Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Surowe wędliny po prawidłowym wędzeniu - co teraz?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sector

Sector

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2020 - 11:49

Witam,

Wczoraj zrobiłem pierwsze wędzenie wędzarni.
Wszystko zgodnie z opisem na forum czyli:
1. Peklowanie 10 dni w solance 10% w temperaturze 4-6st. / mięso po tych 10 dniach ładnie pachniało, bez śladów zepsucia.
2. Obciekanie 12 godzin w suchym chłodnym pomieszczeniu.
3. Osuszanie w temperaturze 50-55 przez 1,5h / temperatura nie miała większych wahań.
4. Wędzenie zasadnicze 4h w temperaturze 45-55 w dymie olchowym
5. Opiekanie 30 min w temperaturze 70-80 st.
6. Odstawinie do ostudzenia na noc.

Dzisiaj rano okazuje się, że wędliny są w środku surowe. Zapach i wyglą ok ale w środku surowe. Wędziłem 3 szynki, 3 karkówki, 3 łopatki i 3 boczki (zrolowane, bez skóry) - w s umie około 25 kg.

I co teraz? Jak przyczyna takiego efektu.
proszę o szybką radę bo coś z tym mięsem muszę zrobić pilnie.
Na razie grzeję wędzarnie na 80 st bo nie przychodzi mi nic innego jak tylko wędzić jeszcze przez 2-3 h ale w temperaturze wyższej czyli około 60-70 st.
Mięso czeka na decyzję ;)

#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2020 - 11:53

Wszystko jest prawidłowo. Teraz czas na parzenie.

Informacje znajdziesz tutaj: https://wedlinydomow...ntacja-wyrobów/

i jeszcze tu: https://wedlinydomow...ie-i-gotowanie/


Użytkownik Maxell edytował ten post 28 cze 2020 - 11:55


#3 Sector

Sector

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2020 - 11:55

Hmm, wydawało mi się, że parzenie to dodatkowy proces, dla tych, którzy tak wolą. Ja miałem plan na wędzonki nie parzone. Czy w tej sytuacji powinienem wędzić w wyższej temperaturze? Czy parzenie jest procesem niezbędnym?

Użytkownik Sector edytował ten post 28 cze 2020 - 11:56


#4 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 28 cze 2020 - 12:00

Możesz dopiekać,zamiast parzyć,ale nie rób tego na oko,tylko musosz wbić sondę termometru do środka mięsa,dla szynki 300g 30 min wystarczy,dla kawałka 1,5kg już nie

#5 Sector

Sector

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2020 - 12:05

nie mam w czym parzyć. Nie mam takiego gara. Będę dopiekał. Jakieś dokładniejsze instrukcje w sprawie dopiekania? Czy temperatura 70-80 jest OK. I oczywiście bez dymu, przy otwartym dachu. Jaki czas? 1h wystarczy?
No i nie mam sondy do wbijania w mięso czyli muszę eksperymentować.
Dlatego każda rada będzie cenna.

Użytkownik Sector edytował ten post 28 cze 2020 - 12:15


#6 tytan58

tytan58

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • Miejscowośćgliwice

Napisano 28 cze 2020 - 13:44

No to się nie przygotowałeś,pierwsze wędzenie, nieznajomość wędzarni ,trudno cos konkretnego doradzić.

Dzisiaj jest handlowa niedziela,więc zasuwaj do marketu po termometr i będzie ok.


Użytkownik tytan58 edytował ten post 28 cze 2020 - 13:45


#7 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1224 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 28 cze 2020 - 14:52

Zrob dopiekanie w kuchennym piekarniku,i bedzie okey.



#8 Sector

Sector

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2020 - 17:34

Większą część dopiekłem w wędzarni (2h w temp. 75-85 st.) a trzy sparzyłem na próbę zgodnie z przepisami na forum. Jutro sprawdzę co smaczniejsze. Dzięki za rady.

#9 slawoo124

slawoo124

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćStargard

Napisano 30 cze 2020 - 13:10

CoSmaczniejszeWyszło?



#10 Satyr

Satyr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 30 cze 2020 - 17:48

Dopiekanie wędzonek ważących średnio 2,5 kg przez 2 h w temperaturze 75-85 stopni to wg mnie za niska temperatura żeby w środku wędzonek uzyskać temperaturę ok. 68 stopni. Dopiekałeś w pierwotnej wersji przez 30 minut - w tym czasie to można kabanosy opiec. Bez termometru to raczej loteria.



#11 Mariusz7

Mariusz7

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 30 cze 2020 - 20:33

Dopiekanie wędzonek ważących średnio 2,5 kg przez 2 h w temperaturze 75-85 stopni to wg mnie za niska temperatura żeby w środku wędzonek uzyskać temperaturę ok. 68 stopni. Dopiekałeś w pierwotnej wersji przez 30 minut - w tym czasie to można kabanosy opiec. Bez termometru to raczej loteria.

A jak mięso będzie miało w przekroju 2cm,ale będzie "długie" i będzie ważyło 3kg to ten czas też będzie za krótki,czy za długi?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 Satyr

Satyr

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćRacibórz

Napisano 01 lip 2020 - 08:36

Wędziłem 3 szynki, 3 karkówki, 3 łopatki i 3 boczki (zrolowane, bez skóry) - w s umie około 25 kg.

Nie były to więc długie kawałki. Oczywiście inaczej się będzie dopiekał długi i cienki kawałek czy to mięsa, czy kiełbasy niż grube kawałki.

Termometr prawdę Ci powie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych