Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Będzie ok. W tej kulce to może zająć trochę czasu i nieco się przesuszy. Szynkę lepiej byłoby sparzyć ale jak podpieczesz to zobaczysz co i jak. Napewno będzie dobrze

W piątek wędzę sielawę, w środę pekluje mięso na 5 dni i po peklowaniu będę wędził z kurczakami peklowanym 24h i parzonymi wg przepisu Dziadka ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695861
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Weekendowy aromatyczny kurczak Dziadka robiłem.Petarda Powodzenia

solankę robiłeś tak jak w przepisie na 10L wody stężenie 8-10%? Czy jakimś innym sposobem ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695896
Udostępnij na innych stronach

Robiłem kropka w kropkę jak w przepisie.

 

Wracając do tematu kurczaka, czy muszę go napychać warzywami, czy mogę ugotować wywar z włoszczyzny i wtedy go w tym parzyć ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695984
Udostępnij na innych stronach

Parząc kuraka parzy się też włoszczyzna więc wszystko za jednym razem... Jak zrobisz po swojemu to już nie będzie kurczak Dziadka a wierz mi,wątpię byś coś w tym przepisie poprawił bo jest stworzony przez niekwestionowanego guru tego forum.Sprawdzilem przepis. Nic bym nie zmieniał. Edytowane przez Bossky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695987
Udostępnij na innych stronach

Parząc kuraka parzy się też włoszczyzna więc wszystko za jednym razem... Jak zrobisz po swojemu to już nie będzie kurczak Dziadka a wierz mi,wątpię byś coś w tym przepisie poprawił bo jest stworzony przez niekwestionowanego guru tego forum.Sprawdzilem przepis. Nic bym nie zmieniał.

Rozumiem ;) w takim bądź razie upycham w kuraka warzywa tak jak w przepisie, a pytam po prostu z ciekawości bo widziałem jak ktoś robił właśnie warzywa oddzielnie nie że wewnątrz kuraka ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-695992
Udostępnij na innych stronach

Ja wędzonki i kiełbasy w 90%parzę po wędzeniu metodą sous vide. Metoda pozwala cieszyć się smakiem nie wypłukanym przez parzenie w wodzie. Ma oczywiście swoje minusy, czyli koszt worków i czas zużyty na parzenie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-696488
Udostępnij na innych stronach

Podpiekam (intensywność zapachu i smaku) i wydaję się, że dobrze zrobiona wędlina czy po parzeniu czy po podpiekaniu będzie równie soczysta w środku.

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-696658
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno pytanie, gdybym zdecydował się na wędzenie bez parzenia chodzi mi o boczek i szynkę kulkę waga taka do 1kg. To czy będzie ok wędzić do koloru w temp. 55-65C a później podpiekanie w 80-90C do uzyskania w środku odpowiednich temperatur? Czy macie na to jakąś inna koncepcje ? Oczywiście wędzonki ociekane przez noc i odpowiednio obsuszone w wędzarni przed wędzeniem ;)

I jak poszło daj znać,

Jeszcze jedna uwaga przy podpiekaniu daje na deflektor tackę stalową (duża płaska) z gorąca wodą, zaczyna parować,  w temp. podpiekania 80-90(100)*C utrzymuje się temperatura wody. Para jest dobrym nośnikiem temperatury i proces szybciej przebiega. Zwłaszcza jeśli dajesz szynkę, która ma dość gruby przekrój.

 

Pozdrawiam,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698043
Udostępnij na innych stronach

To Ty parzysz czy pieczesz bo z tego co piszesz to raczej parzysz.Przy pieczeniu nośnikiem ciepła jest ogrzane powietrze a nie para wodna.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698076
Udostępnij na innych stronach

A w piecach konwekcyjno-parowych pieczemy czy ...  :rolleyes:   ... parzymy ?

Pieczenie w piecu konwekcyjno-parowym sprawia, że potrawy mają o wiele lepszy smak. Mięso lub ryby nie ulegają wysuszeniu, gdyż cały czas do wnętrza pieca doprowadzane jest wilgotne powietrze.

 

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698083
Udostępnij na innych stronach

Domowa wędzarnia to nie piec konwekcyjno- parowy.To tak jak porównać dorożkę do samochodu I to jedzie i to jedzie,ale różnicę widać gołym okiem.Bliżej mi tu do atmosa niż do pieca. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698086
Udostępnij na innych stronach

A to jeszcze takie ciekawostki :

Pieczenie
Pieczenie polega na ogrzewaniu półproduktów suchym lub nawilżonym powietrzem o temperaturze 170–250°C.
Podczas pieczenia następuje silne rozgrzanie powierzchni pieczonego półproduktu do temperatury znacznie przekraczającej 100°C, natomiast wewnątrz półproduktu, wskutek obecności wody, temperatura dochodzi do 80–100°C.
Proces pieczenia prowadzi się w urządzeniach różnej konstrukcji: piekarnikach, prodiżach, kombiwarach, piecach konwekcyjnych, konwekcyjno-parowych oraz eżektorowych (na półprodukt leżący na taśmie nadmuchiwane jest gorące powietrze z wielu cienkich dysz). W piecach konwekcyjno-parowych jest stosowany system nawilżania gorącego powietrza oraz wymuszony jego ruch. Pozwala to uzyskać dobrej jakości potrawy oraz zwiększa wydajność i skraca czas procesu obróbki cieplnej.

