TOSHIBA Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) No i ja się stałem właścicielem autoklawu.Zakupiłem u producenta, naszego Kolegi z Forum Marek z Bielska, autoklaw, ale samą skorupę, resztę postanowiłem sam sobie dorobić.Nie dlatego ze nie wierze producentowi, ale było na tyle wiele dodatków, a jednocześnie tak mało czasu na wyjaśnienia i uzgodnienia, że wybrałem własnie takie rozwiązanie. Wiadomo ze Producent sprzedaje normalnie w pełni sprawne i gotowe do użytkowania autoklawy.Jak wygląda oryginał pewnie każdy już dawno wie, jest na pierwszej stronie WD, był tez już jako nagroda w konkursie, a i na Allegro można kopic jako WOSK16 lub WOSK24 np https://allegro.pl/oferta/autoklaw-do-sterylizacji-konserw-przetwory-wosk-24-8525729873 Mój po pierwszej przeróbce wygląda tak, Instalowane prowizoryczne sterowanie kaskadowe i mały rejestrator procesu, dla łatwiejszego zapamiętania co jak szło.Dodatkowo mały kompresor, który w odpowiednim czasie zadba o odpowiednie ciśnienie, parę czujników w tym wewnętrzny do konserw/słoików, Ale to nie koniecNa razie autoklaw sterylizuje parą , ale jak dojdą pozostałe części to będzie do wyboru z parą lub woda z szybkim chłodzeniem wody, trochę przy ciężki aby go taszczyć do wanny Na początek postanowiłem kopić tanie okrawki mięsne z szynek i łopatki i zrobić konserwę typu PETARDA Marka z Bielska.Po odbiorze zamówienia okazało się ze to prawie jedynka, i musiałem na szybko rozmrażać boczek, aby trochę tłustego było.\Wszystko zmielone na 12mm +/- 70% jedynka - 30 % boczek średnio tłusty Do tego 16 g peklosoli / kg1g pieprzu / kg35g maki kukurydzianej / kgpo wymieszaniu 50 ml wody Wymieszać/wyrobic i pakować od razu do słoików i potem do autoklawu. słoiki TO545 ml wchodzi dokładnie 500g mięsa do kołnierza dolnego Przygotowanie autoklawu do pracyokoło 4 l na dnie, tylko tyle aby przykryć wewnętrzną grzałkę elektryczną Wstawienie słoików w temperaturze pokojowejObróbka w autoklawieZagotowanie wody i parowanie otwartego autoklawu 10 minZamkniecie autoklawu i wzrost temperatury do 122 stCPo 67 min w słoiku pomiarowym w jego środku geometrycznym temp 121 stC Autoklaw się wyłączył, uruchomił się wentylator zewnętrzny schładzanie i włączył się kompresor który dobił do 1,8 bar czyli o 0,3 bara więcej a jeżeli było w środku.W tym momencie w słoiku względem zewnętrznego ciśnienia było 1,5 bara, a względem ciśnienia w autoklawie mniej o 0,3 bara.Ciśnienie w autoklawie była cały czas dostosowywane do ciśnienia w szkiełku + 0,3 bara.Po 93 min temperatura w autoklawie wynosiła 48 stC, a w słoiku 95 stC.Wyłączyłem auto sterowanie i spuściłem ciśnienie z autoklawu do zera.Słoiki zostały wyciągnięte, i poszedł do środka nowy wsad (następne słoiki) Na koniec wyglądało to tak, (jeden słoik z góry spal podczas statystowania do foto i się wzburzył Na letnio musiałem już spróbować Moje wnioski (oczywiście stoją w sprzeczności z ogólnie przyjętymi to zasadami ) Kolejnej tego typu produkcje, nie będę ciągnął do 121 stC, za duże podcieki, zrobię do 113 - 115 stC max Edytowane 24 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Stycznia 2021 @ToshibaCzyżbyś chciał zmienić zawód? Instalacja wygląda jak autoklaw pomiarowy na wyposażeniu wyższej uczelni.Interesuje mnie w jaki sposób rozwiązałeś zainstalowanie czujnika pomiaru temperatury w pokrywie nakrętki słoja oraz jakich materiałów użyłeś do wykonania połączenia czujnika wewnątrz słoika, autoklawu do miernika? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autoklaw kosmodrom, świetna sprawa, chętnie poczytam na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Czyżbyś chciał zmienić zawód? Budowa urządzeń kontrolno - pomiarowych i sterujących to jest mój zawód minimum tak jest napisane w moim dyplomie Śrubunki ciśnieniowe do 10 bar, najlepiej robić na systemie PG (z niemieckiego Panzergewinde pełna nazwa Stahlpanzerrohrgewinde obecnie norma DIN 40430 i dalsze numery)Tabela do dopasowania śrubunków Uwaga o 80 st dotyczy się kąta gwintu Tak to wygląda w praktyce, na gwint 3 do 4 zwoje teflonu z obydwu stron Potem przejście na 1/2 cala z nakrętką lub na jakaś kształtkę Zmontowane przewód ten w oplocie jest odporny na 160 stC wiec z nim nic nie trzeba robić. pozostaje uszczelnienie sondy i przejście samego przewodu przez ścianę Niestety nie mam fotek z tego.Ale w przyszłym tygodniu będę przerabiał dla znajomego to zrobię parę fotek.Sam przewód nie nadaje się do uszczelnienia bezpośredniego.Należy go wpierw przygotować.Nie jest to jakieś trudne, ale trzeba wiedzieć gdzie i jak i mieć podstawowe zdolności manualne. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Szwajcarski zegarek normalnie panie. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Mam 2 pytania1 Czy odpowietrzałeś słoje z wsadem jeśli tak - to jak.2 Jakie przeciw ciśnienie zastosowałeś w czasie sterylizacji i jakie podczas chłodzenia Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Połowe słoi nie odpowietrzałem przed sterylizacja A druga polowe spróżniowałem na zimno (te z kreseczkami na dekielku)W efekcie końcowym żadnej wizualnej różnicy, wiec nie będę próżniowałem więcej, co innego nadziewarkę, ale to inny temat. Ciśnienie zacząłem dobijać dopiero po sterylizacji podczas schładzania. (tak jak wyżej opisane)Wartość ciśnienia o 0,3 bara więcej, a jeżeli w tym samym czasie słoiku pomiarowym.Wiem ze to inaczej a jeżeli ogólnie się poleca, ale przez 2 tygodnie robiłem rożne próby ciśnieniowo pomiarowe i nie znalazłem żadnego logicznego wytłumaczenie celu dobijania ciśnienia wcześniej (przy parowym sterylizowaniu,)Wręcz odwrotni, dobijanie ciśnienia (powietrza) wpływało na rozkład temperatury w zbiorniku.Równomierność osiągałem przy 100% pary nasyconej, dlatego jak widziałeś wcześniej odpowietrzanie w 100 stC pary robiłem 10 min, aby pozbyć się całego powietrza na 1000% Edytowane 24 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Gratuluje ,jeszcze jak dojdzie pompa obiegowa a wiem że musisz ją mieć w tym zestawie to już będzie tip top,ja czekam na końcową wersje tj z panelem dotykowym, wi-fi z elektrozaworami to już będzie bajo bongo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Lux torpeda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 25 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Dzięki Chłopaki za pozytywne słowa otuchy, co prawda jest to prowizorka i prototyp, który będzie nadal przerabiany, aż sam się przekonam co / które czujniki lub inne dodatki są potrzebne, lub nie.Po sprawdzeniu większość tych dodatków będzie dostępna u producenta (Marek z Bielska) jako opcja dodatkowa.Niektóre już są, nawet od dawna dostępne. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 25 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Piękna sprawa, wygląda że niedługo przegonimy naszych wschodnich sąsiadów w produkcji autoklawów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-693984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2021 (edytowane) Tak jak pisałem wcześniej nie do końca bylem zadowolony z z konserwy stroikowej która wykonałem / wyglądemPowodem było ciągniecie do temperatury 121 stC która jest ciągle promowana na Forum, zamiast trzymać się przepisu, który wyraźnie mówił ze przy sterylizacji słoików 0,5l w parze 121 - 122 stC trzymać się czasu 45 min Wyrób miał podciek wody, co mi się nie podobało, dodatkowo galareta nie związała do końca / powód zbyt chudy wsad i brak ścięgnistego.Dzisiaj zapomniałem rano schować zaczętego słoika do lodówki po śniadaniu.Po przyjściu do domu wieczorem, w słoiku galareta uwodniła się = cały dzień stało na stole w kuchni około 23 st C + światło słoneczneZdegustowany wyglądem, zamieszałem w słoiku nożem i stworzyła się z tego pasta smarownaKonsystencja przypominała powiedzmy "sparzona metkę smarowną" choć nie znam takiego produktu Normalnie rozwaliło mnie.Cos co praktycznie spisałem na straty ze względu na wygląd, okazało się absolutnym hitem,Można spokojnie posmarować skibkę, mimo ze czuje się wyraźny smak mielonki.Normalnie PETARDA W takiej sytuacji cofam nie do końca pozytywna opinie o wyrobie który sam sknociłem trzymając się niepotrzebnie propagowanej temperatury a nie czasu z przepisu i praktycznie wpisuje na początek listy, mimo ze może tam według jakieś książki napisanej "100 lat temu" powinno być inaczej, liczy się to co mi smakuje, a nie to co "wolno" mi zrobić Ta nie do końca związana galareta + odrobina wytopionego smalcu wymieszana z wsadem mięsnym stworzyła super kompozycje smakowa, do tego Polski ogórek kiszony i Polski czosnek, (z Polski przywiezione) zaj...e Edytowane 29 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Nooo dobra, to mielonka, a ten chlebuś z fajniutkimi dziurkami i pięknie dopieczoną skórką , "to co łun za jeden" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Po 67 min w słoiku pomiarowym w jego środku geometrycznym temp 121 stC Po 93 min temperatura w autoklawie wynosiła 48 stC, a w słoiku 95 stC. Te czasy wszystko tłumaczą. Mnie też jeden raz wyszła konserwa smarowna, ale nie oto chodzi w produkcji konserw mielonek. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) a ten chlebuś z fajniutkimi dziurkami i pięknie dopieczoną skórką Kupny, Basler Brot od b. dobrego znajomego z piekarnihttps://www.kochtopf.me/mein-basler-brot-fr-robert-ma-perfetto Te czasy wszystko tłumaczą. Dziadek, wiem, dlatego wprowadziłem zmianę w programie. I jak będę chciał uzyskać sztywną "Kostkę" do krojenia, zrobię to z nowymi parametrami, choć nie wiem na chwile obecna czy tego chce.To co nazwałeś "konserwa smakowa", dzisiaj została przetestowana u mnie w pracy przez 9 osób.Dostałem 9 takich samych odpowiedzi, zgadnij jakich?Dam małą podpowiedz, muszę teraz puścić autoklaw 3 razy, aby ich wszystkich zadowolić. I to nie jest forma przekupstwa / darmowe rozdawanie nadprodukcji / , wszyscy musza za to zapłacić. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Przyznam się osobiście że nawet ja obaliłem orginalny przepis sterylizacji lunchmeatu gdzie temp.sterylizacji jest 115'C/40min.,a to że ciągne ją w temp.121'C/45min.