Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, szrekPL napisał(a):

Super wyroby jak zawsze:clap:

Dziękuję😀.

 

31 minut temu, szrekPL napisał(a):

szkoda że nie mam miejsca na dojrzewalnie miałbym kogo naśladować.

Miejsce by się znalazło, tylko to jeszcze nie ten etap. Jesteś w 1/3 drogi do dojrzewek pożyjemy zobaczymy👍😉.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969005
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, MariuszB napisał(a):

No i na pewno było niesmaczne i trzeba było szybko zjeść 😉😁

Brakowało do pełni szczęścia dobrego szczepu🍷😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969043
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Salami truflowo serowe 43%

Kindziuk szczepiony pn 44%

Oba wyroby wyglądają wyśmienicie. 

Smak Twoich dojrzewających po części znam. 

Możesz opisać smak Salami truflowo serowej ? 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969044
Udostępnij na innych stronach

43 minuty temu, @halusia@ napisał(a):

Możesz opisać smak Salami truflowo serowej ? 

Miło Ciebie usłyszeć Halinko. Na tym etapie dojrzewania smak jest jeszcze nie "ułożony". Salami uzyska pełnię smaku po roku wtedy można ocenić wyrobów pod tym kątem. Na tą chwilę smak trufli jest  pierwszo planowy powiedziałbym w punkt, co nie do końca jest dobre ponieważ z czasem się wypłaszczy. W miejscach gdzie ser występuje w przekroju gęściej wtedy na pierwszym planie  występuje słoność którą podnosi ser następnie smak sera i dopiero trufla. Jeśli ser jest rozłożony równomiernie wtedy czuć trufle a smak sera wychodzi z "głębi" po chwili. Za ok. pół roku będzie można poddać smak ocenie wtedy enzymy częściowo zrobią robotę.

Pewne jest tylko to, że smaki się wyrównają i ulegną wypłaszczeniu, jak będzie zobaczymy. Pamiętam jak zrobiliśmy salami z cynamonem wtedy po pierwszej fazie dojrzewania zapowiadało się nie ciekawie. Teraz po ponad roku salami w smaku "petarda". Może to zabrzmi dziwnie ale na etapie projektowania  mieszanki przypraw cynamon miał zadanie wydobyć głebię smaku i tak się stało. Może Waldek coś więcej dopowiem czego moje kubki nie wyczuły 🤔.

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969048
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Salami truflowo serowe 43%

Kindziuk szczepiony pn 44%

"Pamiętam jak zrobiliśmy salami z cynamonem wtedy po pierwszej fazie dojrzewania zapowiadało się nie ciekawie. Teraz po ponad roku salami w smaku "petarda""

Imponująca wena twórcza...:clap:

A te smaki ! :tongue:

Relacja pobudza wyobraźnię :yes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969050
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, @halusia@ napisał(a):

opisać smak Salami truflowo serowej

Jak Grzegorz opisał , o ile skład mięsny, peklowanie i obróbka bakteriostatyczna wydaje się nam :facepalm: nieco opanowana, za to kompozycja smakowa ma trochę inny level . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969053
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, Muski napisał(a):

kompozycja smakowa ma trochę inny level .

Lubimy experymenty👍wydaje się, że nie pasuje a jednak😋.

 

30 minut temu, EAnna napisał(a):

Relacja pobudza wyobraźnię :yes:

A wędliny kubki smakowe. Jest tak ja napisał Waldek. Dla przyładu nie wędlina dojrzewająca niby zwykła Pasztetowa zaprojektowaba przez Waldka z dziwnym dodatkiem gruszką. Zanim smak się wyrównał to dla mnie była "tylko akceptowalna" ponieważ nie przepadam za smakiem słodkim. Dziś żałuję, że więcej nie zrobiliśmy smak petarda😋. Takich przykładów jest kilka👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969055
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Pasztetowa zaprojektowaba przez Waldka z dziwnym dodatkiem gruszką.

Dlaczego nic na ten temat nie wiemy?

