Muski Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Marca 2024 Godzinę temu, El komendante napisał(a): Jelita były bardzo słabe A tak to jedyne wyjście Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Marca 2024 2 godziny temu, El komendante napisał(a): białkowych fi 60, Możesz spodziewać się problemów podczas dojrzewania mianowicie chodzi o miejsca wiązania tam najczęściej powstają małe kieszonki powietrzne w tych miejscach rozwija się niepożądana pleśń pomimo tego, że wędliny zostaną zaszczepione p.nalgiovense. Osłonki białkowe dużych średnic nie obkurczają się wystarczająco podczas ubytku masy dlatego powstają kieszonki. Osłonki białkowe do wyrobów dojrzewających stosuje się do maksymalnej średnicy 40-45 mm powyżej odradzam. Przy następnym podejściu proponuję zastosuj jelita wp. występują w rozmiarze do 60 mm i są bardzo wytrzymałe a mikroflora która występuje na jelitach naturalnych sprzyja procesowi dojrzewania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Marca 2024 Ponieważ nie mogę edytować powyższego postu to dopowiem jeszcze, że na rynku są dostępne osłonki fibrusowe typu salami o średnicy 55 mm w których wiele osób dojrzewa salami. Osłonki fibrusowe dobrze się sprawdzają podczas dojrzewania natomiast szczepienie ich pleśnią nie jest takie proste ze względu na słaby rozrost. Osłonek fibrusowych używa się głównie do kiełbas które po fermentacji są wędzona na zimno a następnie poddane dojrzewaniu. Sam stosuję bardzo różne osłonki łącznie ze sztucznymi siatkami ale do każdej sztucznej osłonki trzeba "podejść indywidualnie". Jakby nie patrzył to jelito naturalne jest najlepsze do wyrobów dojrzewających. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Marca 2024 Bardzo dziękuję za cenne rady. Kupiłem kilka metrów osłonki białkowej, jakoś ją zagospodaruję przy następnych produkcjach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Marca 2024 (edytowane) 9 godzin temu, Grzewlod napisał(a): zastosuj jelita wp. Poprawka oczywiście chodzi o jelita wł.- wołowe. Wieprzowe w takim rozmiarze nie występują. Oczywiście jelita wieprzowe można używać do wędlin dojrzewajacych. Edytowane 25 Marca 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-912832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Marca 2024 Witam, Dokładnie popatrzyłem na batony w osłonce białkowej i tak we wszystkich batonach u dołu nie ma kieszonek powietrza. Natomiast od góry w dwóch były, dokładnie tak jak powiedziałeś. Dodałem po kilka półsztyków przędzy i po kłopocie. Jeszcze raz dziękuję za cenną rade. Półsztyk to taka marynarska nazwa "supełka" Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Marca 2024 14 minut temu, El komendante napisał(a): Półsztyk to taka marynarska nazwa "supełka" To lepiej było zawiązać sztyk, lepiej by trzymał albo płaski Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 28 Marca 2024 16 minut temu, BazylWidzew napisał(a): To lepiej było zawiązać sztyk, lepiej by trzymał albo płaski Witam, Dwa półsztyki to weblinka /wyblinka/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 28 Marca 2024 (edytowane) - Edytowane 28 Marca 2024 przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 28 Marca 2024 29 minut temu, El komendante napisał(a): Dwa półsztyki to weblinka /wyblinka/ Wyblinka to nie sztyk, to dwa różne węzły. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 28 Marca 2024 Wyblinka, sztyk pół...zróbta porządny penceł i po ptokach 😂🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 28 Marca 2024 W dniu 25.03.2024 o 14:09, Grzewlod napisał(a): Jakby nie patrzył to jelito naturalne jest najlepsze do wyrobów dojrzewających. Kiedyś o tym było już pisane. Osłonki białkowe dedykowane dla salami nie są dostępne dla amatorów. Muszą sprostać długotrwałej współpracy z różnymi mikroorganizmami, w rozległym zakresie pH, więc nie sa to te - popularne. Dedukcyjną pracę wykonał swego czasu kol. @Stefan S. na podstawie artykułów z Meat Science. Powodem była wyraźna różnica w batonach nabitych w osłonki białkowe i naturalne. 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 28 Marca 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 28 Marca 2024 Witam, Lepsze wrogiem dobrego. W lodówce mam odpowiednie jelita do salami, jednak zachciało mi się białkowych. Są dostępne tu: osłonka białkowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-913485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Witam, Mija ósma doba od zaszczepienia pleśnią. Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych. Różnica nie jest zbyt duża. Na dole nowy wsad: - polędwica z kożuszkiem - karkówka, - ogonówka z kożuszkiem Zmniejszyłem moc wentylatorka cyrkulacji wewnętrznej komory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 30 minut temu, El komendante napisał(a): Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych. Bez obawy białkowe też zarosną całkowicie. Bardzo dobrze się szczepią, jeszcze żeby kurczyły się jak należ to byłoby super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, El komendante napisał(a): Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych. Może być problem z tymi w białkowych, ale nie z zapleśnieniem tylko obkurczaniem. a w dalszej kolejności z wiązaniem wsadu. Edytowane 2 Kwietnia 2024 przez arkadiusz 1 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Kwietnia 2024 12 minut temu, arkadiusz napisał(a): Może być problem z tymi w białkowych Jestem przekonany na 100%, że będzie problem są za dużej średnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Witam, Nauka na własnych błędach jest najlepsza, niestety nieco kosztowna. Jestem dobrej myśli, poza baczna obserwacją już nic nie da się poprawić. A w lodówce mam dwa opakowanie jelit wołowych 45 - 50 mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2024 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Kwietnia 2024 24 minuty temu, El komendante napisał(a): A w lodówce mam dwa opakowanie jelit wołowych 45 - 50 mm. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-914931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omnibs Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Maja 2024 (edytowane) W dniu 2.04.2024 o 16:38, El komendante napisał(a): Witam, Mija ósma doba od zaszczepienia pleśnią. Pleśń lepiej przyjęła się na jelitach wieprzowych niż na osłonkach białkowych. Różnica nie jest zbyt duża. Na dole nowy wsad: - polędwica z kożuszkiem - karkówka, - ogonówka z kożuszkiem Zmniejszyłem moc wentylatorka cyrkulacji wewnętrznej komory. Te wędlinki wyglądają dobrze ... niestety moje wyszły z zieloną pleśnią po trzech tygodniach dojrzewania. Temp. 12-18 C, wilgotność 73-78% - owinięte w gazę niejałową i leżące na półce w lodówce(dojrzewalni). Wcześniej peklowane dwa dni w cukrze, dwa dni w peklosoli. Wiecie może dla czego pleśń wyszła zielona ... wywaliłem ... ale czy nie dało się ich uratować? Co zrobiłem źle. Dzięki z góry za wszelkie pomysły i rady. P.S Nie pachniały źle ... przyprawami jak wędliny dojrzewające ... tylko ten zielony kolor prawie jak mech Pozdrawiam R. Edytowane 24 Maja 2024 przez Omnibs Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Maja 2024 (edytowane) Nie peklujemy w cukrze. Zresztą to oksymoron. Peklowanie to peklosól a cukier to słodzenie. No i czas peklowania 2 dni , tak 2 tygodnie w temperaturze 4 stopnie by dobrze. Nic nie piszesz o dawcę peklosoli minimum to 25 g/kg . Dla mnie to 30 g/kg jest oki. Wędlina wyszła jak wyszła bo były błędy " poczęcia " . Cukier , krótki czas peklowania , dojrzewaniem posłodzonego , nie zapeklowanego mięsa i tyle. Edytowane 24 Maja 2024 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omnibs Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Maja 2024 Dzięki. Taki przepis wyczytałem od wuja google. Jak suszyłem nad kaloryferem to były nawet smaczne ... ale w dojrzewalni wyszła zielonka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Maja 2024 Pierwsze koty za płoty.... teraz już wiesz jakie popełniłeś błędy i staraj się ich nie powielać a będzie OK. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Maja 2024 1 godzinę temu, Omnibs napisał(a): Co zrobiłem źle. Wszystko, ponieważ to co zrobiłeś nie ma nic wspólnego z wędlinami dojrzewającymi ani też z suszeniem mięsa. Musisz wiedzieć, że pracowałeś z mięsem surowym którego nie poddałeś zabezpieczeniu mikrobiologicznemu oraz żadnej obróbce, w tym przypadku o nieszczęście nie trudno. Nigdy nie wzoruj się na przepisach z YT i innych niepewnych źródeł. Proponuję zapoznać się z działem : https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/89-wędliny-dojrzewające/ Jak zapoznasz się z podstawami a będziesz miał pytania to służę pomocą, życzę miłej lektury. Na początek polecam artykuły kol. Stefana i Eanny są merytoryczne i zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Maja 2024 5 minut temu, Grzewlod napisał(a): Wszystko, 👍 1 godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a): tak 2 tygodnie w temperaturze 4 stopnie by dobrze. To zależy dla jakiego wyrobu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18126-pierwsze-w%C4%99dliny-dojrzewaj%C4%85ce-el-komendante/page/2/#findComment-926856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.