 

 

Natomiast w branżowym piśmie taka  :cool:  zagwozdka  :tongue:  : 

Parzenie może przebiegać w wodzie, parze lub w gorącym powietrzu i w zależności od środowiska w różnym stopniu wpływać na produkt końcowy.

 

Źródło: https://informatormasarski.pl/przyprawy-i-dodatki-do-mies/goraca-jesien-wedzenie-parzenie-pieczenie/

 

I okazuje się, że w wędzarni  :w00t: parzymy, a nie  ;)  pieczemy   :tongue: .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698111
Udostępnij na innych stronach

 

 

I okazuje się, że w wędzarni  parzymy, a nie    pieczemy   .

A to zależy do jakich źródeł sięgniemy. ;)  Jeśli posłużymy się klasyką naszego hobby czyli W.Poszepszyński "Przetwórstwo mięsa" to tam wyczytamy cyt :

"Pieczenie jest to działanie gorącym suchym powietrzem na mięso w wyniku czego traci ono swój surowy charakter i nabiera swoistego smaku oraz aromatu."   :tongue:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698116
Udostępnij na innych stronach

 

 

I okazuje się, że w wędzarni :w00t: parzymy, a nie ;) pieczemy

Wędzarnie typu Atmos i np. Hobby (produkcji naszego Kolegi Kuby Stawianego) są podłączone do źródła wody i posiadają również opcję parzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698123
Udostępnij na innych stronach

Ja wędzonki i kiełbasy w 90%parzę po wędzeniu metodą sous vide. Metoda pozwala cieszyć się smakiem nie wypłukanym przez parzenie w wodzie. Ma oczywiście swoje minusy, czyli koszt worków i czas zużyty na parzenie.

Jakie czasy i temp. stosujesz ?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698164
Udostępnij na innych stronach

I tym mnie    przekonałeś     .

Ale się cieszę. To już drugi raz mi się udało  :frantics:  :frantics:  :frantics:  :frantics:   :D

chciałem się tylko trochę podroczyć z Arkadiuszem w kwestii    pieczono-parzono.

I vice versa  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698169
Udostępnij na innych stronach

Jedynie podpiekam, łapiąc za słowa... ;) Wiemy o co chodzi nie ja pierwszy i nie ostatni stosuje taki manewr. Mam nadzieje, że autor postu nie przewiduje otwarcie przewodu doktoranckiego w kwestii obróbki mięsa i bez względu na definicje ułatwi sobie proces.

 

Pozdrawiam,


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698173
Udostępnij na innych stronach

Jedynie podpiekam, łapiąc za słowa... ;) Wiemy o co chodzi nie ja pierwszy i nie ostatni stosuje taki manewr. Mam nadzieje, że autor postu nie przewiduje otwarcie przewodu doktoranckiego w kwestii obróbki mięsa i bez względu na definicje ułatwi sobie proces.

 

Pozdrawiam,

 

 

 

Hehe ;) Już szynki dawno zjedzone :) były parzone ;) wyszły lux ale chyba wole bardziej podpiekane wyroby więc następne będą właśnie takie i wtedy porównam które wyszły mi lepiej ;) ale dzięki wszystkim za pomoc!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-698175
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Witam wszystkich.

Zastanawiam się co by było gdybym przy podpiekaniu wędlin lub wędzonek co jakiś czas skierowała parę wodną z karchera na podpiekane wyroby. Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725779
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się co by było gdybym przy podpiekaniu wędlin lub wędzonek co jakiś czas skierowała parę wodną z karchera na podpiekane wyroby. Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach?

Czy mielibyśmy klasyczne podpiekanie?  Zamiast karchera użyj miski z wodą celem zwiększenia wilgotności w wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725804
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy coś by to dało zwłaszcza przy grubych wędzonkach?

Podniesienie wilgotności w wędzarni poprawi przewodnictwo cieplne i zdecydowanie przyśpieszy proces podpiekania.

Jednak odradzam ten sposób obróbki "grubych wędzonek" chyba, że są to boczki, czyli mięso przerośnięte tłuszczem.

Nawilżanie komory proszę przeprowadzać zgodnie ze wskazowką:

 

 

Zamiast karchera użyj miski z wodą celem zwiększenia wilgotności w wędzarni.
.

Czyli żadnego polewania wyrobów wodą  :thumbsup:  :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/2/#findComment-725818
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.