Adi-k Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Witam,Czy ma ktoś doświadczenie z pakowaniem próżniowym wędzonek, w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia? Wyroby typu:Schab b/k - peklowany na mokro 9-10dni 8% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 57stC temp. WewnątrzPolędwiczka - peklowana na mokro 9-10dni 8% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 60stC temp. wewnątrzKarczek - peklowany na mokro 9-10dni 9% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 65stC temp. WewnątrzSzynka - peklowana na mokro 9-10dni 9% stężenie 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); wędzenie 40-50stC około 5h; Parzone w wodzie 80-85stC, do 64stC temp. wewnątrz,Pierś z indyka rolowana - peklowana na mokro 6-7dni 8,5% stężenie (przy 50%:50% sól:peklosól) 0,5L/kg (na strzyk 50ml/kg); Parzone w wodzie 80-85stC, do 72stC temp. wewnątrz Edytowane 18 Marca 2021 przez Adi-k Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Marca 2021 Czy ma ktoś doświadczenie z pakowaniem próżniowym wędzonek, w celu przedłużenia ich zdatności do spożycia? Na pewno wiele osób!Robię tak od lat, niemniej najlepszą metodą jest parzenie od razu w woreczkach przy użyciu cyrkulatora; woreczki powinny jednak być przystosowane do obróbki termicznej. W tak parzonej wędlinie nie ma żywych bakterii, niemniej są przetrwalniki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Marca 2021 przy użyciu cyrkulatora; Parzysz gorącym powietrzem? Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Marca 2021 Parzysz gorącym powietrzem? https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/cyrkulatory-sous-vide Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Marca 2021 Przy parzeniu w woreczkach trzeba zmniejszyć ilość soli przy peklowaniu i zachować odpowiednie czasy i temp. parzenia,bo nie nakłujemy mięska termometrem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi-k Opublikowano 18 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Marca 2021 Na razie jeszcze takiego cudeńka techniki nie mam, muszę tradycyjne parzyć. Czyli po parzeniu i wystudzeniu w worki próżniowe, do lodówki i gotowe Ile jestem w stanie przechować takie wędzonki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Marca 2021 Czyli po parzeniu i wystudzeniu w worki próżniowe, do lodówki i gotoweWitaj, ja po zapakowaniu jak mam większą ilość i wiem, że dłużej muszą poleżeć to zamiast do lodówki to wkładam do zamrażalnika -można dłużej przechować niż w lodówce. Sądzę, że Nikt Tobie nie odpowie dokładnie na pytanie "ile można przechowywać", bo jednak każdy robi produkty troszkę inaczej, co ma na pewno wpływ na okres przechowywania. A duże zakład produkcyjne mają powtarzalność produkcji przez co jak zrobią test danego produktu mogą ustalić okres przechowywania i jest on "powtarzalny" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Marca 2021 Ja pakuję próżniowo po parzeniu. Jeżeli zamierzam wędlinkę szybciej spożyć, to ląduje w lodówce. Jeżeli jednak chcę dłużej przechowywać, tak jak kolega @Viszna, wędlina spakowana próżniowo ląduje w zamrażalniku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Marca 2021 Robię tak od lat, niemniej najlepszą metodą jest parzenie od razu w woreczkach przy użyciu cyrkulatora; woreczki powinny jednak być przystosowane do obróbki termicznej. Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu cyrkulatora. Możesz podać czasy i temperatury do parzenia jakie ty ustawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Marca 2021 Możesz podać czasy i temperatury do parzenia jakie ty ustawiasz? W przypadku parzenia wędlin stosuję zarówno czasy jak i temp. wody standardowe dla danego wyrobu.Np. kiełbasy parzę w temp. 75 st.C . Czas zależy od szerokości osłonki. Cyrkulator gwarantuje równe temperatury w całej objętości wody.Jest to szczególnie istotne w wyrobach słabo trzymających wodę, np. kiełbasach kanapkowych z dziczyzny.Obserwacja wyrobu odizolowanego od wody umożliwia "złapanie" punktu, od którego mógłby się zacząć ew. podciek.Parzone w workach wędliny nie tracą aromatów i są lepiej odkażone.Przyznam się, że uparzenie kontroluję ręką; stwardnienie kiełbasy informuje o denaturacji bialek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Marca 2021 Przyznam się, że uparzenie kontroluję ręką; stwardnienie kiełbasy informuje o denaturacji bialek. To jeszcze jedno pytanie. Jak parzyć wędzonki? W temperaturze jaka jest optymalna w środku wyrobu czy niższe temperatury i długie czasy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2021 Jak parzyć wędzonki? W temperaturze jaka jest optymalna w środku wyrobu czy niższe temperatury i długie czasy? Długie czasy i niskie temperatury stosuję wyłącznie do kulinariów sous vide.Wędzonki parzę tak jak w przepisach, czyli do uzyskania odpowiednich temperatur oraz miękkości, jak w przypadku boczków.Jest problem z oceną temperatury w grubszych elementach.@TOSHIBA gdzieś pisał, jak można zmierzyć tę temperaturę.Ja robię na czas, własne doświadczenie i dotyk. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2021 Parzenie wszelkiego rodzaju mięsnych wędlin o zawartości min 90% wieprzowiny i tosunku do 50 % tłuszczu w stosunku do mięsa, MIELONYCH czyli struktura NIE jest równa można przyjąć 78 stC Woda , na każdy mm średnicy 1min i 8 sekund.Nie jest jest to punkt czasowy absolutnie dokładny, ale wyliczając ten czas mozna przyjac, że w tej +/* okolicy nasz produkt powinien osiągnąć prawidlowa temperatura. Mierzenie rzeczywistej temperatury.Wsadzić termometr w mięso/wędliny i razem spakować Parzenie Chłodzenie Jezeli masz duzo termometrów (na Chińskim portalu do kupienia za jakieś 0,4 Dolara w ilościach od 20 sztuk, to możesz też mrozić z termometrem. Mozesz tez kupic termometr radiowy / bagnetowy, ale to zabawa za min 150 euro sztuka Sa też specjalne cienkie termometry szpilkowe i naklejona na worki membrana, naklejasz na worek membranę i przekuwasz go nie tracąc podciśnienia w środku ale tego po testach nie polecam, szpikulec szybko się wygina i psuje, a membrana nie trzyma szczelności jak w opisie Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Marca 2021 (edytowane) Można mierzyc ,ale trzeba mieć specjalne worki Problemem jest właśnie pomiar temperatury w środku wyrobu i dlatego ja nie stosuję tego typu parzenia.Jak mam zmierzyć temperaturę w środku 4 kg szynki,albo sprawdzić czy skóra na boczku jest miękka a to właśnie jest miernikiem dobrze sparzonego boczku.O parzeniu kilku różnych wyrobów w jednym garnku to można zapomnieć bo by trzeba mieć z 10 termometrów. Edytowane 18 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Marca 2021 Mierzenie rzeczywistej temperatury. Wsadzić termometr w mięso/wędliny i razem spakować Ten sposób wypróbuję . Przy założeniu, że wędzonki będą mniej więcej tej samej wielkości to za dużo termometrów nie będę potrzebował. Raz zrobiłem próbę na dwóch szynkach podobnej wielkości. Jedna bez worka z wbitą sondą a druga w vacum. Eksperyment się powiódł tylko szynka w woreczku była za słona. Teraz zmniejszę ilość soli do wędzonek parzonych i powinno być dobrze.Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Marca 2021 Jak się parzy w woreczjach, wszystko co było pozostaje, powiedzmy prawie wszystko, jakiś tam mały wyciek jest. Parzenie tylko w wodzie jednak wypłukuje więcej soli/przypraw.Parzenie w woreczkach ma jeszcze jeden +Smaki nie przechodzą pomiędzy produktami.Można parzyć np. wędzone i nie wędzone w jednym garnku razem, Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-700485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaceq Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lutego 2022 Wędzenie z dopiekaniem pakuję próżniowo w taniej pakowarce próżniowej silvercresta z Lidla trzymane w lodówce temp 4-6 stopni do pół roku leży smakuje i nic się z nim nie dzieje. Jedna uwaga po otwarciu zjeść w ciągu 2 dni. Pewnie to niezgodne z tabelkami ale u mnie tak to w praktyce działa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-749139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaceq Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2022 Nawet pastrami po pół roku pożarte w formie kanapki rubena. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-749171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Lutego 2022 Pakowanie próżniowe nie tylko możliwe jak i wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18217-czy-pakowanie-pr%C3%B3%C5%BCniowe-w%C4%99dzonek-parzonych-jest-mo%C5%BCliwe/#findComment-749315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.