Chętnie bym wypróbowała :yes::tongue:

Dodatek owoców lub warzyw do mas mięsnych nie tylko wpływa na smaki ale też zmienia konsystencję.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969262
Udostępnij na innych stronach

W dniu 18.11.2024 o 18:51, EAnna napisał(a):

Chętnie bym wypróbowała :yes::tongue:

Jak to w życiu bywa od kobiety wszystko się zaczęło😉, była też zprojektowana i wykonana wersja dla "Ewy z jabłkiem" równie smaczna ale moim faworytem jest zdecydowanie gruszka😋 . Ciekawe co następnego Waldek wymyśli, jest w tym the best, to jego domena ja wolę śmierdziuszki projektować.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969268
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.11.2024 o 21:45, Grzewlod napisał(a):

Na tym etapie dojrzewania smak jest jeszcze nie "ułożony". Salami uzyska pełnię smaku po roku wtedy można ocenić wyrobów pod tym kątem. Na tą chwilę smak trufli jest  pierwszo planowy powiedziałbym w punkt, co nie do końca jest dobre ponieważ z czasem się wypłaszczy

Oczywiście wszystko wymaga czasu. Zatem czekam niecierpliwie na odczucia smakowe po upływie odpowiedniego czasu. 

Znając Wasze przedsięwzięcia jestem pewna że trufla wraz z serem  podbije kubki smakowe. Niemniej jednak liczę na to, że będziemy się delektować na wspólnym zlocie Grzesiu . Pozdrawiam 🤩

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969373
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

moim faworytem jest zdecydowanie gruszka

Czy Walduś podzielił się gdzieś przepisem?

Nie przymawiałam się na degustację waldkowego wyrobu a raczej na przepis.

Ostatnio dodałam do nadzienia kaczki (wątróbka z mięsem mielonym + jajka) kosteczki szarej renety. Efekt przeszedł moje oczekiwania. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969404
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, EAnna napisał(a):

Czy Walduś podzielił się gdzieś przepisem?

Aniu - moje testowe wymysły podaję po 4-5 próbach testowych , by mieć pewność , iż jest powtarzalny. 😘

Na dzień dzisiejszy  to proste,  dodajesz  10-15 % twardych jabłek lub gruszek pokrojonych w drobną kostkę , tuż przed nabiciem w osłonki. Zwiększasz ulubione przyprawy do smaku , podkręcasz odrobiną chili / u mnie caenne/, trochę  słodycz owoców kompensujesz solą i po zabawie :hug: 

Kusi mnie bardzo dodać mango :facepalm: wiem będzie droższa od kabanosów po wysuszeniu........

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969446
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, Muski napisał(a):

Kusi mnie bardzo dodać mango 

liofilizowane ?

Ciekawy pomysł.

4 godziny temu, Muski napisał(a):

to proste,  dodajesz

Dziękuję bardzo.

Interesowała mnie ilość i forma gruszek.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969505
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, Muski napisał(a):

Nieee świeże , pokrojone w kosteczkę

Mango???

To jeden z najbardziej uwodnionych owoców :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969534
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Następny experyment rozpoczeliśmy. Wzorując się na Fuecie powstało Fuetello w trzech smakach : klasycznym, serowo paprykowym i truflowym z orzechami 😋.

Przygotowanie farszy:

20241123_114209.thumb.jpg.2e6fe9d30511b4840c3ae75eb751437a.jpg

 

Proces fermentacji pH surowca 5,6 :

20241126_172043.thumb.jpg.1de3ebb155129f96a7143fbcf3a66c59.jpg

 

Po dwóch dobach fermentacji :

20241125_184119.thumb.jpg.07f447cbb52c46ceaf2e79e6ae744034.jpg

 

Po 3 dobie fermentacja zkończona.

20241126_164114.thumb.jpg.1f4336522fbdbd7473ef531f2453b39f.jpg

 

Rozpoczęty proces dojrzewania bakterie dojadły cukry.

20241130_074705.thumb.jpg.98c11dcb5c20f6c168d81f7a0c187046.jpg

 

Kilka dni po zaszczepieniu pn.

20241203_141838.thumb.jpg.1a682922c1357aeeaf59dc9a90023d67.jpg20241203_141854.thumb.jpg.73eb87ed4c687176b9a6d5ad0da5e646.jpg

 

C.D.N

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972933
Udostępnij na innych stronach

Ale...  :clap: :clap: Super to wygląda :thumbsup:

 

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972941
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.