Grzewlod Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Ładnie wygląda i pewnie jest pyszne ale co znajduje się w tym kociołku?Mięso z dzika w przewadze kl I -1,5kg w marynacie ziołowej.Marynata: 2 gałązki maggi, 1 gałązka rozmarynu, 2 gałązki lubczyku,2 gałązki majeranku, mała gałązka mięty, płaska łyżeczka kolendry, 1/3 łyżeczki gorczycy, łyżeczka pieprzu grubo mielonego, łyżeczka soli, ocet winny 7 ziołowy 100 ml i oliwa. Do marynaty używasz tylko liści które drobno siekasz i rozcierasz w moździerzu. Gorczycę i kolendrę również rozcierasz w moździerzu. Mięso marynujesz 24h. Wsad kociołkowy :Mięso z dzika 1,5kg2 marchewki3 cebule1/3 dużej cukini2 pory część biała2 pietruszki1 średni seler6 ząbków czosnku2 ostre papryczkibulion 1,8lpassata 1,4lwoda ok 0,4,lwytrawne wino śliwkowe 150ml.2 liść porakilka liści lubczyku siekanegoPieprz i sól do smakukoszyczek z ziołami (pieprz w kulkach, ziele angielskie, liście laurowe)zioła w wiązance ( maggi, lubczyk, rozmaryn, por, bazylia mała gałązka, majeranek) Smacznego Edytowane 1 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Grzesiu, przepysznie to wygląda .Bardzo lubię kociołkowe daniai już wyobrażam sobie ten aromat przypraw i ziół .Pozdrawiam serdecznie . Zapytam,do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo? Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo? Reniu nie to samo. Maggi to ta jasna gałązka (srebrnawa), lubczyk wygląda trochę jak liść selera a rozmaryn jest podobny do magi tylko zielony, każde zioło ma inny aromat.Maggi Lubczyk[Dodano: 31 sie 2021 - 11:28] Grzesiu, przepysznie to wygląda .Dziękuję Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Marynata: 2 gałązki magi,....... 2 gałązki lubczyku, Renia mnie uprzedziła. Magi to ta jasna gałązka (srebrnawa), Czy znasz nazwę tej rośliny?Określenie rośliny "maggi" znam wyłącznie w zastosowaniu do lubczyku. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Aniu tak na szybko z internetu Czy znasz nazwę tej rośliny? Kocanka Włoskahttp://www.e-ogrodek.pl/a/kocanka-wloska-uprawa-i-zastosowanie-19500.htmlLubczykhttps://fajnyogrod.pl/porady/lubczyk-ogrodowy-uprawa-lubczyka-w-doniczce-i-jego-wlasciwosci-lecznicze-_rosliny-ogrodowe/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Kocanka Włoska Dziękuję za info.Dosłownie, godzinę temu widziałam tę roślinę u sąsiadki.Określiła ją jako odmianę rozmarynu, o delikatniejszych szpilkach Skłaniam się jednak do opinii, że określenie "maggi" odnosi się zwyczajowo do lubczyku.Jest przywoływane w książkach traktujących o ziołach w kuchni, które posiadam w swoich zbiorach.Zapewne kupię na giełdzie sadzonkę kocanki włoskiej; wszelkie aromatyczne zioła witam zawsze z entuzjazmem. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy. Nazwa pochodzi od jej twórcy, Juliusa Maggi, który opracował jej skład pod koniec XIX wieku. Dodatkowo maggi czasem nazywa się lubczyk (jest głównym składnikiem aromatyzującym w przyprawie maggi)..... ot i cała tajemnica Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy Ściślej mówiąc Maggi jest międzynarodową marką produktów spożywczych. W Polsce rozpowszechniona jest dzięki jednemu produktowi. Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 (edytowane) Skłaniam się jednak do opinii, że określenie "maggi" odnosi się zwyczajowo do lubczyku. Jest przywoływane w książkach traktujących o ziołach w kuchni, które posiadam w swoich zbiorach. Również się spotkałem, że lubczyk nazywano maggi. Kocanka w moim regionie od kiedy pamiętam jest nazywana maggi więc i ja taką nazwę regionalną stosuję. Maggi jest nazwą tradycyjnej przyprawy. Edytowane 31 Sierpnia 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Kocanka w moim regionie Też tą nazwę słyszałem Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 1 Września 2021 do marynaty dodałeś magi i lubczyk....czy to nie to samo? Reniu nie to samo. Maggi to ta jasna gałązka (srebrnawa), lubczyk wygląda trochę jak liść selera a rozmaryn jest podobny do magi tylko zielony, każde zioło ma inny aromat. Dziękuję , ile człowiek jeszcze nie wie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 1 Września 2021 ile człowiek jeszcze nie wie Wiedza jest zbiorem nieskończonym Reniu Idąc tropem nazwy łacińskiej tej byliny doszłam do jej kuzynki, kocanki piaskowej.Ma ona doskonałe właściwości zdrowotne i trawienne tak, że użycie kocanki w roli przyprawy jest ze wszech miar pożyteczne i wskazane.Grzegorz wie co dobre Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) ile człowiek jeszcze nie wieWiedza jest zbiorem nieskończonym Reniu [Dodano: 01 wrz 2021 - 12:57]Ma ona doskonałe właściwości zdrowotne i trawienne tak, że użycie kocanki w roli przyprawy jest ze wszech miar pożyteczne i wskazane.Grzegorz wie co dobre Zioła w kuchni stosowane są od starożytności – nie bez powodu.Często bierzemy pod uwagę walory smakowe zapominając,że dodając je do potraw, nie tylko podkreślamy smak,ale i pomagamy swojemu organizmowi.Przecież w dawnych czasach wykorzystywano je przede wszystkim leczniczo. Kacankę piaskową znałam bardziej z suszonych kwiatów..... Edytowane 1 Września 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 1 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Grzegorz wie co dobre Dziękuję Aniu zielnik zakładała Aga ja go tylko eksploatuję . Tak na marginesie to przez ostatnie dwa lata nie sadziliśmy ziół ponieważ wcześniej jak zakładaliśmy zielnik to kończyło się inwazją ślimaków bez skorupki i nie pomagała codzienna walka (zbieranie, rozsypanie granulek) to było dobre jak człowiek był w domu a jak gdzieś na weekend wyjechał to po powrocie był "Czarnobyl" . W tym roku postanowiliśmy założyć zielnik na nowo ale w wysokich skrzynkach i znowu mam walkę z tymi głodomorami najlepiej im smakuje bazylia i tymianek. Jak jest rok ciepły i suchy tak jak to było ostatnimi laty ślimaków było mało w tym roku warunki im sprzyjają i jest ich co niemiara, walka trwa. Aga ukręciła kilka słoików przecieru i passaty, może do przyszłego roku na wsad kociołkowy wystarczy Edytowane 1 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-720668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 9 Września 2021 (edytowane) Wino śliwkowe Składniki :Śliwka po usunięciu pestek 24,88kg objętościowo 37lkwasowość pH 4,03zawartość cukru w owocu 13°Bx pierwszy dodatek cukru 7,5kg, Wrząca woda do rozpuszczenia cukru 13l, zawartość cukru w wodzie po rozpuszczeniu 38°Bxpektoenzymzimna woda 13l.drożdże Bayanus Strong Vitapożywka 10g.Po dodaniu 13l zimnej wody zawartość cukru w nastawie 19,2°Bx, następna porcja cukru zostanie dodana za ok 7-10 dni. Po 6 dniach burzliwej fermentacji miazgi zawartość cukru wyniosła 4,16°Bx.Ponieważ chcę uzyskać wino wytrawne dodatek cukru wyniósł tylko 5kg i 7g pożywki, zawartość cukru wzrosła do 12,48°Bx. Edytowane 15 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 10 Września 2021 Drip cake z owocami Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 10 Września 2021 Gratulacje, torcik pięknie wygląda Z jakiej czekolady Aga przygotowuje ganache? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 10 Września 2021 (edytowane) Gratulacje, torcik pięknie wygląda Z jakiej czekolady Aga przygotowuje ganache?Podziękował ganasz przygotowany został ze śmietany 30% i czekolady wedla 64% w stosunki 1/1.Dostałem pozostałość ganaszu w miseczce był zastygnięty a zarazem miękki na tyle, że dał się swobodnie kroić i się nie kruszył.Już wszamałem Edytowane 10 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 10 Września 2021 Dostałem pozostałość ganaszu w miseczce Już wszamałem Dziękuję Przyrządzałam kilkakrotni ........(....ale nikomu nie daję....: )i zauważyłam, że im więcej kakao ma czekolada tym więcej śmietanki potrzebne,np. do takiej, która ma 74 % - 120 g śmietanki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal78 Opublikowano 10 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 10 Września 2021 Brawo, uzupełniacie się w 100%. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 11 Września 2021 (edytowane) Brawo, uzupełniacie się w 100%. Surowiec już mam od kolegi z jego pasieki, jeszcze pozostało zakupić składniki w planie jest dwójniak i trójniak. Dostałem trochę naturalnego antybiotyku propolisu na nalewkę oraz trochę wosku do przetopienia i oczyszczenia przyda się do desek. Drożdżówka śliwkowa Agi zrobiona na szybko. Edytowane 11 Września 2021 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-721981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 17 Września 2021 Udziec trafił do marynaty Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-722963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 17 Września 2021 Nie masz sumienia!Czekam na efekt.Pozdrawiam Karol. W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-722964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 17 Września 2021 Udziec trafił do marynaty Z czego jest ten udziec? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-722966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 17 Września 2021 Z czego jest ten udziec? Koziołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/9/#findComment-722979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi