Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Zaciekawiony interesującym tematem wykonania steków ze "świecy wołowej" opublikowanym przez Anię

Bardzo ładne kawałki mięsa. 

Znając Twoje możliwości to staniesz na wysokości zadania Grzesiu 😋

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925171
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Zazdroszczę dostępu do mięsa jakiego potrzebujesz jakie chcesz 

Nie zawsze tak jest bywa różnie.

 

46 minut temu, EAnna napisał(a):

I dostałeś już obrobione.

 

 

Tak w masarni niedaleko mnie bardzo ładnie obrabiają elementy nie ma dużo poprawek. Mała miseczka ścinków na rosół też jest.

 

24 minuty temu, @halusia@ napisał(a):

Znając Twoje możliwości to staniesz na wysokości zadania Grzesiu 😋

 

W zamyśle miałem wykonać steki klasycznie pieprz, olej i na grilla po obróbce sól, lecz koncepcja  zmieniła się jak zobaczyłem strukturę sierpowatą włókien. Teraz wiem czemu Ania zastosowała marynatę. Mam koncepcję na wykonanie dwóch różnych marynat jedną na bazie musztardy a drugą wykona Aga coś na wzór ostatnio zrobionej marynaty do karkówki.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925177
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Ania zastosowała marynatę.

Miałam okazję odwiedzić Anię.

Podana na obiad polędwica z jelenia z marynaty , poezją smaków.😋

Nie wspomnę o ciepłej szarlotce z bitą śmietaną.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925186
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Podana na obiad polędwica z jelenia z marynaty , poezją smaków.

Poledwica z jelenia to bardzo delikatne mięso o wysokich walorach smakowych więc "delikatna" marynata tylko podkręciła smak👍. Miałem okazję jeść tatar z poledwicy jelenia bez żadnych dodatków wyśmienity smak pamiętam do tej chwili😋.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925190
Udostępnij na innych stronach

49 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Poledwica z jelenia to bardzo delikatne mięso o wysokich walorach smakowych więc "delikatna" marynata tylko podkręciła smak👍. Miałem okazję jeść tatar z poledwicy jelenia bez żadnych dodatków wyśmienity smak pamiętam do tej chwili😋.

 

I tym rarytasem zostałam również poczęstowana przez Eanne 😁

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925198
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

I tym rarytasem zostałam również poczęstowana przez Eanne 😁

Ale masz dobrze zazdroszczę smaku frykasów😋😉.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925222
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz to się chyba nazywa 🤔 sadyzm?😁 Czy jakoś tak .  Aromat smak aż do mnie doszedł. 

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925328
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.04.2024 o 22:00, Grzewlod napisał(a):

Przyszłe śmierdziuszki, praca zespołowa😀.

Praca zespołowa, przyszłe wędliny po fermentacji 🙂.

20240517_194426.thumb.jpg.be39e66cb52abdc72f521f1540ca73ae.jpg

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925345
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Maciekzbrzegu napisał(a):

Grzegorz to się chyba nazywa 🤔 sadyzm?😁

Jeszcze nic straconego zapraszamy na degustację 🙂, uchylę troszkę rąbka tajemnicy, że poza stekami będzie jeszcze smakołyk przygotowany z rasy Highland.

Edytowane przez Grzewlod
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925346
Udostępnij na innych stronach

"Świeca" została grillowana na dwa sposoby wysmażenia.

20240518_172004.thumb.jpg.cb9a58f3fe844e34cc260b4b61bbf0f6.jpg

 

Świeca w marynacie ziołowej - meedium rare

20240518_170847.thumb.jpg.08ffe1a3ee64862c35e33a906a5afdba.jpg

 

Świeca w marynacie musztardowej - meedium

20240518_172008.thumb.jpg.8fb9317f39b133e32d6d2ff0391d0ad5.jpg

 

Pomijając smak steków to wysmażenie meedium rare zdecydowanie bardziej pasuje do tego typu "mocnych" włókien "świecy". Proszę degustatorów o Waszą opinię?

 Jeśli będziecie grillować steki to mięso koniecznie musi dojrzeć.

