Skocz do zawartości

Na grzyby


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 533
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Halinko zbierane w niecałe pół godziny  :) za chwilę będzie risotto z borowikami :tongue:  

Edytowane przez Tomasz_65

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566430
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko zbierane w niecałe pół godziny za chwilę będzie risotto z borowikami

 

Tomku...jadę tylko daj namiary, ale już na pełen koszyk  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566433
Udostępnij na innych stronach

 

u mnie totalny wysyp borowików
:thumbsup:  :clap: ​co tu gadać - trzeba chyba w kieleckie ;) 

 

Święta prawda ,my wyskoczyliśmy dziś o 17.00 ,a o 18 mieliśmy przeszło sto szt  w dwie osoby . Z lasu wygonił nas deszcz.Walczę z suszeniem,marynatą i sosikiem :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566494
Udostępnij na innych stronach

A ja w niedzielę byłem w lasach w okolicach Spały i Inowłodza i grzybów malutko. Kilka prawdziwków i podgrzybków. Maślaków, na które się nastawialiśmy prawie nie było. Za to ludzi................

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566543
Udostępnij na innych stronach

W jakich proporcjach [woda-ocet] marynujecie swoje grzyby?

Ja ostatnio robiłam 4:1 + 2 Łyżki soli + 4 Łyżki cukru+ ziele ,listek i pieprz

Obgotowuje jakieś 15 min w lekko słonej wodzie dodając łyżkę octu [żeby nie ściemniały]

Po wyjęciu na durszlak przelewam zimną wodą,i przekładam do słoiczków zalewając gorącą zalewą. Przewracam do góry dnem i juz nie pasteryzuje.

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566547
Udostępnij na innych stronach

W jakich proporcjach [woda-ocet] marynujecie swoje grzyby? Ja ostatnio robiłam 4:1

 

Powiem Ci że jak dla mnie to strasznie delikatna proporcja jak na grzybki  ... u mnie w zależności od rodzaju grzyba i ilości cukru jest to 2:1 // 2,5:1 lub maks 3:1   :(

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566548
Udostępnij na innych stronach

U nas w domu nikt nie przepada za potrawami pikantnymi i za mocno kwaśnymi smakami.

Moze w tym roku pokuszę się na 1:3 kilka słoiczków.

Chodzi mi bardziej o dobre  dobranie proporcji cukru i soli choć to kwestia smaku...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566550
Udostępnij na innych stronach

Jak lubisz słodko kwaśne smaki to ja przeważnie na szklankę octu daję szklankę cukru i płaską łyżeczkę soli ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566552
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis na marynatę: 5 szklanek wody, jedna szklanka  octu, jedna szklanka cukru, płaska łyżka soli. Do słoika (dzk - jak do konserw) ponadto wkładam sparzoną cebulę (i plaster), po dwa plasterki marchewki, jeden liść laurowy, dwa ziela angielskie, kilka ziaren kolendry (5-6), ok. 20 ziaren  gorczycy, ok. 10 czarnego lub kolorowego pieprzu. Wypełniam grzybami tak ok. 2/3 słoika, żeby nie było za sciśle, dopełniam gorącą  zalewą a następnie pasteryzuję.

Zalewy o proporcjach np. 2:1 czy 3:1 są dla nas za kwaśne i w mojej opinii tłumią smak grzybów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566556
Udostępnij na innych stronach

5 do 1 czy to jeszczema smak kwasny?

 

Moja zalewa cukier ½ ocet 1 i 3 czesci wody , lyzka soli  z tym ze u mnie ocet 12 %, grzybow nigdy nie pasteryzuje .

Kiedys robilam 2do 1 ale chyba smaki nam sie na starosc zmiennily i lagodniejsza zalewa.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566557
Udostępnij na innych stronach

Ja te grzyby obgotowuję dodając sól [na 1l płaska łyżkę]  kolendry ,ani gorczycy niekoniecznie ,bo tak jak z marynata do wędlin -im więcej ziół, tym smak zagłuszony przyprawami.Marchewka ?- co ma dać -chyba efekt wizualny,cebulka ?- ja czasami wrzucam cebulę do wody ,w której obgotowywuję grzyby ,a do grzybów w słoiku już nie wkładam.

Czyli -ile ludzi ,tyle smaków....ja chyba zostanę przy swoich proporcjach czyli 1:4

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566568
Udostępnij na innych stronach

@MariuszB, jeszcze tutaj u Nas czyli zachodniopomorskie / lubuskie można trafić kozią brodę / siedzunia / szmaciaka ... jest dobry patent jak już trafisz nie zrywaj całego tylko cześć resztę ładnie "ukryj" ... wróć za tydzień , dwa i znowu masz na masełko   ;)

Wiem i tak robię, kiedyś zawsze "rezałem" do zera, aż kiedyś stary grzybiarz zdradził mi ten patent, od tamtej pory stosuję się do tego i dzięki temu kozia broda często gości u mnie na stole :clap: 

Tylko z tym ukryciem jest problem bo często ktoś podbierze, pół biedy jak trochę zostawi, gorzej jak wytnie wszystko :mad:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566608
Udostępnij na innych stronach

Rydze tyle droższe od prawdziwków ... Szok ... Cena borowików jak dla mnie promocyjna jak na bazar w mieście ... nic tylko brać ;)

 

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566648
Udostępnij na innych stronach

Witam,Panie i Panowie zachęcam stosowanie do wszystkich marynat ocet biologiczny 10% produkcji BUSZESZ Węgry /ETELECET/

produkt jest importowany przez AHR TRENDI z Wadowic.Sam stosuję proporcję  1:6 z tym że grzyby dodatkowo pasteryzuję około 15 minut

Jest to produkt który nie zmienia smaku wyrobu.

Mogę zapewnić że z mojej strony nic nie mam że reklamuję ten produkt

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566651
Udostępnij na innych stronach

U nas w domu nikt nie przepada za potrawami pikantnymi i za mocno kwaśnymi smakami.

Moze w tym roku pokuszę się na 1:3 kilka słoiczków.

Chodzi mi bardziej o dobre  dobranie proporcji cukru i soli choć to kwestia smaku...

ja marynuję tylko prawdziwki, abo zielonki i podzielonki

15 minut gotowane w lekko osolonej wodzie - zlewam na durszlak, nie przelewam zimną wodą

zalewa: 3 szlanki wody, szklanka octu 10%, 6 łyżek cukru - zagotować

do słoika: kilka plasterków marchewki, cebulka, ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziaren pieprzu

gorące odcedzony grzyby nakładam do słoika, wlewam zalewę, zakręcam i stawiam "nogami do góry".

to wszystko

nie pasteryzuję

polecam ten przepis z Podlasia, będziesz zadowolona. Wcale nie jest za ostre.

 

to dziesiejszej produkcji

 

post-46258-0-38378600-1505309980_thumb.jpgpost-46258-0-41483000-1505310000_thumb.jpgpost-46258-0-58124600-1505309943_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566747
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ostatni weekend - pełny bagażnik :)

 

Pozdrawiam

post-40705-0-53214000-1505311123_thumb.jpg

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1858-na-grzyby/page/14/#findComment-566751
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.