krzychuzab Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2020 W załączeniu zdjęcia wędzonek po dwóch dniach wędzenia 2x po około 10 godzin. Temp 15-20 stopni. Polędwica łososiowa wg. Ligawy ze strony głównej. Kawałki szynki peklowanej na sucho, łosoś, kiełbasa i serki na próbę. Wszystkie produkty są blade, tylko lekko obeschły ale daleko im "koloru". Na tą chwilę łososia da się zjeść. Dym z dg Rogera zrębki olcha. Czy to problem temperatury, gęstości dymu, czy nie ma problemu? Wędzić do koloru jak radzą forumowicze? Nie chcę też przewędzić. Serki już wyjąć? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Września 2020 Zwiększ temperaturę do 40 C. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2020 Zwiększ temperaturę do 40 C.Z założenia miało być na zimno. Nie złapią koloru w tej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Złapią ale,musiał byś wędzić bardzo długo z przerwami.Jedynie łosoś będzie dobry po 8-10 h wędzenia na zimno w 17 C.Zrób jak napisałem a mięso będzie surowe w środku i złapie kolor i będzie Pan zadowolony. .Otrzymasz coś takiego.Z lewej wp. z prawej dzik.Obie surowe. Edytowane 28 Września 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2020 Nie mam jeszcze podłączonej grzałki ze sterownikiem. Mogę wstawić kuchenkę turystyczną gazową do wędzarni? Czy spaliny z butanu nie są wskazane na mięso? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2020 Wstawiaja słoneczko i jest ok, ale jak będzie z otwartym ogniem to nie wiem.Żebyś sobie komory nie spalił. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2020 Zwiększ temperaturę do 40 C. Czy to dalej bedzie na zimno? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2020 To sie chyba mija z celem,jak ktos w temacie Zimne wedzenie .... proponuje podniesc temperature do 40°C Nie wiemy z jakiego zrodla dymu korzystasz, sprawdz czy dym swobodnie "przeplywa" pomiedzy wedzonkami,albo tylko "stoi" w miejscu?Naprawde po 2x 10h wedzenia wedzonki powinne juz miec lekki kolorek. Ps. Wywal ten deflektor ,bo on nie jest potrzebny przy zimnym wedzeniu. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Naprawde po 2x 10h wedzenia wedzonki powinne juz miec lekki kolorek. Lekki kolorek już mają Wędzenie @krzychuzab jest dobrym przykładem na to, dlaczego tego typu wędzenia nie stosuje się raczej jako wędzenia podstawowego.Po prostu wymaga bardzo długiego czasu i to z przerwami aby uzyskać zadawalający efekt (kolor + trwałość).Np.SZYNKA_STAROPOLSKA" Wędzić 14-18 dni zimnym dymem." Zwiększ temperaturę do 40 CTo jest rada na szybsze uzyskanie koloru przy zachowaniu surowego mięsa.Jednak głównym atutem prawdziwego zimnego wędzenia jest trwałość wyrobu.Przy zmianie temperatury wędzenia na wyższą zaprzepaszcza się ten walor i nie jest to już z definicji wędzenie na zimno Co więcej, może dojść do niekontrolowanego zakwaszenia wędzonki.Na naszym forum w ogóle się o tym nie pisze, w przeciwieństwie do forum anglojęzycznego, gdzie wyraźnie nie zaleca się tego typu wędzenia w aspekcie trwałości wyrobu. Edytowane 28 Września 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) Czy to dalej bedzie na zimno?Dam Ci kiedyś spróbować i zobaczymy czy poznasz w jakiej temperaturze było wędzone. To sie chyba mija z celem,jak ktos w temacie Zimne wedzenie .... proponuje podniesc temperature do 40°C ........... napisałem ,że może wędzić na zimno tylko będzie to długo trwało a jak chce uzyskać szybciej kolor to musi podnieść temperaturę. Też będzie surowe w środku. I tyle w temacie .Wędzi dymogeneratorem Rogera .... Edytowane 28 Września 2020 przez EAnna edycja moderatorska Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2020 Czy to dalej bedzie na zimno?Dam Ci kiedyś spróbować i zobaczymy czy poznasz w jakiej temperaturze było wędzone.Sam wędzisz w wyższej 30-35 C niż przewidują normy to mi tu nie wyjeżdżąj z krytyką. Nie krytyka tylko pytanie do Konserwatysty,wszak zawsze, Podkreślałes jakie to wędzenie na zimno????,sam wędzę tak jak napisałes ????????.Ja tam staram się być w tym względzie elastyczny???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2020 Nie krytyka tylko pytanie do Konserwatysty,wszak zawsze, Podkreślałes jakie to wędzenie na zimno, .Przeczytaj uważnie cały wątek .Podkreślałem i będę podkreślał, ale kolega pytał co zrobić żeby uzyskać kolor.Dałem mu do wyboru dwie opcje.Albo będzie wędził długo (parenaście dni) w tej temperaturze albo podnosi temperaturę i już nie wędzi na zimno tylko na ciepło, ale krócej . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Września 2020 W załączeniu zdjęcia wędzonek po dwóch dniach wędzenia 2x po około 10 godzin. Temp 15-20 stopni. Tego się trzymaj, pomiędzy 4 a 6 dniem wędlina zacznie ciemniećNie dawaj dożo dymu bo przedobrzyszNastępnym razem zamocz jeden kawałek mięsa w winie na jakieś 30 sekund, po osuszeniu wsadź wraz z innym do takiego wędzenia, zobaczysz ze kawałek "z winem" będzie ciemniał szybciejjeżeli pojawia się wykwity pleśni na tym kawałku, jest to normalne.Albo nic nie rób, albo przetrzyj szmatka nasączona w 10% roztworze peklosolina koniec porównaj smaki i kolory, ocen co Ci bardziej podchodziPleśń na końcu usuwa się albo szczotką plastikową na sucho, lub wilgotną gąbką (10% peklosol) ze średnio twardym srupakiem, tak jak do mycia naczyń Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) PSTeraz jest wilgotno, minimum w Szwajcarii, ale jak spadnie wilgotność do poniżej 75 % wstaw kuwetę z woda lub powieś nisko coś wilgotnego w wędzarni. Może to być jakiś woreczek ze szmatami w środku nawilżony, ale nie cieknący, lub nawet obcięty rękaw z koszuli flanelowej wypełniony materiałem i nawilżonyRuch powietrza w wędzarni minimalny/ jeżeli palisz, to +/- polowa prędkości unoszenia się dymu z papierosa.gęstość dymu mała, +/- musisz rozpoznawać szczegóły na min 1 metr w wędzarni przez dym Edytowane 28 Września 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Września 2020 Toshiba, kolega juz przedobrzyl wedzac 10h jest to troche za dlugo (< 8h) jest ok.Plesn usuwal bym raczej scierka,bo szczoteczka wcieracz plesn w glab wedzonki. Ja jak wedze na zimno to wedzonki nabieraja koloru "widocznego " juz na drugi dzien.Dodam ze wedze wiecej na zimno jak na cieplo. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Września 2020 Plesn usuwal bym raczej scierka,bo szczoteczka wcieracz plesn w glab wedzonki. Możliwe, nie wiem, ja nie walczę z tym rodzajem pleśni, wręcz odwrotnie pozwalam jej się rozwijać. < jak dla mnie polepsza smak.Oczywiście nie jest jej tak dużo, jak w komorze dojrzewalniczej,i musi nastapic zbieg okoliczności do tego. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Września 2020 Jak chcesz szybko uzyskać kolorek na zimno to używaj do wędzenia samej olchy. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) ale jak spadnie wilgotność do poniżej 75 % wstaw kuwetę z woda lub powieś nisko coś wilgotnego w wędzarni. Może to być jakiś woreczek ze szmatami w środku nawilżony, ale nie cieknący, lub nawet obcięty rękaw z koszuli flanelowej wypełniony materiałem i nawilżony .....ja bym juz az tak nie przesadzal..... .... i nie przesadzam Jak chcesz szybko uzyskać kolorek na zimno to używaj do wędzenia samej olchy. ...... czeresnia daje jeszcze lepsze efekty.... Edytowane 28 Września 2020 przez Olek.P Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Września 2020 Tym razem zgodzę się częściowo z Arkadiuszem : na początku wędzenia podnieść temperaturę do 30 -40 stopni , po pół godziny obniżyć do 20 stopni i kolorek będzie szybciej... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Września 2020 (edytowane) TOSHIBA, dnia 28 Wrze 2020 - 12:59, napisał: ale jak spadnie wilgotność do poniżej 75 % wstaw kuwetę z woda lub powieś nisko coś wilgotnego w wędzarni. Może to być jakiś woreczek ze szmatami w środku nawilżony, ale nie cieknący, lub nawet obcięty rękaw z koszuli flanelowej wypełniony materiałem i nawilżony .....ja bym juz az tak nie przesadzal..... .... i nie przesadzam Każdy robi pod swój smak. na początku wędzenia podnieść temperaturę do 30 -40 stopni , po pół godziny obniżyć do 20 stopni i kolorek będzie szybciej... Trochę dziwne podejście do tematuAlbo zimne wędzenie, albo ciepłe.A to takie ni w oko, ni w d..e Edytowane 28 Września 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Września 2020 i kolorek będzie szybciej. ........ do kolorku dojdzie sie chba najszybcie dymem w plynie ........ chyba, bo osobiscie nie mam z tym jakichkolwiek doswiadczen. Trochę dziwne podejście do tematu Albo zimne wędzenie, albo ciepłe. A to takie ni w oko, ni w d..e Jestem twojego zdania. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Września 2020 Trzeci dzień. Teraz 17 stopni. Wrzucam grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Września 2020 żeby Ci tylko te serki nie popłynęły Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Września 2020 Żółty ser wyjęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Września 2020 W 35-40 C nie powinny,ale trzeba pilnować Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.