MarcinGsxr Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Lutego 2021 Będzie ok. W tej kulce to może zająć trochę czasu i nieco się przesuszy. Szynkę lepiej byłoby sparzyć ale jak podpieczesz to zobaczysz co i jak. Napewno będzie dobrzeW piątek wędzę sielawę, w środę pekluje mięso na 5 dni i po peklowaniu będę wędził z kurczakami peklowanym 24h i parzonymi wg przepisu Dziadka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Lutego 2021 Weekendowy aromatyczny kurczak Dziadka robiłem.Petarda Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Lutego 2021 Weekendowy aromatyczny kurczak Dziadka robiłem.Petarda Powodzeniasolankę robiłeś tak jak w przepisie na 10L wody stężenie 8-10%? Czy jakimś innym sposobem ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Lutego 2021 Robiłem kropka w kropkę jak w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Lutego 2021 Robiłem kropka w kropkę jak w przepisie. Wracając do tematu kurczaka, czy muszę go napychać warzywami, czy mogę ugotować wywar z włoszczyzny i wtedy go w tym parzyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Parząc kuraka parzy się też włoszczyzna więc wszystko za jednym razem... Jak zrobisz po swojemu to już nie będzie kurczak Dziadka a wierz mi,wątpię byś coś w tym przepisie poprawił bo jest stworzony przez niekwestionowanego guru tego forum.Sprawdzilem przepis. Nic bym nie zmieniał. Edytowane 9 Lutego 2021 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Lutego 2021 Parząc kuraka parzy się też włoszczyzna więc wszystko za jednym razem... Jak zrobisz po swojemu to już nie będzie kurczak Dziadka a wierz mi,wątpię byś coś w tym przepisie poprawił bo jest stworzony przez niekwestionowanego guru tego forum.Sprawdzilem przepis. Nic bym nie zmieniał.Rozumiem w takim bądź razie upycham w kuraka warzywa tak jak w przepisie, a pytam po prostu z ciekawości bo widziałem jak ktoś robił właśnie warzywa oddzielnie nie że wewnątrz kuraka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Lutego 2021 Ja wędzonki i kiełbasy w 90%parzę po wędzeniu metodą sous vide. Metoda pozwala cieszyć się smakiem nie wypłukanym przez parzenie w wodzie. Ma oczywiście swoje minusy, czyli koszt worków i czas zużyty na parzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-696488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Lutego 2021 Podpiekam (intensywność zapachu i smaku) i wydaję się, że dobrze zrobiona wędlina czy po parzeniu czy po podpiekaniu będzie równie soczysta w środku. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-696658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Lutego 2021 Jeszcze jedno pytanie, gdybym zdecydował się na wędzenie bez parzenia chodzi mi o boczek i szynkę kulkę waga taka do 1kg. To czy będzie ok wędzić do koloru w temp. 55-65C a później podpiekanie w 80-90C do uzyskania w środku odpowiednich temperatur? Czy macie na to jakąś inna koncepcje ? Oczywiście wędzonki ociekane przez noc i odpowiednio obsuszone w wędzarni przed wędzeniem I jak poszło daj znać,Jeszcze jedna uwaga przy podpiekaniu daje na deflektor tackę stalową (duża płaska) z gorąca wodą, zaczyna parować, w temp. podpiekania 80-90(100)*C utrzymuje się temperatura wody. Para jest dobrym nośnikiem temperatury i proces szybciej przebiega. Zwłaszcza jeśli dajesz szynkę, która ma dość gruby przekrój. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Lutego 2021 To Ty parzysz czy pieczesz bo z tego co piszesz to raczej parzysz.Przy pieczeniu nośnikiem ciepła jest ogrzane powietrze a nie para wodna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Lutego 2021 A w piecach konwekcyjno-parowych pieczemy czy ... ... parzymy ?Pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym sprawia, że potrawy mają o wiele lepszy smak. Mięso lub ryby nie ulegają wysuszeniu, gdyż cały czas do wnętrza pieca doprowadzane jest wilgotne powietrze. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Domowa wędzarnia to nie piec konwekcyjno- parowy.To tak jak porównać dorożkę do samochodu I to jedzie i to jedzie,ale różnicę widać gołym okiem.Bliżej mi tu do atmosa niż do pieca. Edytowane 25 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) A to jeszcze takie ciekawostki :PieczeniePieczenie polega na ogrzewaniu półproduktów suchym lub nawilżonym powietrzem o temperaturze 170–250°C.Podczas pieczenia następuje silne rozgrzanie powierzchni pieczonego półproduktu do temperatury znacznie przekraczającej 100°C, natomiast wewnątrz półproduktu, wskutek obecności wody, temperatura dochodzi do 80–100°C.Proces pieczenia prowadzi się