Donkihot Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 23 Maja 2021 Piękne wędzonki, ja dziś będę wędził boczki + baleron + kilka polędwiczek. Dziś robię eksperyment i część boczków była w solance (bez peklo.) Po wędzeniu chcę je pokroić w plasterki i poporcjowane zamrozić. Bardzo lubię boczek podsmażany i jajeczko sadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 28 Maja 2021 Polędwica Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 28 Maja 2021 Polędwica Pomalowana jakąś czerwoną bejcą Pięknie wyeksponowana na jednorodnym, oszczędnym tle Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 28 Maja 2021 jakąś czerwoną bejcą Buk/olcha/czereśnia/dąb Siedem godzin w niezbyt gęstym dymie. Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 28 Maja 2021 Buk/olcha/czereśnia/dąb Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 20 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 20 Czerwca 2021 Wyrazista kiełbasa. 5,5 kg szynki2,5 kg karkówki1 kg boczku Przyprawy:Sól peklowa pół na pół z morską 16 g/kgPieprz ziarnisty 20 g na całośćGorczyca biała 20 g na całośćJałowiec 10 g na całość. Cukier jedna łyżeczka Po klasyfikacji wyszło po prawie 4 kg kl I i II, kl III wyszło prawie dwa kg. Po 48 h w lodówce zmieliłem jedynkę na szarpaku, dwójkę na oczku 10, trójkę na oczku 4.Przyprawy utarłem w moździerzu i dodałem do kl III. Wyrobiłem, dodając niewielką ilość wody. Następnie wyrobiłem kl I, dodałem do niej trójkę z przyprawami. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodałem dwójkę i kontynuowałem mieszanie. Do wyrabiania farszu używam wkrętarki, mieszadło to pręt z nierdzewki fi 10 mm wygięty na końcu w pętlę. Farsz nadziałem we flaki 28-30 i odwiesiłem na godzinę do osadzenia. Jednocześnie osuszałem nadmuchem z wentylatora. Trochę pomogłem na początku ręcznikiem papierowym. Wędziłem dwie godziny zrębkami buk/olcha, potem podniosłem temperaturę do 90 stopni i dopiekłem. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka[Dodano: 20 cze 2021 - 16:28]Przekrój Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Wygląda smakowicie, zaintrygowało mnie dodanie gorczycy ( dla was to pewnie żadna nowość, ale ja nie jadłem jeszcze tak przyprawionej)Dzięki że dałeś przepis, przy następnej kiełbasce spróbuję go odtworzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 21 Czerwca 2021 @DonkochotZ gorczycą uważaj. 2gr na kilogram zmielonej to nie to samo co ziarnka.@MikiNie podawaj peklosoli i soli nawet morskiej. Bezpieczeństwo przede wszystkim. Osobiście jak podaję przepis autorski to gr/kg. Łyżeczka cukru może być inna w Warszawie niż w Goleniowie ????Aha podaj rozmiar maszynki. Na alfie 22 szarpak trochę inaczej mieli niż na ósemce zelmera. Mam nadzieję że kiełbasa smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Na osiem kilo mięsa 2kg III wp. Toż to sztywna pała wyszła. A tak na marginesie to skąd Ty wziąłeś 2 kg III wp. z tego składu.? Chyba jakieś problemy z klasyfikacją.? A może szynka była z golonką,ale też by tyle nie wyszło. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 21 Czerwca 2021 zaintrygowało mnie dodanie gorczycy Jak lubisz to między 2 a 5gram/kg . Często dodaję ale bez przesady .[Dodano: 21 cze 2021 - 17:45] Na osiem kilo mięsa 2kg III wp Ej z tego składu to ta III taka dziwna wyjdzie i nie aż tyle Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Mieliłem na zelmotorze. Trójki wyszło sporo, bo wycinałem ścięgniste niespecjalnie oszczędnie. Wyszła smaczna Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 21 Czerwca 2021 (edytowane) Co Ty za bzdury wypisujesz z tą trójką. Jak można wyciąć więcej niż jej jest.Więcej Ci wyszło bo nie znasz klasyfikacji i siekałeś jak popadnie. Edytowane 21 Czerwca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 21 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Co Ty za bzdury wypisujesz z tą trójką. Więcej Ci wyszło bo nie znasz klasyfikacji i siekałeś jak popadnie.Też cię kocham Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 21 Czerwca 2021 Jak to trudno przyznać się do błedu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 22 Czerwca 2021 quadro555 i Muski dziękuję za podpowiedzi. Kusi mnie ta gorczyca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Po klasyfikacji wyszło po prawie 4 kg kl I i II, kl III wyszło prawie dwa kg. Miki przydałby się kursik, przydał . Na kursiku nasz technolog zaprezentował by gdzie