lobo Opublikowano 1 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Maja 2021 Piękna robota,teraz tylko wędzenie i efekty :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-705942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Maja 2021 jestem gotowy Jak to mówią miód-malina Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-705954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Maja 2021 Będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-705981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Maja 2021 Jakie byście mieli sugestie na pierwsze wędzenie ? Ja osobiście chciałem sobie kabanosy zrobić, ale może macie jakieś fajne pomysły? musze jeszcze troche 'wypalić' wędzarnie, wydymić jakiekolwiek obce smaki, cemenotowo śrubowe. Zamierzam jutro spalić stare kawałki jabłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) Zamierzam jutro spalić stare kawałki jabłoni. A nie odczekasz 28 dni, aby beton nabrał swojej pełnej wytrzymałości? Edytowane 3 Maja 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Maja 2021 A nie odczekasz 28 dni, aby beton nabrał swojej pełnej wytrzymałości? Ten co używałem otrzymuje pełńą twardość w 5 dni. 7 jak jest zimno. U mnie zaraz będzie 2 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Maja 2021 Witam,Rozgrzewaj powoli, betonowy strop może jeszcze być w środku wilgotny.Kabanosy na pierwszy raz to duże wyzwanie, zawsze jednak będą lepsze niż sklepowe.Udanego wedzenia!!! Pozdrawiam Psjak daleko masz do Halifaxu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 3 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Maja 2021 Pale od kilku godzin, fajnie sie powolutku pali i zapach miodzio. Do Halifaxu mam 2200km , do Vancouver 4,000km, jestem na pd Ontario. Kabanosy najbardziej za mną chodzą. Pod betonem jest 6.5mm stalowa płyta. Na razie wszystko gra, żadnych pęknięć. A nawet jakby pękło to nic by się nie stało bo metal wszystko trzyma, betonowa płyta po prostu leży na metalu i nic nie podtrzymuje. Bardziej dla wagi i izolacji termicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Maja 2021 Szkoda że tak daleko. Ja bywam a Halifaxie 4-5 razy w roku. Teraz będę około 19 Maja.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 4 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Maja 2021 dla udokumentowania projektu, wkleje jeszcze kilka fotek. Tym razem kotwy pomalowałem i zabezpieczyłem drzewo z zewnątrz. Nic więcej nie zostało tylko wędzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Maja 2021 Nic więcej nie zostało tylko wędzić Powodzenia Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 7 Maja 2021 Troche powędziłem dzisiaj. Zrobiłem kabanosy i troche swojskiej. Ogólnie wędzi sie świetnie, bez żadnych problemów. W słońcu wyszła troche jaśniejsza niż naprawde jest. Wędziłem jabłonią i wiśnią. Udało mi się załatwić bez kory, kilka lat leżakowana. Idealne drzewo, ale już mi się kończy. [Dodano: 07 maj 2021 - 14:06] https://youtu.be/KWxeTy0F3V0 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 7 Maja 2021 Zrobiłem kabanosy i troche swojskie Brawo, dobra robota - bardzo ładne , ja lubie podwędzone delikatniej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 7 Maja 2021 Zrobiłem kabanosy i troche swojskiej. Bardzo ładne wyroby Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 7 Maja 2021 (edytowane) Z ciekawości wsadziłem 4 sondy do wędzarni aby pomieżyć temperature w różnych miejscach. Umieściłem je tak #1: Lewa ścianka, środek#2: Prawa ścianka, środek#3: Sufit#4: 1cm nad dolną półką Edytowane 7 Maja 2021 przez dendrob Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 7 Maja 2021 jeszcze jedna fotka, tym razem juz po wyjeciu z wędzarni. Kabanosy już zimne a kiełbasa jeszcze ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 7 Maja 2021 Normalnie jakbyś "klonem" wędził . Ta swojska to jakiś przepisik czy też "na winie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 7 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Maja 2021 przepis prosty używam. Doszlifowałem go bo na początku robiłem ją z różnych odcinków z dodatkiem słoniny bo koleś tak wymyślił, ale to prawdopodobnie aby cene trzymać jak najniżej. Teraz lubię robić inaczej. Kupuje całą szynke bez kości, całą łopatkę i kilka plastrów boczku. Okrajam boczek, żeby mieć ładne kawałki na póżniej, a reszta idzie do kiełbasy. Boczki będę wędził za kilka dni. Z szynki wykrajam chude kawałki. Z łopatki też wykrajam chude kawałki (czasami wytne sobie kawałek karkówki na grilla, ale w Kanadzie to nie jest zbyt popularny kawałek mięsa). I miele, na najgrubszym chude, łopatke na średnim, wszystkie tłustawe kawałki i boczek na najmniejszym sitku. Potem Prymat peklosól, ja daje troche mniej 14g/kg. Czosnek daje też 14g/kg, pieprz i pół szklanki wody. Wyrobie dobrze, poleży przez 24godz i do flaka nabijam Wychodzi bardzo dobra. To samo wkładam do kabanosów. Tym razem zrobiłem wariant kabanosów bo dołożyłem stek wołowy z antrykotu, majranek i nie wyrabiałem mięsa aż klej puści tylko tak na szybkiego wymieszałem aby przyprawy rozprowadzić i wody nie dodałem. Widziałem tu na stronie wedle 'dziadka' sposobu. Zbyt dużej różnicy nie zaoważyłem, oba są bardzo dobre. Ale jeszcze je podsusze i zobacze jaka będzie różnica Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 11 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Maja 2021 Z boczkiem sie pobawiłem troche dzisiaj, bo chciałem go mocno uwędzić. Do tego znalazłem wyleżakowany buk, także wyjarałem tyle co kupiłem. Także wędziłem najpierw ze 2 godz jabłkiem, miałem kilka kawałków, a jak się skończyło to buk i wiśnia. łącznie pewnie z 6 godz się wędziły a ostatnie dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'C. Potem zostawiłem w wędzarni aby sobie ostygły w smaku i zapachu extra. Chyba sie przeżuce na drzewo bukowe, pięknie pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Maja 2021 Super wyroby! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 11 Maja 2021 na drzewo bukowe Spróbuj olszynę , macie w Kanadzie sam widziałem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Maja 2021 dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'C Jeśli lubisz podpiekać i taki był zamysł to ok, ale zastanów się czy na przyszłość części nie sparzyć w wodzie będziesz miał pewne porównanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Maja 2021 Ladna wedzarnia, ladne wyroby, ladnie wedzone, boczek tez ladny ale chyba taki troche "ciagnacy" sie. Jesli lubisz to tez dobrze. Niemniej pozdrawiam "sasiada zza miedzy". Z Missisauga (Plaza Wisla) do mnie jest tylko 8 godzin "normalnej jazdy". I gdzie jest to "poludnie Ontario"? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 12 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 12 Maja 2021 na drzewo bukoweSpróbuj olszynę , macie w Kanadzie sam widziałem starałem sie już od dłuższego czasu ale nie mogę dostać, nikt nie ma. dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'CJeśli lubisz podpiekać i taki był zamysł to ok, ale zastanów się czy na przyszłość części nie sparzyć w wodzie będziesz miał pewne porównanie. taki był zamiar, przyznam że nie chciało mi sie parzyć bo robiłem już kilka razy takie podpieczone w wędzarni i za każdym razem była rewelacja. Jedyne co mogłem zrobić to potrzymać jeszcze jeden albo dwa dni w solance, mógłby być troche bardziej słony i jak się przypatrzysz, to widać minimalne zarysy jeszcze niedopeklowanego mięsa w środku. No ale mniej słony pewnie lepszy dla pikawy Ladna wedzarnia, ladne wyroby, ladnie wedzone, boczek tez ladny ale chyba taki troche "ciagnacy" sie. Jesli lubisz to tez dobrze. Niemniej pozdrawiam "sasiada zza miedzy". Z Missisauga (Plaza Wisla) do mnie jest tylko 8 godzin "normalnej jazdy". I gdzie jest to "poludnie Ontario"? Nie, nie jest ciągnący wcale. z musztardą jeden poszedł na śniadanie dzisiaj. Wczoraj poszła połowa na carbonare (zamiast guanciale użyłem swój boczek) To jesteś tylko 3.5godz od Windsor. Jeszcze mam kilka schabików na kilka dni będę dymił znowu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dendrob Opublikowano 17 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 17 Maja 2021 Na tym kończe pierwsze wędzenie, kiełbasa, boczki, schaby i szynki wyszły wyśmienite w smaku Dodam, że te schaby tydzień w solance, co dwa dni obracane, 2 razy nastrzykiwane Przeważnie robie je inaczej, bo nie robie obróbki termicznej parzeniem, lecz jednak podkręcam wędzarnie i je podpiekam aby wewnętrzna temp doszła do 73C. Natomiast, tym razem wędziłem je przez 6.5godz drzewem bukowym z dorzutką czereśni, na takim 60-80'C, W największym kawałku szynki, temp w środku doszła mi tylko do 65'C, także je spażyłem. komentarze mile widziane, co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-708005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.