Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, El komendante napisał(a):

białkowych fi 60,

Możesz spodziewać się problemów podczas dojrzewania mianowicie chodzi o miejsca wiązania tam najczęściej powstają małe kieszonki powietrzne w tych miejscach rozwija się niepożądana pleśń pomimo tego, że wędliny zostaną zaszczepione p.nalgiovense. Osłonki białkowe dużych średnic nie obkurczają się wystarczająco podczas ubytku masy dlatego powstają kieszonki. Osłonki białkowe do wyrobów dojrzewających stosuje się do maksymalnej średnicy 40-45 mm powyżej odradzam. Przy następnym podejściu proponuję zastosuj jelita wp. występują w rozmiarze do 60 mm i są bardzo wytrzymałe a mikroflora która występuje na jelitach naturalnych sprzyja procesowi dojrzewania.  

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912678
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ nie mogę edytować powyższego postu to dopowiem jeszcze, że na rynku są dostępne osłonki fibrusowe typu salami o średnicy 55 mm w których wiele osób dojrzewa salami. Osłonki fibrusowe dobrze się sprawdzają podczas dojrzewania natomiast szczepienie ich pleśnią nie jest takie proste ze względu na słaby rozrost. Osłonek fibrusowych używa się głównie do kiełbas które po fermentacji są wędzona na zimno a następnie poddane dojrzewaniu. Sam stosuję bardzo różne osłonki łącznie ze sztucznymi siatkami ale do każdej sztucznej osłonki trzeba "podejść indywidualnie". Jakby nie patrzył to jelito naturalne jest najlepsze do wyrobów dojrzewających. 

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912722
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za cenne rady.

Kupiłem kilka metrów osłonki białkowej, jakoś ją zagospodaruję przy następnych produkcjach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912728
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

zastosuj jelita wp.

Poprawka oczywiście chodzi o jelita wł.- wołowe. Wieprzowe w takim rozmiarze nie występują. Oczywiście jelita wieprzowe można używać do wędlin dojrzewajacych.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912832
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Dokładnie popatrzyłem na  batony w osłonce białkowej i tak we wszystkich batonach u dołu nie ma kieszonek powietrza.

Natomiast od góry w dwóch były, dokładnie tak jak powiedziałeś.

Dodałem po kilka półsztyków  przędzy i po kłopocie.

Jeszcze raz dziękuję za cenną rade.

 

Półsztyk to taka marynarska nazwa "supełka"

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913426
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, El komendante napisał(a):

Półsztyk to taka marynarska nazwa "supełka"

 

 

To lepiej było zawiązać sztyk, lepiej by trzymał albo płaski;)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913429
Udostępnij na innych stronach

16 minut temu, BazylWidzew napisał(a):

 

To lepiej było zawiązać sztyk, lepiej by trzymał albo płaski;)

Witam,

 

Dwa   półsztyki to weblinka /wyblinka/  

Pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913433
Udostępnij na innych stronach

29 minut temu, El komendante napisał(a):

Dwa   półsztyki to weblinka /wyblinka/  

 

Wyblinka to nie sztyk, to dwa różne węzły.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913440
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.03.2024 o 14:09, Grzewlod napisał(a):

Jakby nie patrzył to jelito naturalne jest najlepsze do wyrobów dojrzewających. 

Kiedyś o tym było już pisane.

Osłonki białkowe dedykowane dla salami nie są dostępne dla amatorów.

Muszą sprostać długotrwałej współpracy z różnymi mikroorganizmami, w rozległym zakresie pH, więc nie sa to te - popularne.

Dedukcyjną pracę wykonał swego czasu kol. @Stefan S. na podstawie artykułów z Meat Science. 

Powodem była wyraźna różnica w batonach nabitych w osłonki białkowe i naturalne.

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913481
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Lepsze wrogiem dobrego.

W lodówce mam odpowiednie jelita do salami, jednak zachciało mi się białkowych.

Są dostępne tu:  

 

osłonka białkowa

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913485
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Mija ósma doba od zaszczepienia pleśnią.

Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych.

Różnica nie jest zbyt duża.

Na dole nowy wsad:

- polędwica z kożuszkiem

- karkówka,

- ogonówka z kożuszkiem

 

Zmniejszyłem moc wentylatorka cyrkulacji wewnętrznej komory. 

