fantomek Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Maja 2020 Możecie polecić jakiś przepis na kruche kabanosy mam dostępne 2kg karkówki i pół kg podgardla ok?coś dokupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Maja 2020 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17167-odcinek-7-kabanosy-mieszanie-nadziewanie-odkr%C4%99canie/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Maja 2020 coś dokupić? Da sie z tego ukręcić , ale jak byś dodał jeszcze I z szynki tak z pół kilo było by lepiej. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Maja 2020 (edytowane) W filmie Brak informacji o peklowaniu mięsa.Brak informacji ile których przypraw / kgNie rozumiem jaka jest podawana informacja w 0,17 (Andrzej) filmuMamy rozdrobnione mięso na ??????? klasa itd Edytowane 2 Maja 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Maja 2020 Trzeba oglądać cały wykład. Filmy sa tematycznie ze sobą połączne i razem stanowią całość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Maja 2020 Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Maja 2020 Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis? :facepalm: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Maja 2020 Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis? Oczywiście - https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/705-kabanosy-domowe Na temat kabanosów - jest sporo przepisów - popatrz tez na kabanosy wg Halusi . Ale te poszukaj sam Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Maja 2020 Dzięki wielkie Muski, szukałem ale nic prostego mi nie podeszło. Spróbuję wg podrzuconego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Maja 2020 Ale te poszukaj sam :thumbsup: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Maja 2020 sverige2, wylacz prosze ironie Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Maja 2020 sverige2, wylacz prosze ironie Niby z jakiego to powodu ??? Są przypadki kiedy jest wręcz nieodzowna, pouczająca i pomaga bez słów, więc zupełnie nie rozumiem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Maja 2020 Averoy niestety ten kolega inaczej nie potrafi dyskutować trzeba Mu to wybaczyć widocznie ma to we krwi???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Maja 2020 Nie ze inaczej nie umie taylko ma rację.Jest funkcja wyszukaj i wyskakują wszystkie przeposy z naszej strony na kabanosy.Chyba nic trudnego! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Maja 2020 NIc trudnego również podać taki przepis..... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) NIc trudnego również podać taki przepis.....???????? ale też bardzo wygodnie jest nauczyć się wyszukiwać wyszukiwarką zaawansowaną Edytowane 3 Maja 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Maja 2020 Oczywiście - https://wedlinydomow...kabanosy-domowe A tutaj taki kwiatek :"Następnie dodajemy pozostałe, drobno zmielone przyprawy i rozdrobniony na miazgę ze szczyptą soli czosnek i masę bardzo starannie wyrabiamy dotąd, aż stanie się kleista."Jak to się ma do filmu technologicznego? Niestety jest dużo przykładów sprzeczności w opisach na naszym forum. Nie dziwię się nowemu koledze na forum, że chciałby mieć przynajmniej na początku wytłumaczone łopatologicznie.Ja miałem to szczęście, że przy pierwszych moich pytaniach swoją radą służyli mi EAnnna i Arkadiusz(inni też ), więc poprowadzili za rączkę za co jestem im wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Maja 2020 quadro555 Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Maja 2020 A tutaj taki kwiatek jest jeszcze sól i saletra , po co komplikować jak jest peklo-sól . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Maja 2020 Przepis jest stary - sprzed peklosoli. Kabanosy to wyjątkowo prosta kiełbasa - jedynym problemem jest nabijanie w jelita baranie . Nabijanie w kolageny jest prostą czynnością ,ale do spożywania muszą wyschnąć. Ot jeszcze silna nadziewarka i dobry nie za długi lejek koniecznie 12 mm NA ZEWNĄTRZ inaczej to mordęga . Mam oryginalny 12 mm ale korzystam z lejka od Jumbo Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Maja 2020 @Muski mi chodziło o wyrabianie mięsa na kabanosy. Raczej kleistość nie jest wskazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Maja 2020 kleistość nie jest wskazana Tu masz rację - Prosze Administrację o korektę tego zapisu w przepisie podstawowym Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Maja 2020 Wiem, że większość osób czasami oczekuje sprawdzonych przepisów tylko problem polega co konkretnie znaczy sprawdzony.Osobiści dla mnie, kabanosy to: z przypraw pieprz, kminek, gałka muszkatołowa ale czosnek już nie. Masa mięsna nie chuda.Trudno jest dyskutować o smakach i gustach, tym bardziej, że każdy ma inne. Jedni lubią dużo piperyny a drudzy uwielbiają małe ilości.Ponadto, jakość zakupionych przypraw jest różna np, niektórzy stosują 8g czosnku na kg mięsa do kiełbasy a drudzy 4 g, gdybyśmy mieli okazję spróbować tych wyrobów to okaże się, że degustujemy takie same kiełbasy.Między innymi dlatego, przy nagrywaniu filmów nie ma podanych ilości przypraw.Odnośnie przepisu ze strony głównej to przepis jest autorski T. Cymera. Oczywiście, dzisiaj wiemy, że wyrabianie masy mięsnej na kabanosy do osiągnięcia kleistości jest błędem. Marzeniem osób, które są na forum dość długo byłoby aby pytający "przymiotnikował" wyrób, który chce wykonać. Wówczas łatwiej coś doradzić. Pytanie do osób, które znają się na obróbce metalu. Czy możecie mi poradzić jaką spawarkę kupić do spawania? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis?KABANOSY Zwróć uwagę na sposób mieszania, na desce, luźno.Sitko i noże muszą być bardzo dobrze naostrzone, mięsa mocno schłodzone.Mięsa powinny być jak najmniej kleiste, idealnie z biodrówki, mięsień półbłoniasty szynki (to ta I) + mięso z tłuszczem (II).Samego tłuszczu w kabanosach powinno być ok. 24 % - należy to oszacować oceniając ilość tłuszczu w II.Przypraw możesz dać więcej, jak lubisz.Mięsa powinny być uprzednio zapeklowane wg ogólnych zasad. Edytowane 3 Maja 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Maja 2020 Dlatego zanim napisałem zapytałem z uwagi na m.in sprzeczności. Dobrze byłoby wydzielić na forum taki wątek z przepisami na początkujących wówczas z pewnosciamiej byłoby pytań tego typu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.