Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po udanym teście z papryką wiśniową postanowiłem dorobić kilka słoików, praca w toku :)

post-84535-0-95930600-1628780971_thumb.jpgpost-84535-0-18178200-1628780990_thumb.jpg post-84535-0-83234100-1628781013_thumb.jpg

Gotowe.

post-84535-0-01367200-1628796384_thumb.jpg

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718533
Udostępnij na innych stronach

Piękne wykonanie i pewnie smak pod niebiosa, mam pytanie, a właściwie to moja Jola... czy wszystko własnoręcznie zrobione?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718832
Udostępnij na innych stronach

Piękny!

 

 

Artystka od słodkości

 

Dziękuję za miłe słowa.

 

czy wszystko własnoręcznie zrobione?

 

Od początku do końca wszystko własnoręcznie wykonane tzn od pieczenia biszkoptu do konsumpcji :tongue::).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718838
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obiad
:thumbsup:  
[Dodano: 15 sie 2021 - 16:54]

 

 

czy wszystko własnoręcznie zrobione?
Artystka - zawsze mnie intrygowało wytwarzanie takich kwiatków  :clap:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718845
Udostępnij na innych stronach

Artystka - zawsze mnie intrygowało wytwarzanie takich kwiatków :clap:

 

Dopytałem Agi są dwie szkoły mianowicie jest tylka rosyjska z której wychodzi gotowy kwiatek.

Na poniższym zdjęciu babeczki wykonane przy zastosowaniu tylki rosyjskiej. Jak widać kwiatki z takiej tylki nie są "dopieszczone"

post-84535-0-98713300-1629040698_thumb.jpg

Druga szkoła to każdą różyczkę robisz oddzielnie formując płatek po płatku aż powstanie kwiatek (wtedy możesz samemu go dopieścić :) ale jest to pracochłonne). Każdy kwiatek jest położony na oddzielnym papierku, nakładasz go na tort za pomocą czegoś w kształcie nożyczek (nie wiem jak poprawnie nazywa się ten przyrząd). Żeby tort był smaczny i przeszedł smakami (nasączenie biszkoptów itd.) to wykonanie tortu trwa dwa dni pierwszego dnia powstaje stan surowy, drugiego robisz wykończenie. 

post-84535-0-83470200-1629041857.jpgpost-84535-0-45422600-1629045357_thumb.jpg

Widać różnicę pomiędzy użyciem tylki a wykonaniem samemu :)

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718848
Udostępnij na innych stronach

A ja jestem pelna podziwu za cierpliwosc ,ja jej nie mam .Umiem robic roze i gozdziki ale tylko z marcepanu
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-718892
Udostępnij na innych stronach

Jak wrócę jutro do domu to zapytam o wymiary na tą chwilę wiem tylko, że ważył 1,5kg Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719398
Udostępnij na innych stronach

:) Grzesiu, post #165...

To jest całe do zjedzenia?

To jest tort/ciasto? Czy Coś?

Wygląda jak tapicerka w Kitroenie DS....niebywała sprawa...

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719400
Udostępnij na innych stronach

Jak wrócę jutro do domu to zapytam o wymiary na tą chwilę wiem tylko, że ważył 1,5kg

To troche wiecej niz na 6-8 osob.

 

 ale widac pracy  troche wlozonej w torcik. :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719406
Udostępnij na innych stronach

Mozesz podac rozmiar torture.

 

Średnica 20 cm wysokość koszyczka 14 cm, uchylone wieczko wysokość ok 7 cm.

 

To jest całe do zjedzenia?

 

Po torciku śladu nie ma  :tongue:

[Dodano: 22 sie 2021 - 19:47]

 

 

Koszyczek bajeczny!

Dzięki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719495
Udostępnij na innych stronach

 

 

Średnica 20 cm wysokość koszyczka 14 cm, uchylone wieczko wysokość ok 7 cm.
 

 Czyli to jest tort 7".

6'' masz na 14 osob, 8" na 26. Czyli cos okolo 20 osob.

 Przynajmniej jest taki przelicznik.

 

 Torcik na 6 osob powinien miec tylko 10 cm.

 A wydawalo mi sie ze jest duzo wiekszy patrzac na zdjecie. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719513
Udostępnij na innych stronach

Torcik na 6 osob powinien miec tylko 10 cm.

Teoretycznie tak, ale jak przekroisz taki mały krążek na tyle porcji to nie ma co na talerzyk położyć, obwód tortu = 31,4 cm : 6 = 5,23 cm 

Zewnętrzna część kawałka tortu 5,23 cm o długości boku trójkąta 5 cm i wysokości przyjmijmy 10 cm (nawet dobrze smaku nie złapiesz ;)).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18326-smaki-agi-i-grzewloda/page/7/#findComment-719554
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.