Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jakie byście mieli sugestie na pierwsze wędzenie ?  Ja osobiście chciałem sobie kabanosy zrobić, ale może macie jakieś fajne pomysły?

 

musze jeszcze troche 'wypalić' wędzarnie, wydymić jakiekolwiek obce smaki, cemenotowo śrubowe.  Zamierzam jutro spalić stare kawałki jabłoni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706088
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam jutro spalić stare kawałki jabłoni.

 

 

A nie odczekasz 28 dni, aby beton nabrał swojej pełnej wytrzymałości?

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706093
Udostępnij na innych stronach

 

A nie odczekasz 28 dni, aby beton nabrał swojej pełnej wytrzymałości?

 

Ten co używałem otrzymuje pełńą twardość w 5 dni.  7 jak jest zimno.  U mnie zaraz będzie 2 tygodnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706137
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Rozgrzewaj powoli, betonowy strop może jeszcze być w środku wilgotny.

Kabanosy na pierwszy raz to duże wyzwanie, zawsze jednak będą lepsze niż sklepowe.

Udanego wedzenia!!!

 

Pozdrawiam

 

 

Ps

jak daleko masz do Halifaxu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706139
Udostępnij na innych stronach

Pale od kilku godzin, fajnie sie powolutku pali i zapach miodzio.

 

Do Halifaxu mam 2200km :), do Vancouver 4,000km, jestem na pd Ontario.

 

Kabanosy najbardziej za mną chodzą.  Pod betonem jest 6.5mm stalowa płyta.  Na razie wszystko gra, żadnych pęknięć. A nawet jakby pękło to nic by się nie stało bo metal wszystko trzyma, betonowa płyta po prostu leży na metalu i nic nie podtrzymuje.  Bardziej dla wagi i izolacji termicznej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706176
Udostępnij na innych stronach

dla udokumentowania projektu, wkleje jeszcze kilka fotek.

 

Tym razem kotwy pomalowałem i zabezpieczyłem drzewo z zewnątrz.

 

Nic więcej nie zostało tylko wędzić

 

 

 

 

post-73834-0-25835800-1620158252_thumb.jpg

post-73834-0-65476900-1620158261_thumb.jpg

post-73834-0-45020600-1620158279_thumb.jpg

post-73834-0-32188800-1620158300_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706323
Udostępnij na innych stronach

Troche powędziłem dzisiaj.

 

Zrobiłem kabanosy i troche swojskiej.  Ogólnie wędzi sie świetnie, bez żadnych problemów.  W słońcu wyszła troche jaśniejsza niż naprawde jest.  Wędziłem jabłonią i wiśnią.  Udało mi się załatwić bez kory, kilka lat leżakowana.  Idealne drzewo, ale już mi się kończy. 

 

 

 

 


[Dodano: 07 maj 2021 - 14:06]
 

post-73834-0-86328400-1620410073_thumb.jpg

post-73834-0-49384200-1620410082_thumb.jpg

post-73834-0-62418900-1620410093_thumb.jpg

post-73834-0-79753000-1620410105_thumb.jpg

post-73834-0-32472900-1620410114_thumb.jpg

post-73834-0-46928500-1620410124_thumb.jpg

post-73834-0-95433800-1620410132_thumb.jpg

post-73834-0-32828000-1620410142_thumb.jpg

post-73834-0-19753600-1620410154_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706772
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem kabanosy i troche swojskiej.
 

Bardzo ładne wyroby  :thumbsup:  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706780
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości wsadziłem 4 sondy do wędzarni aby pomieżyć temperature w różnych miejscach.  Umieściłem je tak

 

#1:  Lewa ścianka, środek

#2:  Prawa ścianka, środek

#3:  Sufit

#4:  1cm nad dolną półką

 

 

post-73834-0-54616900-1620412064_thumb.jpg

Edytowane przez dendrob
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706784
Udostępnij na innych stronach

przepis prosty używam.  Doszlifowałem go bo na początku robiłem ją z różnych odcinków z dodatkiem słoniny bo koleś tak wymyślił, ale to prawdopodobnie aby cene trzymać jak najniżej. 

 

Teraz lubię robić inaczej.  Kupuje całą szynke bez kości, całą łopatkę i kilka plastrów boczku. 

 

Okrajam boczek, żeby mieć ładne kawałki na póżniej, a reszta idzie do kiełbasy.  Boczki będę wędził za kilka dni.  Z szynki wykrajam chude kawałki.  Z łopatki też wykrajam chude kawałki (czasami wytne sobie kawałek karkówki na grilla, ale w Kanadzie to nie jest zbyt popularny kawałek mięsa).  I miele, na najgrubszym chude, łopatke na średnim, wszystkie tłustawe kawałki i boczek na najmniejszym sitku.   Potem Prymat peklosól, ja daje troche mniej 14g/kg.  Czosnek daje też 14g/kg, pieprz i pół szklanki wody.  Wyrobie dobrze, poleży przez 24godz i do flaka nabijam

 

Wychodzi bardzo dobra.  To samo wkładam do kabanosów. 

 

Tym razem zrobiłem wariant kabanosów bo dołożyłem stek wołowy z antrykotu, majranek i nie wyrabiałem mięsa aż klej puści tylko tak na szybkiego wymieszałem aby przyprawy rozprowadzić i wody nie dodałem.  Widziałem tu na stronie wedle 'dziadka' sposobu.  Zbyt dużej różnicy nie zaoważyłem, oba są bardzo dobre.  Ale jeszcze je podsusze i zobacze jaka będzie różnica

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-706806
Udostępnij na innych stronach

Z boczkiem sie pobawiłem troche dzisiaj, bo chciałem go mocno uwędzić.  Do tego znalazłem wyleżakowany buk, także wyjarałem tyle co kupiłem.  Także wędziłem najpierw ze 2 godz jabłkiem, miałem kilka kawałków, a jak się skończyło to buk i wiśnia.  łącznie pewnie z 6 godz się wędziły a ostatnie dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'C.  Potem zostawiłem w wędzarni aby sobie ostygły

 

w smaku i zapachu extra.  Chyba sie przeżuce na drzewo bukowe, pięknie pachnie

 

 

post-73834-0-32517400-1620692005_thumb.jpg

post-73834-0-94496100-1620692013_thumb.jpg

post-73834-0-80453300-1620692025_thumb.jpg

post-73834-0-59062100-1620692035_thumb.jpg

post-73834-0-73411700-1620692044_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707299
Udostępnij na innych stronach

 

 

dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'C
Jeśli lubisz podpiekać i taki był zamysł to ok, ale zastanów się czy na przyszłość części nie sparzyć w wodzie będziesz miał pewne porównanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707311
Udostępnij na innych stronach

Ladna wedzarnia, ladne wyroby, ladnie wedzone, boczek tez ladny ale chyba taki troche "ciagnacy" sie. Jesli lubisz to tez dobrze. Niemniej pozdrawiam "sasiada zza miedzy". Z Missisauga (Plaza Wisla) do mnie jest tylko 8 godzin "normalnej jazdy". I gdzie jest to "poludnie Ontario"? 

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707478
Udostępnij na innych stronach

 

na drzewo bukowe
Spróbuj olszynę , macie w Kanadzie  sam widziałem  ;)

 

 

starałem sie już od dłuższego czasu ale nie mogę dostać, nikt nie ma. 

 

 

dwie godziny dałem troche cieplej ok 80-100'C
Jeśli lubisz podpiekać i taki był zamysł to ok, ale zastanów się czy na przyszłość części nie sparzyć w wodzie będziesz miał pewne porównanie.

 

 

taki był zamiar, przyznam że nie chciało mi sie parzyć bo robiłem już kilka razy takie podpieczone w wędzarni i za każdym razem była rewelacja.  Jedyne co mogłem zrobić to potrzymać jeszcze jeden albo dwa dni w solance, mógłby być troche bardziej słony i jak się przypatrzysz, to widać minimalne zarysy jeszcze niedopeklowanego mięsa w środku.  No ale mniej słony pewnie lepszy dla pikawy :)

 

 

Ladna wedzarnia, ladne wyroby, ladnie wedzone, boczek tez ladny ale chyba taki troche "ciagnacy" sie. Jesli lubisz to tez dobrze. Niemniej pozdrawiam "sasiada zza miedzy". Z Missisauga (Plaza Wisla) do mnie jest tylko 8 godzin "normalnej jazdy". I gdzie jest to "poludnie Ontario"? 

 

Nie, nie jest ciągnący wcale.  z musztardą jeden poszedł na śniadanie dzisiaj.  Wczoraj poszła połowa na carbonare (zamiast guanciale użyłem swój boczek)  To jesteś tylko 3.5godz od Windsor.

 

Jeszcze mam kilka schabików na kilka dni będę dymił znowu

 

 

post-73834-0-55613700-1620794724_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-707487
Udostępnij na innych stronach

Na tym kończe pierwsze wędzenie, kiełbasa, boczki, schaby i szynki wyszły wyśmienite w smaku

 

Dodam, że te schaby tydzień w solance, co dwa dni obracane, 2 razy nastrzykiwane

 

Przeważnie robie je inaczej, bo nie robie obróbki termicznej parzeniem, lecz jednak podkręcam wędzarnie i je podpiekam aby wewnętrzna temp doszła do 73C.  Natomiast, tym razem wędziłem je przez 6.5godz drzewem bukowym z dorzutką czereśni, na takim 60-80'C, W największym kawałku szynki, temp w środku doszła mi tylko do 65'C, także je spażyłem. 

 

komentarze mile widziane, co myślicie? 

 

 

post-73834-0-71647300-1621215036_thumb.jpg

post-73834-0-25447600-1621215047_thumb.jpg

post-73834-0-35100800-1621215056_thumb.jpg

post-73834-0-59140100-1621215067_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18256-nowy-dom-nowa-w%C4%99dzarnia/page/4/#findComment-708005
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.