Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ma ktoś doświadczenie z pakowaniem próżniowym wędzonek, w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia?

Wyroby typu:

Schab b/k - peklowany na mokro 9-10dni 8% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 57stC temp. Wewnątrz

Polędwiczka - peklowana na mokro 9-10dni 8% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 60stC temp. wewnątrz

Karczek - peklowany na mokro 9-10dni 9% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 65stC temp. Wewnątrz

Szynka - peklowana na mokro 9-10dni 9% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 64stC temp. wewnątrz,

Pierś z indyka rolowana - peklowana na mokro 6-7dni 8,5% stężenie (przy 50%:50% sól:peklosól) 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); Parzone w wodzie 80-85stC, do 72stC temp. wewnątrz

Edytowane przez Adi-k
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/

Czy ma ktoś doświadczenie z pakowaniem próżniowym wędzonek, w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia?

Na pewno wiele osób!

Robię tak od lat, niemniej najlepszą metodą jest parzenie od razu w woreczkach przy użyciu cyrkulatora; woreczki powinny jednak być przystosowane do obróbki termicznej. W tak parzonej wędlinie nie ma żywych bakterii, niemniej są przetrwalniki.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

przy użyciu cyrkulatora;

Parzysz gorącym powietrzem?

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Przy parzeniu w woreczkach  trzeba zmniejszyć ilość soli przy peklowaniu i zachować odpowiednie czasy i temp. parzenia,bo nie nakłujemy mięska termometrem.

beata

Na razie jeszcze takiego cudeńka techniki nie mam, muszę tradycyjne parzyć.

Czyli po parzeniu i wystudzeniu w worki próżniowe, do lodówki i gotowe :)

Ile jestem w stanie przechować takie wędzonki?

Czyli po parzeniu i wystudzeniu w worki próżniowe, do lodówki i gotowe

Witaj, ja po zapakowaniu jak mam większą ilość i wiem, że dłużej muszą poleżeć to zamiast do lodówki to wkładam do zamrażalnika -można dłużej przechować niż w lodówce.

Sądzę, że Nikt Tobie nie odpowie dokładnie na pytanie "ile można przechowywać", bo jednak każdy robi produkty troszkę inaczej, co ma na pewno wpływ na okres przechowywania. A duże zakład produkcyjne mają powtarzalność produkcji przez co jak zrobią test danego produktu mogą ustalić okres przechowywania i jest on "powtarzalny"

Ja pakuję próżniowo po parzeniu. Jeżeli zamierzam wędlinkę szybciej spożyć, to ląduje w lodówce. Jeżeli jednak chcę dłużej przechowywać, tak jak kolega @Viszna, wędlina spakowana próżniowo ląduje w zamrażalniku.

Robię tak od lat, niemniej najlepszą metodą jest parzenie od razu w woreczkach przy użyciu cyrkulatora; woreczki powinny jednak być przystosowane do obróbki termicznej.

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu cyrkulatora. Możesz podać czasy i temperatury do parzenia jakie ty ustawiasz?

Możesz podać czasy i temperatury do parzenia jakie ty ustawiasz?

W przypadku parzenia wędlin stosuję zarówno czasy jak i temp. wody standardowe dla danego wyrobu.

Np. kiełbasy parzę w temp. 75 st.C . Czas zależy od szerokości osłonki. Cyrkulator gwarantuje równe temperatury w całej objętości wody.

Jest to szczególnie istotne w wyrobach słabo trzymających wodę, np. kiełbasach kanapkowych z dziczyzny.

Obserwacja wyrobu odizolowanego od wody umożliwia "złapanie" punktu, od którego mógłby się zacząć ew. podciek.

Parzone w workach wędliny nie tracą aromatów i są lepiej odkażone.

Przyznam się, że uparzenie kontroluję ręką; stwardnienie kiełbasy informuje o denaturacji bialek.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Przyznam się, że uparzenie kontroluję ręką; stwardnienie kiełbasy informuje o denaturacji bialek.

To jeszcze jedno pytanie. Jak parzyć wędzonki? W temperaturze jaka jest optymalna w środku wyrobu czy niższe temperatury i długie czasy?