20240518_172458.thumb.jpg.375bb356a6309edcd9974d94bddb10c6.jpg

 

Podczas spotkania degustowaliśmy tatar z polędwicy Highlanda😋 oraz wiele innych smakołyków

20240518_175023.thumb.jpg.3f85796624c8b16af5290e799a528a01.jpg

 

20240518_170717.thumb.jpg.503632878e0fc2eeee043e3029e62b97.jpg

20240518_204155.thumb.jpg.4de39b259f54d13d2ac2b208f8f150ae.jpg

 

Wszystkich serdecznie pozdrawiamy 😃.

 

20240518_175034.thumb.jpg.c75f132faad4697b13bb1c4f3b61340d.jpg

 

 

Edytowane przez Grzewlod
  • Like 2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925663
Udostępnij na innych stronach

Stejki wyglądają apetycznie niestety u mnie w sklepie nie ma opcji zamówienia świec, przyjeżdża już w elementach natomiast tatar z Highlanda i Black Angusa jest mi znany doskonale gdyż te dwa stada brykają na pobliskich łąkach i co jakiś czas zasilają półki sklepu firmowego, pozdrawiam degustatorów  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925672
Udostępnij na innych stronach

41 minut temu, Grzewlod napisał(a):

wysmażenie meedium rare zdecydowanie bardziej pasuje do tego typu "mocnych" włókien "świecy"

Tak jak wspominałem wcześniej, obróbka termiczna tego typu mięśnia zamyka się w przedziale rare- medium rare. Generalnie się to udało, cienki element wszedł w stadium medium i jeszcze był akceptowalny ale już nie tak delikatny jak odrobinę grubszy mięsień. Doświadczenie 😁kolejne zdobyte. Po raz kolejny wychodzi prawda o świeżym mięsie - świeże tak ale dojrzałe. Powinno dojrzewać 2-4 tygodni struktura i smak byłby zapewne lepszy.  

  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925678
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Po raz kolejny wychodzi prawda o świeżym mięsie - świeże tak ale dojrzałe. Powinno dojrzewać 2-4 tygodni struktura i smak byłby zapewne lepszy.  

Znalazłam wpis sprzed czterech lat:

 

W dniu 21.03.2020 o 12:49, EAnna napisał(a):

Świeca wołowa .......:laugh: .

Od jakiegoś czasu poluję na ten specjał bo po wymarynowaniu jest mięciutki jak rostbef.

Ten ze zdjęcia marynował się 3 tygodnie.

 

  • Upvote 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925693
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.05.2024 o 11:38, szrekPL napisał(a):

Highlanda i Black Angusa jest mi znany doskonale gdyż te dwa stada brykają na pobliskich łąkach i co jakiś czas zasilają półki sklepu

Fajnie mieć taki sklep niedaleko, zawsze można zamówić jakiś kawałek mięsa na który ma się ochotę👍.

 

W dniu 19.05.2024 o 12:00, Muski napisał(a):

cienki element wszedł w stadium medium i jeszcze był akceptowalny ale już nie tak delikatny jak odrobinę grubszy mięsień.

Dokładnie tak 👍.

W dniu 19.05.2024 o 12:00, Muski napisał(a):

Powinno dojrzewać 2-4 tygodni struktura i smak byłby zapewne lepszy.

Oczywiście 👍.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-925745
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.05.2024 o 11:38, szrekPL napisał(a):

Black Angusa jest mi znany doskonale

Jak ktoś ma życzenie to w Lidlu można kupić steki z różnych mięśni BA dojrzewane 31 dni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-926424
Udostępnij na innych stronach

W dniu 19.05.2024 o 11:04, Grzewlod napisał(a):

Wszystkich serdecznie pozdrawiamy 😃

Pięknie i smacznie  się gości Państwo. 

Pozdrawiam 😊

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-926689
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

Pięknie i smacznie  się gości Państwo. 

Pozdrawiam 😊

Dziękujemy drzwi zawsze otwarte zapraszamy 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-926862
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

Słodkość na sportowo 🙂.

Kolejne cudo. Brawo dla Agi 😍

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/47/#findComment-926894
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.