ciachamy, co i jak wycinamy i na która kupeczkę w klasyfikacji mięsko odkładamy Tu jedyneczka tu dwójeczka A ... A dwójeczka, właśnie różni się od B....ale po kursiku to się już wie . Nawet nie czuję, że rymuję Teraz na poważanie jak czytam, że odwołuje się kurs na który jeszcze niedawno ciężko było się zapisać z powodu braku miejsc, to przykro mi się robi. Po odbyciu kursu nie było by takich kwiatków jak mam coraz częściej na forum. Takie drobne spory powstają z braku wiedzy dlatego ze swojej strony zachęcam do skorzystania z kursu bo naprawdę warto zainwestować w siebie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Na początek polecam jeden z pierwszych filmów technologicznych WB:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17858-filmrok-2006-rozbi%C3%B3r-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-pierwszy-film-technologiczny-wb-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-1/https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17859-filmrok-2006-rozbi%C3%B3r-p%C3%B3%C5%82tuszy-wieprzowej-i-klasyfikacja-mi%C4%99sa-pierwszy-film-technologiczny-wb-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-2/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 22 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Jak ja kocham ortodoksję... Napisałem, jakich rodzajów mięsa użyłem. Mogłem to wszystko zmielić na ósemce czy dziesiątce i też kiełbasa by wyszła. Jak komuś po klasyfikacji wyjdą inne proporcje klas, to nadal nic to w efekcie końcowym nie zmieni na tyle, by to miało znaczenie. Istotne to by było, gdyby ktoś chciał odtwarzać tą kiełbasę z mięsa klasyfikowanego ortodoksyjnie i niekoniecznie z takich gatunków. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Jak ja kocham ortodoksję... Nie chodzi o ortodoksję a o technologię - to zupełnie inne zagadnienia. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Istotne to by było, gdyby ktoś chciał odtwarzać tą kiełbasę z mięsa klasyfikowanego ortodoksyjnie i niekoniecznie z takich gatunków. To by wyszła zupełnie inna kiełbasa !@MlKl,Na stronie głównej Wędlin jest bardzo ciekawe zestawienie, które może być pomocne przy planowaniu zakupu mięs na konkretny wyrób. Orientacyjne średnie krajowe wskaźniki uzysku z rozbioru i wykrawania półtusz wieprzowych kl 2 i 3TUTAJ Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Napisałem, jakich rodzajów mięsa użyłem. Mogłem to wszystko zmielić na ósemce czy dziesiątce i też kiełbasa by wyszła. Jak komuś po klasyfikacji wyjdą inne proporcje klas, to nadal nic to w efekcie końcowym nie zmieni na tyle, by to miało znaczenie Nie brnij i już więcej nic nie pisz bo jeszcze bardziej się pogrążasz. Mylić się jest rzeczą ludzką , ale trwanie w błędzie to już jest głupota. Jak ja kocham ortodoksję. Od tej ortodoksji zależy jakość i powtarzalność wyrobu .Widać partactwo masz we krwi. Jak komuś po klasyfikacji wyjdą inne proporcje klas, to nadal nic to w efekcie końcowym nie zmieni na tyle, by to miało znaczenie. Ty nawet nie rozumiesz po co jest prawidłowa klasyfikacja. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Dajcie już człowiekowi spokój... kiedyś pojedzie na kurs, albo jakiś stary wyga pokaże jak klasyfikować mięso i się poprawi. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Dajcie już człowiekowi spokój... kiedyś pojedzie na kurs, albo jakiś stary wyga pokaże jak klasyfikować mięso i się poprawi. Wierzysz ,że pojedzie na kurs.? .A wystarczyło napisać "Kiełbasa bez klasyfikacji " a nie popisywać się czymś o czym ma się mgliste pojęcie i na zwróconą uwagę majaczyć coś o ortodoksji.. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Wiesz, u mnie z wiarą to na całym froncie klapa ale bądźmy dobrej myśli... ja jestem zdania że przyznać się do błędu to żadna ujma ponieważ sam na tym korzystam jak mi ktoś wytłumaczy gdzie ten błąd, najgorzej to brnąć i iść w zaparte, w końcu człowiek sam uwierzy że robi dobrze i to już równia pochyła ponieważ przekonuje innych do swego błędu.... ale ludzie zmieniają się więc może i Miki "uderzy się w pierś" i będzie po OK. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 22 Czerwca 2021 Wy już nie pchajcie tak Mikiego na ten kurs. Po pierwsze przegada wykładowców a po drugie rozbije miasteczko i będzie tam siedział z 5lat Co Wam złego zrobili organizatorzy Miki po prostu robi kiełbasę chłopską a'la Miki i tyle. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.