Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Września 2008 Pasztet z wątroby wieprzowej po węgiersku 1 kg wątroby wieprzowej20 dag wędzonego boczku1 łyżeczka suszonego majerankuszczypta mielonych goździków1 łyżeczka mielonego białego pieprzu1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki2 łyżki ostrej musztardysól Wątrobę i boczek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Zmielić trzy razy w maszynce do mięsa, stosując sito pasztetowe. Dodać przyprawy i musztardę. Dokładnie wymieszać. Schłodzić. Podawać do pieczywa. Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 15 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Września 2008 . Zmielić trzy razy w maszynce do mięsa, stosując sito pasztetowe.Mozesz podać jakiej średnicy będą oczka w tym sicie? Termin sito pasztetowe to nie są jednostki metryczne. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-40623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 15 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Września 2008 . Zmielić trzy razy w maszynce do mięsa, stosując sito pasztetowe.Mozesz podać jakiej średnicy będą oczka w tym sicie? Termin sito pasztetowe to nie są jednostki metryczne. :wink: Im drobniejsze tym lepiej. Zastosuj najmniejsze jakie masz....(tylko broń Boże nie miksuj) Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-40624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Września 2008 Im drobniejsze tym lepiej. Zastosuj najmniejsze jakie masz....(ja ma najmniejsz to 8 mm lub szarpak będzie OK? ....(tylko broń Boże nie miksuj)Dlaczego? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-40638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 16 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Września 2008 Wnuczek, Witam Grzesiu 1,5 - 2 mm Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-40640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 16 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Września 2008 Wnuczek, Witam Grzesiu 1,5 - 2 mm Pozdrawiam Smrodina, dzięki za podpowiedź...właśnie zmierzyłem oczka w moim sitku...2 mm. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-40644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 24 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Października 2008 Znowu go (pasztet) zrobiłem....ludzie toż to niebo w gębie....Pożeramy go z lubością i bez opamiętania.Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Października 2008 Wątrobę i boczek ugotować do miękkościJak tę wątrobę gotować "do miękkości" czy chodzi o parzenie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 24 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2008 Wątrobę i boczek ugotować do miękkościJak tę wątrobę gotować "do miękkości" czy chodzi o parzenie? Tak jak w przepisie..."ugotować do miękkości" Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Października 2008 Witam!Z tą wątrobą do miękkości to uważam że w tym przepisie jest to wszystko całkiem źle opisane !! Wątroba kiedy zaczyna się gotować twardnieje. Kto troszkę się orientuje i zdarzyło mu się przedobrzyć w parzeniu to wie o co chodzi. Po ugotowaniu wątroby nie ma opcji rozdrobnienia jej nawet trzykrotnym mieleniem na siatce 2 mm (będzie wyczuwalna pod językiem w postaci drobnych grudek, oraz bardziej gorzka) :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Października 2008 Wątroba kiedy zaczyna się gotować twardniejeDlatego nie rozumiem, jak można ugotować wątrobę do miękkości. Od czasu do czasu robię pasztety z wątrobą w składzie, ale od precyzyjnego wręcz uparzenia zależy jakość pasztetu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Października 2008 Myśl jest dobra tylko źle to opisano .To tak jak z gotowaniem jajka na miękko . Wątroby się nie gotuje co najwyżej sparza , filuje, przy pasztetach kremowych - smarownych wątrobę dodaje się surową. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 25 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Października 2008 Myśl jest dobra tylko źle to opisano .To tak jak z gotowaniem jajka na miękko . Wątroby się nie gotuje co najwyżej sparza , filuje, przy pasztetach kremowych - smarownych wątrobę dodaje się surową. Pozdrawiam Być może masz rację ale mnie uczono, że wątrobę wieprzową i wołową się gotuje (krótko ale musi być miękka). Drobiową (szczególnie z kurczaka) się parzy. W większości pasztetów (tych delikatnych) wątrobę surową miksuje się na krem. A dopiero potem po dodaniu innych składników i przypraw gotuje się na łaźni wodnej lub piecze się. Pracowałem 5 lat w restauracji w Brukseli...a tam pasztety to "religia". Nauczyli mnie naprawdę dobrze poruszać się w tym temacie. