ReniaS Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Beatag,Można dostać większe pojemności np. Dawtona 1l czy Kotlin. Podana porcja z przepisu jest naprawdę bardzo duża,ja miałam na mniejszą ilość cukinii to i wszystkich składników proporcjonalnie mniej.Możesz dodać swój i sklepowy koncentrat i popróbować. Myślę, że wyjdzie smaczny . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-673787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Ja też na próbę spróbuję z połowy porcji.Do tej pory robiłam do pizzy raczej ketchupy w przeróżnych wariantach ,bałkański sos Ajwar ,lub mocno-pikantną pastę Adżika. beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-673789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Właśnie pyrkocze mi sos do pizzy .Zrobiłam z połowy proporcji,ale i tak wyszło jak na wesele ,chyba z 5 litrów... Zastanawiam się ,czy nie dodać trochę czosnku [nie ma w przepisie].Myślę ,że w przypadku otwarcia słoika i nie wykorzystania go ,można go spokojnie przetrzymać w lodówce do następnej pizzy ?Rozumiem,ze sos pasteryzujemy? Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez beatag beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 czy nie dodać trochę czosnku Jak lubisz - nie ma problemu . Ja nie pasteryzuję - wrzące do słoiczków - suche ranty , nowe zakrętki ,odwracam i po poł godzinie odwracam już normalnie . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Do czego jeszcze można wykorzystać ten sos ,bo pizze musiałabym robić na okrągło beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Spaghetti, wędlina, ser kanapki ..... Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Do czego jeszcze można wykorzystać ten sosResztki mięs pieczonych ( lub gotowanych) w tym sosie z dodatkiem ryżu lub kaszy. Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez EAnna Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 (edytowane) Kanapka z serem, do jajek, mięso z tym sosem - pyszota Edytowane 14 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Mięso z tym sosem - pyszota Kotlety mielone, pulpety; myślę, że sos nada się też do gołąbków z kapusty. [Dodano: 14 sie 2020 - 23:32]P.S.Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 (edytowane) Mięso z tym sosem - pyszotaKotlety mielone, pulpety; myślę, że sos nada się też do gołąbków z kapusty. [Dodano: 14 sie 2020 - 23:32]P.S.Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa? Oczywiście, że tak Edytowane 15 Sierpnia 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa? Nie jestem Renia, ale też przywiozę takie sosy i pewnie coś jeszcze będziesz mogła popróbować Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Sierpnia 2020 No to spróbuje ten sosik jakoś zagospodarować Ja co roku robie taki [do spagheti,,ryby po grecku,fasolki po bretońsku,dodatek do zupy pomidorowej,sosu do gołąbków,a takze dodaje do farszu ... Warzyw nie miksuje -]Przepis3 kg pomidorów [kroję w kostkę]1kg cebuli[kroję w kostkę]1kg papryki[kroję w kostkę]Wszystko dusić osobno [1/2-1 szkl oleju]Połączyć składniki Dusić 30 min Dodać przyprawyczosnek- główkabazylia,oregano,zioła prowansalskie-po łyżeczce+opcja-2ł wegetyPrzekładać do słoików .Pasteryzować 10-15 min. beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) AntykoronaPyszna mikstura, która jak mówi Autor przepisu:„nie pomaga na wirusa, nie zapobiega, ale zarąbiście smakuje…” Skład:0,5 kg imbiru po obraniu (obrać, zblendować i odcisnąć sok)0,5 l miodu płynnego (lub rozpuścić)8 dużych cytryn0,5 l wodyWykonanie:Wszystko wymieszać.Zażywać od razu lub dnia następnego ! Najlepiej smakuje z lodówki. Antykorona + ( Kierowcy nie powinni )50%/50% z wódka Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) Pyszna mikstura, która jak mówi Autor przepisu:Cha cha - wczoraj też zrobiona niestety z coraz wiekszej ilości . Mały dodatek świeżej wyciśniętej kurkumy (dwa małe kłącza) podkręcają smak. Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Ja tez robilam takowa ..tylko z dodatkiem limonki zamiast cytryny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Antykorona Miałem okazję dziś poznać smak tego nektaru , bardzo smaczny i orzeźwiający. Smak imbiru pozostawia odczucie lekkiego pieczenia w przełyku . Podczas konsumpcji można dodać zimnej wódeczki, wtedy nic więcej do szczęścia już nie potrzeba . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) wczoraj też zrobiona niestety z coraz wiekszej ilości . Mały dodatek świeżej wyciśniętej kurkumy (dwa małe kłącza) podkręcają smak. Nie chciałam nic kombinować - zrobiłam zgodnie z przepisem iiiii zarąbiste .....było.Szkoda, że tylko z połowy porcji......[Dodano: 24 kwi 2021 - 22:10] Antykoronasmak tego naktaru , bardzo smaczny i orzeźwiający. Wprawdzie u mnie degustacja tylko w wersji "light" - rzeczywiście godny polecenia.[Dodano: 24 kwi 2021 - 22:21]Ja tez robilam takowa ..tylko z dodatkiem limonki zamiast cytryny Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Antykorona Pyszna mikstura, która jak mówi Autor przepisu: „nie pomaga na wirusa, nie zapobiega, ale zarąbiście smakuje…” Nie zgadzam się z opinią Autora przepisu w punkcie pierwszym Zarówno imbir, cytryna/limonka, miód jak i kurkuma działają p/wirusowo !!! Stosuje od ponad roku w interwałach 3-miesiecznych na przemian z ziołami.POLECAM !!! Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 25 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Kwietnia 2021 (edytowane) imbir, cytryna/limonka, miód jak i kurkuma działają p/wirusowoNo tak - ale nie są antidotum i lekarstwem , a nazwa bo tak jak Piszesz trochę działają . Natomiast zimny z plusem - połowę kielicha z czysta uzupełniamy antykoroną i to dopiero odjazd. W wersji eko - wyciśniętą miazgę imbirowo cytrynową (z jednej porcji) zalewam 1 litrem wody, gotuję z 5 min, zostawiam do ostygnięcia, odcedzam i mieszam w proporcji 1x1 z podstawową antykoroną. Edytowane 25 Kwietnia 2021 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ja dla "zdrowotności robię taką http://alkoholowo-domowo.blogspot.com/2011/09/nalewka-imbirowa-zwana-tez-krokodyle-zy.html beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Ja dla "zdrowotności robię taką http://alkoholowo-domowo.blogspot.com/2011/09/nalewka-imbirowa-zwana-tez-krokodyle-zy.html Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) Niewiele tego było z jednego krzaczka.....Ok. 3kg agrestu wystarczyło na dżem z żelfixem i konfiturę.Pozostałe owoce będą do drożdżowego ciasta.Konfitura agrestowa: (ta ciemniejsza)Składniki:1,4 kg owoców agrestu0,6 kg cukru2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki soku z limonkigoździkiPrzygotowanie:Owoce obrać z końcówek umuć, odsączyć. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu aż agrest zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie.Gorące owoce przetrzeć przez sito - ja tego nie zrobilam.Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać sok wyciśnięty z cytryny, imbir i goździki i gotować około 30 - 40 minut,aż masa zacznie gęstnieć i częściowo odparuje.Przygotowaną, gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić "do góry nogami", przykryć ściereczką.Smacznego Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Lipca 2021 A co daje sciereczka? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Lipca 2021 A co daje sciereczka? Pozwala przetrwać zawartości do zimy Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 19 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Lipca 2021 (edytowane) A co daje sciereczka? Chyba nic, ale zawsze tak robię ....może trochę wydłuża czas stygnięcia słoików.[Dodano: 19 lip 2021 - 11:48]Pozwala przetrwać zawartości do zimy Wyszło tego naprawdę niewiele, więc konfiturka będzie do mięs i tylko na specjalne okazje . Edytowane 19 Lipca 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi