Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Muski napisał(a):

Ale trzeba jeszcze popracować nad kolorem. 

Mówiłem żeby dodać 2g czcinki byłby kolorek jak należy, miałeś obawy żeby za nisko nie opadło pH w sumie zasadne:thumbsup:. Salami też możemy nożem grubo pociągnąć ale czasu nie skróci.

2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Jeżeli to wypociny to jak u Was  wygląda dobra robota. ? 

Maćku właśnie tak wyglada, przydało by się jeszcze dobrze odpowietrzyć farsz ale w warunkach domowych nie jest to proste.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-850225
Udostępnij na innych stronach

19 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Dziś z przyjaciółmi robimy test zimowo wisennych wypocin

 

No normalnie nie można na te zdjęcia patrzeć:mad: śliną klawiaturę zalałem:D super wyroby:thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-850360
Udostępnij na innych stronach

Brawo ! Jest czym oczy nacieszyć i zapewne uczta dla podniebienia  :thumbsup: :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-850509
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

No normalnie nie można na te zdjęcia patrzeć:mad: śliną klawiaturę zalałem:D super wyroby:thumbsup:

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Brawo ! Jest czym oczy nacieszyć i zapewne uczta dla podniebienia  :thumbsup: :thumbsup:

Bardzo dziękujujemy za słowa uznania. Bazyl buduj komorę i działaj. Na początek podpowiem Tobie jak zrobić "pół automat" na tańszych gratach tylko będziesz musiał samemu robić wymianę powietrza itd.

 

Radek Twoje wyroby są wykonane również perfekcyjnie, oczy cieszą i zapewne są bardzo smaczne :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-850547
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.08.2023 o 22:46, Zofintal napisał(a):

To jest prawdziwa klasa premium, gratuluję 

Wiesław twoja kiełbasa z dzika też górna półka:thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852088
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Grzewlod napisał(a):

Dziki kociołek podczas przyjacielskiego wędkowania:tongue:.

 

20230812_155916.thumb.jpg.16b31cd5758f2f2d0e89e98730169a48.jpg

 

Ryby współpracowały :thumbsup:.

20230812_175621.thumb.jpg.d2b39f35bf989844036517434d03fe0b.jpg20230813_071818.thumb.jpg.80995c8ca3f29559bd8327e0f1f7e0a2.jpg20230813_062141.thumb.jpg.7fa11f94e02ea877f3089ce6903e5507.jpg20230813_133430.thumb.jpg.d228db8d36c55f4e733b2547ef559400.jpg20230814_083204.thumb.jpg.8ba3f76bf45d5b7c1c821c0ad3f6ac6e.jpg20230814_084608.thumb.jpg.ee99e319544adb5c8b94b15936b79ddb.jpg20230814_085421.thumb.jpg.4ce155a75eb3d7f21d967482ef68a6ed.jpg

 

Paluszki gotowe:tongue:.

20230814_165151.thumb.jpg.4e3c7fdc280f89bfa6298ad0ba10ff05.jpg

 

Paluszki, lizaczki....smak na nie pojawił się natychmiastowo   Grzesiu. 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852109
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Dziki kociołek podczas przyjacielskiego wędkowania:tongue:.

 

20230812_155916.thumb.jpg.16b31cd5758f2f2d0e89e98730169a48.jpg

 

 

 

 

Ten dziki kociołek to bobrowy :D. Jakoś tak mi się kojarzy staw , woda bóbr.🤣🤣🤣..

Bo  kaban ?,🤔 to w kukurydzy a nie w stawie. Nie że coś tam sugeruję tylko podpytuje.🤣🤪

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852113
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, @halusia@ napisał(a):

smak na nie pojawił się natychmiastowo 

Karp na chrupko :tongue: polecam.

26 minut temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Nie że coś tam sugeruję tylko podpytuje.🤣🤪

Niestety Bobry nie współpracowały :no:.

Waldka mix : Dzik, Jeleń i Sarna pyszotto :tongue:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852120
Udostępnij na innych stronach

To widzę na bogatą. Sarny , dziki, jelenie... dojrzewające 👍. Ach czego mnie tam nie ma 😥

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852127
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, ReniaS napisał(a):

U Ciebie Grzesiu to zawsze smacznie :clap:

Bardzo dziękuję Reniu, lubię eksperymentować smakami:).

 

Kolacja :tongue:.

20230814_205829.thumb.jpg.0822eda57d1e84cff7a79d21f379b688.jpg

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852172
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Dzisiejsze odśnieżanie :).

