szrekPL Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1351 Opublikowano 17 Listopada 2024 Super wyroby jak zawsze, szkoda że nie mam miejsca na dojrzewalnie miałbym kogo naśladować. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-968995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1352 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) 31 minut temu, szrekPL napisał(a): Super wyroby jak zawsze Dziękuję😀. 31 minut temu, szrekPL napisał(a): szkoda że nie mam miejsca na dojrzewalnie miałbym kogo naśladować. Miejsce by się znalazło, tylko to jeszcze nie ten etap. Jesteś w 1/3 drogi do dojrzewek pożyjemy zobaczymy👍😉. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1353 Opublikowano 17 Listopada 2024 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): zastanawiam się tylko kto tyle zje? No tak ok 40% trafi do mnie😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1354 Opublikowano 17 Listopada 2024 Godzinę temu, Muski napisał(a): No tak ok 40% trafi do mnie😁 👍Trafiło był też szybki test 😋. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1355 Opublikowano 17 Listopada 2024 No i na pewno było niesmaczne i trzeba było szybko zjeść 😉😁 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1356 Opublikowano 17 Listopada 2024 20 minut temu, MariuszB napisał(a): No i na pewno było niesmaczne i trzeba było szybko zjeść 😉😁 Brakowało do pełni szczęścia dobrego szczepu🍷😉. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1357 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) 4 godziny temu, Grzewlod napisał(a): Salami truflowo serowe 43% Kindziuk szczepiony pn 44% Oba wyroby wyglądają wyśmienicie. Smak Twoich dojrzewających po części znam. Możesz opisać smak Salami truflowo serowej ? Edytowane 17 Listopada 2024 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1358 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) 43 minuty temu, @halusia@ napisał(a): Możesz opisać smak Salami truflowo serowej ? Miło Ciebie usłyszeć Halinko. Na tym etapie dojrzewania smak jest jeszcze nie "ułożony". Salami uzyska pełnię smaku po roku wtedy można ocenić wyrobów pod tym kątem. Na tą chwilę smak trufli jest pierwszo planowy powiedziałbym w punkt, co nie do końca jest dobre ponieważ z czasem się wypłaszczy. W miejscach gdzie ser występuje w przekroju gęściej wtedy na pierwszym planie występuje słoność którą podnosi ser następnie smak sera i dopiero trufla. Jeśli ser jest rozłożony równomiernie wtedy czuć trufle a smak sera wychodzi z "głębi" po chwili. Za ok. pół roku będzie można poddać smak ocenie wtedy enzymy częściowo zrobią robotę. Pewne jest tylko to, że smaki się wyrównają i ulegną wypłaszczeniu, jak będzie zobaczymy. Pamiętam jak zrobiliśmy salami z cynamonem wtedy po pierwszej fazie dojrzewania zapowiadało się nie ciekawie. Teraz po ponad roku salami w smaku "petarda". Może to zabrzmi dziwnie ale na etapie projektowania mieszanki przypraw cynamon miał zadanie wydobyć głebię smaku i tak się stało. Może Waldek coś więcej dopowiem czego moje kubki nie wyczuły 🤔. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1359 Opublikowano 17 Listopada 2024 5 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Salami truflowo serowe 43% Kindziuk szczepiony pn 44% "Pamiętam jak zrobiliśmy salami z cynamonem wtedy po pierwszej fazie dojrzewania zapowiadało się nie ciekawie. Teraz po ponad roku salami w smaku "petarda"" Imponująca wena twórcza... A te smaki ! Relacja pobudza wyobraźnię Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1360 Opublikowano 17 Listopada 2024 38 minut temu, @halusia@ napisał(a): opisać smak Salami truflowo serowej Jak Grzegorz opisał , o ile skład mięsny, peklowanie i obróbka bakteriostatyczna wydaje się nam nieco opanowana, za to kompozycja smakowa ma trochę inny level . Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1361 Opublikowano 17 Listopada 2024 (edytowane) 21 minut temu, Muski napisał(a): kompozycja smakowa ma trochę inny level . Lubimy experymenty👍wydaje się, że nie pasuje a jednak😋. 30 minut temu, EAnna napisał(a): Relacja pobudza wyobraźnię A wędliny kubki smakowe. Jest tak ja napisał Waldek. Dla przyładu nie wędlina dojrzewająca niby zwykła Pasztetowa zaprojektowaba przez Waldka z dziwnym dodatkiem gruszką. Zanim smak się wyrównał to dla mnie była "tylko akceptowalna" ponieważ nie przepadam za smakiem słodkim. Dziś żałuję, że więcej nie zrobiliśmy smak petarda😋. Takich przykładów jest kilka👍. Edytowane 17 Listopada 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1362 Opublikowano 18 Listopada 2024 20 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Pasztetowa zaprojektowaba przez Waldka z dziwnym dodatkiem gruszką. Dlaczego nic na ten temat nie wiemy? Chętnie bym wypróbowała Dodatek owoców lub warzyw do mas mięsnych nie tylko wpływa na smaki ale też zmienia konsystencję. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 18 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1363 Opublikowano 18 Listopada 2024 (edytowane) W dniu 18.11.2024 o 18:51, EAnna napisał(a): Chętnie bym wypróbowała Jak to w życiu bywa od kobiety wszystko się zaczęło😉, była też zprojektowana i wykonana wersja dla "Ewy z jabłkiem" równie smaczna ale moim faworytem jest zdecydowanie gruszka😋 . Ciekawe co następnego Waldek wymyśli, jest w tym the best, to jego domena ja wolę śmierdziuszki projektować. Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1364 Opublikowano 19 Listopada 2024 W dniu 17.11.2024 o 21:45, Grzewlod napisał(a): Na tym etapie dojrzewania smak jest jeszcze nie "ułożony". Salami uzyska pełnię smaku po roku wtedy można ocenić wyrobów pod tym kątem. Na tą chwilę smak trufli jest pierwszo planowy powiedziałbym w punkt, co nie do końca jest dobre ponieważ z czasem się wypłaszczy Oczywiście wszystko wymaga czasu. Zatem czekam niecierpliwie na odczucia smakowe po upływie odpowiedniego czasu. Znając Wasze przedsięwzięcia jestem pewna że trufla wraz z serem podbije kubki smakowe. Niemniej jednak liczę na to, że będziemy się delektować na wspólnym zlocie Grzesiu . Pozdrawiam 🤩 Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1365 Opublikowano 19 Listopada 2024 16 godzin temu, Grzewlod napisał(a): moim faworytem jest zdecydowanie gruszka Czy Walduś podzielił się gdzieś przepisem? Nie przymawiałam się na degustację waldkowego wyrobu a raczej na przepis. Ostatnio dodałam do nadzienia kaczki (wątróbka z mięsem mielonym + jajka) kosteczki szarej renety. Efekt przeszedł moje oczekiwania. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1366 Opublikowano 19 Listopada 2024 (edytowane) 2 godziny temu, EAnna napisał(a): Czy Walduś podzielił się gdzieś przepisem? Aniu - moje testowe wymysły podaję po 4-5 próbach testowych , by mieć pewność , iż jest powtarzalny. 😘 Na dzień dzisiejszy to proste, dodajesz 10-15 % twardych jabłek lub gruszek pokrojonych w drobną kostkę , tuż przed nabiciem w osłonki. Zwiększasz ulubione przyprawy do smaku , podkręcasz odrobiną chili / u mnie caenne/, trochę słodycz owoców kompensujesz solą i po zabawie Kusi mnie bardzo dodać mango wiem będzie droższa od kabanosów po wysuszeniu........ Edytowane 19 Listopada 2024 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Listopada 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1367 Opublikowano 19 Listopada 2024 20 minut temu, Muski napisał(a): będzie droższa od kabanosów po wysuszeniu........ Tańsza od yerków, więc robimy🤔. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1368 Opublikowano 19 Listopada 2024 4 godziny temu, Muski napisał(a): Kusi mnie bardzo dodać mango liofilizowane ? Ciekawy pomysł. 4 godziny temu, Muski napisał(a): to proste, dodajesz Dziękuję bardzo. Interesowała mnie ilość i forma gruszek. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1369 Opublikowano 19 Listopada 2024 57 minut temu, EAnna napisał(a): liofilizowane ? Nieee świeże , pokrojone w kosteczkę😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1370 Opublikowano 19 Listopada 2024 34 minuty temu, Muski napisał(a): Nieee świeże , pokrojone w kosteczkę Mango??? To jeden z najbardziej uwodnionych owoców Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #1371 Opublikowano 19 Listopada 2024 4 minuty temu, EAnna napisał(a): To jeden z najbardziej uwodnionych owoców Tak i jaki smak Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-969536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Grudnia 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #1372 Opublikowano 3 Grudnia 2024 (edytowane) Następny experyment rozpoczeliśmy. Wzorując się na Fuecie powstało Fuetello w trzech smakach : klasycznym, serowo paprykowym i truflowym z orzechami 😋. Przygotowanie farszy: Proces fermentacji pH surowca 5,6 : Po dwóch dobach fermentacji : Po 3 dobie fermentacja zkończona. Rozpoczęty proces dojrzewania bakterie dojadły cukry. Kilka dni po zaszczepieniu pn. C.D.N Edytowane 3 Grudnia 2024 przez Grzewlod 2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1373 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Ale... Super to wygląda 2 Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1374 Opublikowano 3 Grudnia 2024 2 minuty temu, Radek. napisał(a): Super to wygląda Jak stalaktyty 1 TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Grudnia 2024 Zgłoś Udostępnij #1375 Opublikowano 3 Grudnia 2024 Łoooo.... Ale piękny widok... 1 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/55/#findComment-972963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi