Maxell Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Maja 2020 O ile pamiętam, kilka dni temu padła taka propozycja, ale jak to zwykle bywa, bardzo szybko została zapomniana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Maja 2020 EAnna dziękuję. Prośba jeszcze o wskazanie ile peklosolą dać bo w przepisie jest podział na sól i saletrę oraz w jakie temp. wędzenie i pieczenie bo w sumie jakoś krótki czas jest w przepisie tylko 1.5h Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Maja 2020 Tyle peklosoli, ile jest łącznie soli i saletry. To chyba stary przepis, jeśli występuje saletra, więc i ilości dodawanej soli były wysokie. Zmniejsz ilośc peklosoli do 18-19 g/kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Maja 2020 Dzięki, Aniu a jak wygląda sprawa z temperaturą w przepisie? Więc sami widzicie że przepisy nie są do końca jasne i przejrzyste co powoduje niepotrzebny zamęt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 4 Maja 2020 a jak wygląda sprawa z temperaturą w przepisie? Dobrze wygląda! Wędzenie gorącym dymem przez 50-60 min. i pieczenie przez ok. 20 min. (razem ok. 70-90 min.)Zauważ proszę, że to są cieniutkie kiełbaski! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 4 Maja 2020 Czyli 60min w temp.55st.i pieczenie 20min w temp.85st.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 4 Maja 2020 Niektórym to trzeba kawę na ławę,bo sami nie potrafią myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Maja 2020 Niektórym to trzeba kawę na ławę,bo sami nie potrafią myśleć. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Maja 2020 60min w temp.55st.i pieczenie 20min w temp.85st.? Może być 55-60>>>65, i pieczenie j.w. Po 20 min sprawdź, czy kiełbaski stwardniały. Efektywność pieczenia jest lepsza przy wyższej wilgotności.Dlatego na sam czas pieczenia wstawiam do wędzarni pojemnik z wodą.Jak kiełbaski stwardniały to znak, że już są gotowe.Ostrożnie wyciągaj bo są bardzo kruche !@fantomek,Musisz patrzeć i oceniać co się dzieje. Nie da się zadekretować dokładnie parametrów procesu bo w warunkach domowych występuje wiele zmiennych wpływających na wynik. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Maja 2020 (edytowane) Niektórym to trzeba kawę na ławę,bo sami nie potrafią myśleć. Może i tak jest , a może nie mają doświadczenia i normalnie nie chcą "spieprzyć" . @ EAnna jak zawsze pełen profesjonalizm . Edytowane 4 Maja 2020 przez Pepuś Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Maja 2020 i normalnie nie chcą "spieprzyć" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Maja 2020 Teraz wszystko jasne dzięki.Ps dokładnie brak doświadczenia czyli przygotowanie podejścia celem eliminacji spier... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Maja 2020 Przecież na forum jest WSZYSTKO. Ot, choćby ostatnie filmy, nie wspominając już o poradach naszych forowiczów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Maja 2020 Przecież na forum jest WSZYSTKO. Ot, choćby ostatnie filmy, nie wspominając już o poradach naszych forowiczów.W punkt. Jak wszystko to i dobre i złe porady. Czasami zanim cokolwiek ogarnąłem to dnia było mało na czytanie. Może czas zrobić kwerendę po postach i stronie głównej i pewne sprawy poprawić lub pousuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Maja 2020 Może czas zrobić kwerendę po postach i stronie głównej i pewne sprawy poprawić lub pousuwać. Zajmiesz się tym? Bo ja na razie nie mam na to czasu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 4 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Maja 2020 A zapytam jeszcze ile średnio farszu kg wejdzie w 10m jelit baranich 19/22? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Maja 2020 https://www.wedlinydomowe.pl/dodatki/jelita/1349-normy-zuzycia-oslonek-na-1-kg-farszu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Maja 2020 Wiem, że większość osób czasami oczekuje sprawdzonych przepisów tylko problem polega co konkretnie znaczy sprawdzony.Osobiści dla mnie, kabanosy to: z przypraw pieprz, kminek, gałka muszkatołowa ale czosnek już nie. Masa mięsna nie chuda.Trudno jest dyskutować o smakach i gustach, tym bardziej, że każdy ma inne. Jedni lubią dużo piperyny a drudzy uwielbiają małe ilości.Ponadto, jakość zakupionych przypraw jest różna np, niektórzy stosują 8g czosnku na kg mięsa do kiełbasy a drudzy 4 g, gdybyśmy mieli okazję spróbować tych wyrobów to okaże się, że degustujemy takie same kiełbasy.Między innymi dlatego, przy nagrywaniu filmów nie ma podanych ilości przypraw.Odnośnie przepisu ze strony głównej to przepis jest autorski T. Cymera. Oczywiście, dzisiaj wiemy, że wyrabianie masy mięsnej na kabanosy do osiągnięcia kleistości jest błędem. Marzeniem osób, które są na forum dość długo byłoby aby pytający "przymiotnikował" wyrób, który chce wykonać. Wówczas łatwiej coś doradzić. Pytanie do osób, które znają się na obróbce metalu. Czy możecie mi poradzić jaką spawarkę kupić do spawania? Cześć. Jeśli chodzi o spawanie to pierwsze pytanie jak chcesz spawać. Jeśli będziesz spawał elektrycznie elektrodą to do domowego spawania polecam DEDRE albo BESTERA. Obydwie to rząd wielkości ceny okolo 300-500 złotych w zależności od prądu spawania. Dobrze jest kupić spawarkę przynajmniej o prądzie 180A. Pisze specjalnie o spawarkami inwertorowych, gdyż nalwatwiej się nimi sprawa osobom nie posiadających dużej praktyki w spawalnictwie. Jeśli potrzebujesz bardziej profesjonalnego sprzętu to zdecydowanie polecam KEMPI. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Maja 2020 Leandros.Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia.Co prawda moje pytanie było sarkastyczne, którym chciałem przedstawić jak trudno jest odpowiedzieć komuś na proste pytanie osoby, która posiada małe doświadczenie w danej branży.Odnośnie spawania. Kiedyś myślałem o tym, by móc nauczyć się spawać i posiadać odpowiednie narzędzie do tego celu. Jednak rzeczywistość zweryfikowała moje zapędy i... spawać nie umiem. W razie potrzeb korzystam z usług w zaprzyjaźnionym warsztacie ślusarskim. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leandros Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Maja 2020 Jednakowoz chciałem pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Maja 2020 Dzięki wszystkim za pomoc kabanosy zrobione. Wyszły dobre. Co mogę dodać że po 5 dniach mocno stwardniały wysuszyły się i troszkę trudno się konsumuje nawet z pełnym uzębieniem. Czy to dlatego że za chude wyszły? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Maja 2020 Czy to dlatego że za chude wyszły? Podaj dokładny skład i prześlij tutaj na Forum przekrój , dwuch , trzech kawałków tnąc systamem kiełbasianym będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 12 Maja 2020 Czy to dlatego że za chude wyszły? Chudość nie ma nic do tego. W jakiej temperaturze i wilgotności były podsuszane? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 12 Maja 2020 2.8kg karkówki, 0.5kg szynki, 0.4kg podgardla, wędzone czwartek. Nocami wisiały na poddaszu tem 8-13st a dniami lodówka, załączam fotke Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 12 Maja 2020 po 5 dniach mocno stwardniały wysuszyły się i troszkę trudno się konsumuje nawet z pełnym uzębieniem. Czy to dlatego że za chude wyszły? A ile procent straciły na wadze?Twoje kabanosy mają - delikatnie mówiąc - mało optymalny skład.Tłuszczu 10%, zapewne wszystkie mięśnie z karkówek - również te klejące i ścięgniste - niewiele wiemy o technice wyrabiania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.