sverige2 Opublikowano 27 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 27 Maja 2022 (edytowane) Wojtku, jeżeli chce się uzyskać takie "dziury", bez dodatkowego wspomagania drożdżami, to należy zastosować metodę przedwojennych piekarzy, czyli trzy etapowy sposób dojrzewania i wyrastania zaczynu (ciasta) chlebowego, wtedy na pewno się uda . http://adampiekarz.blogspot.com/2013/09/chleb-zytni-sitkowy.html Edytowane 27 Maja 2022 przez sverige2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 28 Maja 2022 Dzięki sprawdzę . Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Moja pierwsza w życiu bułka i kolejny chleb, tym razem na zakwasie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Pogratulować wypieków, bardzo ładniusie, bułeczka rumiana, a i "dziury" w chlebku jak trzeba !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) "Moja pierwsza w życiu bułka ".A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez quadro555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 17 Czerwca 2022 "Moja pierwsza w życiu bułka ".A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem. Ojjj, i coś mi się tak widzi że prędko to tych bułeczek chyba piekł nie będziesz ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 17 Czerwca 2022 quadro555 - bułki na zakwasie pszennym, bez drożdży, wg własnej receptury. Dokładniej będę mógł więcej napisać, jak zrobię choćby jeszcze raz - chyba w ten weekend. sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.Dziękuję za miłe słowa o chlebie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Czerwca 2022 sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.Dziękuję za miłe słowa o chlebie. Już odszczekuję me zwątpienie Alnusie, hau, hau, hau , i czekamy na recepturę bułeczek . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Ja też czekam na przepis bułek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 8 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 8 Sierpnia 2022 (edytowane) Chętnie upiekę i też oczekuję przepisu na bułki . Edytowane 8 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Rogaliki śniadaniowe po 3 - z makiem, sezamem i bez niczego .Bez posypki najlepsze.https://margarytka.blogspot.com/2014/02/rogaliki-sniadaniowe-mleczno-maslane.html Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Piękniusie !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Wow Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Zapachniały mi bardzo.Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Reniu,wzorcowe wykonanie: widok przełamania wszystko mówi Hm... wszyscy się do Ciebie przymilają Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Oj, RENIU,słowo SUPER to za mało MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Rogaliki śniadaniowe Piękny wypiek :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Piękniusie !!![Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]Wow [Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]Oj, RENIU,słowo SUPER to za mało [Dodano: 09 sie 2022 - 21:53] Rogaliki śniadaniowePiękny wypiek [Dodano: 09 sie 2022 - 21:58]Zapachniały mi bardzo.Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko. Dziękuję za miłe słowa .Odważałam, każda kulka ciasta na rogaliki po ok. 95 g.Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia,a to już nie będzie ocena z fotki . Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Ponieważ będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, a to już nie będzie ocena z fotki Reniu poprosimy kilka fotek z jutrzejszej zespołowej pracy . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ?Grzesiu,wszystko się udało i jak zwykle rozmaitości ( fotki pewnie wstawi Halusia) :szeroka krakowska wg. Kostka, wiejska, boczek i rolada boczkowa ( podpiekałam już w piekarniku), nawet wędziła się sól .Oczywiście próba od ręki - wiejska wyszła bardzo smaczna,dziś gdy już odpoczęła jelito ładnie odchodzi. Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... . Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli Edytowane 12 Sierpnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy.....Qruca bomba mało czasu bo najbliższe świeta to 15.08.............................. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Qruca bomba mało czasu bo najbliższe świeta to 15.08.............................. Zdaje się, że dziewczyny mają już zapeklowane wcześniej mięsa . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki ? Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... . Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli Tak, wszytko się udało jak napisała Renia i podobno smakuje bardzo. Fotki wrzucę w moim kąciku, chyba ????W zasadzie prawie ten sam repertuar, A My też nic się nie zmieniamy Co do wędzenia to trzeba zwolnić tempo gdyż zapas drewna się " filcuje" Ale zobaczymy bo samo wędzenie mnie uzależnia ????Waldku nie damy rady już nic zrobić do tych świąt bo zbliża się termin Naszego wyjazdu. A zapomniałam, rogaliki od Reni smakowały bardzo. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez ReniaS Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 3 Lutego 2023 (edytowane) Bułki z bardzo chrupiącą skórką .Ciasto wyrobiłam wieczorem, w lodówce było na nocnym wyrastaniu do rana,rano upieczone i na śniadanie świeżutkie pieczywo BUŁKI300 g mąki pszennej typ 6507 g mąki ziemniaczanej1/2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli20 g świeżych drożdży70 ml wody50 ml mleka50 ml olejuDodatkowo: 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułekPrzygotowanie:Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki i zostawić na chwilkę aż ruszą. W misce umieścić mąki, sól, wodę, olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie.Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść i podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut przykryte ściereczką.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Przed włożeniem do piekarnika bułki ponacinać nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce.Smacznego! Edytowane 3 Lutego 2023 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-812736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi