frapio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Października 2008 ... Żona i dzieci biły mi brawo !!!!!I ja się dołączam do tych braw. Super produkcja. Ciekaw jestem ile tych "pigułek zużyłeś na 3 godz. wędzenia (jaki koszt) i czy ten dymogenerator nadawał by się do pracy w pomieszczeniu zamkniętym. Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Października 2008 Brawo ujastek!! Poza tym świetnie ten wspaniały fotoreportaż się czytało! Gotowałem według przepisu z naszej strony. 10 minut we wrzątku potem w temperaturze 75º CelcjuszaZ tego co sie orientuję, to większość przepisów w kwestii parzenia szynek zaleca temperaturę 85st.C. 75st.C. to maksymalna temperautra zalecana do parzenia kiełbas i wyrobów blokowych. Jeszcze raz gratuluję. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 6 Października 2008 Nie wiem dlaczego rodzina uważa, że jego hobby jest normalniejsze. Dopóki nie spróbują Twoich wyrobów. :grin: Gratulacje :!: :!: :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 6 Października 2008 O kurcze! ale reportaż, T.Sianecki z TVN24 nie powstydziłby się! Gratulacje! Teraz to masz przerąbane! będziesz zapracowany na amen! Będą kazali Ci wszystko wędzić! Mnie udaje się jeszcze jakoś wymigać. Wyroby ładne i apetyczne, gratuluję. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 6 Października 2008 Relacja świetna :lol: , wyroby wspaniałe :tongue:. Gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huanik1988 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 6 Października 2008 witam szukam przepisu na mielonkę,i salceson włoski. zaczołem robic wędliny trzy miesiace temu i jak narazie mi dobrze idzie ale chciałb bym powiekszyc asortyment o mielonke i salceson włoski.i nie moge znalezc przepisów.pomocy!!!! Cytuj huanik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 6 Października 2008 Zobacz tu: salceson włoski Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 6 Października 2008 huanik1988, witaj w dymnym klubie :lol: napisz coś więcej co spowodowało, że robisz takie, a nie inne rzeczy jak większość chłopców w Twoim wieku :lol: Czy związane jest to ze szkołą, zawodem :question: Powodzenia z salcesonem :lol: P.S Poczytaj w temacie salceson na forum A może mielonka : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1183 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 6 Października 2008 Gratuluję udanych wyrobów. Kupiłem taki garnek na allegro w którym mogę nastawić precyzyjnie temperaturę.Czy mierzyłeś temperaturę w czasie parzenia? Mam podobny ale ... termostat jest mało elastyczny i histereza wynosi 10 C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 6 Października 2008 Andrzej widzę że zlot na marne nie poszedł ,poszedłeś w dobrą strone gratulacjeod Marka i Kasi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Października 2008 Frapio, 1.Brykiet spala się w ciągu 20 minut więc 3 sztuki na godzinę. Kosztuje 1 zł za szt. Godzina więc kosztuje 3 zł + prąd. „Palenisko” 120W + grzałka podtrzymująca temperaturę czyli załącza się automatycznie jak spada temperatura - 500W. 2.Nie nadaje się do pomieszczeń zamkniętych bo dymi że hej. Pewnie można by dorobić jakiś komin ale nie wiem czy nie zaburzyłoby to wędzenia bo pewnie wytworzyłby się cug a tam „spalana” jest minimalna ilość drewna. Piszę w cudzysłowiu spalana bo tam się nic nie pali to się nazywa chyba pyroliza czy jakoś tak... BonAir przeczytaj opis parzenia szynki podany przez Maxella. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21 Podam krótki fragment. „Podkreśliłem to piętnastominutowe gotowanie we wrzątku, gdyż nie zetkniecie się z tym w przepisach książkowych ani w relacjach domowych masarzy. To jest sposób produkcji w starych masarniach. Jego wynikiem jest znacznie wyższa soczystość mięsa i lepszy smak. Uważam wręcz - po kilkuletnich próbach - iż jest to podstawa parzenia szynek.” Bagno, temperaturę mierzyłem tym: Pozdrawiam Wszystkich Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Października 2008 W końcu go zawiązałem węzłem podwójnym chirurgicznym i poszło jak z płatka.Ujastku, ten węzeł chirurgiczny to bomba sezonu :!: :lol: Gratuluję udanych wyrobów. Andrzej widzę że zlot na marne nie poszedłUjastek był na prawdę pilnym uczniem i bystrym obserwatorem. Mam to utrwalone na zdjęciach :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Października 2008 Mam to utrwalone na zdjęciach :grin: ja Cię serdecznie proszę... hmmmm... tego..... zniszcz te zdjęcia :blush: Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42497 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Października 2008 BonAir przeczytaj opis parzenia szynki podany przez Maxella. ujastek, w opisie tym podane jest (poza gotowaniem) parzenie w temp. 80-82st.C., a Ty jak napisałeś parzyłeś w 75st.C - stąd napisałem o moim spostrzeżeniu. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ujastek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Października 2008 BonAir, fakt mój błąd ale chyba nie miało to aż takiego znaczenia sadząc po wyniku. Następnym razem podniosę temperaturę parzenia. Cytuj andrzej m. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Października 2008 niższa temperatura tylko korzystnie wpłynie na soczystość , okupieniem będzie dłuższy czas parzenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Października 2008 tam się nic nie pali to się nazywa chyba pyroliza czy jakoś tak... Jeśli by w Twojej wędzarni zaszła piroliza to byś tych wyrobów nie zjadł. W procesie suchej destylacji drewna wytwarzany jest gaz generatorowy. A z innej beczki gratuluję udanej produkcji. :grin: Mam nadzieję, że to dopiero początek wiekszej serii. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 7 Października 2008 Andrzeju ja też biję Tobie brawo , to nasze hobby wciąga więc uważaj na dłonie żony i dzieci bo dłonie Im spuchną od ciągłego klaskania :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 7 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Października 2008 to nasze hobby wciąga Oj wciąga, wciąga! Ja juz myślę co by tu zrobić do jedzonka bo w lodóweczce z ostatniego wędzenia został tylko jeden baleronik. Chyba tym razem trafi na jakąś kiełbaskę. Ujastek, szczere gratulacje. Piknie to wygląda. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Października 2008 Ujastku, ten węzeł chirurgiczny to bomba sezonu Gratuluję udanych wyrobów.to prawda Aniu dobrze związac szynkowa czy inny baton wędliny na dwa razy to sztuka tak aby nie puściło,pamiętam jak na zlocie nasz kolega Tomek wiązał szynkową tyloma pętlami zupełnie zbytecznie,ja to robie na tzw.dwa chwyty oslonki. p.s.Tomku nie miej mi za złe ale chyba nikt ci wczesniej chyba nie pokazał :blush: generalnie pozdrawiam słonecznie wszystkich Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Października 2008 ja Cię serdecznie proszę... hmmmm... tego..... zniszcz te zdjęciaAndrzej przecież wszyscy byli zmeczeni nie tylko TY :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiorek Opublikowano 7 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Października 2008 Ujastek nauka na zlocie nie poszła w las, odrobiłeś zadanie domowe rewelacyjnie. Moje gratulacje i tak trzymaj. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Wiesiorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-42596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Listopada 2008 No to poczyniłem kolejne wędzenie. Kiełbaska przed włożeniem do wędzarni: Po trzech godzinach w wędzarni ale przed parzeniem: i mój mały zapas na najbliższe dni: Boczuś rolowany z pieprzem: Tym razem bardzo dużo pomógł mi ojciec. Bez niego nie móglbym tego wszystkiego zrobić. Wędlinka naprawdę smaczna, rodzinka zadowolona i mówią, że jakby co to mam jeszcze dziewięć palców!!! :lol: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-45929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Listopada 2008 Radzio !! Na czacie zostałeś poddany surowej ocenie. Werdykt brzmi:.........Piękne !! I do tego wykonane tylko dziewięcioma "palcyma" :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-45930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 15 Listopada 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Listopada 2008 Na czacie zostałeś poddany surowej ocenie Jakieś szczególy proszę. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1757-moje-pierwsze-wyroby-po-prostu-musze-si%C4%99-pochwali%C4%87/page/3/#findComment-45932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.