Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A ja uważam , że masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej :)

 

 

Właśnie głównie chodzi o to aby nie uzyskiwać tego charakteru "bułki maślanej", którego w bułkach śniadaniowych do serów, wędlin, czy tylko masła, nie lubię, a tylko typowy dla bułek jak np. bagietka. Stąd i oleju też tylko śladowo, podstawą są tylko mąka, woda  drożdże i sól, taka typowa bułka konsumpcyjna, a nie "bułka maślana", które też czasami lubię,acz w innej konfiguracji, nie koniecznie śniadaniowej Olgo :D .

Coś takiego właśnie wykonuję i lubię najbardziej : https://www.slodkieokruszki.pl/domowe-bulki-z-przedzialkiem-najlatwiejszy-przepis/

Choć w tym przepisie jest śladowa ilość cukru, ale to ze względu na uaktywnienie się drożdży. W Szwecji natomiast mamy specjalne drożdże "chlebowe" do wypieków bez cukrowych, więc i cukier jest zbędny, a bułki pyszne i chrupiące, takie no raczej typu "bagietkowego" :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697410
Udostępnij na innych stronach

Te są podobne lecz nie w mim guście i moich preferencjach smakowych :D.   https://m.smaker.pl/przepisy-sniadania/przepis-bulki-pszenne-maslane,123427,torcikowo.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697413
Udostępnij na innych stronach

 

A ja uważam , że masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej :)

  masła, nie lubię

 

......może bardziej nie toleruję :facepalm:  :facepalm: .....,

dlatego w miarę możliwości szukam alternatywy - czasami jest to trochę uciązliwe ;),

ale próbuję różnych przepisów- im mniej wyczuwalne masło tym lepiej.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697414
Udostępnij na innych stronach

Są przecież różne rodzaje bułek. Bułki maślane, i bułki zwykłe jak np. bagietka, bez tłuszczów, mleka i cukrów, takie właśnie najbardziej lubię do wędlin i serów ja i moi bliscy. Bułki słodkie z masłem i cukrem, też lubimy, ale raczej na tzw."deser" np. z pysznym dżemikiem i mleczną kawusią :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697422
Udostępnij na innych stronach

Takie też lubię, tylko zamiast maku, posypuję takim grubym cukrem "kryształem", rafinadą do wypieków, i tu mleko cukier oraz masło jak najbardziej tak :D:thumbsup: .

 

  https://kurkanielotka.pl/przepis/buleczki-maslane-mleczne-slodkie-buleczki-z-makiem/

 

https://ldrive.lublin.pl/cukry-inne/29-cukier-krolewski-cukier-gruba-rafinada-1-kg-5902136817680.html

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697425
Udostępnij na innych stronach

@sverige2,  nie mow ze TY tylko " småfranska" lubisz dla mnie tez maslo do bulek ale i do tych wytrawnych rowniez ,Natomiast oliwa do ciabbatty .

niektore pieczywo wymaga masla np rogal .O dziwo najlepsze rogale jadlam nie w PL a tu w Swecji z malej piekarni , dzis juz nie istniejacej ,Byly uzalezniajace poprostu :) .Slad jednak i po rogalach i po piekarni jak i kawiarni gdzie je jadlam  juz zaginal tylko smak pozostal.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697450
Udostępnij na innych stronach

Właśnie to piszę, że tego tupu ciasta jak w "rogalikach", ale w bułce do wędliny czy serów nie lubię Electro, dokładnie to ujęłaś. Jak chce mi się pieczywa z cukrem i masłem zamiast wodą i solą, to go też robię :D. Wszystko w zależności od okoliczności, ale te najbardziej typowe, śniadaniowe bułki pszenne z przedziałkiem, tylko i wyłącznie bez dodatku masła i cukru, zaś dodatek oleju, hmm, nie robi z bułki "rogalika" :D:thumbsup:.

 

"Dzięki dodaniu tłuszczu do wypieku otrzymamy drobniejszą strukturę miękiszu oraz przedłużymy świeżość wypieku. Można użyć tłuszczu roślinnego, np. oliwy, oleju rzepakowego.

Jednak gdy dodamy masło, poprawimy smak i aromat, uzyskamy produkt rozpływający się w ustach, o smaku ‘maślanym’, tak uwielbianym przez dzieci i dorosłych."

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697457
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, a ja do sera zoltego jak najbardziej ..ser to ja najbardziej lubie ze skogaholmslimpa :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697463
Udostępnij na innych stronach

Zgoda Elecetro, do zóltego serka też lubię słodkawe pieczywko, nawet dżemem, zgodnie ze szwedzka tradycją serek żółty dodatkowo smaruję  :D, tyle że tam zamiast cukru dajemy syrop lub miód, ale masła już niestety nie, a właśnie olej :D .

 

Det är härligt med en riktig klassiker. Vår underbara Skogaholmslimpa är bakad på vete, siktat rågmjöl och sirap. Det ger en riktigt mjuk och saftig limpa som smakar som en limpa skall smaka.

 

"Mjöl (vete, siktad råg), vatten, sirap, jäst, rapsolja, skållat fullkornsrågmjöl, surdeg av vete, salt, vetegluten, malt av korn"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697469
Udostępnij na innych stronach

 

 

masło zapewnia lepsze walory smakowo zapachowe w bułeczce niż olej

Szczególnie, gdy w składzie jest mleko  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-697497
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dziś wersja pszenna -
bułki mleczne  ;)  z tangzhong w formie chlebka
- mięciutkie i puszyste nawet na drugi, trzeci dzień :).

 

Bułki mleczne

Tangzhong:
20g mąki chlebowej
100g wody
Mieszamy mąkę z wodą na patelni na średnim gazie aż mieszanina zgęstnieje do postaci pasty.
Po ostygnięciu przechowujemy w lodówce 6h.....(myślę, że nie ma potrzeby tak długo - trzymam zwykle  3 h max  :facepalm:).
Doprowadzamy do temperatury pokojowej 1 godzinę przed użyciem.

 

Ciasto właściwe:
290g mąki chlebowej
30g cukru
3g soli
5g suchych drożdży (lub  10 g świeżych - wtedy rozpuszczamy w mleku)
5g mleka w proszku (można pominąć)
130g mleka
1 jajko
tangzhong
25g masła w temperaturze pokojowej

 

Mąkę, cukier, sól, suche drożdże i mleko w proszku delikatnie mieszamy za pomocą haczyka do ciasta.
Dodajemy mleko , jajko i tangzhong i przy niskiej prędkości mieszamy aby mąka nie była widoczna.
Dodajemy masło i powoli zwiększamy prędkość aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy, odstawiamy na 40min do godziny.
Dzielimy ciasto na 4 części, formujemy kulki i zostawiamy na 15 min.
Kulki wałkujemy i zwijamy w rulon i układamy do keksówki, odstawiamy na 30min.
Pieczemy 25-30min w 180°C.
Smacznego!

post-98636-0-88243100-1630747530_thumb.jpg

post-98636-0-05077700-1630747545_thumb.jpg

post-98636-0-70196300-1630747560_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721018
Udostępnij na innych stronach

Wyglądają bardzo apetycznie :clap:

 

Dziękuję Mariusz za miłe słowa   :D

[Dodano: 04 wrz 2021 - 21:46]

 

bułki mleczne    z tangzhong w formie chlebka

 

Mniam   :clap:

 

Może pasztet nie  pasuje do lekko słodkiego smaku bułki,

ale mi pasztet pasuje do wszystkiego..... :facepalm:  :D

:hug:

[Dodano: 04 wrz 2021 - 21:53]

Reniu bułka ma ładny puszyty wygląd, pewnie jest bardzo smaczna.

 

Dziękuję  :D ,  powiem tak -przypomina smaki dzieciństwa.

I jest naprawdę proste, przepis wymaga kilku podstawowych składników.

Jedynie o czym należy pamiętać to odrobina cierpliwości,

ponieważ te  bułki podobnie jak wiele innych ciast drożdżowych

potrzebują czasu, aby wyrosnąć i to jest cała tajemnica puszystości :) .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721080
Udostępnij na innych stronach

Sliczne.Zapach czuć w Poznaniu.

 

Dziękuję  :laugh:

[Dodano: 05 wrz 2021 - 18:58]

 

mi pasztet pasuje do wszystkiego...
:thumbsup: Mnie też ;)  

 

:clap:

[Dodano: 05 wrz 2021 - 18:59]

Mi najlepiej pasuje bez niczego :-)

 

Nooo, też nie odmawiam  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/5/#findComment-721194
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.