Zbój Madej Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 7 Września 2013 1kg antonówekMaryś, a jak nie będę mógł kupić Antonówek, to jakimi jabłkami można zastąpić? Napełnić słoiki pasteryzować 10 minTen czas to do jakiej pojemności słoików się odnosi? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 7 Września 2013 Antonówki można zastąpić szarą renetą lub jakimś innym kwaśnym jabłkiem [ Dodano: Sob 07 Wrz, 2013 06:44 ]Ja robię w słoikach 0.9 l Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 7 Września 2013 Może ktoś się jeszcze pochwali przepisem na smaczne buraczki. Trochę mam ich na działce. Możliwości dłuższego przechowania nie mam żadnych (blokowe piwnice nie nadają się, niestety). Cytuj Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 7 Września 2013 leszcz'u, wystarczy wrócić kilka postów i masz przepis marii.s na buraczki albo użyć "szukajki" i masz przepis pokemona https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=174849#174849 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 7 Września 2013 To jeszcze zapytam, czy ktoś może ma sprawdzony przepis na ajwar?ja jadłam pyszny ajwar na zlocie, przywiózł go Pan Boczek, a oto przepis: Ajvar robiłem w 2 wersjach, z dodatkiem warzyw (cebuli, czosnek) i tylko samej papryki i właśnie taki najlepiej mi smakuje, cebula nie zabija smaku papryki, jest lekko słony ostry i czuć fajny posmak przypieczonych papryk. :lol: Przepis: 2.5 kg papryki bez nasion 0,9 kg nie dużej cukinii (zamiast bakłażana) 4 średnie pomidory 3 średnie papryczki (cyklon) 5 łyżek octu jabłkowego lub winnego 1 łyżka soli Paprykę kroję na połówki i zapiekam na ciemno z włączonym termoobiegiem piekarnika (skraca czas pieczenia) na 2 blasze zapiekam pomidory cukinię i ostre papryczki. Paprykę obieram ze skórek i pomidory, z cukinii wyjmuję nasiona łyżką i zeskrobuję miąsz, tak samo z ostrej, wszystko pakuję do gara, dodaję pół kubka wody (żeby nie przypalić) i sok który został po papryce, gotuje ok 30-40min na wolnym ogniu. Można skrócić czas i od razu wszystko zmiksować blenderem, gdy masa będzie już gładka przecieram przez sito, ponownie do gara wtedy dodaje sól, ocet i jeszcze gotuje na bardzo wolnym ogniu żeby całość odparować, jak zacznie bulgotać i ściany będą upierdz...ne od ajavru to znaczy że jest ok :grin: , pakuję do słoiczków i pasteryzuję ok 10min. :grin: :grin: http://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7488.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7494.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/ajvar_2013/IMG_7505.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 7 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 7 Września 2013 sałatka śmieciuchaBrokuł2kg średnich ogórków 2kg marchewki duży kabaczek lub cukinia 3kg czerwonej papryki2 kg cebuli 2średnie kalafiory 1/2pęczka natki pietruszki 6liśći selera naciowego 3 czubate łyżki soli pieprz chili wg uznania 1 op kurkumyzalewa3 szkl octu 10% 4 szkl cukruBrokuł kalafiory dzielimy na małe różyczki marchewkę kabaczka obieramy ogórki ze skórką , oczyszczoną paprykę kroimy w plasterki cebulę obieramy kroimy w piórka całość solimy mieszamy odstawiamy na 12 godz.Ocet zagotowujmy z cukrem studzimy.Natkę i liść selera kroimy drobno dodajemy do warzyw zalewamy zlewą dodajemy kurkumę pieprz chili mieszamy odstawiamy na 3 godz od czasu do czasu mieszając .Warzywa przekładamy do słoików[0.5l] pasteryzujemy 10 min.