łyżka soli

A gdzie oliwa?

Ajwar to emulsja tłuszczowo-warzywna. Gładki sos.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299878
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem właśnie podobny Ajwar z pieczonymi warzywami tylko zamiast cukinii u mnie były bakłażany no i dodałem oliwę. Gotowałem długo jeszcze po tym jak zaczęło bulbać i syfić kuchnię :grin: Wyszedł rewelacyjny :thumbsup:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299881
Udostępnij na innych stronach

wiem że jest w składzie olej lub oliwa ale ja po prostu nie dodaję,

No, ajwar bez oliwy to tak jak majonez bez oliwy. Podobno też można :???:

Nazwa zobowiązuje :grin: i stąd moje obiekcje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299940
Udostępnij na innych stronach

Mam taki pyszny i wypróbowany przpeis na buraki z papryką, ale te buraczki Marii tak kuszą, ze wypróbuję i z części buraczków zrobię.

Wrzucę mój ulubiony jak do tej pry przpeis na buraczki, może ktoś skorzysta:

 

Buraki z papryką.

5 kg buraków

2 kg papryki czerwonej

1 kg cebuli

1 szklanka octu (zwykły spirytusowy)

1 szklanka oleju

5 łyżek cukru

2 łyżki soli

 

Paprykę pokroić w drobne paski, cebulę w pół krążki (ja szatkuję przy pomocy robota), wlać ocet, wsypać cukier i sół, zagotować. Wymieszać z ugotowanymi i przetartymi na grubej tarce burakami. Wlać olej. Pasteryzować 20 minut.

Z tego przepisu wychodzi mi około 14 słoików o pojemności 0,5 litra

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300030
Udostępnij na innych stronach

A ja wlasnie zrobilam dzem z mirabelek

2kg wypestkowanych zoltych

½kg wypestkowanych czerwonych

60 dag cukru

mialam przetrzec przez sitko zeby pozbyc sie skorek ale zblenderowalam i nic nie widac ,piekna jednolita masa

 

jesli chodzi o cukier to moje mirabelki byly naprawde bardzo dojrzale wiec tyle cukru wystarczylo, inaczej trzeba raczej wiecej cukru

mam jeszcze wiecej mirabelek ... co z nimi zrobic? zamrozic?- nie ma juz miejsca kompoty -, nie pijamy

ktos zna jakis przepis co jeszcze,

a moze jakis dzem z dodatkiem ? mam sporo miety robil ktos z takim dodatkiem?

jakies pomysly

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300104
Udostępnij na innych stronach

A ja wlasnie zrobilam dzem z mirabelek

 

jesli chodzi o cukier to moje mirabelki byly naprawde bardzo dojrzale wiec tyle cukru wystarczylo, inaczej trzeba raczej wiecej cukru

mam jeszcze wiecej mirabelek ... co z nimi zrobic? zamrozic?- nie ma juz miejsca kompoty -, nie pijamy

ktos zna jakis przepis co jeszcze,

a moze jakis dzem z dodatkiem ? mam sporo miety robil ktos z takim dodatkiem?

jakies pomysly

dodaj do mirabelek jabłka wcześniej przesmażone... wszystko połącz i wrzuć do tego dżemu drobno posiekane listki mięty... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

ja całe gałązki i mięty zamrażam w całości... a zimą wyciągam po kilka gałązek i robię herbatkę...

najlepsze do tego dżemu będą Antonówki...

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300105
Udostępnij na innych stronach

hmmm antonowki tu to ja nawet ze swieca nie znajde :-)

ale mam inne jablko kwaskowe twarde moze takie sie zda:-) sprobuje !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300107
Udostępnij na innych stronach

hmmm antonowki tu to ja nawet ze swieca nie znajde :-)

ale mam inne jablko kwaskowe twarde moze takie sie zda:-) sprobuje !

inne jabłka też mogą być... :wink: :wink: tylko muszą być twarde

spróbuj zrobić taki dżem.... a nie pożałujesz... :thumbsup: :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300108
Udostępnij na innych stronach

a ile tych jablek w stosunku do mirabelek?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300110
Udostępnij na innych stronach

a ile tych jablek w stosunku do mirabelek?

najlepiej jak weźmiesz 2 kg mirabelek i 1 kg obranych i wydrążonych jabłek...

więcej masz tych żółtych, czy tych fioletowych mirabelek? ... bo lepszy jest dżem z tymi żółtymi... :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300111
Udostępnij na innych stronach

I ja mam mirabelki i żółte i czerwone (żółte w przewadze -4 drzewa). Zrobiłam na próbę kilka słoików marmoladki z żółtych ..ale szału dla mnie nie ma :mellow: .Dla mnie są zbyt "mączne" :rolleyes: .

Pewnie ,jak pisała electra warto byłoby wzbogacić zawartość jakimś innym czymś..owocem,ziółkiem?

Może wrócę do tematu w następnym roku,bo mirabelki już opadły na ziemię i tyle.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300113
Udostępnij na innych stronach

zoltych mam wiecej

to zrób ten dżem tylko z żółtych z dodatkiem jabłek... :wink:

mozesz jeszcze zrobić dżem z tych samych śliwek z dodatkiem dyni startej na tarce jarzynowej... też pychota... tylko dynie wpierw należy podgotować w małej ilości wody... i dopiero dodać śliwki... będzie smaczny i żółciutki dżem... :thumbsup: :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300114
Udostępnij na innych stronach

Małgoś,

no wlaśnie te moje też takie "mączne" były dlatego dodałam te ciemne .

U nas jeszcze są, tylko zostały wysoko na drzewach ( u nas rośnie to tak kolo bloku niczyje zresztą jak i wiśnie czy porzeczki ) jak się mężowu zechce zrywać jeszcze to zrobię więcej albo użyję dzemu z jablek, co wcześniej zrobilam na szarlotkę i połączę z tym co mam i dodam mięty tak na próbę.

A przepis ania27 zostawię na przyszly rok :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300124
Udostępnij na innych stronach

szukam przepisu (kiedyś pamiętałem a teraz d"dysk" się wytarł) na buraczki z papryka ale bez octu (z octu to tylko ryby i grzyby). Może ktoś ma coś takiego? :blush:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300140
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj przerabiałam buraki w/g tego przepisu ... godny polecenia.

Dziękuję Marysiu... pycha :thumbsup:

To wychodzi coś jak chutney - tylko że buraczany?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300148
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.