Maxell Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Lipca 2020 (edytowane) Kwas wiśniowy na upały Ten kwas jest prawdziwym zbawieniem w gorące letnie dni. W młodości robiłem kwas chlebowy 2-3 razy z brązowego chleba. Z powodu braku doświadczenia kwas był słaby: albo proporcje nie były do końca przestrzegane, albo drożdże były niskiej jakości. Tym razem, z nowymi drożdżami wszystko poszło dobrze. Nie trzeba było czekać nawet na 10 godzin - wystarczyło 7. Kwas okazał się po prostu niesamowity. Składniki:woda - 1.5 lowoce wiśni – 300 gcukier – 70 gsuche drożdże - 2,5 gwanilia – szczypta (2 g)Sposób wykonania: Krok 1: Przygotuj składniki. Umyj i przebierz wiśnie. Krok 2: Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i wanilię, zamieszaj i zagotuj. Krok 3: Włóż wiśnie do syropu, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Krok 4: Zdejmij rondel z kuchni i pozwól kompotowi ostygnąć do 37 stopni. Musi być ciepły. Wyjmij wiśnie. Nie będą potrzebne, można je zjeść. Krok 5: Odlej trochę kompotu do szklanki, wsyp do niej drożdże, wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Krok 6: Po tym czasie na powierzchni powinna powstać pienista czapeczka. Jeśli takiej drożdże nie utworzą, to znaczy że są złej jakości lub wygasły, a kwas chlebowy nie powstanie. Jeśli nie można ich wymienić na inne, pewniejsze, lepiej nie przygotowywać dalej, aby nie zepsuć napoju. Możesz po prostu wypić kompot wiśniowy. Krok 7: Jeśli drożdże się aktywowały, wlej je do reszty kompotu w rondlu i dobrze wymieszaj. Krok 8: Przykryj rondel folią spożywczą lub gazą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin. W rezultacie na powierzchni powinna pojawić się gęsta warstwa piany. Krok 9: Wlej kwas z butelki lub słoika, zamknij hermetycznie i przechowuj w lodówce przez 2-3 dni celem pełnego dojrzewania. I gotowe.Smacznego Edytowane 4 Lipca 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Lipca 2020 Czytając przepis przypomniałem sobie moja rozmowę ze starszym leśnikiem z Kotlinie Kłodzkiej. Ponoć bo on nie był świadkiem a tylko znał to z przekazu. Niemcy rolnicy robili cos podobnego z jabłek w okresie lata upałów. Miało to wyglądać w ten sposób ze w gospodarstwie w zimnym pomieszczeni stała beczka do ktorej dawano wodę + jablka gorszej jakości. Fermentowało to krótka i otrzymywano lekko alkoholowy gazowany napój. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Super przepis Szefie , myślę że może on być traktowany jako baza do sporządzania kwasu także z innych owoców, np. jabłek, jak to pisze Maciek. Ja już dostałem oskomy na ten rarytasik, i zaraz, natychmiast, już dziś przygotuję go z malin, uwielbiam tego typu "kwasy" samo zdrowie, aktualnie piję z buraków czerwonych, lecz bez dodatku drożdży, coś przepysznego . Zobaczymy co wyjdzie z tego przepisu, aczkolwiek na bazie malin zamiast wiśni . Tak oto wygląda mój "kwas buraczany" : Edytowane 5 Lipca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Lipca 2020 Kurcze fajne . Zostało poczekać aż wiśnie dojrzeją Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Lipca 2020 Bardzo ciekawe. To mają być zwykłe drożdże piekarskie, czy winne?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Lipca 2020 Nie podają to pewnie piekarskie. Co do owoców, to zalecają używania wszystkich, które są aktualnie na czasie. Trzeba tylko zwrócić uwagę na odpowiednie przygotowanie kompotu, by nie był za mało esencjonalny. Piszą, że super jest z truskawek, porzeczek, rabarbaru, jabłek, gruszek i pestkowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Lipca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Lipca 2020 Postaram się tutaj wrzucić jak najwięcej przepisów na ich kwasy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Lipca 2020 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Lipca 2020 No tak wschodni Bracia tych kwasów i kiszonek mają wiele , wprawdzie w dobie coca-coli mniej ???????? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Lipca 2020 Nooo, i z truskaweczek już się warzy . Miały być maliny, ale będą "drugą razą", teraz truskaweczki na topie, więc trzeba korzystać z okazji . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Lipca 2020 (edytowane) Jak powiedział, tak uczynił, "Orzeźwiający Kwas Truskawkowy" już się "pracuje" . Edytowane 5 Lipca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Lipca 2020 Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Lipca 2020 Sverige wykorzystales okazje ze truskawki w dobrej cenie ..w City gross 225 sek za 15 l...moze tez zrobiebo kupione czekaja na przetworstwo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-670758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lipca 2020 Zrobilam Kwas truskawkowkowy , bardzo smaczny , orzezwiajacy , malo slodki ..przypominajacy lekko taka landrynke z czaow PRL , moge polecic idealny na upaly ..dobrze gasi pragnienie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Lipca 2020 Ja zrobiłem z wiśni. Bardzo dobry.Taki zimny z lodówki. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Lipca 2020 A mój truskawkowy jeszcze nadal wali drożdżami, i musi sobie postać w lodówce aż dojrzeje . Trzeba będzie jednak nieco dosłodzić jak na mój gust, bo lubię takie bardziej słodko kwaśne . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Lipca 2020 (edytowane) Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" .No to будет шампанское Edytowane 12 Lipca 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Lipca 2020 Bulgoce niesamowicie, kolorek bardzo ładny, smak lekko wytrawny, praca bardzo intensywna, robi się z tego "winko", za dwa dni "w buteleczki i do lodóweczki" .No to будет шампанское да да, конечно будет шампанское игристое . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 15 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lipca 2020 Ja zrobiłem z wiśni. Bardzo dobry.Taki zimny z lodówki. Drylowałeś wiśnie ??? Mam z 2 kg to też sobie zrobię , a co mi tam . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lipca 2020 @Pepuś, nie ma takiej potrzeby bo wisnie i tak nie bedziesz uzywal tylko sam kompot . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lipca 2020 Dzięki @electra . Po obejrzeniu filmiku doszedłem do tego . Noga ze mnie jeśli chodzi o winiarstwo itp. Najlepiej wychodzi mi ocet Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Lipca 2020 Najlepiej wychodzi mi ocet Wiesz mi . że ocet z wiśni super sprawa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lipca 2020 wychodzi mi ocet mi tez mam caly gosior.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Lipca 2020 Ten kożuch odcedzamy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Lipca 2020 U mnie żadnego kożucha nie było, a piana w słoju sama po trzech dniach zniknęła, i dopiero wtedy jak kwas przestał pracować, rozlałem w butelki, jeszcze stoją w lodówce . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17428-rosja-kwas-wi%C5%9Bniowy-na-upa%C5%82y/#findComment-671911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.