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 8 Września 2013 Znalazłam wśród swoich notatek przepis na sałatkę z cukiniiskładniki3kg cukinii,1/2 kg cebuli,1/2 kg marchewki 1kg papryki kolorowej 6łyżek soli olejZalewa:1szkl octu10%1 szkl cukru 1łyżeczka ziela ang 1/2 łyżeczki mielonego chili 3 łyżeczki gorczycy białej kilka liści laurowych plus po jednym na każdy słoik 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1łyżeczka kolendry ziarnistej Cukinie dokładnie umyć nie obierać pokroić lub poszatkować na jak najdłuższe wiórki posolić odstawić na 2-3 godz cebulę pokroić w piórka posolić odstawić na 2-3godz każde osobno.Po upływie tego czasu odcisnąć nadmiar wody cebulę cukinię wymieszać dodać obraną startą marchewkę oraz oczyszczoną pokrojoną w paski paprykę.Ugotować zalewę z przyprawami zalać warzywa wymieszać odstawić na 3godz przełożyć do słoików dodać liść laur zalać1łyżką oleju pasteryzować 15 -20 min słoiki 0.5l Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 8 Września 2013 Przepis: 2.5 kg papryki bez nasion 0,9 kg nie dużej cukinii (zamiast bakłażana) 4 średnie pomidory 3 średnie papryczki (cyklon) 5 łyżek octu jabłkowego lub winnego 1 łyżka soliA gdzie oliwa? Ajwar to emulsja tłuszczowo-warzywna. Gładki sos. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 8 Września 2013 Eanna, wiem że jest w składzie olej lub oliwa ale ja po prostu nie dodaję, może następnym razem spróbuję :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 8 Września 2013 Zrobiłem właśnie podobny Ajwar z pieczonymi warzywami tylko zamiast cukinii u mnie były bakłażany no i dodałem oliwę. Gotowałem długo jeszcze po tym jak zaczęło bulbać i syfić kuchnię :grin: Wyszedł rewelacyjny :thumbsup: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 8 Września 2013 wiem że jest w składzie olej lub oliwa ale ja po prostu nie dodaję,No, ajwar bez oliwy to tak jak majonez bez oliwy. Podobno też można :???: Nazwa zobowiązuje :grin: i stąd moje obiekcje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-299940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 9 Września 2013 Mam taki pyszny i wypróbowany przpeis na buraki z papryką, ale te buraczki Marii tak kuszą, ze wypróbuję i z części buraczków zrobię. Wrzucę mój ulubiony jak do tej pry przpeis na buraczki, może ktoś skorzysta: Buraki z papryką. 5 kg buraków 2 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli 1 szklanka octu (zwykły spirytusowy) 1 szklanka oleju 5 łyżek cukru 2 łyżki soli Paprykę pokroić w drobne paski, cebulę w pół krążki (ja szatkuję przy pomocy robota), wlać ocet, wsypać cukier i sół, zagotować. Wymieszać z ugotowanymi i przetartymi na grubej tarce burakami. Wlać olej. Pasteryzować 20 minut. Z tego przepisu wychodzi mi około 14 słoików o pojemności 0,5 litra Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 9 Września 2013 A ja wlasnie zrobilam dzem z mirabelek 2kg wypestkowanych zoltych ½kg wypestkowanych czerwonych 60 dag cukru mialam przetrzec przez sitko zeby pozbyc sie skorek ale zblenderowalam i nic nie widac ,piekna jednolita masa jesli chodzi o cukier to moje mirabelki byly naprawde bardzo dojrzale wiec tyle cukru wystarczylo, inaczej trzeba raczej wiecej cukrumam jeszcze wiecej mirabelek ... co z nimi zrobic? zamrozic?- nie ma juz miejsca kompoty -, nie pijamy ktos zna jakis przepis co jeszcze, a moze jakis dzem z dodatkiem ? mam sporo miety robil ktos z takim dodatkiem?jakies pomysly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 9 Września 2013 A ja wlasnie zrobilam dzem z mirabelek jesli chodzi o cukier to moje mirabelki byly naprawde bardzo dojrzale wiec tyle cukru wystarczylo, inaczej trzeba raczej wiecej cukru mam jeszcze wiecej mirabelek ... co z nimi zrobic? zamrozic?