wkladzik Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Grudnia 2021 No to faktycznie cena normalna. Czytam forum i jedni przewracają mieso w zalewie np. Miro, inni nie np. Arkadiusz. Mieso marynuje w dość małych pojemnikach, przez co boczek czy szynka ściśle przylega do spodu naczynia. Kurcze mam mętlik w głowie czy to ruszać czy nie. Boję się że nie zachowam sterylności a z drugiej strony,że źle się zapekluje. Marynuje to się od piątku, do przyszłego wtorku. Temperatura zalewy wynosi 4 stopnie, w nocy spada do 3 jak lodówka nie jest otwierana . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Kolego marynujesz czy peklujesz?Bo raz piszesz ze peklujesz a raz ze marynujesz. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Wybacz, pekluje oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Grudnia 2021 No i gitara.Jak mięso dotyka ścianek naczynia to ja bym obracał żeby nie było przebarwień po wędzeniu.U mnie mięso sobie swobodnie pływa w zalewie. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Tak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Czytam forum i jedni przewracają mieso w zalewie np. Miro, inni nie np. Arkadiusz.Ponieważ my robimy wędliny w warunkach domowych to moim zdaniem lepiej nie pchać rączek do zalewy bo można ją zakazić. Po drugie nie ma takiej potrzeby bo mięso spokojnie przez 8 - 10 dni się zapekluje Tak to wygląda.Bardzo ładnie wygląda. Kolor wróci po wędzeniu. Ta ciemniejsza strona to tzw. utlenianie powierzchniowe. Występuje tam gdzie mięso nie styka się z naczyniem lub innym kawałkiem mięsa. Możesz śmiało wędzićDodano: 15 gru 2021 - 09:25] No i gitara.Jak mięso dotyka ścianek naczynia to ja bym obracał żeby nie było przebarwień po wędzeniuPrzebarwienia są tam gdzie mięso w czasie peklowania nie styka się z niczym. Tam gdzie się styka jest różowiótkie bo nie ma utleniania powierzchniowego. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Rozumiem już, skoro twierdzisz, że się wyrówna to obracać nie będę, bardziej się znasz niz ja. Myślałem, że takie ciasne upchanie miesa może spowodować problemy z peklowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Grudnia 2021 ,,mięso spokojnie przez 8 - 10 dni się zapekluje,, dodatkowo można zrobić nastrzykiwanie Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Nastrzykiwane było coś koło 60ml na 1kg, nie jestem w stanie sobie dokładnie przypomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Grudnia 2021 .U mnie mięso sobie swobodnie pływa w zalewie. ? Jak ? ile psolanki dajesz na 1 kg ? Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-737963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Ja zawsze robię solankę 10 % taki jestem slonolubny. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Ja zawsze robię solankę 10 % taki jestem slonolubny. Ok , ale ile dajesz litrów peklosolanki na 1 kg mięsa, że Ci mięso swobodnie pływa w zalewie . Mnie jakoś nie chce Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz.sz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Przepraszam, że sie podepnę, ale również mój boczek ma przebarwienia jak u kolegi wyżej. Siedzi dosyć mocno upchany. Zalewa jest zrobiona według tabeli Dziadka dla wersji 7dniowej. Czy jesteście pewni, że przy wędzeniu te przebarwienia znikną? Boczeku mam około 7kilo pokrojonego w kawałki, naczynie jest wąskie, kawałki leżą jeden na drugim. Nie mam możliwości przekręcic środkowych kawałkow tak by się nie stykały z pozostałymi, więc nic nie ruszam bo to nie ma sensu. Pytanie kieruje w celu uspokojenia , bo cały czas chodzi mi ten "problem " po glowie. Niechcialbym zepsuć wyrobów na święta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Grudnia 2021 (edytowane) Nie sądzisz chyba ,że źle podpowiadam koledze.Gdybym nie był pewne tego co widzę to bym się nie odzywał.Tam gdzie mięso nie styka się ze sobą ani ze ścianką naczynia następuje utlenianie powierzchniowe i odbarwienie powierzchni.Twoich boczków nie widzę,ale jeśli boczki są pokryte peklosolanką