fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Września 2020 Kolejne wyzwanie jak w temacie)) prośba o Rady i sugestie no i sprawdzony przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Września 2020 Kolejne wyzwanie jak w temacie)) prośba o Rady i sugestie no i sprawdzony przepisW TYM_TEMACIE znajdziesz wiele przepisów i sugestii. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2020 Dziękuję EAnna a Twój ulubiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2020 A masz komorę do dojrzewania czy karnisz.?Bo jak nie to tylko pomarzysz o polędwicy wolnodojrzewającej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 20 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2020 Karnisz)) Arek ale tak a'la.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Września 2020 @fantomek, moja propozycja, robilam ismaczna, teraz temp beda nizsze wiec mozna wykonac https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/?p=574191 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 21 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Września 2020 Klasykahttps://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie#comment-13877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 3 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Października 2020 Wczoraj i dziś wędzenie po 8h temperatura 25-30. Zrębki olchowe, dymogenerator. Kolor blady. Także chciałem jeszcze jutro wrzucić. Kawałki kilogramowe. Kiedy dziś chowalem do lodówki było spróbowanie ale kwaśno-słodki smak. Przed wedzeniem ociekała noc w lodówce. Potem rano 2h wisiała w garażu, następnie ręcznikiem jeszcze osuszanie i wedzarni bez dymu 2h w temp. 30-40. Ta radę uratować jakoś czy kosz? Jest tego 4kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2020 Chyba jednak nie są kwaśne dodałem jeszcze wczoraj 3h w temp. 40-50st. Oceńcie produkt prośba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2020 (edytowane) Ja widać na 3 ostatnich foto masz 2 rodzaje ścięcia mięsaprodukt albo powinien wyglądać tak jak w środku czyli prawie surowylub tak jak masz po wierzchu, czyli już ściętyDodatkowo na drugim od końca masz ukiszony dolny narożnik, raczej kwaśny.To z kolei przyczyna zbyt małego ruchu dymu w wędzarni lub / i kondensacji wody podczas zbyt szybkiego wzrostu temperatury O skorce (czyli tej przesuszonej otoczce) nawet nie wspomnę, aby Cie nie dobijać.Następnym razem wpierw się spytaj - wybierz jedna technologie i się jej trzymaj do końca, wtedy osobę która Ci doradziła będziesz mógł zapytać co i dlaczego, jak łączysz technologi / pomysły / rady na własną rękę, to praktycznie jak to w takich przypadkach bywa nie ma winnych,a potem zrób małą ilość testową.Pomimo najlepszych rad, musisz się jeszcze nauczyć obsługiwać swoja wędzarnię, a tego już Ci nikt przez internet nie wytłumaczy za pierwszym razem. PSI zacznij od prostszych rzeczy, nawet jak byś miał kupić w sklepie białą kiełbasę i ja jako pierwszą "owędzić" Edytowane 5 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2020 Jasne Thosiba dzieki za rady i jasne nauka przede mną ale próbuje. Czyli nie wygląda najgorzej? Pomimo błędów? Można jeść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2020 Można jeść? Jak się da? to można, jak za kwaśne, hmmm to wiesz.. musisz sam podjąć decyzjeNajgorzej wygląda sprawa trwałości, bo praktycznie trzeba założyć do najsłabszego ogniwa, czyli */- 7 dni.Możesz jeszcze zamrozić, ale będzie twarde.W ostateczności możesz z reszty zrobić bigos, wtedy wytrzyma dłużej Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 5 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2020 Kwaśne nie jest tylko ogólnie jestem na etapie że jak widzę surowe to mam obawy))) Próżniowo pakowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Października 2020 Próżniowo pakowac? To jest produkt do szybkiego spożycia: sprawa trwałości, bo praktycznie trzeba założyć do najsłabszego ogniwa, czyli */- 7 dni. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Października 2020 Za dużo zrobiłem czy mogę resztę sparzyc? Bo już tydzień mija a nie chce aby się zepsuło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Października 2020 A nie lepiej zamrozić.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Października 2020 lepiej zamrozić Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Października 2020 Ale mówicie że twarde będzieIle zamrożone może leżeć w próżniowym worku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Października 2020 Jakie twarde.Co Ty opowiadsz za głupoty.Ostatnio wyjąłem z zamrażarki zapakowane próżniowo z lutego 2020 r .Zjadłem i żyję Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Października 2020 Jakie twarde.Co Ty opowiadsz za głupoty. @fantomek pisał o polędwicy parzonej chyba : Ale mówicie że twarde będzie A może nie?Chociaż, kto to wie poza Nim Wszakże każde mięso po zamrożeniu twardym jest Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Października 2020 Arkadiusz zanim wyjedziesz z takim tekstem przeczytaj proszę odpowiedź Thosiby kilka wątków wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) Wpisy Toschiby mało mnie interesują w sprawach produkcji wędlin.Chyba ,że wypowiada się w sprawach technicznych to inna bajka.Po drugie to po co pytasz jak Toschiba jest dla Ciebie autorytetem w tej sprawie. Wszystko w tym temacie. Edytowane 11 Października 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Października 2020 (edytowane) 1 Arkadiusz zanim wyjedziesz z takim tekstem przeczytaj proszę odpowiedź Thosiby kilka wątków wyżej już raz Ci "pomógł" i zamiast surowego jakie chciałeś, miałeś ścięte, a to własnie skróciło już czas przechowania. Ostatnio wyjąłem z zamrażarki zapakowane próżniowo z lutego 2020 r .Zjadłem i żyję Teraz nad-interpretuje Twój post pisząc o dalszym życiu, mimo ze tej kwestii nikt nie poruszał.Czym mięso bardziej poddane obróbce termicznej tym bardziej twardnieje po zamrożeniu i wszystko tym temacie.Co nie oznacza ze będzie nie jadalne oczywiście Edytowane 11 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Października 2020 już raz Ci "pomógł" i zamiast surowego jakie chciałeś, miałeś ścięte, a to własnie skróciło już czas przechowania.Po lewej stronie masz polędwiczki wędzone w temp. 45-50 tak jak pozostałe wyroby.Załóż tylko okulary i powiedz czy są ścięte i przestań wreszcie pisać jakieś banialuki, że jak zamrozi to będzie twarde .Chociaż nie masz rację. Zamrożone będzie twarde, ale Fantomek zamrożonego się nie je to śmiało możesz mrozić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Października 2020 Zmieniłam tytuł wpisu i lokalizację na forum.Nie jest to w żadnym wypadku wyrób dojrzewający a w zamierzeniu raczej surowo-wędzony. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.