EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Po 5 dniach w 20 st - przeniesiona do 16 st na kolejny tydzień. Gratuluję dobrych bakterii srodowiskowych.Moje zawiodły mnie w tym rolu po raz pierwszy od 50 lat ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-801872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Grudnia 2022 A ja pierwszy raz nie przełożyłam kapusty po ukiszeniu w słoiki trzymam ją w beczułeczce[30l] przykrytą napełnionym workiem wody Kapusta jest super w smaku ale przede wszystkim nie pleśnieje ,nie trzeba myć deseczek ,prać sciereczek.Polecam ten patent Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Tyle że za miesiąc taka kapusta nie stojąca w lodówce, będzie dwa razy bardziej kwaśna niż dziś, ale jak ktoś lubi kwaśne to oczywiście, taka kapusta jest Ok. . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Beczkę trzymam w zimnej piwnicy także chyba kwaśniejsza już chyba nie będzie , ale kwaśność mi nie przeszkadza a w lodówce nigdy nie trzymałam kapusty bo nie mam na nią miejsca Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2022 @beatag, dobrze ze masz taka piwnice , ja mieszkam w bloku , u mnie piwnicajest ciepla i do tego mamy schrony w piwnicy . w mieszkaniu mam 3 zamrazalki wolnostojace ale tylko niewielka lodowke a miejsca juz nie ma na dstawienie kolejnej lodowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Po 5 dniach w 20 st - przeniesiona do 16 st na kolejny tydzień.Gratuluję dobrych bakterii srodowiskowych.Moje zawiodły mnie w tym rolu po raz pierwszy od 50 lat ! Holly mackrel!!! - az mi sie wierzyc nie chce!! (zreszta witam wszystkich) - EAnno - a coz tam "nawrzucales" do tej kapusty? - moze to bylo przyczyna a nie bacterie srodowiskowe po 50 latach obecnosci?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Beczkę trzymam w zimnej piwnicy także chyba kwaśniejsza już chyba nie będzie , ale kwaśność mi nie przeszkadza a w lodówce nigdy nie trzymałam kapusty bo nie mam na nią miejsca Oj będzie, będzie.... z upływem czasu będzie robiła się coraz bardziej kwaśna. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 11 Grudnia 2022 Oj będzie, będzie.... z upływem czasu będzie robiła się coraz bardziej kwaśna. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 11 Grudnia 2022 z upływem czasu Pamiętajmy ,że proces fermentacyjny zwalnia przy niskich temperaturach , nie mniej nie ustaje . Słynne lodówki tylko do kimchi ,to nic innego jak wydłużenie przydatności konsumpcyjnej . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 11 Grudnia 2022 (zreszta witam wszystkich) - EAnno - a coz tam "nawrzucales" do tej kapusty? - moze to bylo przyczyna a nie bacterie srodowiskowe po 50 latach obecnosci?? Przede wszystkim witam na forum po prawie rocznej nieobecności.To chyba prezent gwiazdkowy dla Forowiczów Co do kapusty, w końcu się zakisiła jednak przy zupełnym braku burzliwej fermentacji.Przyczyny upatruję w zbyt niskiej temperaturze "pokojowej".W domu dogrzewaliśmy tylko klimatyzacją więc w dzień było ok. 18 st.C, w nocy 16.Fermentacja została zdominowana przez szczepy bakterii oszczednie produkujących dwutlenek węgla i dogrzanie nastawu w następnych dniach nie przywróciło tradycyjnego przebiegu fermentacji. W każdym razie o żadnym przebijaniu kapusty nie było mowy, bo nastaw nie zwiększał w widoczny sposób objętości.p.S.Mam nadzieję, że nasz zasłużony forowicz Stefan S pozostanie z nami tym razem na dłużej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Grudnia 2022 W każdym razie o żadnym przebijaniu kapusty nie było mowy, bo nastaw nie zwiększał w widoczny sposób objętości. Aniu, przebijanie stosujemy aby odgazowanie było lepsze i pełne (nawet gdy fermentacja jest bardzo łagodna), a nie dlatego że nastaw zwiększa swoją objętość. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-802613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Nooo, i następna porcja 3kg. mieszanki kapustno warzywnej, ( kapusta, jabłka, papryka i marchewka ), na Nowy Rok będzie jak znalazł . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Nooo, i następna porcja 3kg. mieszanki kapustno warzywnej, ( kapusta, jabłka, papryka i marchewka ), na Nowy Rok będzie jak znalazł .Muszę się przyznać do tego że u mnie na wiosce, ludzie kapustę kiszą tylko w miesiącu październiku. Mówią że w listopadzie kapustę będzie czuć nieboszykiem. Taki "zabobon" krąży po wsi odkąd pamiętam i wszyscy się do tego stosują. Próbowałem bez skutku wytłumaczyć że firmy produkujące ową kapustę, tejże zasady nie przestrzegają i kapusta nie śmierdzi Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Zofintal Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Muszę się przyznać do tego że u mnie na wiosce Tak , tak nic nowego znam ten zabobon . 26.11 zakisiłem kolejną porcję - i dzisiaj znakomita została używana do farszu na pierożki i kapustę z grzybami . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Od dziesięcioleci kwaszę kapustę cały rok nieomal. Kończy się jeden zapas, nastawiam następną porcję, i tak "w kółko Macieju", zawsze jest niezmiennie pyszna, zmieniam tylko te dodatki warzyw i owoców od czasu do czasu, aby nie było nudno . Wczoraj na bazie tej ostatnio kiszonej była robiona z grochem (ciecierzycą), i cebulą podsmażaną na oleju, powiem krótko, palce lizać . Edytowane 23 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Grudnia 2022 Tez kisze caly rok wedlog potrzeb , w zabobony nie wierze , 21 wiek mamy ale chyba jeszcze nie wszyscy o tym wiedza:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Grudnia 2022 w zabobony nie wierze , 21 wiek mamy To jest generalnie kwestia temperatury i pracy enzymów - tak to się zaczyna . W kłopotliwych warunkach czasami trzeba nową kiszonkę zaszczepić kilkoma mililitrami aktywnej. Ale w naszych warunkach i kapuście nie potrzebne. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-804914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Grudnia 2022 w zabobony nie wierze , 21 wiek To nie zabobony, tylko doświadczenia pokoleń. o jest generalnie kwestia temperatury i pracy enzymów - tak to się zaczyna . W kłopotliwych warunkach czasami trzeba nową kiszonkę zaszczepić kilkoma mililitrami aktywnej. Pamiętam warunki panujące w mieszkaniach w latach 50-tych.Po nocy, gdy piece kaflowe wystygły, szyby wewnątrz mieszkania pokrywały się lodem.W dobie kaloryferów i programowanych temperatur - najczęściej ponad 20 st.C.- warunki dla kiszonek znacznie się poprawiły. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-805003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Stycznia 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Stycznia 2023 Doklepana 26.11 dzisiaj otworzona druga część -beczka 10l .Potrzebny był dodatek /z marchewką, jabłkiem/ do pieczonego pstrąga . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17547-kapusta-kiszona-wg-muskiego/page/2/#findComment-807035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.