Skocz do zawartości

Dziadek robi parówki na nowym sprzęcie - Ninja 800 BN 800EU

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem dopiero jedną próbną produkcję i ten model zdał egzamin .Moc 1200 wat wystarczy 

https://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/ninja-bn800eu.bhtml?from=gf&p=799.00&cr=0

Jest dostępny w sklepach RTV EURO  AGD. 24 miesiące gwarancji . Modelu o mocy 1500 wat brak w sklepach w kraju

.https://allegro.pl/oferta/ninja-robot-kuchenny-bl682uk2-auto-iq-1500w-3w1-10946093189?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_ELKTRK_PLA_RTV+i+AGD&ev_adgr=AGD+drobne,+do+zabudowy+i+wolnostoj%C4%85ce&ev_campaign_id=1454209333&gclid=EAIaIQobChMI4OzPgdjn8gIVmLjICh1AfgPSEAQYBiABEgIa7_D_BwE

Cena bardzo wysoka 

Uważam że ten model NINJA BN 800 E wystarczy zwłaszcza na dość duży wsad jednorazowy 1 kg mięsa + 350ml wody .i bardzo krótki czas rozdrabniania .

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
  • Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki wielkie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

No i oczywiście wszystko dobrze. Tylko dlaczego jest tyle dziurek w wyrobie. Czy to wina malaksera czy nie daj Boże operatora?

Ja jako niedoświadczony wędliniarz również używam Ninjy. Mam mocniejszą wersję 1500W. 

Do 1,8L miski wkładam tylko 0,7-0,8kg masy z lodem. Następnym razem spróbuję 1,2kg jak Dziadek (czasem robiłem na 10 porcji :))

Używam lodu i mięso po mieleniu schładzam w lodówce. Miksuje ok 1-1,5 minuty i temperatura rzadko przekracza 10^C.

Minusem miksera jest napowietrzanie farszu, które widać na przekroju w postaci dziurek. Pozostawinie farszu na trochę przed nadziewaniem może pomóc.

EAnna używa pakowarki próżniowej komorowej do odpowietrzenia farszu. Ja mam w zamyśle użycie pompki próżniowej i garnka GN. Jak mi coś z tego wyjdzie to dam znac :)

Generalnie polecam Ninje, zwłaszcza model BL682EU2

post-40035-0-21170000-1630848188_thumb.jpg

Edytowane przez sobol

Tutaj są wyroby niemieckiego rzeźnika pokazywane na jego filmie, warto jednak obejrzeć sobie cały film :

https://youtu.be/ZpOVmgFYGGw?t=821

A tutaj jego kolejny filmik z NINDŻĄ w roli głównej :D.

https://youtu.be/0eGWVe2MhN4

Edytowane przez sverige2

Napowietrzenie farszu będzie nam niestety towarzyszyć . Normalne zjawisko.  Aby uniknąć tego, należało by odpowietrzyć misę z farszem przed miksowaniem.

https://surojadek.com/blender-kielichowy-prozniowy/

W naszej sytuacji jedyne miksować- kutrować  przy  napełnionej na maksymalnym napełnieniu zgodnie z instrukcją by jak najmniej powietrza było w misie. Odpowietrzanie po wykutrowaniu surowca moim zdaniem prawie nic nie daje 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odpowietrzanie po wykutrowaniu surowca moim zdaniem prawie nic nie daje 

Daje, daje   :D

Ale w pakowarce komorowej na dłuższym czasie, np. 40 sek. Powietrze wyciągane jest z całej objętości, która "puchnie" na skutek wychodzenia pęcherzyków powietrza. Te powstałe przestrzenie zostają sprasowane w zgrzanym już worku po powrocie ciśnienia atmosferycznego. Odpowietrza się jak najzimniejszy farsz aby woda z niego nie "zagotowała się", co ma miejsce w niskich ciśnieniach.

Przy najbliższej produkcji parówek zrobię fotorelację tego procesu. 

Razem 2,20 kg + 700ml wody..

Woda to prawie 32% wsadu mięsno-tłuszczowego.... :hmm:

@DZIADEK,

Gratuluję zakupu  :clap:

Jestem zaskoczona jednorazową porcją miksowanego mięsa.

Może się wreszcie zdecyduję na ten zakup. Tym bardziej, że stary malakser Bartek już dogorywa.

W dobrym malakserze można też robić znakomite pesta w formie gęstej emulsji.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W dobrym malakserze można też robić znakomite pesta w formie gęstej emulsji.

to bardzo proszę jeszcze o...

zrobię fotorelację tego procesu

:D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(

post-39869-0-88420200-1630955896_thumb.jpgpost-39869-0-22038200-1630955921_thumb.jpgW prosty sposób załatwiłem odpowietrzanie w czasie miksowania - kutrowania.

• 2 tygodnie później...

Moc 1200 W Pojemność misy roboczej 1,8 litra Pojemność kielicha 2,1 litra Praca pulsacyjna tak Możliwość mycia wyposażenia w zmywarce  tak Kolor obudowy  czarny FUNKCJE    Miksowanie tak Rozdrabnianie – siekanie tak Ubijanie piany nie Mielenie mięsa nie Krojenie na plastry tak Tarcie ziemniaków tak Zagniatanie ciasta tak Cięcie w kostkę nie Tarcie na wiórki tak Krojenie na frytki nie Wyciskanie soku z cytrusów nie Wyciskanie soku – sokowirówka nie PARAMETRY ZEWNĘTRZNE    Wymiary opakowania  44 x 32 x 43 cm Waga z opakowaniem  9 kg WYPOSAŻENIE    Wyposażenie  butelka, hak do zagniatania ciasta, instrukcja obsługi w języku polskim, karta gwarancyjna, kielich do koktajli, tarcza do krojenia i tarcia Miejsce na wyposażenie  nie Instrukcja użytkownika 

Pobierz   

Pobierz

[Dodano: 16 wrz 2021 - 19:50]

post-39869-0-92343900-1631814535_thumb.jpgpost-39869-0-02401700-1631814555_thumb.jpgpost-39869-0-07144400-1631814581_thumb.jpgpost-39869-0-18576500-1631814595_thumb.jpgpost-39869-0-66354600-1631814613_thumb.jpgZrobiłem produkcję parówek w malakserze Ninja BN 800 E Z odpowietrzaniem w czasie kutrowania - miksowania. 6 porcji po 1 kg wsadu + 300ml wody . Zastosowany sposób zdał egzamin . Aby uzyskać dobrze wykutrowaną masę należy surowiec mielić praez siatkę 2-2.5 mm. W jednym przypadku masa mięsna była zmielona prze siatkę 2.5 mm a podgasrdle przez siatkę 8 mm .I do tej próby można mieć zastrzezenia ponieważ dołożone na koniec podgardle nie zostało dokładnie zmiksowane. W masie można było znaleźć  niewielkie kawałeczki tłuszczu. 

Dziadku, pomimo swych wszystkich zalet o których piszemy, to ta wersja 1200 w, nie posiada typowej tarczy do tarcia ziemniaków, pomimo tego że tak piszą w instrukcji. Posiada ona tylko jedną tarczę posiadającą oczka do drobnego tarcia jarzyn. Chcąc więc mieć ziemniaki prawdziwie utarte, należy te drobne wiórki ziemniaczane wrzucić dodatkowo na malakser i  chwilę jeszcze kręcić je na miazgę. Osobiście jednak lubię takie "wiórkowe" placki, a nawet jeszcze bardziej lubię te tarte na grubej jarzynówce, są bardziej chrupiące, uważam. Tarczę do prawdziwego typowego tarcia ziemniaków, posiada ta druga wersja (2 tarcze), NINJA BL682EU2, i używam jej do tarcia na babkę, lub kiszkę ziemniaczaną i wygląda ona tak :

bosch-tarcza-do-ziemniakow-muz45rs1-do-m

Noooo, i ciekaw jestem kto z naszych SiB-ów stał się właścicielem "cacuszka", bo już poszło "do ludzi" jak widać, a taka okazja zbyt często się nie trafia, co należy uczciwie powiedzieć. Tak czy siak, wielkie gratki, bo na pewno warto było  :D  :thumbsup:  :clap: !!!

A ja parówki robię od wielu lat z Termomixem i też wychodzą jak trzeba ,co prawda porcja mięsa to max 400g i 17% lodu a czas to 1,30s mielenia na maxa, za to  emulsja wychodzi pierwsza klasa.

To fakt, Thermomix też daje sobie radę, tyle tylko że jednorazowy wsad jest 3 razy mniejszy, a cena zakupu Thermomixa parokrotnie wyższa, ale czemu nie, bo jest jak mówią, można wszystko, byle kasy wystarczyło :D ?

