Adrian1121 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Października 2021 Witam. Mam pytanie związane z parzeniem szynki. W związku z tym iż proces ten przebiega dość długo z racji jej przekroju to czy stanie się coś złego jeśli zalecaną temperaturę wody 75°C podniesiemy na przykład do 90°C? Czy możemy w ten sposób uzyskać temperaturę 68°C wewnątrz szybciej czy stanie się coś złego z szynką?Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-726130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Października 2021 Czy możemy w ten sposób uzyskać temperaturę 68°C wewnątrz szybciej Tak czy stanie się coś złego z szynką? Będzie sucha wiórowata. Parz w temperaturze jak najbardziej zbliżonej do tej którą chcesz uzyskać wewnątrz wyrobu. Możesz też wypróbować metodę sous vide . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-726136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) jeśli zalecaną temperaturę wody 75°C podniesiemy na przykład do 90°C? Szynki parzy się w temp. 82-85 C do uzyskania w środku 67 C .Również małych szynek nie gotuje się w 100 C przez 15 min, co napisałeś w innym temacie . Edytowane 10 Października 2021 przez EAnna Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-726143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paciuk Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Października 2021 @EAnna mam Karcher który generuje parę wodną, nie chodzi mi o ten z podciśnieniem wody ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-726667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Października 2021 mam Karcher który generuje parę wodną To dobrze, że masz Jednak szkoda urządzenia do wędzarni bo obklei się dymem.Również posiadam różnego rodzaju nawilżacze ale trzymam je z dala od dymu.Zwykła miseczka wystarczy, bo parowanie będzie swobodne a nie wymuszone, co też ma znaczenie.Chyba nie myślisz o zastosowaniu regulatora wilgotności do tego generatora pary Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-726677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mattwu Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 1 Marca 2023 a czy podpiekając schaby, boczek, ogólnie cienkie mięska, wyłączacie generator dymu? podpiekacie samą temperaturą w środku i zamykacie szyber? czy może lekko uchylacie? jakie są Wasze spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-818017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 1 Marca 2023 Podpiekanie robisz bez dymu (lub aby było go jak najmniej) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-818032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szunaj 72 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 11 Grudnia 2023 Witam wszystkich, mam pytanie dotyczące parzenia, czy można parzyć wędlinę godzinę po wyjęciu z wędzarki ,wędlina będzie wystudzona. Będę wędzić tradycyjnie u kolegi na działce tam nie ma prądu i tyle czasu mi zajmie dojazd do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-885900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Szunaj 72 napisał(a): czy można parzyć wędlinę godzinę po wyjęciu z wędzarki ,wędlina będzie wystudzona. Witaj.Możesz parzyć nawet na drugi dzień o ile przechowasz po wędzeniu i wystudzeniu w warunkach chłodniczych.Będzie tylko dłużej trwało niż parzenie bezpośrednio po wędzeniu. Edytowane 11 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-885922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szunaj 72 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Grudnia 2023 Dzięki 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-886205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Grudnia 2023 A w jakiej temp.[piekarnika] podpiekacie kiełbasę w piekarniku ? np w opcji termoobieg? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-886620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Grudnia 2023 Ja podpiekam bez termoobiegu góra dół 90*C. Na dół daję blaszkę z gorącą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18129-w%C4%99dzenie-z-podpiekaniem-czy-parzenie/page/3/#findComment-886626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.