w urządzeniach różnej konstrukcji: piekarnikach, prodiżach, kombiwarach, piecach konwekcyjnych, konwekcyjno-parowych oraz eżektorowych (na półprodukt leżący na taśmie nadmuchiwane jest gorące powietrze z wielu cienkich dysz). W piecach konwekcyjno-parowych jest stosowany system nawilżania gorącego powietrza oraz wymuszony jego ruch. Pozwala to uzyskać dobrej jakości potrawy oraz zwiększa wydajność i skraca czas procesu obróbki cieplnej. Natomiast w branżowym piśmie taka zagwozdka : Parzenie może przebiegać w wodzie, parze lub w gorącym powietrzu i w zależności od środowiska w różnym stopniu wpływać na produkt końcowy. Źródło: https://informatormasarski.pl/przyprawy-i-dodatki-do-mies/goraca-jesien-wedzenie-parzenie-pieczenie/ I okazuje się, że w wędzarni parzymy, a nie pieczemy . Edytowane 25 Lutego 2021 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Lutego 2021 I okazuje się, że w wędzarni parzymy, a nie pieczemy . A to zależy do jakich źródeł sięgniemy. Jeśli posłużymy się klasyką naszego hobby czyli W.Poszepszyński "Przetwórstwo mięsa" to tam wyczytamy cyt :"Pieczenie jest to działanie gorącym suchym powietrzem na mięso w wyniku czego traci ono swój surowy charakter i nabiera swoistego smaku oraz aromatu." Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Lutego 2021 I tym mnie przekonałeś . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Lutego 2021 I okazuje się, że w wędzarni parzymy, a nie pieczemy Wędzarnie typu Atmos i np. Hobby (produkcji naszego Kolegi Kuby Stawianego) są podłączone do źródła wody i posiadają również opcję parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 25 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Lutego 2021 Mirku ja to wiem - chciałem się tylko trochę podroczyć z Arkadiuszem w kwestii pieczono-parzono. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Lutego 2021 Ja wędzonki i kiełbasy w 90%parzę po wędzeniu metodą sous vide. Metoda pozwala cieszyć się smakiem nie wypłukanym przez parzenie w wodzie. Ma oczywiście swoje minusy, czyli koszt worków i czas zużyty na parzenie.Jakie czasy i temp. stosujesz ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) I tym mnie przekonałeś .Ale się cieszę. To już drugi raz mi się udało chciałem się tylko trochę podroczyć z Arkadiuszem w kwestii pieczono-parzono.I vice versa Edytowane 26 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 26 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 26 Lutego 2021 Jedynie podpiekam, łapiąc za słowa... Wiemy o co chodzi nie ja pierwszy i nie ostatni stosuje taki manewr. Mam nadzieje, że autor postu nie przewiduje otwarcie przewodu doktoranckiego w kwestii obróbki mięsa i bez względu na definicje ułatwi sobie proces. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinGsxr Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 26 Lutego 2021 Jedynie podpiekam, łapiąc za słowa... Wiemy o co chodzi nie ja pierwszy i nie ostatni stosuje taki manewr. Mam nadzieje, że autor postu nie przewiduje otwarcie przewodu doktoranckiego w kwestii obróbki mięsa i bez względu na definicje ułatwi sobie proces. Pozdrawiam, Hehe Już szynki dawno zjedzone były parzone wyszły lux ale chyba wole bardziej podpiekane wyroby więc następne będą właśnie takie i wtedy porównam które wyszły mi lepiej ale dzięki wszystkim za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciuk Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Października 2021 Witam wszystkich.Zastanawiam się co by było gdybym przy podpiekaniu wędlin lub wędzonek co jakiś czas skierowała parę wodną z karchera na podpiekane wyroby. Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Października 2021 Zastanawiam się co by było gdybym przy podpiekaniu wędlin lub wędzonek co jakiś czas skierowała parę wodną z karchera na podpiekane wyroby. Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach? Czy mielibyśmy klasyczne podpiekanie? Zamiast karchera użyj miski z wodą celem zwiększenia wilgotności w wędzarni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Października 2021 Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach? Podniesienie wilgotności w wędzarni poprawi przewodnictwo cieplne i zdecydowanie przyśpieszy proces podpiekania.Jednak odradzam ten sposób obróbki "grubych wędzonek" chyba, że są to boczki, czyli mięso przerośnięte tłuszczem.Nawilżanie komory proszę przeprowadzać zgodnie ze wskazowką: Zamiast karchera użyj miski z wodą celem zwiększenia wilgotności w wędzarni. .Czyli żadnego polewania wyrobów wodą Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.