Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O ile pamiętam, kilka dni temu padła taka propozycja, ale jak to zwykle bywa, bardzo szybko została zapomniana. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665736
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

EAnna dziękuję. Prośba jeszcze o wskazanie ile peklosolą dać bo w przepisie jest podział na sól i saletrę oraz w jakie temp. wędzenie i pieczenie bo w sumie jakoś krótki czas jest w przepisie tylko 1.5h
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665738
Udostępnij na innych stronach

Tyle peklosoli, ile jest łącznie soli i saletry. To chyba stary przepis, jeśli występuje saletra, więc i ilości dodawanej soli były wysokie. Zmniejsz ilośc peklosoli do 18-19 g/kg.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665739
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, Aniu a jak wygląda sprawa z temperaturą w przepisie? Więc sami widzicie że przepisy nie są do końca jasne i przejrzyste co powoduje niepotrzebny zamęt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665744
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jak wygląda sprawa z temperaturą w przepisie?

Dobrze wygląda! 

 

 

 

Wędzenie gorącym dymem przez 50-60 min. i pieczenie przez ok. 20 min. (razem ok. 70-90 min.)

Zauważ proszę, że to są cieniutkie kiełbaski!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665747
Udostępnij na innych stronach

 

 

60min w temp.55st.i pieczenie 20min w temp.85st.?

Może być 55-60>>>65, i pieczenie j.w. 

Po 20 min sprawdź, czy kiełbaski stwardniały. Efektywność pieczenia jest  lepsza przy wyższej wilgotności.

Dlatego na sam czas pieczenia wstawiam do wędzarni pojemnik z wodą.

Jak kiełbaski stwardniały to znak, że już są gotowe.

Ostrożnie wyciągaj bo są bardzo kruche !

@fantomek,

Musisz patrzeć i oceniać co się dzieje.

 Nie da się zadekretować dokładnie parametrów procesu bo w warunkach domowych występuje wiele zmiennych wpływających na wynik.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665760
Udostępnij na innych stronach

Niektórym to  trzeba kawę na ławę,bo sami nie potrafią myśleć.

 

Może i tak jest , a może nie mają doświadczenia i normalnie nie chcą "spieprzyć" .  :)  

@ EAnna  :)  :clap: jak zawsze pełen profesjonalizm .

Edytowane przez Pepuś

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665761
Udostępnij na innych stronach

Przecież na forum jest WSZYSTKO. Ot, choćby ostatnie filmy, nie wspominając już o poradach naszych forowiczów.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665772
Udostępnij na innych stronach

Przecież na forum jest WSZYSTKO. Ot, choćby ostatnie filmy, nie wspominając już o poradach naszych forowiczów.

W punkt. Jak wszystko to i dobre i złe porady. Czasami zanim cokolwiek ogarnąłem to dnia było mało na czytanie. Może czas zrobić kwerendę po postach i stronie głównej i pewne sprawy poprawić lub pousuwać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665800
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może czas zrobić kwerendę po postach i stronie głównej i pewne sprawy poprawić lub pousuwać.

Zajmiesz się tym? Bo ja na razie nie mam na to czasu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-665804
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że większość osób czasami oczekuje sprawdzonych przepisów tylko problem polega co konkretnie znaczy sprawdzony.

Osobiści dla mnie, kabanosy to: z przypraw pieprz, kminek, gałka muszkatołowa ale czosnek już nie. Masa mięsna  nie chuda.

Trudno jest dyskutować o smakach i gustach, tym bardziej, że każdy ma inne. Jedni lubią dużo piperyny a drudzy uwielbiają małe ilości.

Ponadto, jakość zakupionych przypraw jest różna np, niektórzy stosują 8g czosnku na kg mięsa do kiełbasy a drudzy 4 g, gdybyśmy mieli okazję spróbować tych wyrobów to okaże się, że degustujemy takie same kiełbasy.

Między innymi dlatego, przy nagrywaniu filmów nie ma podanych ilości przypraw.

Odnośnie przepisu ze strony głównej to przepis jest autorski T. Cymera. Oczywiście, dzisiaj wiemy, że wyrabianie masy mięsnej na kabanosy do osiągnięcia kleistości jest błędem.

 Marzeniem osób, które są na forum dość długo byłoby aby pytający "przymiotnikował" wyrób, który chce wykonać.

 Wówczas łatwiej coś doradzić.

 

Pytanie do osób, które znają się na obróbce metalu. Czy możecie mi poradzić jaką spawarkę kupić do spawania?

 Cześć. Jeśli chodzi o spawanie to pierwsze pytanie jak chcesz spawać. Jeśli będziesz spawał elektrycznie  elektrodą to do domowego spawania polecam DEDRE albo BESTERA. Obydwie to rząd wielkości ceny okolo 300-500 złotych w zależności od prądu spawania. Dobrze jest kupić spawarkę przynajmniej o prądzie 180A. Pisze specjalnie o spawarkami inwertorowych, gdyż nalwatwiej się nimi sprawa osobom nie posiadających dużej praktyki w spawalnictwie. Jeśli potrzebujesz bardziej profesjonalnego sprzętu to zdecydowanie polecam KEMPI.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666204
Udostępnij na innych stronach

Leandros.

Dziękuję Ci bardzo za wyjaśnienia.

Co prawda moje pytanie było sarkastyczne, którym chciałem przedstawić jak trudno jest odpowiedzieć komuś na proste pytanie osoby, która posiada małe doświadczenie w danej branży.

Odnośnie spawania. Kiedyś myślałem o tym, by móc nauczyć się spawać i posiadać odpowiednie narzędzie do tego celu. Jednak rzeczywistość zweryfikowała moje zapędy i... spawać nie umiem. W razie potrzeb korzystam z usług w zaprzyjaźnionym warsztacie ślusarskim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666232
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za pomoc kabanosy zrobione. Wyszły dobre. Co mogę dodać że po 5 dniach mocno stwardniały wysuszyły się i troszkę trudno się konsumuje nawet z pełnym uzębieniem. Czy to dlatego że za chude wyszły?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666455
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to dlatego że za chude wyszły?
Podaj dokładny skład i prześlij tutaj na Forum przekrój , dwuch , trzech   kawałków tnąc systamem kiełbasianym  :D  będzie łatwiej cokolwiek powiedzieć

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666457
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to dlatego że za chude wyszły?

Chudość nie ma nic do tego. W jakiej temperaturze i wilgotności były podsuszane? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666462
Udostępnij na innych stronach

 

 

po 5 dniach mocno stwardniały wysuszyły się i troszkę trudno się konsumuje nawet z pełnym uzębieniem. Czy to dlatego że za chude wyszły?

A ile procent straciły na wadze?

Twoje kabanosy mają - delikatnie mówiąc - mało optymalny skład.

Tłuszczu 10%, zapewne wszystkie mięśnie z karkówek - również te klejące i ścięgniste - niewiele wiemy o technice wyrabiania.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17266-pierwsze-kabanosy-kruche-przpis/page/2/#findComment-666502
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.