Skocz do zawartości

Polędwica @fantomek


fantomek

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejne wyzwanie jak w temacie)) prośba o Rady i sugestie no i sprawdzony przepis

W TYM_TEMACIE znajdziesz wiele przepisów i sugestii.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A masz komorę do dojrzewania czy karnisz.?Bo jak nie to tylko pomarzysz o polędwicy wolnodojrzewającej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@fantomek, moja propozycja, robilam ismaczna, teraz temp beda nizsze wiec mozna wykonac 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14782-saucisson-sec/?p=574191

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Wczoraj i dziś wędzenie po 8h temperatura 25-30. Zrębki olchowe, dymogenerator. Kolor blady. Także chciałem jeszcze jutro wrzucić. Kawałki kilogramowe. Kiedy dziś chowalem do lodówki było spróbowanie ale kwaśno-słodki smak. Przed wedzeniem ociekała noc w lodówce. Potem rano 2h wisiała w garażu, następnie ręcznikiem jeszcze osuszanie i wedzarni bez dymu 2h w temp. 30-40. Ta radę uratować jakoś czy kosz? Jest tego 4kg.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja widać na 3 ostatnich foto masz 2 rodzaje ścięcia mięsa

produkt albo powinien wyglądać tak jak w środku czyli prawie surowy

lub tak jak masz po wierzchu, czyli już ścięty

Dodatkowo na drugim od końca masz ukiszony dolny narożnik, raczej kwaśny.

To z kolei przyczyna zbyt małego ruchu dymu w wędzarni lub / i kondensacji wody podczas zbyt szybkiego wzrostu temperatury 

O skorce (czyli tej przesuszonej otoczce) nawet nie wspomnę, aby Cie nie dobijać.

Następnym razem wpierw się spytaj - wybierz jedna technologie i się jej trzymaj do końca, wtedy osobę która Ci doradziła będziesz mógł zapytać co i dlaczego, jak łączysz technologi / pomysły / rady na własną rękę, to praktycznie jak to w takich przypadkach bywa nie ma winnych,

a potem zrób małą ilość testową.

Pomimo najlepszych rad, musisz się jeszcze nauczyć obsługiwać swoja wędzarnię, a tego już Ci nikt przez internet nie wytłumaczy za pierwszym razem.

 

PS

I zacznij od prostszych rzeczy, nawet jak byś miał kupić w sklepie białą kiełbasę i ja jako pierwszą "owędzić"

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Można jeść?
 

Jak się da? to można, jak za kwaśne, hmmm to wiesz.. musisz sam podjąć decyzje

Najgorzej wygląda sprawa trwałości, bo praktycznie trzeba założyć do najsłabszego ogniwa, czyli */- 7 dni.

Możesz jeszcze zamrozić, ale będzie twarde.

W ostateczności możesz z reszty zrobić bigos, wtedy wytrzyma dłużej

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Próżniowo pakowac?

To jest produkt do szybkiego spożycia:

 

 

sprawa trwałości, bo praktycznie trzeba założyć do najsłabszego ogniwa, czyli */- 7 dni.
 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A nie lepiej zamrozić.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

lepiej zamrozić
:thumbsup:  :yes:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie twarde.Co Ty opowiadsz za głupoty.Ostatnio wyjąłem z zamrażarki zapakowane próżniowo z lutego 2020 r .Zjadłem i żyję

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie twarde.Co Ty opowiadsz za głupoty.

@fantomek pisał o polędwicy parzonej chyba :

 

 

Ale mówicie że twarde będzie
 

A może nie?

Chociaż, kto to wie poza Nim  :hmm:

Wszakże każde mięso po zamrożeniu twardym jest  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpisy Toschiby mało mnie interesują w sprawach produkcji wędlin.Chyba ,że wypowiada się w sprawach technicznych to inna bajka.Po drugie to po co pytasz jak Toschiba jest dla Ciebie autorytetem w tej sprawie. Wszystko w tym temacie. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1

 

Arkadiusz zanim wyjedziesz z takim tekstem przeczytaj proszę odpowiedź Thosiby kilka wątków wyżej

 już raz Ci "pomógł"  i zamiast surowego jakie chciałeś, miałeś ścięte, a to własnie skróciło już czas przechowania.

 

 

Ostatnio wyjąłem z zamrażarki zapakowane próżniowo z lutego 2020 r .Zjadłem i żyję
 

Teraz nad-interpretuje Twój post pisząc o dalszym życiu, mimo ze tej kwestii nikt nie poruszał.

Czym mięso bardziej poddane obróbce termicznej tym bardziej twardnieje po zamrożeniu i wszystko tym temacie.

Co nie oznacza ze będzie nie jadalne oczywiście

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 już raz Ci "pomógł"  i zamiast surowego jakie chciałeś, miałeś ścięte, a to własnie skróciło już czas przechowania.

Po lewej stronie masz polędwiczki wędzone w temp. 45-50  tak jak pozostałe wyroby.Załóż tylko okulary i powiedz czy są ścięte i przestań wreszcie pisać jakieś banialuki, że jak zamrozi to będzie twarde :facepalm: .Chociaż nie masz rację. Zamrożone będzie twarde, ale Fantomek zamrożonego się nie je  :laugh:  to śmiało możesz mrozić. :thumbsup:

 

post-41296-0-03170800-1602434402_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmieniłam tytuł wpisu i lokalizację na forum.

Nie jest to w żadnym wypadku wyrób dojrzewający a w zamierzeniu raczej surowo-wędzony.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.