Witam Wszystkich Od paru lat bawię się w wyroby własne, ale parówkowej jeszcze nie robiłem Widzę że brak kutra do mięsa powoduje skutek uboczny w postaci pęcherzyków powietrza, nie bardzo chce kupowac kolejny sprzęt, wolę powalczyć z tym co mam Jak myslicie dobrym pomysłem by było zmielenie na maszynce a potem do takiego próżniowego blendera kielichowego ? tego jeszcze chyba tu nikt nie próbował 

potem do takiego próżniowego blendera kielichowego ?

A jaki to jest "próżniowy blender kielichowy ".?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

• 1 miesiąc temu...
Tak na forum jest wiele przepisów na parówki i serdelki.Wpisz w wyszukiwarce a wszystko się wyświetli.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

czy ma ktoś dobrą recepturę parówki lub serdelki?

Podstawowe - bazowe receptury są w zbiorze SŁYNNA_SZESNASTKA

Podstawą jest dobór mięs takich, żeby była wysoka kleistość (golonki, pręga woł, mięsa tzw. ścięgniste chude) i 20-25% tłuszczu.

Poza tym w czasie kutrowania należy starannie przestrzegać temperatur, aby nie zwarzyć emulsji.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Moja następna produkcja przy zastosowaniu malaksera Ninja BN800 E.

Skład surowcowy parówek z Pw. 16. Nadziewanie w kiełbaśnice kaliber 26-28mm. Receptura zmodyfikowana bez udziału mięsa drobnego wołowego, częściowo zastąpionego mięsem z wykrawania golonek z indyka i Wp. Kl III.  Wp. kl. I zastąpiłem wp kl IIA.

A. Moja receptura Na 5 kg.

1. Wp. Kl III           -                  2,00 kg
  2. Mięso z golonek indyka -  0,50kg
  3. Wp. kl II A                  -          1,00 kg
  4. Podgardle wp. b/s skóry  - 1,50 kg

Razem             -          5,00 kg

B  .Przyprawy.

Mieszanka pieprzu białego i gałki muszkatołowej

W proporcji  pieprz 100g,  gałka 40 g

1. Mieszanka przypraw  -  15,6 g
  2. Cukier                       -           7 g
  3. Woda   ok. 40 % w stosunku do mięs drobnych Wp kl II, Wp kl III i mięsa z indyka -  3,50 kg x 40 % = Ok. 1.3 L
  1.  Peklowanie.  24 godz.   Mieszanka peklująca

Mięsa drobne razem  3,50 kg.    -  19g/kg =  66,5g

Podgardle osobno         -                  19g/kg =  28,5

D. Rozdrabnianie.

1. Mięsa drobne razem  przez siatkę  - 2,5 mm
  2.  Podgardle   dwa razy przez siatkę   - 2,5 mm
  1. Sposób wykonania .

Mięsa drobne podzielono na 6 równych porcji  po ok.  0,58 kg

Podgardle również na 6 porcji po ok. 0,25 kg.

Waga jednej porcji po rozdrobnieniu (będę używał określenia kutrowanie) w malakserze  wynosiła ok. 1,05 kg Składało się na nią 0.58 kg mięs drobnych. 0,25 kg podgardla

i  0,22 L wody. Kutrowanie odbywało się w następującej kolejności

Pierwsze włożono do malaksera mięsa, dodano przyprawy 2,6 g i wodę 0,22 L. Programem Pulse wykonano kilka przerywanych obrotów na ułożenie się wsadu , następnie włączono program High który trwa 60 sekund. Po jego zakończeniu otwarto Malakser i dołożono zmielone podgardle wpychając małe gałki  w farsz w kilka miejsc. Malakser zamknięto   i podłączono zamykarkę vakum. Włączono program Mix i zamykarkę,  program Mix trwa 30 sek. Cały proces kutrowania jednej porcji  trwa 90sek + 3-5 sek. programem Mix .  Uważam że jednorazowa porcja  1 kg gotowego wykutrowanego farszu jest najlepszą opcją na to urządzenie. Podane czasy kutrowania możemy przdłużyć zależnie od tego jakie chcemy mieć rozdrobnienie, bacząc by nie zagrzać farszu. Dalsze czynności produkcyjne zgodne z przyjętymi zasadamy 

post-39869-0-98199400-1637504273_thumb.jpg

Farsz parówkowy nadziewanie tak jakl parówkowa, będę nazywał taki produkt Parówki Grube.

Edytowane przez DZIADEK