20240402_104915.thumb.jpg.061fa027817cef8a804bd6f3fb79e9fe.jpg20240402_104959.thumb.jpg.15d46414130d39a47b232ddbf8b588a0.jpg20240402_160757.thumb.jpg.0391dc813c9c0d1c1201d7736721fdb2.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914745
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, El komendante napisał(a):

Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych.

Bez obawy białkowe też zarosną całkowicie. Bardzo dobrze się szczepią, jeszcze żeby kurczyły się jak należ to byłoby super.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914758
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, El komendante napisał(a):

Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych.

Może być problem z tymi w białkowych, ale nie z zapleśnieniem tylko obkurczaniem. a w dalszej kolejności z wiązaniem wsadu.

Edytowane przez arkadiusz
  • Like 1

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914776
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Może być problem z tymi w białkowych

Jestem przekonany na 100%, że będzie problem są za dużej średnicy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914783
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Nauka na własnych błędach jest najlepsza, niestety nieco kosztowna.

Jestem dobrej myśli, poza baczna obserwacją już nic nie da się poprawić.

A w lodówce mam dwa opakowanie jelit wołowych 45 - 50 mm.

 

 

Pozdrawiam

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914924
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, El komendante napisał(a):

A w lodówce mam dwa opakowanie jelit wołowych 45 - 50 mm.

:thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914931
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
W dniu 2.04.2024 o 16:38, El komendante napisał(a):

Witam,

 

Mija ósma doba od zaszczepienia pleśnią.

Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych.

Różnica nie jest zbyt duża.

Na dole nowy wsad:

- polędwica z kożuszkiem

- karkówka,

- ogonówka z kożuszkiem

 

Zmniejszyłem moc wentylatorka cyrkulacji wewnętrznej komory. 

20240402_104915.thumb.jpg.061fa027817cef8a804bd6f3fb79e9fe.jpg20240402_104959.thumb.jpg.15d46414130d39a47b232ddbf8b588a0.jpg

Te wędlinki wyglądają dobrze ... niestety moje wyszły z zieloną pleśnią po trzech tygodniach dojrzewania. Temp. 12-18 C, wilgotność 73-78% - owinięte w gazę niejałową i leżące na półce w lodówce(dojrzewalni). Wcześniej peklowane dwa dni w cukrze, dwa dni w peklosoli. Wiecie może dla czego pleśń wyszła zielona ... wywaliłem ... ale czy nie dało się ich uratować? Co zrobiłem źle. Dzięki z góry za wszelkie pomysły i rady.

P.S Nie pachniały źle ... przyprawami jak wędliny dojrzewające ... tylko ten zielony kolor prawie jak mech

 

Pozdrawiam

R.

IMG_2776.jpg

IMG_2777.jpg

IMG_2771.jpg

IMG_2772.jpg

IMG_2773.jpg

IMG_2774.jpg

Edytowane przez Omnibs
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926830
Udostępnij na innych stronach

Nie peklujemy w cukrze. Zresztą to oksymoron. Peklowanie to peklosól a cukier to słodzenie. No i czas peklowania 2 dni , tak 2 tygodnie w temperaturze 4 stopnie by dobrze. Nic nie piszesz o dawcę peklosoli minimum to 25 g/kg   . Dla mnie to 30 g/kg  jest oki.

Wędlina wyszła jak wyszła bo były błędy " poczęcia " .  Cukier , krótki czas peklowania , dojrzewaniem posłodzonego , nie zapeklowanego mięsa i tyle. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926834
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze koty za płoty.... teraz już wiesz jakie popełniłeś błędy i staraj się ich nie powielać a będzie OK.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926844
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Omnibs napisał(a):

Co zrobiłem źle.

Wszystko, ponieważ to co zrobiłeś nie ma nic wspólnego z wędlinami dojrzewającymi ani też z suszeniem mięsa. Musisz wiedzieć, że pracowałeś z mięsem surowym którego nie poddałeś zabezpieczeniu mikrobiologicznemu oraz żadnej obróbce, w tym przypadku o nieszczęście nie trudno. Nigdy nie wzoruj się na przepisach z YT i innych niepewnych źródeł.

Proponuję zapoznać się z działem : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/

Jak zapoznasz się z podstawami a będziesz miał pytania to służę pomocą, życzę miłej lektury. Na początek  polecam artykuły kol. Stefana i Eanny są merytoryczne i zrozumiałe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926853
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Wszystko,

👍

 

1 godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

tak 2 tygodnie w temperaturze 4 stopnie by dobrze.

To zależy dla jakiego wyrobu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926856
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.