Wygląda imponująco 😋

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852202
Udostępnij na innych stronach

I tak można żyć :clap: :thumbsup: :D 

Super to wszystko wygląda !!!

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852360
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, chudziak napisał(a):

Wygląda imponująco 😋

Dziękuję odpowiednia utrata masy trzeba było zakończyć proces suszenia:thumbsup:.

18 godzin temu, Zofintal napisał(a):

Jakie rarytasy, że to człowiek za pstryknięciem palca nie może się przemieszczać. Tak jak to jest w bajkach 🤔

:thumbsup:

3 godziny temu, Radek. napisał(a):

Super to wszystko wygląda !!!

Dziękujemy bardzo:).

21 minut temu, karolszymczak napisał(a):

Czym są nadziane oliwki?

Migdały, oliwki kupisz w Lidlu naprawdę smaczna kompozycja.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-852420
Udostępnij na innych stronach

W dniu 7.08.2021 o 18:25, Grzewlod napisał(a):

zrobiłem kilka słoików wiśniowej w zalewie octowej z czosnkiem i szalotką.

Podczas ostatniego zlotu w Napoleonowie zostałam poczęstowana przez @Renię papryczkami czereśniowymi nadzianymi szalotką.

Oczarowały mnie bez reszty i już zajęły miejsce w kalendarzu przetworów.

Zalewa wykonana była wg przepisu kol. @Grzewlot, którego jednak szukam bezskutecznie.

Czy jest możliwość udostępnienia kompleksowego przepisu całej wedzarniczej braci???

Mam na uwadze również obróbkę wstępną papryczek oraz celulek, zalewy i ew. pasteryzacji.

Wiem, że czas obróbki termicznej jest niezwylke istotny dla zachowania jędrności papryki, niemniej cebulki - w moim odczuciu - były "na zebie" delikatne.

W przeszłości kilka razy poległam na papryce tak, jak ostatnio na lepieniu pierogów z falbanką :facepalm: , dlatego proszę o wyrozumiałość i z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-854397
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Czy jest możliwość udostępnienia kompleksowego przepisu całej wedzarniczej braci???

Mam na uwadze również obróbkę wstępną papryczek oraz celulek, zalewy i ew. pasteryzacji.

Wiem , wiem . Nie mniej baaardzo wiele z naszych autorskich przepisów jest przewłaszczanych do celów komercyjnych jak  również publikowanych jako tzw przepisy własne . Nie mniej na Twoją prośbę🥰

To jest przepis podstawowy 

Czereśniowe – czyste lub faszerowane /szalotka, czosnek, feta z ziołami prowansalskimi/

3kg papryki już czystej

3,5 l wody

0,65 l octu 10 %

180 g cukru

3 łyżki płaskie soli

2 łyzeczki gorczycy

6 listków laurowych

10 -15 kulek pieprzu

10 kulek ziela ang

1-3łyżek curry

3 łodygi selera zielonego naci

2 marchewki pokrojone na ok 1 cm

/opcjonalnie olej - ,łyżka na słoik /

zalewa:

woda+cukier+sól+gorczyca+ listki+nać selera+marchew -zagotować z 10min

wyjąć nać , dodać ocet , zamieszać wyłączyć – zalać papryki

opcjonalnie zalać olejem

pasteryzacja 25 min w sterylizatorze w 85 st

pasteryzować 15-20 min w 130 st C w piekarniku

Uwaga szalotki nie większe niż moneta 2 cm zmiękną odpowiednio w pasteryzacji

Zalewa /1 litr wody

170 ml – ocet

51 g cukier

1 płaska łyżka soli

2 listki laurowe

3/4 łyżeczki gorczycy

5 kulek pieprzu

3 -4 kulki ziela ang.

opcjonalnie:

1 łodyga naci selera

1 marchewka pokrojona w plastry

curry lub bez

Po pasteryzacji schładzać w temperaturze pokojowej . Przenieść do chłodnego ciemnego miejsca

 

 

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-854454
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Uwaga szalotki nie większe niż moneta 2 cm zmiękną odpowiednio w pasteryzacji

Waldku, polecam zastosowac tutaj u nas nazywana " walking onion" u was ta cebula jest pod nazwa cebuli egipskiej, ale nie jestem pewna.

 NA koncach kwiatowych tworza sie glowki podobne do czosknowych tylko z cebulek i wlasnie ich rozmiar jest bardzo maly a smakiem przypominaja szarotki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/33/#findComment-854496
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.