(w autoklawie)to tylko dlatego aby wydobyć ten smaczek i miękkość konserwy,oczywiście można dodać kwas mlekowy obniżając ph na kwaśny co wplywa na trwałość konserwy na plus (ale tutaj byłbym ostrożny gdyż jak zrobiłem próbe to nawet twarde żyły były "smarowne" tak tak dopala tkanke łączną dodatkowo).Nieoficjanie podanie kwasu powoduje że tkanka się bardziej rozwala,a co za tym idzie więcej taki np.boczek wedzony-parzony przyjmie solanki w miejscach gdzie jej być nie powinno(tzw.kurze łapki karagenowe z białkiem widoczne w przerostach tłuszczu,skóra na boczku miękka jak ludzka to tyle o tych nowinkach. Poniżej wklejam orgin.skan z PW obróbki termicznej konserwy lunchmet,zaznaczam każda obróbka term.daje inną konsystencje i smak pomimo tego samego przepisu rzecz jasna.Mielonka ta w formie batonu np z szynkowara krojona na grube plastry i grillowana to jest poezja smaku,zapomnicie już o tych wszystkich kiełbasach-gaśnicach ognia w grillu...to tyle Proszę zwrócić uwagę że czas jest podany z rozpoczęciem/właściwą obróbką term./koniec czyli 10+40+10=60min łączny czas,oczywiście odnosi się to do autoklawów przemysłowych,gdzie w koszu jest np.400 puszek x 3-6 koszy.Nie należy robić także gwałtownego studzenia,które prowadzi do deformacji puszek (robią się sześciokątne) przy słoikach prowadzi do pęknięć opakowań szklanych. p.s.będe przeprowadzał wykonanie mielonki z użyciem max dawki stabilizatora 60g/kg czyli skrobi ziemniaczanej jak i kukurydziuanej jak wpłynie na walory organoleptyczne jak i smakowe mielonki no czas wykaże (forma oszczędnościowa jest stosowana do kiełbas tanich czyli mąka przenna która idzie w masarni jak w piekarni,gdzie od razu na języku się to wyczuwa w kiełbasie. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 29 Stycznia 2021 Dzięki Toshiba, dobrze mieć taką piekarnię po sąsiedzku . Nie mniej "file danke" za recepturę, z której na pewno w najbliższym czasie skorzystam, zastosuję jak w przepisie, silną mąkę typu semolina. W Lidlu kupuję " VemjSecjal"w dobrej cenie "Pszenną Specjal" z pszenicy o wysokiej zawartość glutenu . Wychodzą z niej b. ładne pszenne chlebki z dużymi dziurkami . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-694413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Eak obecnie wygląda mój autoklaw.Jeżeli chodzi o funkcjonowanie, myślę ze to ostateczna wersja, chyba ze .... znowu coś przerobię.Samo sterowanie przyjdzie nowe, no i napędy do zaworów.Autoklaw spisuje się OK. Założenia jakie sobie postawiłem technicznie zostały spełnione.Autoklaw jest ekonomiczny i łatwy w obsłudze.Moge w nim pasteryzować i sterylizować.Sterylizacje mogę wykonywać metoda wodną, lub parową lub mieszaną.Autoklawu przy metodzie wodnej nie murze napełniać wodą do pełna jeżeli np sterylizuje parę słoików (np 1 warstwę / piętro) wystarczy zalać powyżej dekielka tyle ile jest załadowane.Dodatkowo w całym autoklawie bez względu ile mam wody jest zawsze taka sama temperatura, podczas podgrzewania jak i chłodzenia.A samo chłodzenie odbywa się bardzo szybko + no i nie trzeba tego targać do żadnej wanny itd - chłodzenie w obiegu zamkniętym, nie wymaga zasilania bieżącą woda jednak jest opcja aby podłączyć wodę wodociągową wtedy oczyścicie wbudowana chłodnica nie jest potrzebna, Ale w Szwajcarii woda jest za droga na takie podłączenie Pomiar temperatury bezpośrednio w słoiku pomiarowym zapewnia dokładność jak i powtarzalność procesu Edytowane 28 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Lutego 2021 @Toshiba Robert powiem szczerze: WOW, aż mi porcelany z dzioba wypadły, a jeszcze chcesz sterowanie do zaworów dorobić. Moim zdaniem brakuje jeszcze tylko "kofimejkera", bo przecież wszystko inne samo się robi. ;) Takie projekty bardzo szybko podnoszą poziom politechnizacji na naszym Forum. Pozdrawiam ze środka Atlantyku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Lutego 2021 "kofimejkera" Jeżeli deszczownie w środku do schładzania tak nazwiesz, to, to już mam Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Lutego 2021 szok.