Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sobie radzicie piekąc wyroby nie na czas a na temp. w środku wędzonki?

 

Termometr chyba nie może być cały czas wbity jeśli temperatura w piekarniku osiąga dajmy na to 200st. Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Trzeba nakłuwać mięso co jakiś czas czy jak ?

Edytowane przez bivittatus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termometr chyba nie może być cały czas wbity jeśli temperatura w piekarniku osiąga dajmy na to 200st. Mam na myśli popularne termometry tarczowe. Trzeba nakłuwać mięso co jakiś czas czy jak ?
 

Osobiście zawsze mam wbity termometr z sondą przez cały proces pieczenia .Mam elektroniczny bezprzewodowy ThermPro .Ale takich temperatur jak 200 nie używam max180 a przeważnie 160

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689516
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam na myśli popularne termometry tarczowe.
 

Możesz włożyć do piekarnika. Z drugiej strony jeżeli chodzi o pieczenie wędzonek i wędlin to nie przekraczaj 100*C w piekarniku. Wysoka temperatura plus nitryt zawarty w peklosoli to złe połączenie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689534
Udostępnij na innych stronach

Temperaturę w produktach mierzymy w geometrycznym środku produktu. Jest to najmniej dogrzane miejsce w produkcie.

Nie ma znaczenia z której strony wbijemy sondę- szpikulec termometru. Ważne jest to że powinniśmy wiedzieć w którym miejscu sondy szpikulca znajduje się czujnik mierzący temperaturę.Sprawdzić to  jest  łatwo .Zazwyczaj jest to 1,5- 2.5 cm od końca szpikulca. W szklankę lejemy gorącą wodę i będziemy zanurzać końcówkę termometru stopniowo co 0,5 cm do momentu gdy wskazania termometru ustabilizują się i to będzie ten punkt gdzie jest czujnik w sondzie. Przy mierzeniu temperatury w produkcie   uwzględniamy to.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-689541
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

A jeśli po wędzeniu pieczecie w piekarniku to lepiej na Ustawienie góra/dół czy lepiej termoobieg?

Termoobieg.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Termoobieg.

A czy nie wysusza to powierzchniowo wyrobów?

Chyba, że na dnie piekarnika jest pojemnik z wodą  :)  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692757
Udostępnij na innych stronach

Stosowanie termoobiegu, może mieć pozytywne skutki jak i negatywne.

Bezmyślne stosowanie termoobiegu jako "luku na wszelkie zło" może właśnie doprowadzać do powierzchniowego przesuszenia produktu.

Natomiast rozsądne stosowanie termoobiegu, czytaj ze zrozumieniem zagadnienia, ma bardzo pozytywne skutki.

Stosowanie termoobiegu może redukować wilgoć, lub utrzymywać ja na stałym poziomie lub również nawilżać produkt. Wszystko zależy od tego jaka wilgotność ma powietrze które wprowadzamy w ruch

Generalnie ma wpływ na to, ze w każdym miejscu piekarnika, komory wędzarniczej, komory dojrzewającej mamy takie same warunki temperaturowe jak i wilgotności, dodatkowo wzmaga "transport" ciepła pomiędzy grzałką a produktem. Co ma wpływ na skrócenie procesu i zmniejszenie kosztów za energie.

W przeciwnym razie należało by stwierdzić ze świat się myli, stosując piece konwekcyjno-parowe, co już na tym Forum próbowano podważyć przez osoby nie do końca rozumiejące zasady działania tego typu urządzeń / wykorzystujących ta zasadę.

Najprostszym, nie do końca może dokładnym sposobem, ale sprawdzającym się przy dopiekaniu jest własnie wsadzenie kuwety z woda co proponuje EAnna wyżej

Dodatkowy wpływ na proces ma również prędkość jak i liniowość termoobiegu, ale to kolejny temat wielowątkowy :) .

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692765
Udostępnij na innych stronach

 

Termoobieg.

 

A czy nie wysusza to powierzchniowo wyrobów?

Chyba, że na dnie piekarnika jest pojemnik z wodą :)

Ja piekę kiełbasy, zwłaszcza w osłonkach białkowych więc nie ma co wysuszać. Z resztą w kiełbaśnicach też. W kiełbasie jest tłuszcz a temperatura taka, jak podana w recepturach. Góra i dół trwa dwa razy dłużej. Kolega nie sprecyzował co będzie piekł. Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692771
Udostępnij na innych stronach

Zerknij do receptur, tam są podane temperatury. 110 to dla ryb.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17964-pomiar-temperatury-wyrob%C3%B3w-pieczonych/#findComment-692809
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.