i peklujesz zgodnie ze sztuką to masz to samo zjawisko. Edytowane 15 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 15 Grudnia 2021 w celu uspokojenia Bądź spokojny , u mnie też jak śledzie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz.sz Opublikowano 15 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 15 Grudnia 2021 Arkadiusz nie miałem na celu być jakiś uszczypliwy zadając to pytanie To ja również nic nie ruszam, musiałbym przekładać w dodatkowe pojemniki. Napewno przygotowałem zalewę według zaleceń z tabeli 308g peklowoli na 2,8l na 7kg miesa, trzymam w lodowce w 5 stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-738080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) Czy coś z zalewa dzieje się niedobrego ? Zalewa ma stężenie 7,5% , mieso pekluje się 11 dni w środę wedze , temperatura jej to 5,5 stopnia, nie pieni się, nie śmierdzi. W pojemniku znajduje się boczek na spodzie , karkówka i polędwiczki. Czy ten kolor nadala karkówka? W drugim pojemniku gdzie są szynki i boczek zalewa nie ma tak czerwonego koloru. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Kolor jest dobry. Nie wiem tylko, czy stężenie solanki nie jest zbyt małe. No i ta temperatura ciut za wysoka. Tam gdzie jest więcej tłuszczu, solanka będzie bledsza, a gdzie go mniej bardziej czerwona. Dzieje się tak dlatego, że w pierwszych dniach peklowania sól wyciąga z mięsa tzw. soki, w których znajdują się pozostałości krwi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 20 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Dlatego to było pierwsze i ostatnie tak długie peklowanie Pozostanę przy 8-10 dniowym. Większe jest wtedy stężenie a i też szyneczka była pyszna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Stężenia powinny być te same, zakładając iż właściwe peklowanie elementów na wędzonki trwa ok. 2 tygodni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Dziś według planu wziąłem się za wedzenie , mieso osuszało się 2 godziny. Niestety popełniłem pewien błąd, przez godzinę wędziłem osika , nie pytajcie jak do tego doszło , gdy się zorientowałem wywaliłem cały żar i zacząłem wędzić gruszą . Mam nadzieję, że bardzo wędzonek nie popsułem. Wieczorem dołączę zdjęcia Edytowane 22 Grudnia 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Niestety nie mogę już edytować. Wedzarnia była upchana do pełna To wszystkie moje wedzonki, szynki, polędwiczki, boczki i karkówka, , reszta rozeszła się po rodzinie. Najbardziej mnie ciszy powtarzalność wędzenia, było zimno, wedzarnia wypchana myślałem, że będzie ciężko, ale jakoś wyszło. Edytowane 22 Grudnia 2021 przez wkladzik Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Grudnia 2021 (edytowane) reszta rozeszła się po rodziniePrzyzwyczajaj się Wedzarnia była upchana do pełnaNajważniejsze aby był prześwit między wędzonkami coby dym doszedł.Ładnie Ci to wyszło A foki wrzucaj w przyszłości przez forum bo z fotosika znikną Edytowane 22 Grudnia 2021 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 22 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 22 Grudnia 2021 Dzięki, oczywiście będę wrzucał przez forum następnym razem. Kurcze mam takie głupie pytanie, jak radzicie sobie podczas parzenia boczku, polędwiczki z pomiarem temperatury? Już wyjaśniam co mam na myśli.... dajmy na to że mam polędwiczki, jutro będę je parzył do 60 stopni. Gdy wbijam termometr w mieso temperatura jest zawyrzona z powodu wody , w której moczy się termometr podczas pomiaru. Czy wyciągacie wyroby z wody na czas pomiaru, czy może macie termometry profesjonalne typu dt-34 i ten problem nie występuje.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 22 Grudnia 2021 mam polędwiczki, jutro będę je parzył do 60 stopni. W życiu - nie parz polędwiczek - Najsmaczniejsze uwędzone do max 45 st. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18650-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/2/#findComment-739508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.