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) Mała relacja z dzisiejszej produkcji.Zrobione na podstawie przepisu Marka z Bielska, jednak dopasowane do moich smaków i składników które chciałem mieć w porcji obiadowej.Założenie było takie samo jak u Marka z Bielska, > obiad natychmiast < Konsultacja telefoniczna Online Dzień wcześniej przygotowane:Nagotowany rosół na kościach, a dokładniej na częściach stawowych / wieprzowe / 4 kg + 10 l wody 6 godzin pyrkania / 80 st C / potem dodane 8 ćwiartek (udek) kurczaka i jeszcze 2,5 h pyrkania2 kg pieczarek grubo siekanych + 300 g suszu grzybów leśnych duszonych na malej ilości smalcu 1 hmięso -1 karkówka 3 kg + 2 kg ścinków z szynki i schabuPocięte na kostkę 1,5 X 1,5 cm i przypieczone w małych ilościach wrzucane na bardzo mocno rozgrzana patelnie. Czas max 1,5 - 2 minut, ma się tylko przypalić po wierzchu a w środku najlepiej jak by było suroweWyparzanie słoików w zmywarce zaprogramowane na noc, aby rano były już gotowe do załadunku Następnego dnia wszystko wystudzone oczywiście od wczoraj Przepłukać kasze, taka jak kto lubi zimna woda w ilości 100g na 1 słoik = wielokrotnośćRosołu około 150 g na słoikMilesa 200 g na słoikSuszonych warzyw 20 g na słoikGrzyby lub grzyby cebula lub sama cebula 80g na słoik Waga tarowana na zero po dodaniu każdego składnika Składanie farszuNajlepiej robić to w jakimś większym naczyniu, tak aby można to było łatwo mieszać. wartości na 1 słoik 545 ml / farsz był składany na na 4 słoiki Kasza waga kaszy płukanej Mięso, 2 rodzaje, karkówka i szynkowe Grzyby 80g, można zastąpić lub zmieszać z podsmażana cebulą Suszone warzywa 20g Przyprawy Sól 2g Pieprz 2g Galka muszkatołowa 0,5g Wymieszać, tak to +/- wygląda po zmieszaniu Składanie słoika Wytarować słoik z lejkiem i załadować farsz I uzupełnić rosołem Sterylizacja 115 stC 60 min I tak to wygląda po sterylizacji Smacznego, 1 słoik daje power i trzyma długo Edytowane 28 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 28 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Lutego 2021 Jak możesz, podaj sposób i czasy sterylizacji. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 28 Lutego 2021 (edytowane) ParaRozgrzewanie (7,5 kW) 8 min do 100stCOdpowietrzanie 6 min(+/- to co podawał Szczepan, zgadza się z moja technologią 7 st na 1 min --- 8 min rozgrzewania + 6 odpowietrzania +/- 100 stC)Zamkniecie zaworu i wzrost do 115 stC ( 5 min)60 min sterylizacjiwyłączenie grzania i dobicie ciśnienia do 1,7 Bar (jest to punk w którym klikają dekielki jak je ciśnienie wgniata) Ciśnienie redukowane liniowo do 0 Bar 85 stC (*wg wskazań słoika pomiarowego)Schładzanie wodą - deszczownia wewnętrzna z obiegiem zamkniętym Δ T - 24 stC, tyle wytrzymują słoiki, ale za każdym razem zwiększam o 1 stC - 20 min do 83 stSłoik na ostatniej fotce był jeszcze gorący jak go fotografowałem, a podczas pisania zjadłem Edytowane 28 Lutego 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18067-autoklaw-ienie-toshiba/#findComment-698414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.