Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Beatag,

Można dostać  większe pojemności np. Dawtona 1l czy Kotlin. 

Podana porcja z przepisu jest naprawdę bardzo duża,

ja miałam na mniejszą ilość cukinii to i wszystkich składników proporcjonalnie mniej.

Możesz dodać swój i sklepowy koncentrat i popróbować. Myślę, że wyjdzie smaczny :) .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-673787
Udostępnij na innych stronach

Ja też na próbę spróbuję z połowy porcji.Do tej pory robiłam do pizzy  raczej ketchupy w przeróżnych wariantach ,bałkański sos Ajwar ,lub mocno-pikantną pastę Adżika.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-673789
Udostępnij na innych stronach

Właśnie pyrkocze mi sos do pizzy .Zrobiłam z połowy proporcji,ale i tak wyszło jak na wesele :),chyba z 5 litrów... Zastanawiam się ,czy nie dodać trochę czosnku [nie ma w przepisie].Myślę ,że w przypadku otwarcia słoika i nie wykorzystania go ,można go spokojnie przetrzymać w lodówce do następnej pizzy :)?

Rozumiem,ze sos pasteryzujemy?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674258
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy nie dodać trochę czosnku
Jak lubisz - nie ma problemu . Ja nie pasteryzuję - wrzące do słoiczków - suche ranty , nowe zakrętki ,odwracam i po poł godzinie odwracam już normalnie .  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674261
Udostępnij na innych stronach

Do czego jeszcze można wykorzystać ten sos

Resztki mięs pieczonych ( lub gotowanych) w tym sosie z dodatkiem ryżu lub kaszy.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674280
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięso z tym sosem - pyszota

Kotlety mielone, pulpety; myślę, że sos nada się też do gołąbków z kapusty. 


[Dodano: 14 sie 2020 - 23:32]

P.S.

Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa?  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674282
Udostępnij na innych stronach

 

Mięso z tym sosem - pyszota

Kotlety mielone, pulpety; myślę, że sos nada się też do gołąbków z kapusty. 

[Dodano: 14 sie 2020 - 23:32]

P.S.

Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa?  :tongue:

 

 

Oczywiście, że tak   :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674286
Udostępnij na innych stronach

 

 

Reniu, a możesz przywieźć słoiczek na spróbowanie do Napoleonowa?

Nie jestem Renia, ale też przywiozę takie sosy i pewnie coś jeszcze :) będziesz mogła popróbować  :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674292
Udostępnij na innych stronach

No to spróbuje ten sosik jakoś zagospodarować :)

Ja co roku robie taki [do spagheti,,ryby po grecku,fasolki po bretońsku,dodatek do zupy pomidorowej,sosu do gołąbków,a takze dodaje do farszu ... Warzyw nie miksuje -]Przepis

3 kg pomidorów [kroję w kostkę]

1kg cebuli[kroję w kostkę]

1kg papryki[kroję w kostkę]

Wszystko dusić osobno [1/2-1 szkl oleju]

Połączyć składniki Dusić 30 min Dodać przyprawy

czosnek- główka

bazylia,oregano,zioła prowansalskie-po łyżeczce

+opcja-2ł wegety

Przekładać do słoików .Pasteryzować 10-15 min.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-674310
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Antykorona
Pyszna mikstura,  która jak mówi Autor przepisu:
„nie pomaga na wirusa, nie zapobiega, ale zarąbiście smakuje…” :D  :yes:  :yes: 
Skład:
0,5 kg imbiru po obraniu (obrać, zblendować i odcisnąć sok)
0,5 l miodu płynnego (lub rozpuścić)
8 dużych cytryn
0,5 l wody
Wykonanie:
Wszystko wymieszać.
Zażywać  od razu lub dnia następnego ! Najlepiej smakuje z lodówki.

 

Antykorona + (  Kierowcy nie powinni :facepalm: )
50%/50% z wódka

post-98636-0-48143000-1619264794_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705119
Udostępnij na innych stronach

Pyszna mikstura,  która jak mówi Autor przepisu:

Cha cha - wczoraj też zrobiona  :D niestety z coraz wiekszej ilości .  Mały dodatek świeżej wyciśniętej kurkumy (dwa małe kłącza) podkręcają smak. 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705122
Udostępnij na innych stronach

Ja tez robilam takowa ..tylko z dodatkiem limonki zamiast cytryny :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705153
Udostępnij na innych stronach

 

 

Antykorona

 

Miałem okazję dziś poznać smak tego nektaru :thumbsup: , bardzo smaczny i orzeźwiający.  Smak imbiru pozostawia odczucie lekkiego pieczenia w przełyku :tongue:.  Podczas konsumpcji można dodać zimnej wódeczki, wtedy nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;).  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705156
Udostępnij na innych stronach

wczoraj też zrobiona  :D niestety z coraz wiekszej ilości .  Mały dodatek świeżej wyciśniętej kurkumy (dwa małe kłącza) podkręcają smak. 

 

Nie chciałam nic kombinować - zrobiłam zgodnie z przepisem  iiiii zarąbiste  :D  :thumbsup:.....było.

Szkoda, że tylko z połowy porcji......

[Dodano: 24 kwi 2021 - 22:10]

 

Antykorona

smak tego naktaru :thumbsup: , bardzo smaczny i orzeźwiający. 

 

  :D

   Wprawdzie u mnie degustacja  tylko w wersji "light"  :D - rzeczywiście godny polecenia.

[Dodano: 24 kwi 2021 - 22:21]

Ja tez robilam takowa ..tylko z dodatkiem limonki zamiast cytryny :)

 

:)  :clap:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705167
Udostępnij na innych stronach

 

 

Antykorona Pyszna mikstura,  która jak mówi Autor przepisu: „nie pomaga na wirusa, nie zapobiega, ale zarąbiście smakuje…”      

Nie zgadzam się z opinią Autora przepisu w punkcie pierwszym  :thumbsup: 

Zarówno imbir, cytryna/limonka, miód  jak i kurkuma działają p/wirusowo !!! 

Stosuje od ponad roku w interwałach 3-miesiecznych na przemian z ziołami.

POLECAM !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705170
Udostępnij na innych stronach

imbir, cytryna/limonka, miód  jak i kurkuma działają p/wirusowo

No tak - ale nie są antidotum i lekarstwem , a nazwa bo tak jak Piszesz trochę działają  :D  :thumbsup:  . Natomiast zimny z plusem - połowę kielicha z czysta uzupełniamy antykoroną ;)  i to dopiero odjazd. W wersji eko - wyciśniętą miazgę imbirowo cytrynową  (z jednej porcji) zalewam 1 litrem wody, gotuję z 5 min, zostawiam do ostygnięcia, odcedzam  i mieszam w proporcji 1x1 z podstawową antykoroną. 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-705214
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Niewiele tego było z jednego krzaczka.....
Ok. 3kg agrestu :D wystarczyło na dżem z żelfixem i konfiturę.
Pozostałe owoce będą do drożdżowego ciasta.

Konfitura agrestowa: (ta ciemniejsza)
Składniki:
1,4 kg owoców agrestu
0,6 kg cukru
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki soku z limonki
goździki
Przygotowanie:
Owoce obrać z końcówek umuć, odsączyć. Gotować około 15 - 20 minut, do czasu aż agrest zmięknie, ale jeszcze się nie rozpadnie.
Gorące owoce przetrzeć przez sito - ja tego nie zrobilam.
Ponownie doprowadzić do wrzenia, dodać sok wyciśnięty z cytryny, imbir i goździki i gotować około 30 - 40 minut,
aż masa zacznie gęstnieć i częściowo odparuje.
Przygotowaną, gorącą konfiturę nałożyć do czystych, wyparzonych słoiczków, zakręcić, postawić "do góry nogami", przykryć ściereczką.
Smacznego :)

post-98636-0-96861700-1626671438_thumb.jpg

post-98636-0-92280500-1626674817_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715159
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co daje sciereczka?

Pozwala przetrwać zawartości do zimy :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715178
Udostępnij na innych stronach

A co daje sciereczka?

 

:D  :D  :facepalm:

Chyba nic, ale zawsze tak robię :facepalm: ....może trochę wydłuża czas stygnięcia słoików.

[Dodano: 19 lip 2021 - 11:48]

Pozwala przetrwać zawartości do zimy :)

 

:thumbsup:  :D Wyszło tego naprawdę niewiele,

 więc konfiturka będzie  do mięs i tylko na specjalne okazje  :D .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17528-moje-przetwory/page/2/#findComment-715189
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.