Skocz do zawartości

Moje pierwsze wyroby... po prostu musze się pochwalić.

Rekomendowane odpowiedzi

... Żona i dzieci biły mi brawo !!!!!

I ja się dołączam do tych braw. Super produkcja.

Ciekaw jestem ile tych "pigułek zużyłeś na 3 godz. wędzenia (jaki koszt) i czy ten dymogenerator nadawał by się do pracy w pomieszczeniu zamkniętym.

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
  • Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Brawo ujastek!!

Poza tym świetnie ten wspaniały fotoreportaż się czytało!

Gotowałem według przepisu z naszej strony. 10 minut we wrzątku potem w temperaturze 75º Celcjusza

Z tego co sie orientuję, to większość przepisów w kwestii parzenia szynek zaleca temperaturę 85st.C.

75st.C. to maksymalna temperautra zalecana do parzenia kiełbas i wyrobów blokowych.

Jeszcze raz gratuluję.

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

O kurcze! ale reportaż, T.Sianecki z TVN24 nie powstydziłby się! Gratulacje! Teraz to masz przerąbane! będziesz zapracowany na amen! Będą kazali Ci wszystko wędzić! Mnie udaje się jeszcze jakoś wymigać. Wyroby ładne i apetyczne, gratuluję.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

witam szukam przepisu na mielonkę,i salceson włoski. zaczołem robic wędliny trzy miesiace temu i jak narazie mi dobrze idzie ale chciałb bym powiekszyc asortyment o mielonke i salceson włoski.i nie moge znalezc przepisów.pomocy!!!!
huanik

Zobacz tu: salceson włoski

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

huanik1988, witaj w dymnym klubie :lol:

napisz coś więcej co spowodowało, że robisz takie, a nie inne rzeczy jak większość chłopców w Twoim wieku :lol:

Czy związane jest to ze szkołą, zawodem :question:

Powodzenia z salcesonem :lol:

P.S Poczytaj w temacie salceson na forum

A może mielonka : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1183

Gratuluję udanych wyrobów.

Kupiłem taki garnek na allegro w którym mogę nastawić precyzyjnie temperaturę.

Czy mierzyłeś temperaturę w czasie parzenia? Mam podobny ale ... termostat jest mało elastyczny i histereza wynosi 10 C

Frapio,

1.Brykiet spala się w ciągu 20 minut więc 3 sztuki na godzinę. Kosztuje 1 zł za szt. Godzina więc kosztuje 3 zł + prąd. „Palenisko” 120W + grzałka podtrzymująca temperaturę czyli załącza się automatycznie jak spada temperatura - 500W.

2.Nie nadaje się do pomieszczeń zamkniętych bo dymi że hej. Pewnie można by dorobić jakiś komin ale nie wiem czy nie zaburzyłoby to wędzenia bo pewnie wytworzyłby się cug a tam „spalana” jest minimalna ilość drewna. Piszę w cudzysłowiu spalana bo tam się nic nie pali to się nazywa chyba pyroliza czy jakoś tak...

BonAir przeczytaj opis parzenia szynki podany przez Maxella. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=21

Podam krótki fragment.

„Podkreśliłem to piętnastominutowe gotowanie we wrzątku, gdyż nie zetkniecie się z tym w przepisach książkowych ani w relacjach domowych masarzy. To jest sposób produkcji w starych masarniach. Jego wynikiem jest znacznie wyższa soczystość mięsa i lepszy smak. Uważam wręcz - po kilkuletnich próbach - iż jest to podstawa parzenia szynek.”

Bagno, temperaturę mierzyłem tym:

Pozdrawiam Wszystkich

andrzej m.

W końcu go zawiązałem węzłem podwójnym chirurgicznym i poszło jak z płatka.

Ujastku, ten węzeł chirurgiczny to bomba sezonu :!: :lol:

Andrzej widzę że zlot na marne nie poszedł

Ujastek był na prawdę pilnym uczniem i bystrym obserwatorem. Mam to utrwalone na zdjęciach :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

BonAir przeczytaj opis parzenia szynki podany przez Maxella.

ujastek, w opisie tym podane jest (poza gotowaniem) parzenie w temp. 80-82st.C., a Ty jak napisałeś parzyłeś w 75st.C - stąd napisałem o moim spostrzeżeniu.

Pozdrawiam

BonAir

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

BonAir, fakt mój błąd ale chyba nie miało to aż takiego znaczenia sadząc po wyniku. Następnym razem podniosę temperaturę parzenia.
andrzej m.
niższa temperatura tylko korzystnie wpłynie na soczystość , okupieniem będzie dłuższy czas parzenia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

tam się nic nie pali to się nazywa chyba pyroliza czy jakoś tak...

Jeśli by w Twojej wędzarni zaszła piroliza to byś tych wyrobów nie zjadł. W procesie suchej destylacji drewna wytwarzany jest gaz generatorowy.

A z innej beczki gratuluję udanej produkcji. :grin: Mam nadzieję, że to dopiero początek wiekszej serii.

Pzdr.

Andrzeju ja też biję Tobie brawo , to nasze hobby wciąga więc uważaj na dłonie żony i dzieci bo dłonie Im spuchną od ciągłego klaskania :lol: :lol: :lol:
Tomuś

to nasze hobby wciąga

Oj wciąga, wciąga! Ja juz myślę co by tu zrobić do jedzonka bo w lodóweczce z ostatniego wędzenia został tylko jeden baleronik. Chyba tym razem trafi na jakąś kiełbaskę.

Ujastek, szczere gratulacje. Piknie to wygląda.

Pozdrawiam... Piotrek.

Ujastku, ten węzeł chirurgiczny to bomba sezonu

to prawda Aniu dobrze związac szynkowa czy inny baton wędliny na dwa razy to

sztuka tak aby nie puściło,pamiętam jak na zlocie nasz kolega Tomek wiązał szynkową

tyloma pętlami zupełnie zbytecznie,ja to robie na tzw.dwa chwyty oslonki.

p.s.Tomku nie miej mi za złe ale chyba nikt ci wczesniej chyba nie pokazał :blush:

generalnie pozdrawiam słonecznie wszystkich

Marek

ja Cię serdecznie proszę... hmmmm... tego..... zniszcz te zdjęcia

Andrzej przecież wszyscy byli zmeczeni nie tylko TY :wink:
Ujastek nauka na zlocie nie poszła w las, odrobiłeś zadanie domowe rewelacyjnie. Moje gratulacje i tak trzymaj. :tongue:

Pozdrawiam Wiesiorek

• 1 miesiąc temu...

No to poczyniłem kolejne wędzenie.

Kiełbaska przed włożeniem do wędzarni:

Po trzech godzinach w wędzarni ale przed parzeniem:

i mój mały zapas na najbliższe dni:

Boczuś rolowany z pieprzem:

Tym razem bardzo dużo pomógł mi ojciec. Bez niego nie móglbym tego wszystkiego zrobić. Wędlinka naprawdę smaczna, rodzinka zadowolona i mówią, że jakby co to mam jeszcze dziewięć palców!!! :lol:

Pozdrawiam... Piotrek.