Skocz do zawartości

Pierwsze kabanosy kruche przpis


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

coś dokupić?
Da sie z tego ukręcić , ale jak byś dodał jeszcze I z szynki tak z pół kilo było by lepiej. 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W filmie 

Brak informacji o peklowaniu mięsa.

Brak informacji ile których przypraw / kg

Nie rozumiem jaka jest podawana informacja w 0,17 (Andrzej) filmu

Mamy rozdrobnione mięso na ??????? klasa itd

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis?
Oczywiście - https://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/705-kabanosy-domowe

 

Na temat kabanosów - jest sporo przepisów - popatrz tez na kabanosy wg Halusi . Ale te poszukaj sam  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

NIc trudnego również podać taki przepis.....

???????? ale też bardzo wygodnie jest nauczyć się wyszukiwać wyszukiwarką zaawansowaną Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

A tutaj taki kwiatek :

"Następnie dodajemy pozostałe, drobno zmielone przyprawy i rozdrobniony na miazgę ze szczyptą soli czosnek i masę bardzo starannie wyrabiamy dotąd, aż stanie się kleista."

Jak to się ma do filmu technologicznego? Niestety jest dużo przykładów sprzeczności w opisach na naszym forum. Nie dziwię się nowemu koledze na forum, że chciałby mieć przynajmniej na początku wytłumaczone łopatologicznie.

Ja miałem to szczęście, że przy pierwszych moich pytaniach swoją radą służyli mi EAnnna i Arkadiusz(inni też :) ), więc poprowadzili za rączkę za co jestem im wdzięczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest stary - sprzed peklosoli. Kabanosy to wyjątkowo prosta kiełbasa - jedynym problemem jest nabijanie w jelita baranie . Nabijanie w kolageny jest prostą czynnością  ,ale do spożywania muszą wyschnąć. Ot jeszcze silna nadziewarka i dobry nie za długi lejek koniecznie 12 mm NA ZEWNĄTRZ  inaczej to mordęga . Mam oryginalny 12 mm ale korzystam z lejka od Jumbo :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kleistość nie jest wskazana
Tu masz rację - Prosze Administrację o korektę tego zapisu w przepisie podstawowym 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że większość osób czasami oczekuje sprawdzonych przepisów tylko problem polega co konkretnie znaczy sprawdzony.

Osobiści dla mnie, kabanosy to: z przypraw pieprz, kminek, gałka muszkatołowa ale czosnek już nie. Masa mięsna  nie chuda.

Trudno jest dyskutować o smakach i gustach, tym bardziej, że każdy ma inne. Jedni lubią dużo piperyny a drudzy uwielbiają małe ilości.

Ponadto, jakość zakupionych przypraw jest różna np, niektórzy stosują 8g czosnku na kg mięsa do kiełbasy a drudzy 4 g, gdybyśmy mieli okazję spróbować tych wyrobów to okaże się, że degustujemy takie same kiełbasy.

Między innymi dlatego, przy nagrywaniu filmów nie ma podanych ilości przypraw.

Odnośnie przepisu ze strony głównej to przepis jest autorski T. Cymera. Oczywiście, dzisiaj wiemy, że wyrabianie masy mięsnej na kabanosy do osiągnięcia kleistości jest błędem.

 Marzeniem osób, które są na forum dość długo byłoby aby pytający "przymiotnikował" wyrób, który chce wykonać.

 Wówczas łatwiej coś doradzić.

 

Pytanie do osób, które znają się na obróbce metalu. Czy możecie mi poradzić jaką spawarkę kupić do spawania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ktoś jeszcze podrzuci jakis pełny sprawdzony przepis?

KABANOSY

 

Zwróć uwagę na sposób mieszania, na desce, luźno.

Sitko i noże muszą być bardzo dobrze naostrzone, mięsa mocno schłodzone.

Mięsa powinny być jak najmniej kleiste, idealnie z biodrówki, mięsień półbłoniasty szynki (to ta I) + mięso z tłuszczem (II).

Samego tłuszczu w kabanosach powinno być ok. 24 % - należy to oszacować oceniając ilość tłuszczu w II.

Przypraw możesz dać więcej, jak lubisz.

Mięsa powinny być uprzednio zapeklowane wg ogólnych zasad.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.