Tomasz_65 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 11 Września 2017 Witam u mnie totalny wysyp borowików Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 11 Września 2017 Witam u mnie totalny wysyp borowików O Matko !!!! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) Halinko zbierane w niecałe pół godziny za chwilę będzie risotto z borowikami Edytowane 11 Września 2017 przez Tomasz_65 Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 11 Września 2017 Klękajcie narody,aż nie mogę patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 11 Września 2017 Halinko zbierane w niecałe pół godziny za chwilę będzie risotto z borowikami Tomku...jadę tylko daj namiary, ale już na pełen koszyk Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 11 Września 2017 (edytowane) No pozazdrościć plonów :clap: Edytowane 11 Września 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 11 Września 2017 u mnie totalny wysyp borowików co tu gadać - trzeba chyba w kieleckie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 11 Września 2017 pracowity dzieńprawdziwki, podgrzybki i krakowska się suszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 11 Września 2017 Witam u mnie totalny wysyp borowików :w00t: :cry: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 11 Września 2017 u mnie totalny wysyp borowików co tu gadać - trzeba chyba w kieleckie Święta prawda ,my wyskoczyliśmy dziś o 17.00 ,a o 18 mieliśmy przeszło sto szt w dwie osoby . Z lasu wygonił nas deszcz.Walczę z suszeniem,marynatą i sosikiem Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 12 Września 2017 A ja w niedzielę byłem w lasach w okolicach Spały i Inowłodza i grzybów malutko. Kilka prawdziwków i podgrzybków. Maślaków, na które się nastawialiśmy prawie nie było. Za to ludzi................ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) W jakich proporcjach [woda-ocet] marynujecie swoje grzyby?Ja ostatnio robiłam 4:1 + 2 Łyżki soli + 4 Łyżki cukru+ ziele ,listek i pieprzObgotowuje jakieś 15 min w lekko słonej wodzie dodając łyżkę octu [żeby nie ściemniały]Po wyjęciu na durszlak przelewam zimną wodą,i przekładam do słoiczków zalewając gorącą zalewą. Przewracam do góry dnem i juz nie pasteryzuje. Edytowane 12 Września 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) W jakich proporcjach [woda-ocet] marynujecie swoje grzyby? Ja ostatnio robiłam 4:1 Powiem Ci że jak dla mnie to strasznie delikatna proporcja jak na grzybki ... u mnie w zależności od rodzaju grzyba i ilości cukru jest to 2:1 // 2,5:1 lub maks 3:1 Edytowane 12 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 12 Września 2017 U nas w domu nikt nie przepada za potrawami pikantnymi i za mocno kwaśnymi smakami.Moze w tym roku pokuszę się na 1:3 kilka słoiczków.Chodzi mi bardziej o dobre dobranie proporcji cukru i soli choć to kwestia smaku... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) Jak lubisz słodko kwaśne smaki to ja przeważnie na szklankę octu daję szklankę cukru i płaską łyżeczkę soli Edytowane 12 Września 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 12 Września 2017 Mój przepis na marynatę: 5 szklanek wody, jedna szklanka octu, jedna szklanka cukru, płaska łyżka soli. Do słoika (dzk - jak do konserw) ponadto wkładam sparzoną cebulę (i plaster), po dwa plasterki marchewki, jeden liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka ziaren kolendry (5-6), ok. 20 ziaren gorczycy, ok. 10 czarnego lub kolorowego pieprzu. Wypełniam grzybami tak ok. 2/3 słoika, żeby nie było za sciśle, dopełniam gorącą zalewą a następnie pasteryzuję.Zalewy o proporcjach np. 2:1 czy 3:1 są dla nas za kwaśne i w mojej opinii tłumią smak grzybów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) 5 do 1 czy to jeszczema smak kwasny? Moja zalewa cukier ½ ocet 1 i 3 czesci wody , lyzka soli z tym ze u mnie ocet 12 %, grzybow nigdy nie pasteryzuje .Kiedys robilam 2do 1 ale chyba smaki nam sie na starosc zmiennily i lagodniejsza zalewa. Edytowane 12 Września 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 12 Września 2017 Ja te grzyby obgotowuję dodając sól [na 1l płaska łyżkę] kolendry ,ani gorczycy niekoniecznie ,bo tak jak z marynata do wędlin -im więcej ziół, tym smak zagłuszony przyprawami.Marchewka ?- co ma dać -chyba efekt wizualny,cebulka ?- ja czasami wrzucam cebulę do wody ,w której obgotowywuję grzyby ,a do grzybów w słoiku już nie wkładam.Czyli -ile ludzi ,tyle smaków....ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4 Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 12 Września 2017 @MariuszB, jeszcze tutaj u Nas czyli zachodniopomorskie / lubuskie można trafić kozią brodę / siedzunia / szmaciaka ... jest dobry patent jak już trafisz nie zrywaj całego tylko cześć resztę ładnie "ukryj" ... wróć za tydzień , dwa i znowu masz na masełko Wiem i tak robię, kiedyś zawsze "rezałem" do zera, aż kiedyś stary grzybiarz zdradził mi ten patent, od tamtej pory stosuję się do tego i dzięki temu kozia broda często gości u mnie na stole Tylko z tym ukryciem jest problem bo często ktoś podbierze, pół biedy jak trochę zostawi, gorzej jak wytnie wszystko Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 12 Września 2017 Na bazarze...w Warszawie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 12 Września 2017 Rydze tyle droższe od prawdziwków ... Szok ... Cena borowików jak dla mnie promocyjna jak na bazar w mieście ... nic tylko brać Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 12 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 12 Września 2017 Witam,Panie i Panowie zachęcam stosowanie do wszystkich marynat ocet biologiczny 10% produkcji BUSZESZ Węgry /ETELECET/produkt jest importowany przez AHR TRENDI z Wadowic.Sam stosuję proporcję 1:6 z tym że grzyby dodatkowo pasteryzuję około 15 minutJest to produkt który nie zmienia smaku wyrobu.Mogę zapewnić że z mojej strony nic nie mam że reklamuję ten produkt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 13 Września 2017 U nas w domu nikt nie przepada za potrawami pikantnymi i za mocno kwaśnymi smakami.Moze w tym roku pokuszę się na 1:3 kilka słoiczków.Chodzi mi bardziej o dobre dobranie proporcji cukru i soli choć to kwestia smaku...ja marynuję tylko prawdziwki, abo zielonki i podzielonki15 minut gotowane w lekko osolonej wodzie - zlewam na durszlak, nie przelewam zimną wodązalewa: 3 szlanki wody, szklanka octu 10%, 6 łyżek cukru - zagotowaćdo słoika: kilka plasterków marchewki, cebulka, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzugorące odcedzony grzyby nakładam do słoika, wlewam zalewę, zakręcam i stawiam "nogami do góry".to wszystkonie pasteryzujępolecam ten przepis z Podlasia, będziesz zadowolona. Wcale nie jest za ostre. to dziesiejszej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 13 Września 2017 WitamOstatni weekend - pełny bagażnik Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 13 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 13 Września 2017 Witam przypadkowe 10 min w lesie Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.