Burmundo Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Października 2020 Witam Mam pewien problem wędzę już od pół roku i całkiem fajne szynki wychodzą, ALE...mięso kupowane w sklepie często mi się zepsuje zanim się zapekluje a używam samej peklosoli bez mieszania z solą. stąd moje pytanie czy macie jakieś źródło na śląsku od kogo mogę kupić świeże mięso? najlepiej bezpośrednio od masarza (chyba). z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2020 To nie jest wina mięsa ze sklepu. Większość z nas na takim pracuje. Gdzieś popełniasz błąd. Gdzieś jest wpis Bagno jak ważny jest cały ciąg produkcyjny, reżim sanitarny. W tym transport itp.Obecnie coraz trudniej jest dostać mięso od lokalnego " rzeźnika". Nie jestem że Śląska i w tym temacie nie pomogę. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2020 Ja zazwyczaj kupuje mięso w markecie a zalewę zalewam woda z kranu i nigdy mi się nie zepsuła zalewa a peklowane czasem 14 dni a raz w jednej zalewie peklowane 2 razy po 14 dni Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Ważna jest temperatura ,w której trzymasz zapeklowane mięso. Ja pakuje w worki i trzymam w dolnej szufladzie w lodówce.Poczytaj tu wedlinydomowe.pl/forum/topic/14682-peklowanie-na-sucho-w-woreczkach-strunowych-i-pr%C3%B Edytowane 28 Października 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2020 a raz w jednej zalewie peklowane 2 razy po 14 dni A jaka byla slonosc miesa tego drugiego "peklowania" ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burmundo Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2020 Ja również trzymam w lodówce mięso, mięso kupuje w lokalnym sklepie mięsnym i gdy pekluje mięso to nie raz w tej samej zalewie i takie same wielkości mięsa 1 się zepsuje a 2 nie. Nie potrafię na nic innego zwalić jak na nie świeżość mięsa. a co do reżimu sanitarnego to pakuje szczelnie do baniaków plastikowych przeznaczonych do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2020 a raz w jednej zalewie peklowane 2 razy po 14 dniA jaka byla slonosc miesa tego drugiego "peklowania" ? Była ok. Oglądałem program gdzie pokazywano ze żeberka w pewnym mieście maja wyśmienity smak dla tego ze solanka w jakiej się peklowały miała ponad 100 lat i smak zawdzięczały właśnie florze bakteryjnej jaka w niej była. Pilnowali tylko by parametry solanki były prawidłowe czyli dolewali wody dosypywali soli itd. Ja nie byłem w stanie w domowych warunkach sprawdzać czy ilość soli jest prawidłowa wiec zaniechałem eksperymentu . Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2020 Ja nie byłem w stanie w domowych warunkach sprawdzać czy ilość soli jest prawidłowa wiec zaniechałem eksperymentu Dlatego nie zaleca się używać tej samej peklosolanki w warunkach domowych. Drugie peklowanie to już jak chodzenie po polu minowym. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maleclukas Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Października 2020 Ja nie byłem w stanie w domowych warunkach sprawdzać czy ilość soli jest prawidłowa wiec zaniechałem eksperymentuDlatego nie zaleca się używać tej samej peklosolanki w warunkach domowych. Drugie peklowanie to już jak chodzenie po polu minowym.Sadze ze dało by radę to obliczyć ale za dużo zachodu Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2020 Burmundo sprawdź temp. jaka jest na półce gdzie trzymasz peklowane mięso, sprawdź temp. jaką masz w pojemniku gdy peklujesz. Jeżeli tą lodówkę używacie w tym samym czasie do "normalnego użytkowania" to pamiętaj że każde otwarcie drzwi sprawia że w lodówce waha się temp. Zapełnienie półek wyżej też może wpłynąć na skoki temp.Inna bajka to samo przygotowanie mięsa. Może za długo trzymasz je np. poza lodówką gdy przygotowujesz do peklowania. Sadze ze dało by radę to obliczyć ale za dużo zachoduWszystko jest możliwe ale czy warte ryzyka? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Lodówka lodówka. Może się Andrzej Bagno odezwie i przytoczy swój wpis.Ja tylko to pamiętam wnioski. -mięso w sklepie markecie kupujemy i uciekamy a nie zwiedzamy przez godzinę market -szybko wieziemy do domu. Jak ciepło to w lodowce turystycznej i chłodziki. (a nie w bagażniku słoneczko i jeszcze tam jeszcze tam) -szybko do zimnego i peklowanie. Jak mokre to zalewa też powinna być zimna. No bo jak mięso pozwiedza z nami market, postoi sobie w ciepłym bagażniku później ciepła zalewa to nic już mu nie pomoże nawet reżim temperaturowy w trakcie peklowania. O podstawowych zasadach higieny. Mycie rąk narzędzi itp. też nie można zapomnieć. Edytowane 28 Października 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2020 Oglądałem program gdzie pokazywano ze żeberka w pewnym mieście maja wyśmienity smak dla tego ze solanka w jakiej się peklowały miała ponad 100 lat Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burmundo Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Października 2020 mam lodówkę przeznaczoną tylko do wędzenia oraz okapywania/suszenia. Może miałem 2 razy z rzędu pecha ;P zobaczę przy kolejnym razie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Października 2020 Ja zawsze przed użyciem płuczę mięso (z super marketu i z niewiadomego pochodzenia) i nigdy nie miałem problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Października 2020 (edytowane) Oglądałem program gdzie pokazywano ze żeberka w pewnym mieście maja wyśmienity smak dla tego ze solanka w jakiej się peklowały miała ponad 100 lat i smak zawdzięczały właśnie florze bakteryjnej jaka w niej była. Pilnowali tylko by parametry solanki były prawidłowe czyli dolewali wody dosypywali soli itd. To takie sensacje dziennikarskie podawane dla efektu bez znajomości problemu Przede wszystkim takiej "pielęgnowanej solanki" używa się przy peklowaniu azotanowym, czyli stosowaniu saletry i soli a nie peklosoli.Ten typ peklowania - stosowany w przeszłości a obecnie tylko do wędlin dojrzewających - wymaga obecności bakterii denitryfikujących, które zamienią azotany na azotyny. Sama pielęgnacja solanki wymaga znajomości rzeczy aby zachować reżim bakteriostatyczny, odpowiednie stężenie soli i saletry.W warunkach domowych najlepiej używać wyłącznie peklosoli i stosować świeże solanki. Edytowane 28 Października 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Października 2020 Może się Andrzej Bagno odezwie i przytoczy swój wpis Pisałem, o tym problemie dość dawno.Macku. Dobrze zapamiętałeś mój wpis. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Października 2020 mam lodówkę przeznaczoną tylko do wędzenia oraz okapywania/suszenia. Może miałem 2 razy z rzędu pecha ;P zobaczę przy kolejnym razie Ale nie napisałeś jakie stężenie peklosoli stosujesz i jaką masz temperaturę w tej lodówce . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burmundo Opublikowano 29 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Października 2020 różnie jak na necie podają ^^ ok 20-30 d na litr wody co do temperatury w lodówce nie wiem sprawdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 29 Października 2020 Może miałem 2 razy z rzędu pecha ;P Tu jest pierwsza odpowiedź, dlaczego miałeś te 2 wpadki, i z pewnością zaliczysz kolejne. różnie jak na necie podają ^^ ok 20-30 d na litr wodyco do temperatury w lodówce nie wiem sprawdzę. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) Przepraszam a co to jest za jednostka ciężaru "d"?. Jest to jakiś błąd w pisaniu. Edytowane 29 Października 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) różnie jak na necie podają ^^ ok 20-30 d na litr wody no to już wszystko wyjasnione. Kolega TOSHIBA wyłapał od razu, ale nie raczył Cie wyprowadzić z błędu. Na forum jest kalkulator peklowania do pobrania, ale jak go nie znajdziesz to zasada wygląda mniej więcej tak ; na 1 kg mięsa 40-43 gram peklosolimożna dać 4-8 gram cukru0,4 litra wody wersja mniej słonana 1 kg 32-34 gram peklosoli0,4 l wody. Ty dajesz dwukrotnie mniej, skoro dajesz na 1 litr i dlatego ci się mięso psuje. Nie wiem jak ze smakiem, ale dla mnie to byłoby za zało słone. Jak nie lubisz słonego, to po zakończeniu peklowania po prostu porządnie wypłucz mięso. a donosnie zakupów, to wg zasad opisanych przez MACIEKZBRZEGU - od kasy prosto do domu i do lodówki Edytowane 29 Października 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 29 Października 2020 Tabela peklowania mokrego Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 30 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Października 2020 różnie jak na necie podają ^^ ok 20-30 d na litr wody co do temperatury w lodówce nie wiem sprawdzę. Dziwne że za pierwszym razem nic nie wzbudziło Twojego zainteresowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17700-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-mi%C4%99so/#findComment-682376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.