szrekPL Opublikowano Poniedziałek o 07:35 Zgłoś Udostępnij #5976 Opublikowano Poniedziałek o 07:35 10 minut temu, Muski napisał(a): musztarda a potem panierka A jednak musztarda...Dziękuję za rozwianie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano Poniedziałek o 17:38 Zgłoś Udostępnij #5977 Opublikowano Poniedziałek o 17:38 A jest ten przepis gdzieś na forum? Tak od A do Z. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Poniedziałek o 17:40 Zgłoś Udostępnij #5978 Opublikowano Poniedziałek o 17:40 Teraz, wawaldek11 napisał(a): A jest ten przepis gdzieś na forum? Tak od A do Z. Nie , był tylko na zlocie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano Poniedziałek o 18:40 Zgłoś Udostępnij #5979 Opublikowano Poniedziałek o 18:40 11 godzin temu, Muski napisał(a): Najpierw nacięte co 0,5 cm potem musztarda a potem panierka Oto clou przepisu ! Schabowe w tym wydaniu sa znakomite. Oczywiscie z kością, na grubość żeberka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Wtorek o 09:03 Zgłoś Udostępnij #5980 Opublikowano Wtorek o 09:03 W dniu 8.09.2025 o 09:24, Muski napisał(a): W dniu 8.09.2025 o 08:31, BazylWidzew napisał(a): Najpierw nacięte co 0,5 cm potem musztarda a potem panierka Na zlocie pokazywałem sposób przygotowania mięsa bez użycia tłuczka. Uważam, że mięso tłuczone traci soczystość i część swoich walorów smakowych. Zamiast tego stosuję nacinanie, które zapobiega zamykaniu się porów – dzięki temu mięso pozostaje soczyste i zachowuje pełnię smaku. Tak przygotowane mięso można podawać w panierce, zapiekać, grillować jak steki. Szczególnie polecam schabowe: po usmażeniu włożyć je do naczynia żaroodpornego i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180°C. Dla mnie to prawdziwy raj dla podniebienia. 2 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Wtorek o 10:21 Zgłoś Udostępnij #5981 Opublikowano Wtorek o 10:21 (edytowane) Godzinę temu, SZCZEPAN napisał(a): stosuję nacinanie, które zapobiega zamykaniu się porów – dzięki temu mięso pozostaje soczyste i zachowuje pełnię smaku. Czym nacinasz? nóż czy jakaś kotleciarka? I kolejne pytanie...musztarda, czy jakaś konkretnie czy taka jaką lubię? Edytowane Wtorek o 10:23 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano Wtorek o 10:50 Zgłoś Udostępnij #5982 Opublikowano Wtorek o 10:50 27 minut temu, szrekPL napisał(a): Czym nacinasz? nóż czy jakaś kotleciarka? Żyletką Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano Wtorek o 11:11 Zgłoś Udostępnij #5983 Opublikowano Wtorek o 11:11 49 minut temu, szrekPL napisał(a): nóż 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano Wtorek o 12:05 Zgłoś Udostępnij #5984 Opublikowano Wtorek o 12:05 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano Wtorek o 13:40 Zgłoś Udostępnij #5985 Opublikowano Wtorek o 13:40 Najskuteczniejsze sposoby kruszenia mięsa: 1 Kwas – marynata na bazie: soku z cytryny, limonki, pomarańczy, octu (np. jabłkowego, winnego, balsamicznego),jogurtu, kefiru, maślanki. Kwas rozluźnia włókna kolagenowe i sprawia, że mięso staje się delikatniejsze. 2 Enzymy – naturalne "rozbijacze białka ananas (bromelaina),papaja (papaina),kiwi (aktynidyna). Wystarczy krótko zamarynować mięso w soku lub puree z tych owoców (ale nie za długo, bo zrobi się papka). 3 Alkohol – wino, piwo, a nawet trochę whisky w marynacie. Alkohol pomaga przenikać przyprawom w głąb i zmiękcza strukturę mięsa. Sól – szczególnie w postaci solanki (np. 1 łyżka soli na szklankę wody). Moczenie mięsa w solance przez kilka godzin powoduje zatrzymanie soków i kruszenie włókien. Powolne duszenie / wolne pieczenie – szczególnie w przypadku twardszej wołowiny (np. łopatka, mostek). Długie gotowanie w niskiej temperaturze (tzw. slow cooking) rozkłada kolagen na żelatynę, co daje miękkość. Marynata krusząca mięso (na 1 kg mięsa) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru (działa jak naturalny kruszyciel), 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z cytryny albo octu jabłkowego, 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, jak lubisz), 1 łyżeczka majeranku lub tymianku (do wieprzowiny) albo rozmarynu (do wołowiny). Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj w misce, aż powstanie jednolita marynata. Mięso pokrój (np. na kotlety, paski lub kawałki do gulaszu) i dokładnie obtocz w marynacie. Odstaw minimum na 1 godzinę w temperaturze pokojowej (jeśli masz czas – najlepiej 6–12 godzin w lodówce). Przy smażeniu/grillowaniu obsmażaj mięso krótko na mocnym ogniu, żeby zamknąć soki (pory),a potem możesz dopiec/dusić do miękkości. 2 1 Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano Wtorek o 15:57 Zgłoś Udostępnij #5986 Opublikowano Wtorek o 15:57 Już parę razy mówiłam Krzychu że jesteś WIELKI. 😚 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dzi%C5%9B-na-obiad/page/240/#findComment-1033944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.