- nie ma juz miejsca kompoty -, nie pijamy ktos zna jakis przepis co jeszcze, a moze jakis dzem z dodatkiem ? mam sporo miety robil ktos z takim dodatkiem? jakies pomyslydodaj do mirabelek jabłka wcześniej przesmażone... wszystko połącz i wrzuć do tego dżemu drobno posiekane listki mięty... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: ja całe gałązki i mięty zamrażam w całości... a zimą wyciągam po kilka gałązek i robię herbatkę... najlepsze do tego dżemu będą Antonówki... Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 9 Września 2013 hmmm antonowki tu to ja nawet ze swieca nie znajde :-)ale mam inne jablko kwaskowe twarde moze takie sie zda:-) sprobuje ! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 9 Września 2013 hmmm antonowki tu to ja nawet ze swieca nie znajde :-) ale mam inne jablko kwaskowe twarde moze takie sie zda:-) sprobuje ! inne jabłka też mogą być... :wink: :wink: tylko muszą być twarde spróbuj zrobić taki dżem.... a nie pożałujesz... :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 9 Września 2013 a ile tych jablek w stosunku do mirabelek? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 9 Września 2013 a ile tych jablek w stosunku do mirabelek?najlepiej jak weźmiesz 2 kg mirabelek i 1 kg obranych i wydrążonych jabłek... więcej masz tych żółtych, czy tych fioletowych mirabelek? ... bo lepszy jest dżem z tymi żółtymi... :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 9 Września 2013 zoltych mam wiecej Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 9 Września 2013 I ja mam mirabelki i żółte i czerwone (żółte w przewadze -4 drzewa). Zrobiłam na próbę kilka słoików marmoladki z żółtych ..ale szału dla mnie nie ma :mellow: .Dla mnie są zbyt "mączne" :rolleyes: . Pewnie ,jak pisała electra warto byłoby wzbogacić zawartość jakimś innym czymś..owocem,ziółkiem? Może wrócę do tematu w następnym roku,bo mirabelki już opadły na ziemię i tyle. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 9 Września 2013 zoltych mam wiecej to zrób ten dżem tylko z żółtych z dodatkiem jabłek... :wink: mozesz jeszcze zrobić dżem z tych samych śliwek z dodatkiem dyni startej na tarce jarzynowej... też pychota... tylko dynie wpierw należy podgotować w małej ilości wody... i dopiero dodać śliwki... będzie smaczny i żółciutki dżem... :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 9 Września 2013 Małgoś, no wlaśnie te moje też takie "mączne" były dlatego dodałam te ciemne . U nas jeszcze są, tylko zostały wysoko na drzewach ( u nas rośnie to tak kolo bloku niczyje zresztą jak i wiśnie czy porzeczki ) jak się mężowu zechce zrywać jeszcze to zrobię więcej albo użyję dzemu z jablek, co wcześniej zrobilam na szarlotkę i połączę z tym co mam i dodam mięty tak na próbę. A przepis ania27 zostawię na przyszly rok :-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 9 Września 2013 szukam przepisu (kiedyś pamiętałem a teraz d"dysk" się wytarł) na buraczki z papryka ale bez octu (z octu to tylko ryby i grzyby). Może ktoś ma coś takiego? :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 9 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 9 Września 2013 Dzisiaj przerabiałam buraki w/g tego przepisu ... godny polecenia. Dziękuję Marysiu... pycha :thumbsup: To wychodzi coś jak chutney - tylko że buraczany? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabanos Opublikowano 11 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 11 Września 2013 Gdzieś był taki przepis - mirabelki + szczaw :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1685-lato-czas-na-przetwory/page/13/#findComment-300432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.