Todek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Zdjęcia już są.Zajrzyj do oryginalnego przepisu.No są. Fakt. Ale ja zrobię swoje. Zobaczymy.A co do majonezu, to w składzie jest ocet lub kwasek, może powoduje to szybsze kruszenie mięsa w czasie gotowania? A, przypomniało mi się. Na Forum jest taki przepis na pieczoną karkówkę gdzie daje się musztardę. Z tego co pamiętam to daje się 3 różne musztardy. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Ja parzę wędzonki tradycyjnie tak jak się nauczyłem w SDM w Łazach u Andrzeja. Szynkę z majonezem parzoną 2 x po 8 minut jadłem u znajomych i zaskoczyła mnie jej kruchość i wcale nie była sucha. Może warto spróbować przed wystawieniem negatywnej oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) No to jak powiedziałem, tak zrobiłem.Szynka parzona w majonezie i przyprawach wygląda tak. Parzona była dwa razy po 8 min, dokładnie tak jak w tym przepisie.Przy drugim parzeniu wbiłem w nią termometr. Temp. wewnątrz doszła do 66 C zanim zaczęła spadać.Szynka faktycznie jest soczysta i krucha. Myślę, że byłaby jeszcze bardziej krucha gdyby temp. doszła do 68 C we wnątrz.Jak najbardziej jest jadalna i na kanapce z masełkiem smakuje bardzo dobrze.Oprócz przypraw wymienionych w tym przepisie, dodałem 1,5 łyżeczki takiej mieszanki: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory i czarnuszka. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 23 Stycznia 2021 No to jak powiedziałem, tak zrobiłem.Szynka parzona w majonezie i przyprawach wygląda tak.DSCF0004.JPG DSCF0005.JPGParzona była dwa razy po 8 min, dokładnie tak jak w tym przepisie.Przy drugim parzeniu wbiłem w nią termometr. Temp. wewnątrz doszła do 66 C zanim zaczęła spadać.Szynka faktycznie jest soczysta i krucha. Myślę, że byłaby jeszcze bardziej krucha gdyby temp. doszła do 68 C we wnątrz.Jak najbardziej jest jadalna i na kanapce z masełkiem smakuje bardzo dobrze.Oprócz przypraw wymienionych w tym przepisie, dodałem 1,5 łyżeczki takiej mieszanki: czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory i czarnuszka.I co wg Ciebie daje ten majonez bo nie mogę się dowiedzieć? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Ja kiedyś wypróbowałem na polędwicy i z tego co pamiętam dupy nie urywał i dlatego pozwoliłem sobie go skrytykować bo mam porównanie.Gdyby był dobry to pewnie bym powtórzył, ale nigdy więcej tak nie parzyłem.No cóż. Trzeba postarać się zrozumieć czytany tekst. Kilka razy podkreślałem, że przepis dotyczy szynki. Nie polędwicy.Co do majonezu, to rzeczywiście nie potrafię powiedzieć dlaczego jest dodawany. Ale tak jest w przepisie. Analogicznie nie potrafię powiedzieć dlaczego w przepisie na chrusty jest spirytus, ani dlaczego do ciasta na pączki dodaje się ocet. Zdjęcia tak parzonej szynki można obejrzeć w linku, który podałem. Nie uważam, aby zamieszczenie zdjęcia wyrobu miało go uwiarygodnić. Gdybym wstawił zdjęcie szynki szwarzwaldzkiej i podpisał je "szynka parzona z majonezem ", to byłoby lepiej ?Uwagi, że przepis jest szeroko znany , tylko bez majonezu są śmieszne. Przecież wszystkich krytyków oburza ten majonez. Tymczasem zalewa do parzenia,bez majonezu, to już inna receptura, niż podana przeze mnie.Natomiast krytyka czegoś, czego się nie spróbowało, to infantylizm godny ministra Glińskiego, który nie czytał żadnej książki Tokarczuk, ale wie, że to gnioty.@Todek uparzył tak szynkę i twierdzi, że jest smaczna. Ale co tam... Autorytety z okolic Hajnówki wiedzą lepiej, mimo że nigdy nie jadły tak parzonej szynki. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Stycznia 2021 I co wg Ciebie daje ten majonez bo nie mogę się dowiedzieć? Powiem Ci szczerze, że nie wiem. Może majonez daje to, że szynka jest krucha?Na Forum jest przepis na pieczoną karkówkę, i tam dodaje się 3 rodzaje musztardy. I majonez i musztarda zawierają ocet. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) I co wg Ciebie daje ten majonez bo nie mogę się dowiedzieć?Czy jeżeli dowiesz się czemu służy majonez, to czy szynka uparzona z majonezem będzie tym razem miała inny smak, niż szynla parzona z majonezem, którego rola nie była Ci wcześniej znana ? Powiem Ci szczerze, że nie wiem. Może majonez daje to, że szynka jest krucha?Skłaniam się ku tej teorii. Pewnego razu zaparzyłem tak szynkę, lecz o majonezie przypomniałem sobie, kiedy po drugim parzeniu ostygła i miałem ją umieścić w lodówce.Rzeczywiście, nie była taka soczysta, jak szynka parzona z majonezem.Według mnie majonez, który jest gęstą emulsją, może osadzać się na zewnętrznej ściance parzonej szynki, zatykając pory, którymi w przypadku tradycyjnego, dużo dłuższego parzenia, do wywaru wydostają się soki z parzonego mięsa. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez Belizariusz Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Ja bym dodał jeszcze keczupu i może odrobinkę musztardy francuskiej oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Ja bym dodał jeszcze keczupu i może odrobinkę musztardy francuskiej oczywiście Rozumiem, że Ty nie jesz w ogóle majonezu, keczupu i musztardy. :D [Dodano: 23 sty 2021 - 13:20]Takie tam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/?hl=kark%C3%B3wka Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Ja bym dodał jeszcze keczupu i może odrobinkę musztardy francuskiej oczywiście Jak dla mnie możesz sobie dodać również mleka skondensowanego albo i zsiadłego. Na początek proponuje Ci wersje majonez + ketchup + musztarda francuska. Nie omieszkaj się pochwalić swoim wyrobem. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Nie omieszkaj się pochwalić swoim wyrobem. [Dodano: 23 sty 2021 - 14:25] Rozumiem, że Ty nie jesz w ogóle majonezu, keczupu i musztardy. Tak jadam szczególnie wersje w wodzie Edytowane 23 Stycznia 2021 przez jacekw21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Analogicznie nie potrafię powiedzieć dlaczego w przepisie na chrusty jest spirytus, ani dlaczego do ciasta na pączki dodaje się ocet. Pączki nie wchłoną dużo tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta trochę spirytusu lub octu (2 łyżeczki na kilogram mąki). Jest to sprawdzony sposób naszych babć. Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belizariusz Opublikowano 23 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Pączki nie wchłoną dużo tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta trochę spirytusu lub octu (2 łyżeczki na kilogram mąki). Jest to sprawdzony sposób naszych babć. Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste. Dzięki. Teraz już wiem czemu służy spirytus i ocet w tych wyrobach. Nie zmienia to faktu, że obecność tych składników, a zwłaszcza octu w cieście na pączki, może budzić zdziwienie i na pierwszy rzut oka nie współgrać z wyobrażeniem o produkcji ciastek. Cytuj Vituperatio stultorum laus est. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 23 Stycznia 2021 @Belizariusz, majonez dodawany do babki ma sluzyc za tluszcz ..no ale do sz.ynki to nie wiem na co ,<ocet badz spirytus do ciast smazonych jak najbardziej tak jak juz kolega napisal Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Z tym spirytusem w oleju, to chyba lekka nadinterpretacja.Spiritus ma o 100 stC niższa temperaturę wrzenia, a jeżeli temperatura potrzebna do pieczenia pączków, a to oznacza że zanim go rozgrzejemy do właściwej temperatury spirytusu już tam dawno nie będzie.Chyba że chodzi o wprowadzenie spirituso+terapii w kuchni i polepszenie wszystkim domownikom humoru, małą ilością alkoholu Edytowane 23 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Stycznia 2021 @TOSHIBA, spirytus dodajemy do ciasta a nie do tluszczu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Stycznia 2021 spirytus dodajemy do ciasta a nie do tluszczu To wiem, bo własnie zaczyna się gotować szybciej niż woda, dlatego już wcześniej nie dopuszcza oleju do środka A moja wypowiedz była do tego Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 23 Stycznia 2021 @TOSHIBA, a to ten przegapilam, ale czy to nie wyprysnie albo sie zapali? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Do zimnego oleju, nic się nie stanie, ale jak dojdzie do temperatury wrzenia alkoholu to zacnie pryskać i się pienić, zależy ile tego będzie dolane Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 23 Stycznia 2021 majonez dodawany do babki ma sluzyc za tluszcz ..no ale do sz.ynki to nie wiem na co , Ludzie co z wami jest? Jak do babki to majonez jest ok, a jak do szynki to jest be. Nie rozumiem. Jak musztarda do karkówki to dobrze, a jak do szynki parzonej to źle. Nie rozumiem. electra powiedz tak szczerze, robiłaś taką szynkę, próbowałaś ją, jadłaś? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Kieliszek spirytusu możesz również wlać do oleju. Dzięki temu pączki będą mniej tłuste. Nie preferuję tej metody - to był tylko cytat z "przepastnych zasobów internetu" - tak jak i ten:Wyprzedzając pytanie po co majonez? Dodatek majonezu powoduje, że wędlina nie jest sucha, tylko soczysta. Podobne właściwości ma musztarda, więc majonez można nim zastąpić. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Nikt nie zmusza nikogo do dodawaniu majonezu. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Nikt nie zmusza nikogo do dodawaniu majonezu.W ogóle to nikt nikogo nie zmusza do robienia takiej szynki, w ogóle nikt nie zmusza nikogo do jakikolwiek eksperymentowania. Tak w ogóle do to do niczego nikt nikogo nie zmusza. To może pozostańmy w swoich skorupkach i nie przedstawiajmy niczego na tym Forum. :( Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Stycznia 2021 w tym roku próbowałem ten przepis, dwa razy, mnie smakowała, a żona nie mogła się nachwalić. W moim wykonaniu peklowanie 5 dniowe,2 szynki po około 0,9-1kg . Dalej jak wszyscy po 8 minut..... Szynka mięciutka, krucha i smaczna jak na mięso sklepowe to super. Nie analizuję wpływu majonezu na tą szynkę skoro jest smaczna, tak jak nie analizuję "zawartości cukru w cukrze".... Cytuj szakira Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) Czy jeżeli dowiesz się czemu służy majonez, to czy szynka uparzona z majonezem będzie tym razem miała inny smak, niż szynla parzona z majonezem, którego rola nie była Ci wcześniej znana ?Po prostu jak mam czegoś dodać to chcę wiedzieć w jakim celu. Rzeczywiście, nie była taka soczysta, jak szynka parzona z majonezem.Teraz wszystko jasne, majonez dodaje soczystości. Edytowane 23 Stycznia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.