Jak parzyć wędzonki? W temperaturze jaka jest optymalna w środku wyrobu czy niższe temperatury i długie czasy?

Długie czasy i niskie temperatury stosuję wyłącznie do kulinariów  sous vide.

Wędzonki parzę tak jak w przepisach, czyli do uzyskania odpowiednich temperatur oraz miękkości, jak w przypadku boczków.

Jest problem z oceną temperatury w grubszych elementach.

@TOSHIBA gdzieś pisał, jak można zmierzyć tę temperaturę.

Ja robię na czas, własne doświadczenie i  dotyk.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

Parzenie wszelkiego rodzaju mięsnych wędlin o zawartości min 90% wieprzowiny i tosunku do 50 % tłuszczu w stosunku do mięsa, MIELONYCH czyli struktura NIE jest równa można przyjąć 78 stC Woda , na każdy mm średnicy 1min i 8 sekund.

Nie jest jest to punkt czasowy absolutnie dokładny, ale wyliczając ten czas mozna przyjac, że w tej +/* okolicy nasz produkt powinien osiągnąć prawidlowa temperatura.

Mierzenie rzeczywistej temperatury.

Wsadzić termometr w mięso/wędliny i razem spakować

post-40314-0-23421500-1616101910_thumb.jpg  post-40314-0-31147900-1616101941_thumb.jpg

post-40314-0-18169700-1616101965_thumb.jpg  post-40314-0-15748200-1616101987_thumb.jpg

Parzenie

post-40314-0-58532400-1616102021_thumb.jpg  post-40314-0-12426800-1616102037_thumb.jpg

Chłodzenie

post-40314-0-43107700-1616102072_thumb.jpg  

Jezeli masz duzo termometrów (na Chińskim portalu do kupienia za jakieś 0,4 Dolara w ilościach od 20 sztuk, to możesz też mrozić z termometrem.

Mozesz tez kupic termometr radiowy / bagnetowy, ale to zabawa za min 150 euro sztuka

Sa też specjalne cienkie termometry szpilkowe i naklejona na worki membrana, naklejasz na worek membranę i przekuwasz go nie tracąc podciśnienia w środku ale tego po testach nie polecam, szpikulec szybko się wygina i psuje, a membrana nie trzyma szczelności jak w opisie

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Można mierzyc ,ale trzeba mieć specjalne worki Problemem jest właśnie pomiar temperatury w środku wyrobu i dlatego ja nie stosuję tego typu parzenia.Jak mam zmierzyć temperaturę w środku 4 kg szynki,albo sprawdzić czy skóra na boczku jest miękka a to właśnie jest miernikiem dobrze sparzonego boczku.O parzeniu kilku różnych wyrobów w jednym garnku to można zapomnieć bo by trzeba mieć z 10 termometrów.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mierzenie rzeczywistej temperatury. Wsadzić termometr w mięso/wędliny i razem spakować

Ten  sposób wypróbuję . Przy założeniu, że wędzonki będą mniej więcej tej samej wielkości to za dużo termometrów nie będę potrzebował. Raz zrobiłem próbę na dwóch szynkach podobnej wielkości. Jedna bez worka z wbitą sondą a druga w vacum. Eksperyment się powiódł tylko szynka w woreczku była za słona. Teraz zmniejszę ilość soli do wędzonek parzonych i powinno być dobrze.

Dziękuję za podpowiedzi.

Jak się parzy w woreczjach, wszystko co było pozostaje, powiedzmy prawie wszystko, jakiś tam mały wyciek jest. Parzenie tylko w wodzie jednak wypłukuje więcej soli/przypraw.

Parzenie w woreczkach ma jeszcze jeden +

Smaki nie przechodzą pomiędzy produktami.

Można parzyć np. wędzone i nie wędzone w jednym garnku razem,

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

• 10 miesięcy temu...
Wędzenie z dopiekaniem pakuję próżniowo w taniej pakowarce próżniowej silvercresta z Lidla trzymane w lodówce temp 4-6 stopni do pół roku leży smakuje i nic się z nim nie dzieje. Jedna uwaga po otwarciu zjeść w ciągu 2 dni. Pewnie to niezgodne z tabelkami ale u mnie tak to w praktyce działa.