Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ładnie wygląda i pewnie jest pyszne ale co znajduje się w tym kociołku?

Mięso z dzika w przewadze kl I -1,5kg w marynacie ziołowej.

Marynata: 2 gałązki maggi, 1 gałązka rozmarynu, 2 gałązki lubczyku,2 gałązki majeranku, mała gałązka mięty, płaska łyżeczka kolendry, 1/3 łyżeczki gorczycy, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka soli, ocet winny 7 ziołowy 100 ml i oliwa. Do marynaty używasz tylko liści które drobno siekasz i rozcierasz w moździerzu. Gorczycę i kolendrę również rozcierasz w moździerzu. Mięso marynujesz 24h.

post-84535-0-34313800-1630389088_thumb.jpgpost-84535-0-41851200-1630389114_thumb.jpg

 

Wsad kociołkowy :

Mięso z dzika 1,5kg

2 marchewki

3 cebule

1/3 dużej cukini

2 pory część biała

2 pietruszki

1 średni seler

6 ząbków czosnku

2 ostre papryczki

bulion 1,8l

passata 1,4l

woda ok 0,4,l

wytrawne wino śliwkowe 150ml.

2 liść pora

kilka liści lubczyku siekanego

Pieprz i sól do smaku

koszyczek z ziołami (pieprz w kulkach, ziele angielskie, liście laurowe)

zioła w wiązance ( maggi, lubczyk, rozmaryn, por, bazylia mała gałązka, majeranek)

post-84535-0-09480800-1630389134_thumb.jpgpost-84535-0-86627600-1630389156_thumb.jpgpost-84535-0-08484900-1630389675_thumb.jpg

 

Smacznego :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720451
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu, przepysznie to wygląda  :).

Bardzo lubię kociołkowe dania

i już wyobrażam sobie ten aromat przypraw i ziół :thumbsup:.

Pozdrawiam serdecznie  :).

 

Zapytam,

do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo? 

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720456
Udostępnij na innych stronach

do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo?

 

Reniu nie to samo. Maggi to ta jasna gałązka (srebrnawa), lubczyk wygląda trochę jak liść selera a rozmaryn jest podobny do magi tylko zielony, każde zioło ma inny aromat.

Maggi                                                                                                   Lubczyk

post-84535-0-69754100-1630401884_thumb.jpgpost-84535-0-24635000-1630401900_thumb.jpg

[Dodano: 31 sie 2021 - 11:28]

 

 

Grzesiu, przepysznie to wygląda :).

Dziękuję :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720487
Udostępnij na innych stronach

 

 

Marynata: 2 gałązki magi,....... 2 gałązki lubczyku,
 

Renia mnie uprzedziła.

 

 

 Magi to ta jasna gałązka (srebrnawa), 

Czy znasz nazwę tej rośliny?

Określenie rośliny "maggi" znam wyłącznie w zastosowaniu do lubczyku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720488
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kocanka Włoska

Dziękuję za info.

Dosłownie, godzinę temu widziałam tę roślinę u sąsiadki.

Określiła ją jako odmianę rozmarynu, o delikatniejszych szpilkach :D

Skłaniam się jednak do opinii, że określenie "maggi" odnosi się zwyczajowo do lubczyku.

Jest przywoływane w książkach traktujących o ziołach w kuchni, które posiadam w swoich zbiorach.

Zapewne kupię na giełdzie sadzonkę kocanki włoskiej; wszelkie aromatyczne zioła witam zawsze z entuzjazmem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720492
Udostępnij na innych stronach

Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy. Nazwa pochodzi od jej twórcy, Juliusa Maggi, który opracował jej skład pod koniec XIX wieku. Dodatkowo maggi czasem nazywa się lubczyk (jest głównym składnikiem aromatyzującym w przyprawie maggi)..... ot i cała tajemnica :)
 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720502
Udostępnij na innych stronach

 

 

Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy

Ściślej mówiąc Maggi jest międzynarodową marką produktów spożywczych. W Polsce rozpowszechniona jest  dzięki jednemu produktowi.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720505
Udostępnij na innych stronach

Skłaniam się jednak do opinii, że określenie "maggi" odnosi się zwyczajowo do lubczyku. Jest przywoływane w książkach traktujących o ziołach w kuchni, które posiadam w swoich zbiorach.

 

Również się spotkałem, że lubczyk nazywano maggi. Kocanka w moim regionie od kiedy pamiętam jest nazywana maggi więc i ja taką nazwę regionalną stosuję.

 

Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy.

 

:thumbsup:

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720564
Udostępnij na innych stronach

 

do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo?

 

Reniu nie to samo. Maggi to ta jasna gałązka (srebrnawa), lubczyk wygląda trochę jak liść selera a rozmaryn jest podobny do magi tylko zielony, każde zioło ma inny aromat.

 

 

Dziękuję :D , ile człowiek jeszcze nie wie  :facepalm:  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720604
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile człowiek jeszcze nie wie

Wiedza jest zbiorem nieskończonym Reniu  :) 

Idąc tropem nazwy łacińskiej tej byliny doszłam do jej kuzynki, kocanki piaskowej.

Ma ona doskonałe właściwości zdrowotne i trawienne tak, że użycie kocanki w roli przyprawy jest ze wszech miar pożyteczne i wskazane.

Grzegorz wie co dobre  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720612
Udostępnij na innych stronach

 

ile człowiek jeszcze nie wie

Wiedza jest zbiorem nieskończonym Reniu  :)

 

:yes:  :yes:

[Dodano: 01 wrz 2021 - 12:57]

Ma ona doskonałe właściwości zdrowotne i trawienne tak, że użycie kocanki w roli przyprawy jest ze wszech miar pożyteczne i wskazane.

Grzegorz wie co dobre  :clap:  

 

:thumbsup:

Zioła w kuchni stosowane są od starożytności – nie bez powodu.

Często bierzemy pod uwagę walory smakowe zapominając,

że dodając je do potraw, nie tylko podkreślamy smak,

ale i pomagamy swojemu organizmowi.

Przecież w dawnych czasach wykorzystywano je przede wszystkim  leczniczo.

 

Kacankę piaskową znałam bardziej z suszonych kwiatów..... :facepalm:  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720646
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz wie co dobre :clap:

Dziękuję Aniu :) zielnik zakładała Aga ja go tylko eksploatuję ;). Tak na marginesie to przez ostatnie dwa lata nie sadziliśmy ziół ponieważ wcześniej jak zakładaliśmy zielnik to kończyło się inwazją ślimaków bez skorupki i nie pomagała codzienna walka (zbieranie, rozsypanie granulek) to było dobre jak człowiek był w domu a jak gdzieś na weekend wyjechał to po powrocie był "Czarnobyl" :facepalm:. W tym roku postanowiliśmy założyć zielnik na nowo ale w wysokich skrzynkach i znowu mam walkę z tymi głodomorami najlepiej im smakuje bazylia i tymianek. Jak jest rok ciepły i suchy tak jak to było ostatnimi laty ślimaków było mało w tym roku warunki im sprzyjają i jest ich co niemiara, walka trwa.

 

Aga ukręciła kilka słoików przecieru i passaty, może do przyszłego roku na wsad kociołkowy wystarczy :)

 

 

post-84535-0-88841300-1630507682_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720668
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wino śliwkowe

Składniki :

Śliwka po usunięciu pestek 24,88kg objętościowo 37l

kwasowość pH 4,03

zawartość cukru w owocu 13°Bx 

pierwszy dodatek cukru 7,5kg, Wrząca woda do rozpuszczenia cukru 13l, zawartość cukru w wodzie po rozpuszczeniu 38°Bx

pektoenzym

zimna woda 13l.

drożdże Bayanus Strong Vita

pożywka 10g.

post-84535-0-01627200-1631215035_thumb.jpgpost-84535-0-95481800-1631215059_thumb.jpg

Po dodaniu 13l zimnej wody zawartość cukru w nastawie 19,2°Bx, następna porcja cukru zostanie dodana za ok 7-10 dni. 

 

Po 6 dniach burzliwej fermentacji miazgi zawartość cukru wyniosła 4,16°Bx.

post-84535-0-92906400-1631732353_thumb.jpg

Ponieważ chcę uzyskać wino wytrawne dodatek cukru wyniósł tylko 5kg i 7g pożywki, zawartość cukru wzrosła do 12,48°Bx.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721762
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje, torcik pięknie wygląda :clap::thumbsup: Z jakiej czekolady Aga przygotowuje ganache?

Podziękował :) ganasz przygotowany został ze śmietany 30% i czekolady wedla 64% w stosunki 1/1.

Dostałem pozostałość ganaszu w miseczce :tongue: był zastygnięty a zarazem miękki na tyle, że dał się swobodnie kroić i się nie kruszył.

Już wszamałem :facepalm:  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721852
Udostępnij na innych stronach

Dostałem pozostałość ganaszu w miseczce :tongue:

Już wszamałem :facepalm:  

 

Dziękuję  :)

 Przyrządzałam kilkakrotni   ........(....ale nikomu nie daję....: :facepalm:  :laugh:)

i zauważyłam, że im więcej kakao ma czekolada tym więcej śmietanki potrzebne,

np. do takiej, która ma 74 % - 120 g śmietanki. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721856
Udostępnij na innych stronach

Brawo, uzupełniacie się w 100%.

:thumbsup:

Surowiec już mam od kolegi z jego pasieki, jeszcze pozostało zakupić składniki :) w planie jest dwójniak i trójniak. Dostałem trochę naturalnego antybiotyku propolisu na nalewkę oraz trochę wosku do przetopienia i oczyszczenia przyda się do desek. 

post-84535-0-82967800-1631374941_thumb.jpg

 

Drożdżówka śliwkowa Agi zrobiona na szybko. 

post-84535-0-22552500-1631376189_thumb.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721981
Udostępnij na innych stronach

 

 

Udziec trafił do marynaty

Z czego jest ten udziec? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-722966
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.