bivittatus Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Jak sobie radzicie piekąc wyroby nie na czas a na temp. w środku wędzonki? Termometr chyba nie może być cały czas wbity jeśli temperatura w piekarniku osiąga dajmy na to 200st. Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Trzeba nakłuwać mięso co jakiś czas czy jak ? Edytowane 23 Grudnia 2020 przez bivittatus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Termometr chyba nie może być cały czas wbity jeśli temperatura w piekarniku osiąga dajmy na to 200st. Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Trzeba nakłuwać mięso co jakiś czas czy jak ? Osobiście zawsze mam wbity termometr z sondą przez cały proces pieczenia .Mam elektroniczny bezprzewodowy ThermPro .Ale takich temperatur jak 200 nie używam max180 a przeważnie 160 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Możesz włożyć do piekarnika. Z drugiej strony jeżeli chodzi o pieczenie wędzonek i wędlin to nie przekraczaj 100*C w piekarniku. Wysoka temperatura plus nitryt zawarty w peklosoli to złe połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Graniczną temperaturą w procesie koncentracji nitrozamin jest 130 °C. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Temperaturę w produktach mierzymy w geometrycznym środku produktu. Jest to najmniej dogrzane miejsce w produkcie.Nie ma znaczenia z której strony wbijemy sondę- szpikulec termometru. Ważne jest to że powinniśmy wiedzieć w którym miejscu sondy szpikulca znajduje się czujnik mierzący temperaturę.Sprawdzić to jest łatwo .Zazwyczaj jest to 1,5- 2.5 cm od końca szpikulca. W szklankę lejemy gorącą wodę i będziemy zanurzać końcówkę termometru stopniowo co 0,5 cm do momentu gdy wskazania termometru ustabilizują się i to będzie ten punkt gdzie jest czujnik w sondzie. Przy mierzeniu temperatury w produkcie uwzględniamy to. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bivittatus Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Dzięki. Spokojnych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Stycznia 2021 A jeśli po wędzeniu pieczecie w piekarniku to lepiej na Ustawienie góra/dół czy lepiej termoobieg? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Stycznia 2021 A jeśli po wędzeniu pieczecie w piekarniku to lepiej na Ustawienie góra/dół czy lepiej termoobieg?Termoobieg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Termoobieg. A czy nie wysusza to powierzchniowo wyrobów?Chyba, że na dnie piekarnika jest pojemnik z wodą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Stosowanie termoobiegu, może mieć pozytywne skutki jak i negatywne.Bezmyślne stosowanie termoobiegu jako "luku na wszelkie zło" może właśnie doprowadzać do powierzchniowego przesuszenia produktu.Natomiast rozsądne stosowanie termoobiegu, czytaj ze zrozumieniem zagadnienia, ma bardzo pozytywne skutki.Stosowanie termoobiegu może redukować wilgoć, lub utrzymywać ja na stałym poziomie lub również nawilżać produkt. Wszystko zależy od tego jaka wilgotność ma powietrze które wprowadzamy w ruchGeneralnie ma wpływ na to, ze w każdym miejscu piekarnika, komory wędzarniczej, komory dojrzewającej mamy takie same warunki temperaturowe jak i wilgotności, dodatkowo wzmaga "transport" ciepła pomiędzy grzałką a produktem. Co ma wpływ na skrócenie procesu i zmniejszenie kosztów za energie.W przeciwnym razie należało by stwierdzić ze świat się myli, stosując piece konwekcyjno-parowe, co już na tym Forum próbowano podważyć przez osoby nie do końca rozumiejące zasady działania tego typu urządzeń / wykorzystujących ta zasadę.Najprostszym, nie do końca może dokładnym sposobem, ale sprawdzającym się przy dopiekaniu jest własnie wsadzenie kuwety z woda co proponuje EAnna wyżejDodatkowy wpływ na proces ma również prędkość jak i liniowość termoobiegu, ale to kolejny temat wielowątkowy . Edytowane 16 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Stycznia 2021 (edytowane) Termoobieg. A czy nie wysusza to powierzchniowo wyrobów?Chyba, że na dnie piekarnika jest pojemnik z wodą Ja piekę kiełbasy, zwłaszcza w osłonkach białkowych więc nie ma co wysuszać. Z resztą w kiełbaśnicach też. W kiełbasie jest tłuszcz a temperatura taka, jak podana w recepturach. Góra i dół trwa dwa razy dłużej. Kolega nie sprecyzował co będzie piekł. Edytowane 16 Stycznia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomek Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Miałem na pyśli pieczenie kiełbasy. W takim razie zastosuje termoobieg plus kuweta z wodą przy temp. 110 st. do 68 st w środku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Zerknij do receptur, tam są podane temperatury. 110 to dla ryb. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.