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Października 2008 Proponuję przeczytać wytyczne z polskiej technologi procesów gotowania i jej zalecenia które powinniśmy znać przed podjęciem jakiejkolwiek produkcji wędlin podrobowych bo same receptury już praktycznie to pomijają lub piszą o tym szczątkowo. Pozdrawiamhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=285 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 25 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Października 2008 Proponuję przeczytać wytyczne z polskiej technologi procesów gotowania i jej zalecenia które powinniśmy znać przed podjęciem jakiejkolwiek produkcji wędlin podrobowych bo same receptury już praktycznie to pomijają lub piszą o tym szczątkowo. PozdrawiamJak powiedziałem wyżej....na pewno masz rację. Muszę Ci jednak powiedzieć ( w zaufaniu), że"polska technologia procesów gotowania" ma się do światowej (a nawet europejskiej) tak jak "Ałma mater do k***a m*ć"....) :grin: Bahus PS. Potraktuj mój post jako żart Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-43999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Października 2008 Ałma mater Nie wiem jak w Brukseli, ale w Polsce pisze się "Alma mater" :tongue: :tongue: :tongue: PS. Również żart. :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2008 ..."polska technologia procesów gotowania" ma się do światowej (a nawet europejskiej)...wkraczamy na bardzo grząski grunt - dyskusja o wyższości jednego nad drugim, Bahus, nie obraź się ale mam wrażenie że zachłyśnięty jesteś obczyzną i dlatego gloryfikujesz "tamtejsze" technologie, Każda kuchnia ma swój charakterystyczny smak i sposoby, nie można mówić że coś jest gorsze czy lepsze - po prosu jednemu smakuje innemu nie, tyle że odsetek tych "co im smakuje" stanowi o popularności takiej kuchni w świecie, Zastanówcie się dlaczego Polska Kuchnia jest doceniana w świecie, a mam wrażenie że byłaby bardziej (nawet zaryzykowałbym stwierdzenie że stała by się "główną") gdyby nie izolacja naszego regionu po wojnie. I na koniec refleksja - to światowy (a nawet europejski) świat pozwala truć ludzi umożliwiając koncernom dodawanie niezliczonej ilości chemikaliów do żywności, niestety to "Bruksela" wprowadziła pośrednio na nasz rynek "pyszne soczyste wędlinki" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek117 Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus mam pytanie czy byłeś tam kucharzem czy stałeś na zmywaku :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2008 Nauczyli mnie naprawdę dobrze poruszać się w tym temacie.Poruszać się w temacie , nie znajomości tematu.To są dwie różne sprawy. Bahus kucharz , który gotuje "z sercem " nigdy nie bazuje na tym co już wie. Taki człowiek pogłębia swoją wiedzę całe życie, poznaje nowe smaki itd. Dlatego chyba mówi się o sztuce kulinarnej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus`ie możesz wyjaśnić dokładniej ( wielkość temperatury) na czym polega "brukselskie" gotowanie wątroby do miękkości. Opisz, jak możesz cały etap przyrządzania wątroby do pasztetu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus mam pytanie czy byłeś tam kucharzem czy stałeś na zmywaku :question: Nie wiem do czego Ci ta informacja potrzebna, ale powiem Ci. Przeszedłem wszystkie etapy od zmywaka do szefa kuchni włącznie. Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bahus Opublikowano 26 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Października 2008 ..."polska technologia procesów gotowania" ma się do światowej (a nawet europejskiej)...wkraczamy na bardzo grząski grunt - dyskusja o wyższości jednego nad drugim, Bahus, nie obraź się ale mam wrażenie że zachłyśnięty jesteś obczyzną i dlatego gloryfikujesz "tamtejsze" technologie... Kontakt z "Brukselą" miałem dwadzieścia parę lat temu, więc patrząc na sprawę z tak dużej perspektywy czasu trudno mówić o "zachłyśnięciu się obczyzną". Fakt że wiele doświadczeń przeniosłem na grunt polski i muszę powiedzieć, że z dużym powodzeniem. Masz rację...niechcący wdepnąłem "na bardzo grząski grunt". Dlatego też ze swojej strony zamykam ten temat. A za literówkę "Ałma" zamiast "Alma" bardzo przepraszam i myślę, że w Belgii też tak się pisze. (choć głowy bym nie dał) :grin: Bahus Cytuj Pan Bóg stworzył pokarm, a diabeł kucharza. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus, nie łam się!Zapomniałeś, że tam gdzie dwóch Polaków to trzy różne zdania - Pawlak i Kargul się kłaniają. Są tacy co tyko czekają by tyko "dołożyć". Nigdy nie wypowiadam się na temat którego nie znam. Jeżeli sam nie wykonałem jakiegoś przepisu to nie dyskutuję jak należy go wykonać. Teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Pisz dalej o swoich doświadczeniach i przepisach, są dal mnie ciekawe i korzystam z nich. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Października 2008 Bahus, daj Kolego jeden lub dwa przepisy na Twoje pasztety i będzie po sprawie, gdyż:- inaczej się tego nie "rozbierze", a - temperatura w temacie zaczyna sie podnosić i sam boje sie o swoją watrobę. :wink:I jak radzi Papcio - nie przejmuj się zbytnio wszystkimi komentarzami, tylko działaj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 26 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Października 2008 - temperatura w temacie zaczyna sie podnosić i sam boje sie o swoją watrobęSpoko Wodzu ! Twoja wątroba jest bezpieczna :wink: Papciu tu akurat nikt nikomu nie chce "dołożyć" , "nie dolewaj oliwy do ognia" :devil: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1801-pasztet-z-w%C4%85troby-wieprzowej-po-w%C4%99giersku/#findComment-44065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.