Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtku, jeżeli chce się uzyskać takie "dziury", bez dodatkowego wspomagania drożdżami, to należy zastosować metodę przedwojennych piekarzy, czyli trzy etapowy sposób dojrzewania i wyrastania zaczynu (ciasta) chlebowego, wtedy na pewno się uda :Dhttp://adampiekarz.blogspot.com/2013/09/chleb-zytni-sitkowy.html

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-770388
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

"Moja pierwsza w życiu bułka ".

A może więcej konkretów? Jeszcze bułki nie upiekłem.

 

Ojjj, i coś mi się tak widzi że prędko to tych bułeczek chyba piekł nie będziesz :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773489
Udostępnij na innych stronach

quadro555 - bułki na zakwasie pszennym, bez drożdży, wg własnej receptury. Dokładniej będę mógł więcej napisać, jak zrobię choćby jeszcze raz - chyba w ten weekend.

 

sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.

Dziękuję za miłe słowa o chlebie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773499
Udostępnij na innych stronach

sverige2 skąd u Ciebie taki sceptycyzm? Dopiero wróciłem z pracy i zaraz odpisuję.

Dziękuję za miłe słowa o chlebie.

 

Już odszczekuję me zwątpienie Alnusie, hau, hau, hau :D , i czekamy na recepturę bułeczek  :thumbsup: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-773505
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Rogaliki śniadaniowe   :) po 3  - z makiem, sezamem i bez niczego   :D.

Bez posypki najlepsze.

https://margarytka.blogspot.com/2014/02/rogaliki-sniadaniowe-mleczno-maslane.html

post-98636-0-83374600-1660065504_thumb.jpg

post-98636-0-59856400-1660065540_thumb.jpg

post-98636-0-88969500-1660065577_thumb.jpg

post-98636-0-56401600-1660065605_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781692
Udostępnij na innych stronach

Zapachniały mi bardzo.

Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781711
Udostępnij na innych stronach

Reniu,

wzorcowe wykonanie: widok przełamania wszystko mówi  :clap:

Hm... wszyscy się do Ciebie przymilają  :tongue:  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781719
Udostępnij na innych stronach

Piękniusie :clap: !!!

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

Wow :hug:

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

Oj, RENIU,

słowo SUPER to za mało :clap:

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:53]

 

Rogaliki śniadaniowe

Piękny wypiek

[Dodano: 09 sie 2022 - 21:58]

Zapachniały mi bardzo.

Reniu, poproszę jednego jutro na śniadanko.

 

Dziękuję za miłe słowa :hug::).

Odważałam, każda kulka ciasta na rogaliki po ok. 95 g.

Pewnie będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia,

a to już nie będzie ocena z fotki :facepalm::laugh:.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781726
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ będziemy konsumowały z Halinką podczas jutrzejszego wędzenia, a to już nie będzie ocena z fotki :facepalm:

Reniu poprosimy kilka fotek z jutrzejszej zespołowej pracy :).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781729
Udostępnij na innych stronach

Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki :)?

Grzesiu,

wszystko się udało :) i jak zwykle rozmaitości ( fotki pewnie wstawi Halusia) :D:

szeroka krakowska wg. Kostka, wiejska, boczek i rolada boczkowa ( podpiekałam już w piekarniku), nawet wędziła się sól :facepalm:.

Oczywiście próba od ręki - wiejska wyszła bardzo smaczna,

dziś gdy już odpoczęła jelito ładnie odchodzi.

 

Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... :facepalm::facepalm::laugh:.

Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781906
Udostępnij na innych stronach

Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy.....

Qruca bomba mało czasu  bo najbliższe świeta to 15.08..............................

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781921
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qruca bomba mało czasu bo najbliższe świeta to 15.08..............................

Zdaje się, że dziewczyny mają już zapeklowane wcześniej mięsa ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781924
Udostępnij na innych stronach

post-43626-0-56856200-1660232949_thumb.jpeg

 

Reniu dym z wędzenia czuć było u nas, udały się smakołyki :)

 

Halinka zastrzegła, że do świąt nie wędzimy..... :facepalm:  :laugh:.

 Nie wiem jak długo wytrzyma w postanowieniu....i jakie święto miała na myśli  :D

 

 

Tak, wszytko się udało jak napisała Renia i podobno smakuje bardzo. Fotki wrzucę w moim kąciku, chyba ????

W zasadzie prawie ten sam repertuar, A My też nic się nie zmieniamy   :facepalm:

Co do wędzenia to trzeba zwolnić tempo gdyż zapas drewna się " filcuje"   :facepalm: Ale zobaczymy bo samo wędzenie mnie uzależnia ????

Waldku nie damy rady już nic zrobić do tych świąt bo zbliża się termin Naszego wyjazdu. 

A zapomniałam, rogaliki od Reni smakowały bardzo. 

Edytowane przez ReniaS

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-781966
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Bułki z bardzo chrupiącą skórką  :).

Ciasto wyrobiłam wieczorem, w lodówce było na nocnym wyrastaniu do rana,
rano upieczone i na śniadanie świeżutkie pieczywo :D

 

BUŁKI

300 g mąki pszennej  typ 650

7 g  mąki ziemniaczanej

1/2 łyżki cukru

1/2 łyżeczki soli

20 g świeżych drożdży

70 ml wody

50 ml mleka

50 ml oleju

Dodatkowo: 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek

Przygotowanie:

Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżką mąki i zostawić na chwilkę aż ruszą. W misce umieścić mąki, sól, wodę, olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około 5 min. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, owinąć folią i wstawić do lodówki na nocne wyrastanie.
Rano ciasto wyjąć z lodówki, chwilę zagnieść  i podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki. Odstawić na 30 minut przykryte ściereczką.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Przed włożeniem do piekarnika  bułki ponacinać nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Można również posypać ziarnami. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 20 minut do zrumienienia na opcji grzania góra-dół. Bułeczki wystudzić na kratce.

Smacznego!  :D

post-98636-0-16397800-1675408818_thumb.jpg

post-98636-0-40977300-1675408851_thumb.jpg

post-98636-0-53321200-1675408871_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16937-chleb/page/9/#findComment-812736
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.